Jaaroverzicht ROBA Ben-Pup-Min

Overzicht 'Medaille-Winnaars' bij onze Ben-Pup-Min

Beste ROBA-vrienden, zoals je in het eerste overzicht ‘medaillewinnaars’ (= cad tem masters) al kon lezen, houden we er ons ook aan om eveneens de ‘jonge kampioenen’ even in de verf te zetten, want ook hun klassieke ‘namiddagprogramma kampioenenviering’ viel om de gekende reden volledig in het water. Geen gezellig samenzijn, geen afhalen van de jaarlijkse trofee, zelfs geen succesvolle terugblik op het zoveelste schitterende BVV-moment, dat ieder jaar onze voorzitter Dirk uit zijn mouwen mag schudden. Laat onderstaand overzicht dit enigszins verzachten …

BENJ/PUP/MIN

Ook voor onze jongeren was het een seizoen om nooit te vergeten. Tijdens de winter verliep alles nog op wieltjes, met schitterende crossresultaten en fraaie indoorverrichtingen, maar net als bij de volwassen atleten werd het een lente en zomer in mineur. Meer zelfs, aanvankelijk waren het vooral de jeugdmeetings die werden opgeofferd, en het nieuwe concept van ‘micromeetings’, dat in extremis nog voor enig soelaas moest zorgen, was spijtig genoeg niet voor hen bedoeld (pas vanaf cadet…).

Doordat de lentemaanden geheel op slot zaten, was er geen traditionele 1 mei-jeugdmeeting in Wespelaar, wat toch jaarlijks een ware hoogdag is voor al onze aubergine-jongeren, en daarenboven viel het gehele Oost-Brabantse jeugdcircuit ook meteen in duigen. Zonder pardon werd direct de provinciale titelstrijd geschrapt, en vooral de afgelasting van de ‘reeksen’ van de jaarlijkse BVV-clubcompetitie lag erg zwaar op de maag. Samen met de aflossingskampioenschappen vormt die BVV-competitie immers zowat de ruggengraat van ons jeugdseizoen, omdat daar het teamplezier en groepsgevoel, dat we op de trainingen als een heilig goed willen overdragen, zo belangrijk is voor het finale ‘groepsresultaat’. ‘Iedereen’ is finalist, ieder deelnemend ROBA-atleetje is ‘belangrijk’ voor die verhoopte eindscore, en die ervaring, dat gevoel hebben ze niet kunnen/mogen ervaren voorbije maanden. Onze Hera-vrienden zorgden met een uitstekende ‘oefenmeeting’ (dus niet officieel…) gelukkig voor een geslaagd tegengewicht, om die bittere pil van al dat verlies … wat te verlichten. Daar ‘proefden’ we weer die net vernoemde ‘groepssfeer’, dat enorm prettige samenzijn, waar onze jonge atleetjes zo naar snakken.

Als dit bizarre seizoen één zaak heeft duidelijk gemaakt is het wel dat we organisatorisch op onze 3 beschikbare pistes moeten uitpakken met een meeting. In Wespelaar zijn we al jaren gastheer binnen het jeugdcircuit, en als de Betekomse piste terug ‘wedstrijdklaar’ wordt gemaakt moeten we ook daar niet twijfelen. Maar vooral onze Dietse accommodatie was een ware ‘herontdekking’, die we organisatorisch niet meer uit handen mogen geven. Die infrastructuur, gekoppeld aan de actuele DAK-dynamiek die er heerst in onze snelst groeiende kern, mag nooit meer uit de wedstrijdkalender verdwijnen.

Naar het einde toe, toen de coronacijfers eigenlijk al terug de verkeerde kant opgingen (zeker in vergelijking met juli … toen niets mocht …) vonden we een aantal van onze pupillen en miniemen terug in werkelijk alle uithoeken van het land, kwestie van ... ‘redden wat er te redden valt’. Ze wilden hun geleverde trainingsinzet, aangereikt door die vele schitterende jeugdtrainers van ons, niet helemaal verloren laten gaan, en heel wat onder hen zijn daar aardig in gelukt, als we onderstaande prestaties even in ogenschouw nemen. Daar er buiten het veldlopen geen kampioenschappen werden gehouden, zijn we qua medaillewinnaars dus bijzonder snel uitgepraat, vandaar dat we via Paul Van Den Bergh  ook onze ROBA-prestaties binnen de nationale top-20’ er extra aan toevoegen.

