Verslag BK Veldlopen Brussel

24/02/2019 - BK veldlopen te Brussel

Brons voor Wesley DE KERPEL in korte cross, NINA en LAHSENE net naast het podium lange cross, Nina LAUWAERT wint CrossCup.

De CrossCup- en BK-wedstrijden vonden dan wel in het Park van Laken plaats, op wandelafstand van het Atomium, maar voor de deelnemers stond er alles behalve "een wandeling in het park" op het menu. Na het startschot was het al onmiddellijk klimmen geblazen en na een halve kilometer deed het fenomeen "zuurstofschuld" al meteen zijn intrede in het peloton. Na wat slingerbewegingen van de omloop, moest de steilste helling worden aangesneden, een stevige kuitenbijter ("tot aan die laatste boom"), met weer eens stevig hijgwerk tot gevolg, alvorens voor de atleten de verlossing kwam met een snelle afdaling richting rechte lijn naar de finish toe. Wel werd het geen geploeter. De ondergrond was goed beloopbaar en er scheen een deugddoende lentezon. Maar het werd een heuse opdracht toch, waarbij de Roba's zich geenszins onbetuigd lieten.

Lange cross: NINA net naast podium, maar winnares CrossCup

Onze Vlaamse veldloopkampioene, Nina LAUWAERT, het ganse winterseizoen nog door geen enkele landgenote verslagen,  gold als grote favoriete, maar werd net als de concurrentie geconfronteerd met het specifieke van de omloop. Het veeleisende klim- en daalwerk speelde haar parten. De eerste koershelft stak zij haar neus nog behoorlijk fraai aan het venster en schuwde zij het kopwerk niet, met in haar spoor de latere winnares, de in Leuven verblijvende West-Vlaamse filosofe Hanna Vandenbussche (AVR) en Sofie Van Accom (ACHL). Maar zoals Nina al tijdens de voorafgaande verkenningen had ondervonden: de opeenvolging van hellingen en afzinken lagen de marathonkampioene niet. Een 4de plaats werd haar deel. Niet getreurd overigens, want haar schitterende winter werd bekroond met een eerste CrossCup - eindzege. Het applaus dat zij tijdens de podiumhuldiging toegestuurd kreeg, was dan ook meer dan verdiend. In diezelde lange cross voor seniores finishte Cathérine SMETS als 53ste (met 68 op de deelnemerslijst).

Bouchikhi - festival met Roba-boy LAHSENE in de schaduw van het podium

Na een deugddoende stage in Kenia, kleurden o.m. de broertjes BOUCHIKI de lange cross voor heren op de hellingen van Laken.  Soufiane, de Antwerpenaar aangesloten bij Luik (RFCL), domineerde de wedstrijd. Hij had aan twee tussenspurtjes genoeg om de race autoritair naar zijn hand te zetten en zijn eerste Belgische crosstitel voor senioren binnen te halen. Broertje LAHSENE, mooi herkenbaar in aubergineoutfit in de achtervolgende groep, beet behoorlijk van zich af en hield als 5de aan de finish (4de in uitslag BK), net na Lander Tytgat (EA), gevestigde waarden als Dries Basemans (DCLA 6de) en titelverdediger Isaac Kimeli (OEH 7de) achter zich. Dat Roba-boy LAHSENE in Afrikaanse trainingsoorden een behoorlijke conditie had opgebouwd,  had hij een week eerder al bewezen met zijn overwinning te Lebbeke. Ook onze 3de van Wespelaar en 4de van Herentals,  Timothy CONVENTS, tekende present op de Lakense hellingen, met een mooie 33ste stek aan de finishlijn. Hij ging o.m. DCLA-atleten Gerd Devos en Wouter Lammens vooraf, net als veelvuldig kampioen in de jeugdcategorieën Rob Scheerlinck (VAC), nu 41ste te Laken. Brecht CUYPERS kwam met zijn 48ste plaats evenzeer verdienstelijk in beeld. Jef VERLINDEN, steeds trouw op de afspraak, tikte als 86ste aan. Vlaams masterveldloopkampioen (M55), Patrick VAN DAELE, als 89ste, mooi in functie van belangrijkere opdrachten (BK Masters) een week later te Tessenderlo. Er stonden 112 senioren aan de start van de lange cross. Tijdens de live tv-uitzending kreeg Roba daarenboven nog behoorlijk wat mediaaandacht mee tijdens enkele terreininterviews met coach Luc Verlaenen, die o.m. gepolst werd naar "het sterke zelfvertrouwen, van vóór de start al ..." van wedstrijdwinnaar  Soufiane Bouchiki.

