Verslag Aarschotse stratenloop

29/05/2023 - 36ste Aarschotse Stratenloop

Eens te meer een succesverhaal, met klinkende namen op het podium!

Op Pinkstermaandag vormde het centrum van Aarschot eens te meer het strijdtoneel van de Aarschotse Stratenloop. Ook voor deze 36ste editie tekende ROBA mee voor de meer dan geslaagde organisatie aan De Knoet. Want wat gebeurt er als De Knoet en ROBA, kern BETA, met het ervaringrijke organisatieteam, onder leiding van Jos Janssens, de handen in elkaar slaan? Dat wordt dan een succesverhaal, met ook deze Pinkstermaandag een ruim deelnemersveld van tenminste 600 enthousiaste loopsters en lopers (zo'n 100 meer dan verleden jaar), die in een warme ambiance op en rond de omloop en  op de terrassen, van Schaluin tot Stadspark, het beste van zichzelf gaven. Dat omvangrijkere deelnemersveld dan bij de vorige editie, gaat in tegen de algemene trend dat wegwedstrijden en joggings momenteel wat minder succes zouden kennen dan in de gloriedagen van dat type loopwedstrijden.
En onze ROBA's, zij waren op de afspraak daar aan De Knoet, tijdens en ook na de wedstrijden en podiumceremonies, dat alles onder een deugddoend zonnetje, bij een vrij strakke noordoostenwind.

