PK Veldlopen - Deel 1

15/01/2023 - Vilvoorde - PK Veldlopen Vlaams-Brabant - deel I

Yorick en Vinnie op  de afspraak bij de seniors Heren!

pk1
Vinnie en Yorick gaven waar voor hun geld! (foto’s van Sven)

Toen we voorbije zaterdag de ganse dag werden getrakteerd op een stortvloed aan regen, dwarrelde meteen de gedachte door het hoofd van ondergetekende ‘wat als in extremis die parcoursruil van het eerst voorziene circuit in Gooik naar later het park van Vilvoorde nou eens … niet had plaats-gevonden’… We mogen er echt niet aan denken hé… Gelukkig zijn we ook de dag zelf vrijwel gans het tijdsschema door gespaard gebleven van nattigheid, ja het leek wel alsof alles al was ‘opgebruikt’ de dag voordien…
Dat betekent geenszins dat iedereen nu even wild enthousiast was van de ondergrond waarop gelopen moest worden. Het mooie Driefonteinenpark was al vaak de locatie voor het provinciaal kampioenschap, in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zelfs zowat de ‘vaste thuishaven’ voor de provinciale titelstrijd. Op de zeer mooie parkomgeving zelf is echt niets aan te merken, wel integendeel, alleen zijn heel wat bospaden ondertussen aangesterkt met veel te ruw steengruis, en daar is de gemiddelde veldloper absoluut niet tuk op. Het was in onze clubtent een komen en gaan van pijnlijke voeten, verzwikte enkels en lijnvormige huidletsels in de benen, afkomstig van afketsende spikes van de medeloper die naast u hing op het vaak veel te smalle traject. De verhoogde berm hadden ze dit jaar letterlijk links laten liggen, en vervangen door de oplopende startzone wat een zeer geslaagd gegeven was. Lekker breed, lichtjes bergop en met de supporters vlak in de buurt. Laat ons de prestaties van de 157 ingeschreven ROBA’s (alweer de grootste vertegenwoordiger!) even onder het licht houden … met in dit gedeelte de jongeren tot en met
miniem.

Kangoeroes + Benjamins (Voorprogramma)

Maar liefst 31 gaven het beste van zichzelf, daar in het mooie park, zij het natuurlijk zonder uitslag zoals u weet. Ziehier de namen van al die ‘toppers in wording’ :
Kangoeroe meisjes: Smit Pien, Peters Anemoon, Schroyens Lauren en Njeri Kimberly
Kangoeroe jongens: Essers Maxence, Gijsbrechts Vince en Verhulst Tibo
Benjamins meisjes: Heijlen Ona, Deckers Ell, Essers Lea,  Jolie Saar, De Clippel  Juliette,  Van Barel Naela, Wittevrouw Nora, Adala Hanane, Dekeyser Lana, Ceulemans Luna, Lambrechts Stella, Willem Nore en Van Looy Liselot
Benjamins jongens: Salen Fré, Claes Arthur, De Pelsmaeker Quinten, Nulens Pieter, Logist Thian, Dewit Bent, Caluwaerts Nelles, Thielemans Seppe, Hye Maxime, Mertens Cruz, Vanaudenhove Omer en Schroyens Arnout

pk2
Onze trainer Katleen, met haar Benjamin jongens! (Foto Jo)

Pupillen - Miniemen

Rijke oogst van … 3x goud, 2x zilver en 3x brons!!

Voor suspense binnen het hoofdprogramma hoefden we absoluut niet lang te wachten, want in de eerste koers, die van de 1°j pupillen meisjes, was het al meteen bingo. Ons sterk lopende Berlare-meisje Iris Wulteputte zat meteen mee vooraan, zoals je op de foto kan zien, en zou na 1350m schitterend als 3° atlete de finishlijn passeren. Ook Paulien De Pelsmaeker, Janne Buyl, en Eveline Van Der Elst lieten zich niet onbetuigd, en kwamen respectievelijk als 16°, 18° en 24° binnen lopen.

pk3
Iris (5613) meteen mee op het voorplan, Eveline & Paulien iets verder in het pak! (foto YA)

Ook tijdens de 2° koers, die van de 2°j pupillen meisjes konden we perfect op het geluid af gaan waar ons contingent ROBA-supporters had postgevat, en voor onze 8 meisjes heeft dit zeker inspirerend gewerkt. Roza Vanaudenhove zagen we als 33° binnenlopen, achter Juliette Naert en Lisanne Van Bael, die beslag legden op de posities 29 en 27. Nog iets verder verloor Febe Nijs met haar 21° plaats het nipt van Feline Neefs, 20°, en Ellen Borremans, die positie 15 achter haar naam kreeg.
Mila Tutenel kwam na een mooie koers, met haar 11° positie net een fractie tekort voor een top-10 positie, en geheel vooraan vocht Lenthe Nijs een fraai robbertje uit voor dat provinciaal schildje, dat ze echt absoluut mee richting Diest wou nemen. Met een schitterende eindrush nam ze alle twijfels weg, en toen ze even later geheel boven op het schavotje stond (zie foto) had ze dat kleinood al stevig in de hand, en zag je ze hardop denken ‘mama mag vanavond de naaimachine al meteen boven halen’.

pk4
‘Winnen’ … het blijft altijd even leuk, ook voor onze beresterke jonge dame uit Diest!

