Verslag BK AC

29-30/6/24 - Brussel - Belg. Kamp. alle catg.  

Geen medailles voor ROBA …           

Maar liefst 43 Belgische clubs keerden met minstens 1 medaille huiswaarts, maar ons geliefde ROBA was daar spijtig genoeg niet bij, dit jaar. De tijd van ‘verzekerd’ eremetaal met een Sietske Lenchant en/of Katelijne Lyssens ligt al even achter de rug, en Walter De Wyngaert zijn gouden jaren als stoere jongeling, zullen volgend seizoen, tijdens ons jubileumjaar ‘25j ROBA’, ongetwijfeld aan bod komen, maar hier op zijn inmiddels … 35° deelname aan de Belgische titelstrijd ‘alle catg’, mochten we ook van hem geen wonderen meer verwachten. Bij het ‘ingooien’ tijdens de opwarming voelde het nochtans goed aan, zei Walter achteraf, maar eens de competitie van start was gegaan draaide het echt niet vlot, en meer dan een 48m83, en 8° positie, zat er niet meer in.

Een oprechte dikke proficiat richten we aan onze vrienden van DCLA, die de grote winnaars waren voorbije weekend, met maar liefst 12 medailles (4x goud, 5x zilver en 3x brons). Ook OEHalle, 9 stuks (3-4-2) en VAC, 6 stuks (1-1-4) scoorden mooi, net als Lyra-Lierse met 7 medailles (3-2-2) en Excelsior, die de beste score behaalde binnen de Franstalige liga, met      8x eremetaal (4-2-2).

Keren we even terug naar Walter, die dus aan zijn 35° deelname toe was op het nationaal kampioenschap ‘alle catg’, wat betekent dat hij er zijn succesrijke opstart (8 gouden medailles,    12 zilveren en 8 bronzen !) maakte op het ogenblik dat baby Timothy Convents voor het eerst het daglicht zag … ! Met Timothy hebben we het dus over onze op één na oudste ROBA-man voorbije weekend, daar in het Koning Boudewijnstadion. Op 6 september aanstaande  wordt deze immer sympathieke fondloper immers 35 jaar, en treedt hij toe tot de grote ‘masters familie’. Dit nam niet weg dat hij hier zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg ging, want in een koers waar zich al snel groepjes vormden, zagen we hem kilometerslang het commando op zich nemen in de 3° groep atleten, waarin ook Vince Van Winckel zijn stinkende best aan het doen was om de vermoeidheid van de net afgelegde examens van zich af te schudden. Pas in de laatste 3 ronden kreeg Timothy wat steun voor het onderhoud van het tempowerk in die 3° groep, en toen werd het ietsjes moeilijker voor hem. Maar hij hield fraai stand, en zeker zijn laatste ronde mocht gezien worden, wat resulteerde in een tijd van 14’50”02. Eén van zijn slachtoffers in die finale spurtzone, was Vince, die uitkwam op een tijd van 14’53”61. Tot 800m van de meet bleef onze jonge student mooi zijn ruime tred ronddraaien, maar dan zagen de aanwezige ROBA-supporters dat het stilaan maar zeker moeilijker werd. Nu kan hij zijn boeken opzij leggen, en de trainingsintensiteit terug gaan aanscherpen, dus dat komt in orde richting deel II van de zomer. Timothy van zijn kant had stiekem op nog iets sneller gerekend, maar daarvoor had hij wel op iets meer kopwerk van andere concurrenten moeten kunnen rekenen.

