Verslag BK Aflossingen in Jambes

05/09/2021 - JAMBES - BK aflossingen

Vreugde en verdriet … soms zeer dicht bij mekaar …

3 teams waren in Kessel-lo (prov. kamp) zo onder de indruk van hun eigen kunnen, dat ze zich toen meteen lieten inschrijven voor de nationale titelstrijd in het Waalse Jambes. En terecht, want de 4X100m cadetten dames, 4x100m cadetten heren en ons 4x800m scholieren damesteam hadden voldoende kwaliteit in huis om daar in die voorstad van Namen meer dan een figurantenrol te gaan spelen. Meer zelfs, onze 2 spurtersteams vertrokken met het idee zeker de finalewedstrijd te halen, en hier dus zonder pardon 2x te zullen aantreden. Onze meisjes konden rekenen op de steun van Jo en Lode (zie foto), terwijl de jongens hun kopje zo nodig op de schouders van Michael en Tim mochten leggen. En dat deze trainers niets aan het toeval overlieten bewijst het meenemen van onze snelle Kayra De Keyser en Vik Tielens als ‘super-reserves’ voor in geval van nood.

BK Aflossingen 1

Dat hun finale-ambitie geen grootspraak was, werd al snel duidelijk in de voormiddag.
Ons meisjesteam, bestaande uit Olivia Wittevrouw, Noa Joos, Hanne Meuris en slotloopster Lotte Van Vlasselaer, liet in de reeksen een 52”00-chrono optekenen, wat de 7° tijd was, en dus direct recht gaf op de finalereeks. Wetende dat hun 1° stokwisseling niet geheel vlekkeloos was, gaf hun meteen een dosis nieuwe spirit om er in de finale nog een extra lap op te geven. Ook ons mannelijk viertal was niet van plan om ’s middags al huiswaarts te keren, en dat ‘demonstreerden’ ze ook overduidelijk in hun reeks. Met een flitsende start en knappe bocht van Jonas Eelen, puike stokwissel met Seppe Bossaert, die netjes zijn stok doorspeelde aan de mooie bochtloper Kamiel Van Rompaey, zodat onze laatste man in actie, Oscar Mues, de klus op een schitterende wijze kon afmaken in een nieuwe clubrecord-tijd van 46”29! In al de reeksen deed slechts … 1 ploeg beter, en dat opende meteen perspectieven en vooral verwachtingen richting het namiddaggebeuren. Onze jongens zagen in de verte het eremetaal al blinken, alleen welke kleur was nog wat … wazig en onduidelijk …
Om 14u50 stonden de 4 meisjes cadetten dus zoals verhoopt voor de 2° maal op het mooie Waalse tartan, en dat op de buitenbaan. Met een zeer sterke start van Olivia (indrukwekkende eerste 40m!), vervolgens een mooie versnelling op de rechte lijn van Noa, schitterend bochtenwerk van onze Hanne (weer bijzonder fraaie stijl) en een uitstekende finale rechte lijn van onze immer sierlijk lopende Lotte kwamen ze uit op een mooie 6° plaats, en dat in een tijd van 51”53. Hiermee liepen ze een fractie trager dan op het PK (51”37), maar dat mag de vreugde op deze koers niet temperen, integendeel. ‘Bevestigen’ op een nationale titelwedstrijd, is altijd grote klasse, en hun coach Lode een beetje kennende zal hij dat zeker daar te plaatste, en met de nodige trots, nogmaals onderstreept hebben. Olivia, Noa, Hanne, Lotte en onze 1° reserve Kayra … dikke proficiat!  

bk aflossingen 2 

Tien minuten later was het de beurt aan onze jongens, die natuurlijk gezien hun topchrono van de ochtend, met zeer hoge verwachtingen de spikes voor een 2° maal aantrokken.

bk aflossingen 3
onze 4 toppers 4x100m !