Bij de  allerjongsten, onze Benjamins, was het vooral Mauro Smeyers die schitterend voor de dag kwam, met ondermeer een bronzen plak in de fameuze cross van Gooik (prov. Kamp), en een werkelijk uitstekende 6° stek voor eigen volk in Rotselaar, op het crosskampioenschap van Vlaanderen. Mauro is één van die vele bijzonder enthousiaste atleetjes uit onze Diestse kern, die op iedere veldloop waar ROBA op het appel verscheen en voor de nodige clubuitstraling zorgde. Het was altijd een drukte van jewelste daar in en rond de ROBA-tent, en het aandeel van onze vrienden uit de Oranjestad werd daarbij met de week imposanter. Maar ook onze andere kernen deden een fameuze duit in het zakje. Volgens de statistieken van de VAL nam maar liefst 82,2% van onze pupillen en miniemen deel aan minstens 1 wedstrijd, wat toch wel een fantastisch resultaat is, zeker met een mislukt zomerseizoen.
Vanuit onze kern Berlare-Zele stuurden ze bijvoorbeeld het succesrijke duo Jarne De Wilde (pup) en Connor De Troyer (min) op ons af, die vooral voorbije winter schitterend voor de dag kwamen. Jarne was binnen de Vlaams-Brabantse grenzen de op één na beste veldloper, en die machtspositie bevestigde hij nog eens netjes op het KVV (knap 5°) en vooral die uitstekende top-10 positie (mooi 9°) op het nationaal kampioenschap in Brussel. Ook Connor was in uitstekende doen daar in het park van Laken (schitterend 7°!!), dus zelfs 2 posities beter dan in het eigen Rotselaar (7° op KVV). Onze Jongeren haalden duidelijk inspiratie uit die sfeer rondom dat nationaal titelgevecht, want nog 3 andere ROBA’s, uit onze Beta-kern, wisten een top-10 uit de brand te slepen. Bij de miniemen jongens werd Lars Peeters netjes 10°, nadat even voordien zijn zus Fien Peeters de cross van haar leven liep bij de pupillen meisjes, door schitterend … 4° te worden. In diezelfde koers bevestigde Joke Tytgat haar positie als ‘beste ROBA-veldloopster’ door de zilveren medaille te gaan opeisen aan de eindmeet. In Vlaanderen (goud in Rotselaar, Fien 8°) en dus ook in Vlaams-Brabant (goud in het Gooikse slijk …waar Fien brons behaalde) stond er geen maat op haar overwicht. Nog een ander Beta-duo, zijnde Milo Caers (fraai Brons bij de pupillen) en Anneline Smets (zilver bij de 1° j min, 7° op KVV), waren meermaals getuigen van dat meesterschap, dat Joke quasi iedere cross aan de dag legde.

Terwijl de net genoemde toppers het beste van zich aan het geven waren op de diverse veldlopen, bleken andere getalenteerde ROBA’s zich intens aan het uitleven in één of andere indoorhal. Iedereen die onze wedstrijdverslagen leest (en dat zijn er gelukkig meer en meer …) zal zich waarschijnlijk nog de haast lyrische passages herinneren die op onze website verschenen, van het verspringresultaat dat onze pupil Luka Schoolmeesters liet optekenen in Herentals. Niemand in gans België sprong voorbije wintercampagne op die leeftijd verder dan die fameuze … 4m71 van onze Beta-knaap. En voor zij die pessimistisch van aard zijn, en denken … ‘misschien was het maar een kwakkeljaar’ … vorig seizoen 2018-2019 was je de beste verspringpupil met een afstand van … 4m45. Trouwens ook met z’n 1m30 op het hoogspringen zit hij binnen de top-20 van het indoorgebeuren in zijn categorie.
Vier van zijn vrouwelijke leeftijdsgenoten slaagden daar ook in, zijnde Sarah Prenen in de kogelring (6m87), Fien Peeters op de 60m (schitterende 8”97), en ons Hera-duo Hanne Smits (1m20 hoog) en Imke Storms (zelfs 2x… 4m12 ver en 1661p op de 4-kamp). Zo’n Top-20 positie is en blijft toch een parameter waar je mee buiten mag komen, zeker als het om een reële afstand (bijvoorbeeld 60m) of officieel kampnummer gaat. Dit betekent meteen dat ook een Stan Vertommen (10”03 op de 60mH) en Kobe Coenen (zelfs 3 maal … 4m64 ver, 2m63 polsstok, 8m62 kogel) met een gerust geweten trotsvol mogen terugblikken op de voorbije indoorcampagne.

