Verslag BK Indoor Masters en Juniors

08/03/2020 - Topsporthal Gent - BK indoor voor masters, provinciale kampioenschappen indoor voor masters en BK halve fond voor de jeugd

Een verhaal van Brons, Zilver en Goud...

Een flink aantal ROBA-masters had zich voorgenomen op zondag 8 maart hun atletiekwinter "binnen" af te sluiten, niet noodzakelijk op het ook door de instanties warm aanbevolen thuisfront, maar wel in die prachtige indoortempel, de Topsporthal aan de Gentse Blaarmeersen, als de "corona" op het werk als het ware van een mooi indoorseizoen. Daar werd immers tricolore en ook provinciaal eremetaal uitgereikt, tijdens de Belgische en tevens provinciale indoorkampioenschappen voor masters. De lange, maar boeiende dag atletiek in zaal werd er 's avonds afgerond met het BK-jeugd halve fond, met een evenzeer opgemerkte ROBA-inbreng. De aubergine kleuren werden er flink hooggehouden. En het werd een spannend verhaal van brons, zilver en goud en van verdienstelijke ereplaatsen.

Wind in de zeilen

Dat de indooratletiek de wind in de zeilen heeft staat buiten kijf. De jeugd heeft de weg naar de atletiek in zaal gevonden. Ten bewijze, de tal van puike resultaten van jongeren die afgelopen winter op onze ROBA-website uitvoerig konden worden becommentarieerd. Ook onze ervaren masters voelen zich steeds meer aangetrokken door het eigene van een 200m-baantje of de unieke sensatie van een gastvrij stootkussen na een 60m-spurtje.

Nationaal en provinciaal

Er kwam niet onmiddellijk een stootkussen aan te pas bij de man die in zijn lange loopbaan al zoveel masterpodia heeft beklommen: Wilfried DE COSTER. Hij overschreed te Gent 0,90m in het hoogspringen, wat brons betekende bij de 75-ers en tevens goed was voor de titel van Vlaams-Brabants kampioen. Wilfried is niet aan zijn proefstuk, want verleden jaar haalde hij ook al Belgisch indoor zilver, met eenzelfde hoogte in die leeftijdscategorie. Later op de dag zou hij, op dat voor hem vertrouwde podium, nog meer eremetaal om de hals krijgen, met zijn bronzen plak op het BK 60m M75, na een run van 18"89, die inderdaad ook eindigde met... een plof tegen het stootkussen. Die prestatie leverde hem tevens een provinciale titel op. Mooi zó, Wilfried!
Onze veelvoudige Belgisch kampioen hamerslingeren AC, Walter DE WYNGAERT, waagde zich, terug in competitie na gezondheidsperikelen, dit keer bij de M45-ers, aan een 60m-spurtje. Hij werd na 8"44 in zijn reeks als 4° afgeklokt. In 2019 werd Walter o.m. nog 2° op het BK indoor met de kogel (M45) en Vlaams kampioen AC met de hamer, met een worp van 54,32 m. Later op de dag zou hij nogmaals stevig uithalen met de kogel, die 10m52 ver in het zand neerplofte. Het leverde hem Belgisch brons op en provinciaal goud. Walter vestigde zijn indoor clubrecord kogelstoten (M45) in 2016, met een worp van 12m33. Een ROBA-topper om naar op te kijken!
Ook ROBA-master Michael EELEN tekende voor tricolore brons bij de veertigers in het hinkstapspringen. Er werd een zeer degelijke 9m85 opgemeten. Dat moet naast een persoonlijk ook een indoor clubrecord hinkstap (M40) waard zijn. Later die namiddag zou Michael nog de provinciale titel (M40) binnenrijven, met een verre sprong van 4m58. Knap Michael! Ook die prestatie mag als nieuw indoor clubrecord voor die leeftijdscategorie worden geregistreerd.
In de Gentse Topsporthal maakte onze gedreven afstandsloper, met zijn 172 wedstrijden en 41 overwinningen afgelopen jaar, Schaffenaar Chris WOUTERS, zich inmiddels op voor een 800m-run bij de 45-ers. Hij finishte, na 2'20"21, als 5° in zijn reeks. Rond de klok van 17u bond Chris WOUTERS nog maar eens de spikes aan voor een 1500m onder collega's leeftijdsgenoten. Hij tikte hierbij als 6° aan, in 4'49"95. Onze loopfanaat van de kern Diest staat dus ook in het halve fond-pistewerk behoorlijk zijn mannetje.
Toegewijde ROBA-coach, Dirk VAN KERKHOVEN, verleden jaar zilver op het BK 800m indoor (M55) in 2'26"93, finishte dit jaar in een bij loting aangeduide tragere reeks (met uiteraard verminderde medaillekansen van bij de start) als beste Vlaams-Brabander op die voor hem vertrouwde afstand, in 2'25"76. Provinciaal goud dus en welgemeende gelukwensen, Dirk.
Die zondag 8 maart, "Internationale Vrouwendag", toonden ook onze ROBA-ladies zich van hun beste zijde. Zo Diziana VANGOIDSENHOVEN en Katie DECLERCK in hun race over 800m in de categorie W45. Diziana zette een tijd neer van 2'55"92, wat haar een mooie provinciale titel opleverde en onze gelukwensen. Een puike prestatie, na een geslaagd veldloopseizoen (11° BK cross W45 ). Katie liep na 3'05"25 door de finish, nadat ook zij een verdienstelijk crossseizoen afleverde, met o.m. een 14° plaats op het BK (W45).
Stefanie D'HAEN van de Berlare-kern kennen we o.m. van haar 2° plaats op het BK halve marathon bij de veertigers. In de Topsporthal zette zij over 1500m een tijd neer van 5'28"15, goed voor tricolore brons (W40) en provinciaal goud. Ook meer dan felicitaties waard!

