Verslag BK Ultratrail en BK Trail Theux

04/09/2021 - BK ultratrail en BK Trail te Theux

STIJN VAN LOKEREN schittert op BK ultratrail met zilver algemeen en goud bij de masters 35-50.

Schitterend nieuws uit het Waalse Theux, waar op 4 september jl. ROBA - master Stijn VAN LOKEREN zilver behaalde op het BK ultratrail algemeen en de Belgische titel bij de masters 35-50. Met meer dan verdiende felicitaties, laten we hem hierna zelf, rechtstreeks vanuit de wedstrijd, zijn tricolore succesverhaal integraal vertellen, in een levendig verslag.

ZILVER en GOUD!

Na 8 maanden met de focus op het vlakke ultralopen, was het in juli en augustus opnieuw tijd om me 100% op de trails te storten. De goesting was groot en het hoofddoel was duidelijk: BK Ultratrail, 66km, 2123hm, op 4 september. En ... nu het terug kon en mocht ... met een opbouw doorspekt met wedstrijden. Meer had coach Bart Raes (Smart-Sport) niet nodig om een mooi, uitgebalanceerd, uitdagend en doelgericht trainingsplan uit te werken. Opnieuw veel klimmen, veel dalen en veel offroad ... een uitdaging die het lichaam zonder enig probleem kon verteren, dankzij het functionele kracht/mobiliteit/stabiliteit-programma van Fieke (SPORTI-FY), dat nog optimaler kon afgestemd worden op mijn loopprofiel, dankzij de resultaten en adviezen van de professionele en uitgebreide loopanalyse van Sportwijzer ... een mooi staaltje "together - to get there".
De opbouw liep volgens plan. Mijn collectie supercomfortabele HOKA-schoenen, met de kenmerkende dumping, loodste me vlekkeloos door de trainingen. De tussentijdse wedstrijden, geleidelijk aan langer en pittiger, gaven vertrouwen over de groeiende forme.
D-day ... net voor de wekker wakker, vroeg uit de veren, Bart en ik meteen goed gemutst, dankzij ons Nespressoke en samen 2 uurtjes richting Theux, stilaan in de focus komen, Smartmix drinken, kort opwarmen, pipi, pipi en pipi en niet veel later waren we weg. Knalblauwe hemel, de zon was al meteen stevig haar best aan het doen ... Mijn wedstrijd-start-plan was navenant: calm & cool.
Olivier Remacle en Ludwig Lefebvre stoven stevig weg en ik nestelde me de eerste 5km, waar best al wat technische stukken in zaten, tussen de 3de en de 5de plaats. Aan ravito 1, na iets meer dan een uur racen, stond Bart klaar om Smartmix, gellen en 2 grote flessen water aan te geven ... Net als bij ravito 2, 3 en 4 een vlekkeloze pitstop. Met een achterstand van 4 minuten vatte ik, wat klimmen betreft, het meest uitdagende deel van het parcours aan: naast enkele pittige, "kortere" klimmetjes, een (naar Belgische normen) lange klim van 360hm. In de zone voor en na de top, vol in de zon, was het duidelijk dat de temperatuur al stevig opgelopen was.
Na ravito 2 kwam er na de lange afdaling een erg technisch stuk aan, waar je van mooie naar nog prachtigere trailpaden liep, in een idyllische omgeving. We mochten verschillende keren het water door, iets waar de splinternieuwe en erg lichte HOKA#zinal-trailschoenen, die gedurende de hele race voor een super comfortabel en stabiel gevoel zorgden, heel goed mee om kunnen ... Na enkele minuten liep ik opnieuw met droge voeten. Tot mijn grote verrassing zag ik na 40 km plots Olivier voor me uit lopen, op wie ik heel snel naderde ... krampen ... dat was, gezien de hitte, een stille vijand, die voor iedereen tot het eind op de loer lag.
In het laatste wedstrijddeel kon ik de overgebleven krachten goed managen om mijn 2de plaats (intussen min of meer op een "eiland" tussen plaats 1 en 3) veilig te stellen. Ludwig was heel sterk, té sterk (nogmaals proficiat). Met zilver algemeen en de Belgische titel bij de masters 35-50, mag ik heel tevreden zijn ... Ik heb gestreden voor wat ik waard was, goed ingedeeld en eruit gehaald wat erin zat. De eerste uurtjes na de wedstrijd was er eerst de dopingcontrole (drinken, drinken, drinken, pipi), daarna een gezellig, zonovergoten trailfeest, een mooi podiummoment en een super lekkere pitta.
En de prijzen waren voor Bart (bier...what else) Lieselotte (blits hydratatierugzakje). Ze staan en stonden, als 2 onmisbare schakels, altijd klaar in heel de voorbereiding en op D-day!

Stijn

Chris WOUTERS wint bij de vijftigers het BK Trail!

In bovenstaand artikel bracht Stijn Van Lokeren het levendige verslag van zijn succesvol BK ultratrail te Theux. Ook Chris WOUTERS was in dat Waalse stadje op de afspraak voor zijn Trail des 600 Boitheux. Hij zette op zijn BK-run over 33km een tijd neer van 2u53'03, goed voor een 14de plaats algemeen en een schitterende overwinning, dus als Belgisch kampioen, bij de vijftigers. Chris rijgt hiermee een nieuwe parel aan zijn reeds rijke kroon. Nadat hij dit jaar al zilver had behaald op het BK berglopen te Malmedy (M50), trok hij onlangs nog even naar Kortenberg om er de provinciale titel weg te kapen op de 10.000m (M50) en er een seizoensbesttijd van 34'08"36 neer te zetten. Meer dan verdiende gelukwensen, Chris!
Ook nog even wat nieuws meegeven omtrent onze leading lady Nina LAUWAERT. In augustus jl. heeft zij een 10km en ook een halve marathon betwist in Berlijn. Volgens Nina, niet echt met het gewenste resultaat. Zowel op training als tijdens wedstrijden, ondervindt zij nog steeds hinder van het coronavaccin. Zij traint naarstig verder en hoopt dat de vorm snel terugkeert. In haar trainingsopbouw neemt zij ook wat kleine joggings mee, dit alles met het oog op de halve marathon van Kopenhagen (19 september) en haar grote doelstelling van het najaar: de marathon van Amsterdam (17 oktober 2021).
Wij duimen, Nina!

Raymond