Misschien moet Olivier Hye zijn truitje maar meteen meegeven naar Huize Nijs, want ook hij stond na 1350m koers geheel bovenaan te glunderen op het podium. Samen met zijn clubmakker van de Berlare-kern Stan Vandersnickt had hij er een spektakelstuk van gemaakt, zeg maar een soort machtige miniversie van het legendarische halve finale 10.000m in München, waar de Brit Dave Bedford en onze eigen Miel Puttemans de rest aan flarden liepen en zich dan halverwege afvroegen … ‘wat gaan we doen?’. (zie extra foto voor onze atleten, geboren na 1972)  

pk5

Wel bovenstaande linkse foto schoot even doorheen het sportgeheugen van ondergetekende, toen hij Olivier en Stan een niet alledaagse dominantie aan de dag zag leggen (zie foto, wat een voorsprong!), daar aan het einde van de oplopende startzone, en mekaar bekeken met zo’n een blik van ‘zijn we wel goed bezig?’. Wel het antwoord was zondermeer ‘JA’, want pas bij het uitkomen van de boszone bleek Olivier net over één fractie meer reserves te beschikken, en liepen ze schitterend als de nummers één en twee over de meet. ‘Kippenvelmoment’ noemt zo iets. Floris Maris en Nelle Scheers, die hier als 38° en 51° binnenliepen, zagen hun clubmakkers staan glunderen op het erepodium.  
In de 2° reeks mochten we maar liefst 13 auberginetruitjes aanschouwen, en Lasse Peeters en Daan Aertgeerts wisten als 9° en 10° een zo gegeerde knappe top-10 positie binnen te halen. Iets verder op liep Tibe Rogiers als 15° binnen, met in zijn zog het duo Michael Nackaerts, 18° en Tristan Petitjean, die 19° werd. Daar achter was het al ROBA wat de klok sloeg, met Kobe Heijlen, Benno Cools, Astor Maes en Toon Dubois, die als 21°, 23°, 24° en 25° op een zakdoek bij mekaar zaten.   

pk6
onze 2°j pupillen met ondermeer Astor (1433) , Michael (640) en Benno (1417) in volle strijd!

Op plaats 30 liep onze Matheo Essers binnen, en daarmee hield hij netjes zijn clubmakkers Robbe Jolie, 39°, Jelle Knapen, 44° en Nino Knapen, 45° achter zich.

Met dat schitterende duel van Olivier en Stan nog maar net op het netvlies gebrand keken onze supporters al reikhalzend uit naar de koersen van onze miniemen meisjes, in het bijzonder die van het jaar 2010. Onze sterkste 1° jaars, de girls van 2011, was Tille Willem, die een puike 9° eindplaats op de kop wist te tikken, en dat na een zeer fraai wedstrijdverloop.

pk7
Sterke koers van Tille! (Sven)

Een kleine 20 seconden later liep Ella-June Slaets binnen op plaats 16, en bleef daarmee buiten schot van Ava Lambrechts, 25°, en Louise Naert, die 29° werd.
11 meisjes droegen bij de 2° jaars onze clubkleuren en daarvan slaagden maar liefst … 6 zich binnen de top-10 te wringen, wat een schitterend bewijs is van onze enorm sterke lichting. Fien Peeters zat netjes op die 10° stek, met voor zich de sterk presterende Ebe Rogiers, knap 7° en Febe Vandersnickt, die een zeer fraaie koers beloond zag worden met een 5° eindpositie. Langetijd zat ze in de buurt van Kaat Deckers, maar dit HERA-meisje wist naar het einde toe nog een tandje bij te steken, wat haar zelfs voorbij de sterke Sparta-loopster Maëlys Ooms bracht, en alzo naar de bronzen medaille te rennen. Geheel vooraan ontwikkelde zich een koers zoals die bij de 1° jaars jongens, maar dan met het BETA-duo Joke Tytgat en Lora Vanhentenryck in de hoofdrol.

pk8
2 ‘klasse dames’, Lora en Joke … (Sven)