Maar het werd een anticlimax, want nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was, stond ons viertal al met een DQ-code achter hun naam. Jonas schoot duidelijk te vroeg uit de startblokken, en liet daarenboven (boosheid op zichzelf?) de aflossingsstok nog vallen. De scheidrechters kenden geen genade, vooral door de reactie met de stok, en onze jongens hun droom lag meteen aan diggelen, nog voor de race gelopen was. De coaches Tim en Michael konden alleen maar troostende woorden uitspreken, zeker toen nog geen minuut later bleek dat hun tijd van de voormiddag hier goed was voor … de zilveren medaille. Ontroostbaar waren ze, en het verhaal van het alweer verbroken clubrecord was natuurlijk slechts een pleister op een houten been.
Beste Oscar, Kamiel, Seppe en vooral Jonas, zeer begrijpelijk dat jullie reageerden als echte gedreven sportmannen (= gefrustreerd dus, omwille van die gemiste kans!), maar weet dat onze fierheid als ROBA-volgers tegenover jullie er niet minder om is. ‘Kop op, gasten’, en we willen in de winter (indoor) al meteen een sportief antwoord op deze sportieve slipper, die de besten kan overkomen …
Je hoeft niet verder te zoeken dan de reeksen en finales van de recente olympische spelen in de Japanse hoofdstad, om te zien welke topteams er onverricht terzake van de piste werden gestuurd, richting de lege catacombe. Op het feest van het 25 jarig ROBA-bestaan gaan deze 4 gasten daar zeker nog op terugkijken, met een pintje in de hand (tegen dan mag dat…) en vooral genieten van de prestaties die ze ondertussen als scholier en 1° jaar junior hebben afgewerkt. We kijken er nu al naar uit… zoveel is zeker …  

Ons 3° team in actie, de dames scholieren op de 4x800m, vertrokken iets meer ontspannen aan hun race, hetgeen niet betekent dat er geen gezonde stress was. Een ‘nationale titelstrijd’ is en blijft toch altijd iets bijzonders, iets aparts, dat duidelijk andere spanningen oproept dan bij doodgewone wedstrijden. Gelukkig konden ze terugvallen op onze immer rustige coach Armand, en dat scheelt een slok op een borrel.

bk aflossingen 3

In Kessel-lo was Ulrike Vandoolaeghe nog van de partij, maar deze kon zich niet vrijmaken, waardoor beroep werd gedaan op Charlotte Coenen, die tijdens het provinciaal kampioenschap een uitstekende indruk had nagelaten op de 4x400m. Onze 3 andere dames, zijnde Janne Van Ouytsel, Jitte Renmans en Dina Calders waren wel present, en zij wisten hier een 5° plaats uit de brand te slepen, na een evenwichtige koers (Jitte net ietsjes minder dan in Kessel-lo), en dat in een tijd van 10’20”76. Ook zij mogen dus terugblikken op een geslaagd optreden, en we hopen dat ze hun puike conditiepeil nog verder gaan etaleren op meetings in de komende septemberweken, waar de weersomstandigheden vaak nog bijzonder optimaal zijn. In ieder geval … dikke proficiat, dames !

rudy

Uitslag:
CAD - 4x100 - Dames

Reeks: 3 (24 deelnemers)
  3   Meuris Hanne 2007 ROBA 52.00
  3   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 52.00
  3   Wittevrouw Olivia 2007 ROBA 52.00
  3   Joos Noa 2007 ROBA 52.00

Reeks: 1 finale (32 deelnemers)
  6   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 51.53
  6   Wittevrouw Olivia 2007 ROBA 51.53
  6   Meuris Hanne 2007 ROBA 51.53
  6   Joos Noa 2007 ROBA 51.53

CAD - 4x100 - Heren
Reeks: 2 (24 deelnemers)
  2   Bossaert Seppe 2006 ROBA 46.29 (PR)
  2   Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 46.29 (PR)
  2   Eelen Jonas 2006 ROBA 46.29 (PR)
  2   Muës Oscar 2006 ROBA 46.29 (PR)

SCH - 4x800 - Dames
Reeks: 1 (20 deelnemers)
  5   Calders Dina 2004 ROBA 10:20.76
  5   Van Ouytsel Janne 2004 ROBA 10:20.76
  5   Coene Charlotte 2004 ROBA 10:20.76 (PR)
  5   Renmans Jitte 2005 ROBA 10:20.76