Overwinningen en ereplaatsen voor ROBA-jeugd

Vanaf de kleuterlopen steeg het enthousiasme al ten top, met bij de kangoeroes Imana Buanga uit Gelrode als winnares over 200m en Matho Helsen uit Rillaar als beste bij de jongens. En op de 600m meisjes mochten we al een fraaie ROBA-overwinning noteren, van benjamin Nora VERCAMMEN uit Aarschot. Nell VANDEBEEK nam de 11de plaats (op 22) voor haar rekening en Vive VERREKT de 13de, gevolgd door Kirsten MATTHYS als 17de en Amelia CEUSTERS als 19de. Schitterend was de zege van benjamin Joppe VOS bij de jongens over dezelfde afstand. Clubgenoten Mattiz LAERTE en Quinten DE PELSMAEKER namen de 6de en de 11de plaats voor hun rekening. Na de 1200m-run mocht ROBA-pupil Flor VERCAMMEN het derde hoogste podiumtrapje beklimmen en clubgenote Ella-June SLAETS uit Herselt, als beste minieme, het hoogste. Ook haalde Paulien DE PELSMAEKER uit Kortrijk-Dutsel als 3de nog net datzelfde podium.
Twee klinkende namen pakten de zege in de 3km-wedstrijd: Charlotte Van Hese uit Heist-op-den-Berg, in de kleuren van AV Lokeren en Rick Verherstraeten uit Herselt, in zijn rode shirt van De Dorpspomp. Charlotte won dit jaar overigens al de 10km van de Meetshovenloop. Als we de aankomstenlijst van de 3km verder overlopen, vinden we clubgenoot Sten VAN OUYTSEL als 6de man in de uitslag, net voor de palmaresrijke Chris WOUTERS als 7de, Joeri PERDIEUS als 13de, Michael VERMEYLEN als 15de, Thomas VANDER SANDE als 16de, Nico CEUSTERS als 18de, cadet Kasper RIJNDERS als 22ste,  hierbij andere verdienstelijke ROBA's voorafgaand zoals cadet Lander DEMEY (29ste) en benjamin Joppe VOS (66ste).
Als 2de dame over die 3km, mocht omroeper Paul WInnepenninckx, die bijzonder deskundig commentaar gaf bij de diverse wedstrijden, Merel GEERTS op het podium verwelkomen. Merel won dit jaar al brons op het provinciaal kampioenschap 800m seniores. Andere ROBA-dametjes in de 3km-uitslag: 16de,  kangoeroe Allessia MILIS, 20ste, onze pupil Emma VOS, 25ste, miniem Ariane MILIS en 32ste, ROBA-recreante Mia DISCART. Knap toch!
Ook tijdens de 6km-run liepen de aubergine kleuren mooi in de kijker. Stef CORTHOUTS won overtuigend bij de heren over die afstand. De Belgisch kampioen duatlon en triatlon bij de junioren in 2020, ging onze Timothy CONVENTS uit Halen, die verleden jaar zilver won op het PK korte cross voor senioren te Gooik, met 21 seconden vooraf. Cadet Ruben VAN BAELEN pakte de 4de plaats op de 6km daar te Aarschot. Junior Tuur AERTS de 8ste stek, master +55 Benny DE ROOVER verdienstelijk de 12de plaats, voor de ROBA's Dimitri TOPS (13de) en Nieuwrodenaar Simon DEVROYE (14de). Ook Raf VERHAEGEN uit Betekom, als master+50, mag tevreden op zijn 20ste rang terugblikken, net als cadet Joost JANSSEN (22ste) en het trosje ROBA's na hem: Wouter VERBIST (24ste), cadet Jarne RYMENANTS (25ste), master+40 Gerd JOOS (26ste) en scholier Thomas DEVROYE (29ste). Als master M60 veroverde ROBA-trainer Dirk VAN KERKHOVEN de 47ste plaats bij de heren.  55-er Ronny LANGENDRIES werd 50ste, net voor senior Thomas VANDER SANDE als 51ste en cadet Pepijn DEFAUW als 54ste. Master+55 Jo DISCART van ons recreantenteam werd als 66ste afgeklokt, Luc VAN DAELE en Luk LEYZEN, beiden met een rijk masterpalmares, respectievelijk als 88ste en 92ste heren aan de finishlijn. ROBA-topatleet Pieter VERSCHOREN maakte er een oefentochtje van en meldde zich als 100ste aan de meet. De Betekomse master+60, Chris MINNOY, kreeg de 103de plaats toegewezen, senior en bijzonder gewaardeerd clubfotograaf, Sven JANSSENS, de 106de en master+40 Jurgen VANSTECHELMAN de 110de bij de mannen. Meer dan een vermelding waard is +75er Cyriel COREMANS als 113de. Cadet Tom VANSTECHELMAN uit Begijnendijk liep als 125ste door de finish, zijn dorpsgenoot en jonge master Jeroen CLOOTS als 126ste, recreant +65 , Guido SCHEERS uit Tremelo, als 162ste bij de heren. Ook master+55 en G-atleet Mario LAUWERS, mag met zijn 168ste plaats in de uitslag tevreden op zijn wedstrijd terugblikken.
In diezelfde 6km-race behaalde Charlotte Van Hese (AVLO) bij de dames haar tweede zege van de namiddag, voor master+50 en vroegere winnares te Aarschot, Murielle De Winter. Julie VERLINDEN van het Knoet-team, finishte als 3de dame en senior Evy HENS, verleden jaar 3de te Aarschot op de 12km,  tikte na 6km als 5de dame aan. De aubergine kleuren werden verder door onze dames op de 6km nog verdedigd door ondermeer Sarah MICHELS uit Haacht,  als 7de dame, door de Betekomse recreante Fleur VERMEIRE als 13de dame, Caro GEERTS als 21ste, Sofie CUMPS uit Langdorp als 27ste, cadet Lara GORIS uit Baal als 31ste en de Aarschotse eveneens cadet, Liene DEMEY als 32ste meisje. Nicole BERGEN uit Messelbroek werd als 34ste dame aan de meet verwelkomd en ROBA-recreante en master+45 Katrien VAN RILLAER als verdienstelijke 39ste dame. Master+60 Leen NIJS uit Houtvenne meldde zich even later aan de aankomst als 44ste vrouw. Pupil Elise MOERS finishte als 51ste meisje en haar zus en eveneens pupil Linde als 56ste. Master+50 Hilde VAN DER BORGHT uit Betekom werd knap 58ste dame op die 6km. Seniore Ankatrien TORFS finishte evenzeer verdienstelijk als 67ste vrouw in de stevig bezette 6km-run.