Ieder deed haar deel van het werk daar vooraan, en vaak hingen ze naast mekaar, kwestie van aan te geven ‘vandaag ben ik echt beresterk’. Na haar zilveren medaille op de vorige Vlaams-Brabantse titelstrijd, in Gooik, was Lora driedubbel gemotiveerd om deze maal wel het laken naar zich toe te trekken, en ditmaal haar trainingsvriendin wel te kloppen. Afgaande op de resultaten van het voorbije half jaar leek die verwachting ook meer dan gegrond, zeker bij de onderlinge duels. Maar Joke is een vechtertje, en ook haar conditie zat in stijgende lijn zoals we duidelijk konden merken tijdens de voorbije crossen. Kortom we waren getuigen van een strijd op zeer hoog niveau, tot Lora ter hoogte van het korte klimmetje, bij het ingaan van de lus doorheen het bos, plots fameus tegen de grond smakte, en ook niet meteen terug opstond, door de impact van die val. Ze kreeg zelfs nog de meisjes van achter zich op haar dak, en pas toen vervolgde ze haar koers. Vooraan was de vogel gaan vliegen natuurlijk, en zeer sterk lopend volgde Joke zich dus zelf op. De ongelukkige Lora wist de 2° plaats nog veilig te stellen, met in haar zog onze eigen Kaat Deckers, waardoor het een volledig aubergine podium werd. Laat ons niet vergeten dat verder in het pak van deze fantastische koers, nog 5 andere ROBA’s het beste van zichzelf aan het geven waren, en ook zij volstrekt terecht luid aangemoedigd werden door onze colonne supporters. Lena Vermeire, mooi 14°, en Nette Maes, 17°,  zullen hun naam meermaals hebben horen roepen, daar langsheen de boszone, en ook Ana Sueters, 21°, Charlie De Clippel, 27°, en Gitte Dufresne, 29°, kregen een extra energiestoot van al die aanmoedigingen.
Datzelfde geldt voor onze 1° jaars jongens miniemen, waar 54 jonge gasten aan de startlijn stonden te trappelen, waaronder 7 van ons. Lowie Celis was onze beste man van dienst, op positie 26, al zat Cas Coenen na een zeer sterk gelopen koers, 28°, hem haast op de hielen. Mooi dat deze jongen stilaan maar zeker zijn weg zoekt en vindt in de reguliere wedstrijden. Ferre Weckx, 31°, Mats Smeyers, 41° en Mathis Ivens, die 42° werd, hebben er dus meteen een kwaaie klant bij binnen de eigen clubrangen. Lars Op De Beeck, 49°, en Klaas Vandenweghe, 51°, vervolledigden er onze inbreng.
Vorige week was onze 2° jaars miniem Jarne De Wilde nog 4° in de cross van Hamme, maar voor die plaats was hij niet naar hier gekomen. Vandaar ook dat hij, zoals deze foto duidelijk aangeeft,

pk9
Jarne sleurt de bende uit mekaar, met naast zich  Samuel, en in zijn zog Milo, Lias en Tobias … (Sven)

er geen gras liet over groeien, en de koers meteen bikkelhard maakte. Met zijn 4° plaats op het Belgisch kampioenschap vorig jaar in Brussel heeft hij natuurlijk recht van spreken, en is het vertrouwen gegroeid om de koers mee in handen te durven nemen. Tegen de BAV-atleet Briek Maes viel niets te beginnen, maar voor de 2° en 3° plaats zat Jarne volop in de strijd. Finaal lag de mooie bronzen plak op hem te wachten, als fraaie beloning voor zijn inzet hier. Ook Samuel Van Assche en Milo Caers mogen met hun 8° en 9° plaats bijzonder trotsvol terugblikken op deze titelwedstrijd. Ze hielden ondermeer Lias Van Alsenoy, 15°, en Tobias De Vos achter zich. Tobias verzwikte 2x zijn linker voet, en kwam finaal uit op positie 16, net voor Lander Bergen die 2 seconden later als 17° de meet passeerde. Bent Artoos en Thijs Van Haute sloten onze fraaie inbreng af met een 26° en 34° eindpositie.

In deel II laten we onze cadetten, scholieren en JSM de revue passeren.

