Verslag BK Marathon Antwerpen

11/09/2021 - BK marathon te Antwerpen

Podiumhuldigingen kleuren aubergine, met Lieselotte BECK, Tommy KINDERS, Chris WOUTERS en Bart DE NIJS in een hoofdrol!

Na twee opeenvolgende derde plaatsen op het BK marathon, veroverde de 33-jarige Tommy KINDERS uit Paal ZILVER op het BK marathon AC te Antwerpen, in een tijd van 2u25'04. De West-Vlaamse winnaar van de race, M35-er Filip Vercruysse (FLAC) ging hem vooraf.
Onze recente winnaar van het BK trail (M50) te Theux, Chris WOUTERS, die te Antwerpen op plaats 6 AC finishte, in 2u36'05, veroverde blinkend marathongoud bij de vijftigers. Knap weer, Chris. Uw zoveelste tricolore titel al! Chris WOUTERS heeft een bijzonder rijke podiumervaring, op diverse afstanden en soorten wedstrijden. Ook nu weer: van harte gefeliciteerd, Chris!
Aanvankelijk stond het BK marathon vijf weken later te Brugge gepland, maar door de omschakeling van dat kampioenschap naar de Antwerpse Avondmarathon, werden de trainingsschema's van de kandidaat-deelnemers behoorlijk in de war gestuurd en werd hun voorbereiding naar het BK toe noodgedwongen herleid naar zeven weken, inplaats van de gebruikelijke twaalf.

Hoe Tommy  KINDERS zijn BK marathon beleefde

Een inderdaad opmerkelijk verhaal. We laten het hem graag zelf vertellen:
"Begin juli kregen we plots het nieuws dat het BK niet zou doorgaan op de marathon van Brugge, maar vijf weken vroeger in Antwerpen. Dat maakte dat ik op 7 weken klaar moest zijn voor één van mijn belangrijkste doelstellingen. Gelukkig wist trainer Gille het schema snel aan te passen. Snelheidstrainingen en duurtrainingen volgden elkaar kort op, zodat de nodige kilometers zeker in de benen zouden zitten.
Antwerpen werd een avondmarathon met veel draai- en keerwerk, tunnels en kasseien op het programma. Filip Vercruysse liep vlot weg. Ik besloot hem niet te volgen en mijn eigen wedstrijd te lopen. Na 5km merkte ik dat de tafel met mijn persoonlijke bevoorrading leeg was. Goed, geen ramp, op naar de 10km. Ook daar geen bevoorrading te bespeuren. Bij de derde lege tafel daagde het dat de kans op eigen bevoorrading wel erg klein werd. Ik heb maanden getraind met eigen sportdrank en wou geen risico's nemen met andere dranken. Ik zag maar één oplossing en dat was het tempo te doen dalen. Zo kon ik hopelijk de man met de hamer vermijden. Ik liep verder met water dat de organisatie voorzien had. Bij kilometer 20 kon ik een eerste eigen flesje vinden. Bij het 35km-punt opnieuw een gevulde tafel. Twintig seconden lang, zocht ik in het donker. Yes! Nog een flesje!
Uiteindelijk liep ik als 2de over de finish, op minder dan 1 minuut van de winnaar. Hoewel ik trots ben op de silveren plak, de frustratie zit toch wel hoog. Ik heb mijn wedstrijd niet kunnen lopen zoals ik wou. Ook nergens was er een tijdklok te bespeuren, zelfs niet aan de finish. De tussentijdse kilometeraanduidingen waren niet accuraat. Daarenboven was de tijdregistratie uitgevallen, zodat het thuisfront nietmeer kon volgen.
Verder was het zeker een mooie marathon. Je werd letterlijk gedragen door het publiek. De sfeer was top. Maar het organiseren van een BK op de allereerste editie van de Antwerpse Avondmarathon was duidelijk niet het beste plan.
"
Tot daar het marathonverhaal van Tommy KINDERS, als het ware rechtstreeks van uit de wedstrijd.

Ook Bart DE NIJS op de afspraak

Inderdaad, onze ROBA-master Bart DE NIJS, haalde te Antwerpen, als M55-er, na 3u15"08, verdienstelijk het 2de hoogste ereschavotje in zijn leeftijdscategorie en goed voor een 27ste stek AC. Ook dat is meer dan felicitaties waard. Tijdens de marathon van Eindhoven, in 2019, had Bart zich al behoorlijk in de kijker gelopen, met een knappe 5de plaats bij de vijftigers, in een tijd van 3u16'39. In de Sinjorenstad toonde hij zich dus nog anderhalve minuut sneller op de marathonafstand. Fraai toch!

Belgische titel voor Lieselotte BECK!

En dan was er nog dat glansrijke succesverhaal van onze stijlrijke Lieselotte BECK. Zij won overtuigend de tricolore titel AC bij de dames, in een tijd van 3u03'38. Hierbij gaf zij Nel Van Damme (HCO) en Ilse Van Den Bossche (ZA) ruim het nakijken en behaalde verdiend goud van het zuiverste karaat. Haar tevreden coach, Bart Raes, mag bijzonder fier zijn op zijn pupil en zijn trainingsschema's hebben beslist geloond. Zijn gewaardeerde reactie en deskundige commentaar bij het wedstrijdverloop en de titel van Lieselotte willen we u dan ook niet onthouden. Zij laten ons tevens toe nader kennis te maken met de nieuwe Belgische marathonkampioene. Luistert u maar even mee:
"Lieselotte is een gedreven atlete, altijd goedlachs, tegelijk mama van twee kids - Sep en Nel - en vrouw van onze ultraloper Stijn Van Lokeren (wat van hen momenteel een gouden ROBA-koppel maakt !). In het dagelijkse leven leerkracht LO in het middelbaar onderwijs. Ze is zeer "all round", gezien ze vorig jaar nog het podium haalde op de 800m. Uiteraard was er geen sterke bezetting te Antwerpen, maar goed, afwezigen hebben in zo een geval ongelijk, he.
Het plan was duidelijk voor de start: we gaan voor goud AC, tijd ondergeschikt. Ikzelf heb haar gehaasd (en vooral geremd) tot km 22. We wisten dat er 1 dame vóór haar zat, maar niet deelnam aan het BK. Verder kregen we van Stijn en Nina regelmatig door dat de voorsprong uitgroeide op de 2de BK-dame... strategie bleef dezelfde: rustig controleren, niks forceren ... Vanaf km 35 kon je zien dat ze het begon te beseffen dat ze Belgisch kampioene zou worden. Nog één hindernisje nam ze: haar laatste gel viel slecht en ze moest heel even stoppen om deze goed verwerkt te krijgen. Eens dit van de baan was, vloog ze richting finish. De laatste 200m gaf ik haar de Belgische vlag en zo kon ze met een hemelsbrede glimlach over de finish lopen in 3u03. Lieselotte kan in feite richting 2u55 lopen op een snelle marathon. Daar heeft ze haar zinnen duidelijk nog op gezet. Maar in het tussenseizoen nemen we ook kortere afstanden/crossen mee.
"

Meer dan verdiende gelukwensen aan onze ROBA's Lieselotte, Tommy, Chris en Bart, na hun in het oog springende prestaties die zaterdagavond in de Sinjorenstad! ROBA is rijk aan marathontalent.

Raymond