Tommy en Lise winnen de 12km - Run

Tommy Kinders uit Paal, aangesloten bij AC Waasland, domineerde de 12km-wedstrijd van de 36ste Aarschotse Stratenloop. Hij finishte na 39'14", goed voor een gemiddelde van 3'16" per kilometer. Een nieuwe kroon aan zijn reeds rijke erelijst, die ondermeer een 2de plaats vermeldt op het BK marathon AC te Antwerpen in 2021, in de knappe tijd van 2u25'04". In 2022 schreef hij overigens ook de befaamde halve marathon van Nijlen op zijn naam. Op Pinkstermaandag dit jaar te Aarschot bouwde hij een voorsprong uit van 1'30" op de 2de in de wedstrijd, Yari Zwart uit Meensel-Kiezegem. Niels De Preter (AVZK) veroverde de 3de plaats. Onze ROBA-boy, Michiel NIJS van het Knoet-team, met een erelijst om u tegen te zeggen, werd knap 4de in 42'18", voor zijn op een hoge vorm drijvende clubgenoot Mattias PAGLIALUNGA als 5de. In de schaduw van zijn Sint-Jozefscollege, kreeg Mattias een tijd van 42'53" achter zijn naam. Hij ging hierbij de 6de aan de meet, AVZK-master Stefan Valcks met 7 seconden vooraf. De 3de van het recente PK veldlopen bij de vijftigers, Chris WOUTERS, pakte de 9de plaats daar aan De Knoet, voor Senne Verschoren van de Berglopers. Vervolgens meldde zich een mooi groepje ROBA's aan de finishlijn: als 13de Jonathan EECKHOUT, 14de Sander DAS, 15de Bart DE NIJS, 16de Lander VAN DYCK en 18de Nico MILIS, allemaal atleten die in het afstandslopen hun sporen verdiend hebben. Peter DE VOCHT, die in zijn succesrijke loopbaan maar liefst 183 officiële zeges behaalde,  waaronder diverse Belgische titels en een besttijd op de marathon van 2u14'54" kan voorleggen, wilde voor zijn Knoet-team en ROBA nog eens de loopschoenen aanbinden, om als master+60 op de 12km als 31ste te finishen in 48'46" (of 4'03" per km gemiddeld). Een voorbeeld van inzet en doorzettingsvermogen, voor velen!
En daar meldde de 1ste dame van de 12km zich al, onze sympathieke ROBA-lady uit Begijnendijk, Lise VAN CASTEREN. Haar tijd: 49'20" (gemiddelde: 14,59km/u). Onze winnares aan De Knoet zette dit jaar te Gent nog een nieuwe PR-tijd op de marathon van 3u11'01" op de tabellen, ruim 4 minuten sneller dan haar vorige te Malaga gelopen besttijd op die afstand! De 2de dame aan de finish, Vicky Vanluyten van DCLA, kreeg 50'04" op de klok en de 3de, Luna Van Nimmen uit Halle, 52'23". Welverdiende gelukwensen voor die zege, beste Lise!
De kersverse zilveren medaille-winnares van het BK 24 urenloop te Brugge, Karen CLAES uit Wezemaal, finishte te Aarschot als 4de dame,  in 54'49". Enkele ervaren ROBA-runners waren even tevoren de finishlijn gepasseerd: master+50 en toegewijde webmaster van ROBA, Filip SMETS, als 39ste man (49'58") en master+60 Marc VAES uit Herselt als 57ste, in 54'08". Dirk BISCOP uit Rotselaar (ROBA-recreant) meldde zich na 56'32" als 64ste aan de finishlijn.  Nieuwrodenaar Jo DAS (M45-er) als 72ste, in 57'57" en Tom CORTHOUT uit Begijnendijk als 79ste (1u00'31").
ROBA-lady Veerle SMETS, is aan een knap seizoen bezig en eindigde te Aarschot als 7de dame, eveneens net boven het uur (1u00'38"). De Betekomse Karine VAN ELSEN, die zopas te Brugge nog knap 4de werd op het BK 24 urenloop (134,225 km), werd te Aarschot, als master+60, als 14de dame aan de aankomst verwelkomd, in een verdienstelijke tijd van 1u13'07". Ook een warm proficiat waard.
We beleefden een mooie brok sport afgelopen Pinkstermaandag aan De Knoet. En ook "den Tesse" zag dat het goed was... Op naar een volgende succesvolle editie dus!
De volledige wedstrijduitslagen vindt u op de website van onze club, www.roba.atletiek.be en op www.crone.be.

Raymond

svdm