Rudy

Uitslagen:
Pup - veldloop – Dames Reeks: 1 (1350m)
 
3 5613 Wulteputte Iris 2013 ROBA 5'25
  16 4951 De Pelsmaeker Paulien 2013 ROBA 6'08
  18 4515 Buyl Janne 2013 ROBA 6'13
  24 6015 Van Der Elst Eveline 2013 ROBA 6'36

Pup - veldloop – Dames Reeks: 2 (1350m)
 
1 5600 Nijs Lenthe 2012 ROBA 5'04
  11 5607 Tutenel Mila 2012 ROBA 5'32
  15 4848 Borremans Ellen 2012 ROBA 5'42
  20 5599 Neefs Feline 2012 ROBA 5'56
  21 5758 Nijs Febe 2012 ROBA 5'58
  27 5608 Van Bael Lisanne 2012 ROBA 6'13
  29 5598 Naert Juliette 2012 ROBA 6'18
  33 5610 Vanaudenhove Roza 2012 ROBA 6'38

pk10
Febe op de ‘vals plat-strook’, Roza enkele meters verder …   (Sven)

Pup - veldloop – Heren Reeks: 1 (1350m)

  1 2061 Hye Olivier 2013 ROBA
  2 1441 Vandersnickt Stan 2013 ROBA 2'0
  38 1434 Maris Floris 2013 ROBA 39'0
  51 132 Scheers Nelle 2013 ROBA 53'0

pk11
Stan en Olivier … terecht apentrots! (Sven)

 Pup - veldloop – Heren  Reeks: 2 (1350m)
 
9 128 Peeters Lasse 2012 ROBA 5'44
  10 1416 Aertgeerts Daan 2012 ROBA 5'50
  15 1440 Rogiers Tibe 2012 ROBA 6'03
  18 640 Nackaerts Michael 2012 ROBA 6'08
  19 83 Petitjean Tristan 2012 ROBA 6'09
  21 126 Heijlen Kobe 2012 ROBA 6'13
  23 1417 Cools Benno 2012 ROBA 6'16
  24 1433 Maes Astor 2012 ROBA 6'18
  25 112 Dubois Toon 2012 ROBA 6'20
  30 110 Essers Matheo 2012 ROBA 6'31
  39 133 Jolie Robbe 2012 ROBA 6'49
  44 79 Knapen Jelle 2012 ROBA 7'02
  45 80 Knapen Nino 2012 ROBA 7'11
 

pk12
Tibe, in de boszone …    (YA)

Min - veldloop – Dames Reeks: 1 (1780m)
 
9 8368 Willem Tille 2011 ROBA 5'02
  16 8348 Slaets Ella-june 2011 ROBA 5'21
  25 8925 Lambrechts Ava 2011 ROBA 6'36
  29 8928 Naert Louise 2011 ROBA 7'17

pk13
Ava, mooie koers … (Sven)

Min - veldloop – Dames Reeks: 2  (1780m)
 
1 8358 Tytgat Joke 2010 ROBA 6'53
  2 8964 Vanhentenryck Lora 2010 ROBA 7'19
  3 7947 Deckers Kaat 2010 ROBA 7'21
  5 8939 Vandersnickt Febe 2010 ROBA 7'30
  7 8938 Rogiers Ebe 2010 ROBA 7'38
  10 8355 Peeters Fien 2010 ROBA 7'47
  14 9371 Vermeire Lena 2010 ROBA 8'00
  17 7953 Maes Nette 2010 ROBA 8'36
  21 8351 Sueters Ana 2010 ROBA 8'49
  27 8247 De Clippel Charlie 2010 ROBA 9'07
  29 8879 Dufresne Gitte 2010 ROBA 9'11

pk14
Volledig ROBA-podium … Lora, Joke en de terecht dolgelukkige Kaat ! (Sven)
pk15
Febe liep machtig mooi naar de 5° plaats (YA)

 Min - veldloop – Heren Reeks: 1 (1780m)
 
26 5193 Celis Lowie 2011 ROBA 8'04
  28 5126 Coenen Cas - 81 2011 ROBA 8'10
  31 5215 Weckx Ferre 2011 ROBA 8'16
  41 5208 Smeyers Mats 2011 ROBA 8'38
  42 4093 Ivens Mathis 2011 ROBA 8'42
  49 4091 Op De Beeck Lars 2011 ROBA 9'06
  51 4545 Vandenweghe Klaas 2011 ROBA 9'34

pk16
Stijlrijke loper, onze Lowie Celis …  (Sven)

Min - veldloop – Heren Reeks 2 (1780m)
 
3 5216 De Wilde Jarne 2010 ROBA 7'24
  8 5218 Van Assche Samuel 2010 ROBA 7'35
  9 4560 Caers Milo 2010 ROBA 7'37
  15 5352 Van Alsenoy Lias 2010 ROBA 7'51
  16 4567 De Vos Tobias 2010 ROBA 7'52
  17 5192 Bergen Lander 2010 ROBA 7'54
  26 5190 Artoos Bent 2010 ROBA 8'16
  34 4089 Van Haute Thijs 2010 ROBA 8'35

pk17
Zoveelste podium voor Jarne …  (YA)