Patrick opnieuw in pittig duel

En dan hebben we het over zijn 1500m in de categorie M55, waarin Patrck VAN DAELE, weer maar eens zijn kwelduiveltje, Luc Van Asbroeck (VITA), tegenkwam, net als in het BK veldlopen voor masters. Coach Dirk VAN KERKHOVEN zou voor het nodige haaswerk zorgen, de eerste wedstrijdhelft. De concurrentie liet dit niet zó maar toe, maar Patrick werkte zich tijdig in het spoor van zijn coach. Het kwam tot een pittig spurtje, waarin de twee jaar jongere Van Asbroeck zich de snelste toonde. BK-indoorzilver (M55) dus voor Patrick, na een race in de knappe tijd van 4'37"35. Het leverde hem ook de titel van beste Vlaams-Brabander op (M55). Meer dan verdiende felicitaties, Patrick!
Dat William BLANCKE een snelle jongen is, was ons al bekend. In diezelfde M55-wedstrijd tikte hij als 6° aan, in 4'52"69. William mag op een verdienstelijke wintercampagne terugblikken, nadat hij ook in het BK veldlopen voor masters (M55) al een 6° plaats uit de brand had gesleept.
Peter DE VOCHT, verdiende bezitter van tal van Belgische titels (van senior tot master), die op zijn vijftigste een wereldrecord vestigde (10.000m M50) en die in haast elk werelddeel halve en hele marathons won, koos dit keer evenzeer voor een snelle 1500m op een 200m-baantje. Het leverde hem in zijn leeftijdscategorie (M55) een 9° plaats op, in een tijd van 4'57"99. Ook Peter (geboren in 1960) hield te Gent fier onze aubergine kleuren hoog.

Merel en Yorick mooi voorin bij de junioren

De indoorhoogdag in de Gentse Topsporthal werd afgerond met de Belgische kampioenschappen indoor 800m en 1500m van cadetten tot en met beloften. De 800m en 1500m voor junioren brachten twee ROBA-talenten op het voorplan: Merel GEERTS en Yorick VAN DE KERKHOVE. Merel, die in 2018 de Vlaamse kampioenstitel won op de 2000m steeple bij de scholieren, bouwt, na gezondheidsperikelen, vlijtig verder aan haar opmars. Hierbij degelijk begeleid binnen de BETA-kern, koos zij hiertoe te Gent het BK indoor 800m voor junioren uit. De eerste twee rondjes bleek haar vertrouwen in de binnenbaan niet bijzonder groot te zijn en liep ze wat meters extra, maar finishte nog sterk op een knappe 5° plaats in 2'29"31. Verdienstelijk toch voor een eerste indoor optreden!
Yorick mag op een uitstekende winter terugblikken, bekroond met een fraaie 5° plaats op het BK veldlopen voor junioren. Ook in de Topsporthal gooide hij hoge ogen tijdens het BK 1500m voor junioren. Hij zette een sterke wedstrijd neer, maar botste op enkele kleppers van formaat. Op 2 seconden en 24 honderdsten van het podium, finishte hij als 4° in 4'07"54, maar liefst 15 seconden sneller dan zijn outdoor tijd op die afstand. Dat belooft voor het zomerseizoen dat voor de deur staat. Een duik onder de 4 minuten deze zomer, beste Yorick? Wij duimen voor u.

Rijke oogst

De ROBA-atleten en -supporters keerden, na een sportief hoogstaande "quarantaine" in de Topsporthal, tevreden huiswaarts met een rijke oogst tricolore medailles, provinciale titels en spraakmakende prestaties. Onze ROBA's haalden 1 maal Belgisch zilver, 4 maal Belgisch brons en 6 gouden provinciale titels.
De diverse podiumhuldigingen verliepen noodgedwongen wel wat "afstandellijker" dan gebruikelijk en de bloemenmeisjes maken wel degelijk beroerde tijden mee... Maar het uitgereikte eremetaal schitterde er niet minder om.

Raymond