Persbericht CrossCup Rotselaar 2020

Structabo CrossCup 2020

Structabo CrossCup Rotselaar

Zondag 9 februari 2020

Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën
Belgisch/Vlaams Kampioenschap Veldlopen Atleten met een Handicap (AMH)

Voor de zevende maal op rij verwelkomen we aan De Plas van Rotselaar de CrossCup veldlopen in de regio Oost-Brabant. De CrossCup is het belangrijkste nationale veldloopcriterium, en inmiddels reeds aan zijn 38ste seizoen toe. Op zondag 9 februari wordt het Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën als vijfde van zes manches gelopen.

Voor de organisatie tekent de vzw CrossCup, in samenwerking met Golazo Sports en de regionale atletiekvereniging ROBA (Regio Oost-Brabant Atletiek), onder de vleugels van de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Hierbij mag op de steun worden gerekend van Sport Vlaanderen, de gemeente Rotselaar, en van tal van sponsors. De voorbije edities stonden garant voor spannende CrossCup-wedstrijden met in totaal zo’n 1250 deelnemers en een ruime publieke belangstelling.

ROBA-voorzitter Dirk Smolders is fier op het parcours: “De uitgetekende omloop aan De Plas te Rotselaar biedt de nodige variatie. Hij omvat zowel lange rechte goed beloopbare paden als doorgaans spektakel biedende zandstroken rondom het meer, het nodige bochtenwerk en her en der een wat drassiger gedeelte. De CrossCup-wedstrijden en het Kampioenschap van Vlaanderen veldlopen staan garant voor een spannende atletiekhoogdag in Vlaams-Brabant.

Na een recreatieve jogging op zaterdag wordt op zondag de spits afgebeten door een recreatieve G-veldloop voor personen met een beperking. Daarna staat voor de vijfde keer in de atletiekgeschiedenis het Belgisch en een Vlaams Kampioenschap Veldlopen voor atleten met een handicap (AMH) op het programma. ROBA was binnen de atletiekwereld een vroege promotor om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen en te integreren. “Als een van de grootste G-atletiekclubs van Vlaanderen zijn we blij dat we dit kampioenschap kunnen ontvangen, en op deze manier onze G-werking in de kijker kunnen plaatsen. Petra Kerkhofs van ROBA werd reeds vier maal na elkaar, tussen 2016 en 2019, Belgisch en Vlaams kampioen veldlopen maar ook met de recreatieve veldloop hopen we nieuwe G-atleten de fun van sport te laten beleven.”, aldus Wim Van Camp, coördinator van de G-werking.

In de voormiddag zetten de jongste atleetjes als “sterren van morgen” (Running Stars presented by Sportoase & Runners'Lab) hun beste beentje voor in het veld, in de wedstrijden voor de meisjes en jongens kangoeroes, benjamins, pupillen en miniemen (geboren tussen 2013 en 2007). Bij de pupillen kijken we voor ROBA uit naar Joke Tytgat, die kans maakt op winst in het eindklassement, en dit jaar al goed was voor een eerste plaats in Hulshout en goud op het PK in Gooik.

De Kampioenschap van Vlaanderen-wedstrijden voor cadetten en scholieren volgen net na het middaguur. Bij de scholieren heren heeft ROBA aardig wat talent in de aanbieding, dat zich ongetwijfeld ook te Rotselaar in de kijker zal willen lopen. Denken we maar aan scholier Liam Dreesen, na zijn zeges in de veldlopen van Genk en Wespelaar, zijn 2de plaatsen te Heverlee en Herentals, zilver op het PK te Gooik en zijn 10de stek in de CrossCup-manche van Mol. In diezelfde categorie zal ook Vince Van Winckel te duchten zijn, na zijn ereplaatsen te Heverlee (5de), Kortenberg, Wespelaar en Hulshout (telkens 3de), en brons op het PK in Gooik.

Het hoofdprogramma vat aan met de immer spectaculaire korte cross voor dames om 13.05u, gevolgd door de heren, waarin onze ROBA-atleet Wesley De Kerpel meedingt voor een top-5 in het regelmatigheidscriterium, ondanks zijn forfait in Hannuit wegens ziekte. Om 13.30u is de lange veldloopafstand aan de beurt, met de wedstrijd van de senioren dames, gevolgd door de veldloop voor senioren heren (14u). In beide wedstrijden treden de nationale gevestigde waarden van het CrossCup-criterium aan. Bij de senioren dames wordt de CrossCup-rangschikking momenteel aangevoerd door Hanne Verbruggen (VITA), voor Hanna Vandenbussche (AVR), en Eline Dalemans (AVLO). Bij de heren senioren verdedigt Isaac Kimeli (OEH) zijn leiderstrui op Soufiane Bouchikhi (RFCL), die weliswaar op stage zal zijn, Dieter Kersten (ADD) en Michael Somers (LYRA). De wedstrijd in Rotselaar krijgt ook een belangrijk internationaal cachet met een ruime delegatie van Britse atleten. We verwelkomen Vlaams minister van Sport Ben Weyts om de Vlaamse kampioenentruien te overhandigen.


Historiek: Bij de senioren mannen ging de overwinning in 2014 naar Jeroen D’hoedt (OEH), Dame Tasama (VAC) in 2015, opnieuw Jeroen D’hoedt (CABW) in 2016, Isaac Kimeli (OEH) net voor de zich naar de eindmeet gooiende Soufiane Bouchikhi in 2017, in 2018 Soufiane Bouchikhi (RFCL) en in 2019 Lander Tijtgat (EA); bij de senioren dames naar Almensh Belete (VAC) in 2014, Louise Carton (ACME) in 2015 en 2017, met een intermezzo door Kate Avery (GBR) in 2016, Sofie Van Accom (ACHL) in 2018 en de Britse Kate Holt, voor onze ROBA-atlete Nina Lauwaert, in 2019.


Om 14.40u is het de beurt aan de junioren dames en de junioren heren. Bij de junioren dient zich evenzeer een sterke ROBA-lichting aan, met kleppers als Han Raets (met zeges te Kortenberg en Vilvoorde en een 4de plaats te Bonheiden, Wespelaar, Booischot en Herentals) en Yvan-Kevin Shumbusho (de 2de van Vilvoorde en de beste onder de eerstejaarsjuniors op het PK in Gooik). Yorick Van De Kerckhoven mag een top-5 notering in het CrossCup eindklassement ambiëren (4de in de CrossCup-manche van Mol, 3de te Wespelaar, zilver op het PK in Gooik en 4de in de CrossCup manche van Hannuit). Ook Lenn Teugels zal te duchten zijn. Dat bewees hij met zijn zeges te Mechelen en Zele, en een bronzen medaille op het PK te Gooik.

Vanaf 15.30u kunnen de masters aan de slag rond De Plas, met spetterende wedstrijden die evenzeer CrossCup-zeges als Vlaamse veldlooptitels kunnen opleveren. De ROBA atleten schitteren vaak in deze categorieën, en kunnen hoog eindigen in het CrossCup-regelmatigheidscriterium. Het is dan ook uitkijken naar onder meer Patrick Van Daele en William Blancke (M55), Redgy Tytgat (M60) of Luc Van Daele (M65).

INFO: www.crosscup.be / www.roba-atletiek.be

CONTACT: Dirk Smolders: dirk.roba@gmail.com / 0473 29 24 66

Link naar het persbericht document.

CrossCup 2020

sponsors 1

sponsors 2