Zoals reeds gemeld … er waren volstrekt geen kampioenschappen tijdens de ingekorte voorbije zomerfase, en al helemaal geen BVV-competitie. Dus … geen ‘groepssucces’ waar we normaal gezien zo graag mee uitpakken, en vooral onze jonge aubergines zo veel plezier aan beleven. Dus van medailles moeten we niet praten, maar doen alsof er dan niets te vertellen valt, is natuurlijk ook iets te snel door de bocht. Wederom is onze Paul de reddende engel met zijn officiële top-20 gegevens (vanuit de bond, dus oefenmeetings tellen niet mee..).

Het zal u niet verbazen dat de betere crossfanaten en de sterke indoorliefhebbers ook hier weer kwamen bovendrijven.  Zo was onze Fien Peeters nog … één honderdste beter outdoor op de 60m (8”96), een tabel waarin ook Imke Storms (8”98) staat te schitteren. Reken daarbij nog die fameuze 12”44 op de 60mH, de 4m19 ver en 33m59 aan de hockeystand, en u weet meteen dat Imke er alles aan gedaan heeft om van het trieste seizoen nog iets indrukwekkend te maken. Ook Sarah Prenen liet zich niet kisten door die corona-ellende, en slaagde erin al lopend  (12”35 60mH) en werpend (20m48 discus, 7m75 kogel) een knap verlengstuk te breien aan haar reeds mooi indoorseizoen.

Hanne Smits kent perfect de kwaliteiten van Sarah, daar ze immers ook actief is op de 60mH (12”84), maar haar liefde voor de hoogspringstand (1m35) steekt ze echt niet onder stoelen of banken. Geen spek voor de bek van Cato Van Stechelman, die na een fraai cross-seizoen, de lijn doortrok met een uitstekende 3’28”03 op de 1000m. Zo heeft ieder zijn lievelingsnummer, en voor Milla Verheyen is dat ondermeer het gebeuren aan de hockeystand (31m27).

Bij de miniemen beginnen we de ‘gevestigde waarden’ natuurlijk al wat beter te kennen, en een aantal onder hen wisten zich ook nu weer bij de beste 20 van België te hijsen. Figuren als een Stan Vertommen (13”26 op 80mH en 22”49 op de 150mH) en Kobe Coenen (38m05 speer) zijn daar met geen stokken uit te krijgen, en ook Anneline Smets (4m58, 44”79 op de 300m) schrikt daar al lang niet meer vanop. Maar ook Louis Van Mierlo (30m26 speer), Kato Bakelants (24m07 speer) en de beresterke Lars Peeters (uitstekende 2’56”34 op de 1000m!) behoren nu tot dat selecte groepje, en het is aan hen om in de hopelijk corona-arme zomer van 2021 voor bevestiging te zorgen, zodat we weer met volle goesting … ‘lyrisch’ mogen zijn bij het maken van het bijhorende ROBA-artikel …
Raymond en ondergetekende kijken er met volle teugen naar uit …

Dikke proficiat aan al de net genoemde atleten, alsook aan al die andere jonge Roba’s die het voorbije jaar het beste van zichzelf hebben gegeven, wat meestal resulteerde in diverse persoonlijke records, en die dan ongetwijfeld zeer terecht aan bod zijn gekomen in de verschillende wedstrijdverslagen …  

Rudy