De omstandigheden waren oké voor de fondlopers, want een bui, iets voorafgaande, zorgde voor een zuurstofrijke wedstrijdconditie, en dat wist onze derde en sterkste man in het pak, Yorick Van De kerkhove, wel te waarderen. Hij zat gans de koers door mee in het snel gevormde 2° groepje, dat al van bij aanvang mannen als een Ruben Hendrix, Guillaume Grimard en de buiten competitie lopende Zuid-Afrikaan Jerry Motsau snel had laten weglopen, zeker omdat 2 hazen vooraan voor pittig sleurwerk zorgden. Gans de koers door zagen onze supporters Yorick mooi meedraaien in dat 2° groepje, en zijn lichaamstaal straalde een ‘alles onder controle-beeld’ uit, een beeld van ‘ik heb nog wat reserve over’. Toen op een kleine 500m van de meet de RCG-loper Robbe Camphens er een temposnok aan gaf schoof de vroegere jeugdconcurrent van Yorick, Kobe Hermans, netjes mee, maar ditmaal had Yorick zelf daar geen antwoord op, en zag de bronzen plak stilaan van zich weglopen. ‘Ik miste ditmaal dat stel sterke en snelle benen in de laatste ronde’ zei Yorick achteraf, maar hij bleef niet lang stilstaan bij deze constatatie, en zijn 5° eindplaats. Het zou aan het eind van de tweedaagse titelstrijd de beste ROBA-positie blijken.   
Wie ook niet lang zal blijven stilstaan bij voorbije weekend zijn Ward Delmé en Hannelore Hecq. Ward kwam op zijn 800m  niet verder dan 1’55”60, en het ontbrak hem vooral aan kracht in de laatste rechte lijn zei hij zelf. Hannelore van haar kant zat reeds vooraf met kopzorgen, daar ze al een tijdje last heeft van pijn in de voet, maar na haar 400m nam ze dat niet als excuses mee. ‘Ik kreeg mijn benen niet meer vooruit in de laatste rechte lijn’ zei onze sympathieke dame achteraf, wat dan ook resulteerde in een tijd van 61”63. Wie we nog mogen toevoegen aan dit lijstje van ROBA’s die niet op hun waarde werden geklopt, is onze spurter Dieter Bergs. Hij zat met het vervelende gevoel opgeschept dat de rug ‘vast’ zat, al reeds voor het opwarmen, en het nam eerder toe naarmate de koers naderde. ‘Ik kon gewoon niet ontspannen volle gas geven’, meldde Dieter achteraf, wat dus resulteerde in een eindtijd van 10”97. Mogelijk is het wel wat decompressie na een pittige examenperiode, want trainer Koen ziet zijn poulain veel fraaie dingen doen op de training, en is zondermeer optimistisch richting de volgende wedstrijden. Nu zondag bijvoorbeeld zal Dieter al uitpakken met het Belgische U23 4x100m-team op de fameuze Fanny Blankers-Koen Games in het Nederlandse Hengelo.
Ook bij de dames zagen we iemand op de 100m aan het werk, en dat was Inge Bellemans. Zij kwam uit op een tijd van 12”37, en dat bij een lichte tegenwind. Aan haar glimlach en duimpje omhoog zagen we dat onze spurt/hordentrainer in Betekom best tevreden rondliep in onze Brusselse atletiektempel. Daarmee zat ze met dezelfde gemoedstoestand als ons 1500m-trio Jolente Alen, Joke Tytgat en Merel Geerts, die na afloop van hun koers de supporters trakteerden op een glimlach. Joke en Merel zaten in de 1° reeks, en kwamen uit op respectievelijk knappe 4’43”24 en 4’43”81, en Jolente dook daar in de 2° reeks een fractie onder, door haar PR-tijd aan te scherpen tot 4’43”10. Voor onze 2 jonkies is dit natuurlijk in eerste instantie ‘ervaring’ opdoen.
Op de 800m tot slot zagen we Liselot Smolders aan het werk in de reeksen op zaterdag, en zij mocht er meteen de spits afbijten in serie één. Daar liep ze in het spoor van Elise Vanderelst zeer autoritair naar de beoogde 2° plaats, in 2’09”07, want alleen de eerste twee van de 4 series mochten de dag nadien opnieuw de spikes aantrekken in de finale. Liselot liet er een zeer goede indruk na in die eerste koers op 2 dagen, maar gezien haar beperkte afgelopen termijn aan echte trainingsinzet (lag ten tijde van de interclub nog in de lappenmand…) was het bang afwachten of die dubbele opdracht al draagbaar, en dus ‘haalbaar’ was voor het lichaam. Het antwoord bleek achteraf dus nog ‘neen’ te zijn, zeker toen de concurrentie, met de latere winnares Vanessa Scaunet op kop, met een snoeiharde eerste ronde uitpakte (Liselot passeerde net onder de 60”…), waardoor bij onze clubgenote de benen stilaan volliepen. Na een kleine 550m zagen we dat ze de rol moest lossen, om uiteindelijk als 8° te finishen in een tijd van 2‘12”37. Onnodig te melden dat ze zwaar teleurgesteld was. Komend weekend kan ze dit sportief dipje al wegpoetsen door fraai voor de dag te komen in Lier op de aldaar georganiseerde grote meeting. Maar liefst 23 ROBA’s zijn daar ingeschreven, dus iedere supporter met zijn ROBA-hart op de juiste plaats weet wat te doen aanstaande zaterdag !
rudy  

uitslagen : zie ‘atletiek nu’