Korte cross : bronzen WESLEY

Wesley DE KERPEL is in de "winning mood". Dat bewees hij o.m. met zijn Belgische indoortitel op 3000m en zijn (lange) crossoverwinningen te Mechelen en te Wespelaar. De korte cross blijft zijn geliefkoosd speelterrein, met overigens al 2 nationale titels (2010 en 2011) op zijn palmares. Na zijn 4de plaatsen in de korte crossen van Roeselare en Hannuit en zijn 5de te Rotselaar,  heeft hij in het Park van Laken zijn huid duur verkocht. Zo leidde hij de achtervolging op de latere winnaar Ali Hamdi (DCLA), na diens splijtende demarrage op een van de steile kuitenbijters. Het werd voor WESLEY blinkend brons, na Hamdi en Kersten (ADD), maar voor Thomas De Bock (OEH 4de), Pieter Claus (EA 5de), zijn zeer verdienstelijke tweelingbroer KEVIN (6de) en andere gevestigde waarden als Kim Ruell (RESC 8ste) en Sam Valgaeren (HULS 9de). Roba-man Joris VAN DE VELDE tikte als 63ste aan, Arno CORNELIS als 75ste, master Jeroen RIJNDERS als 108ste, Jeff DE VRIES als 151ste, van de 201 snelle jongens aan de start.

Aubergine in het Park...

In de andere categorieën werd er evenzeer aubergine gesignaleerd in het Park van Laken. In de race voor cadetten meisjes (2005) finishte Ulrike VANDOOLAEGHE als 20ste en Jarell DE WAELE als 44ste (op 70). Bij de oudste cadetten (2004) was er een 45ste plaats weggelegd voor Silke UYTTENDAELE (op 72). In de cadettenreeks voor jongens (2005), waarin Kobe Wachtelaer (ACKO) zilver haalde, bleek Beau VAN MALDEREN als 23ste de beste Roba. Ruben VERSPEURT finishte als 39ste (87 deelnemers). In de wedstrijd voor de oudste cadetten (2004) bleef Liam DREESEN, na een uitstekend crossseizoen, met o.m. een overwinning te Booischot, als 9de net binnen de top tien. Vince VAN WINCKEL, even verdienstelijk overigens, viel er als 11de net buiten (77 deelnemers).
De jongste scholieren dames (2003) stonden met 50 aan de start en onze Roba-lady Liana HEROES finishte netjes in de eerste helft van het pak, als 21ste. Bij de oudste scholieren jongens pakte Roba-boy Lode WUYTS de 37ste plaats en Elias FIVEZ de 58ste (op 64). De jongste scholierenreeks telde de stijlrijke Mathias EECKHOUT (3de op het Vlaams crosskampioenschap) in haar rangen, meteen goed voor een 13de stek. Hij ging o.m. Kasper BOTTU (31ste) en Elias DE WILDE (36ste) vooraf (71 starters). Kevin SHUMBUSHO (te Laken niet aan de start) behaalde wel een mooie 3de plaats in het eindklassement van de CrossCup. Roba-juniore Sien WITTEVRONGEL zette een knap winterseizoen neer, met o.m. een overwinning te Wespelaar en een Vlaams-Brabantse titel te Vilvoorde. Op het BK eindigde ze mooi 20ste. Clubgenotes Elina HEROES en Jenna VAN WIN tikten als 26ste en 31ste aan (op 42). Ook Ward DELME bij de heren junioren mag tevreden terugblikken op zijn uitstap naar Brussel: hij spurtte naar een 19de plaats op 82. Han Raets werd hier 32ste en Lenn Teughels, die duidelijk nog de naweeën van de griep ondervond, 41ste.
De korte veldloop voor dames leverde een 28ste plaats op voor Josephine RONDELEE, een 38ste voor Evy HENS, een 46ste voor Lise VAN CASTEREN, een 47ste voor Elien OSSELAER en een nog verdienstelijke 65ste plaats voor master Diziana VAN GOIDSENHOVEN (op 75).

Interclubrangschikking: Roba boven!

Nog even vermelden toch dat in de interclubrangschikkingen van de diverse wedstrijden Roba aardig meespeelde: 4de in de korte cross vrouwen, 3de bij de juniores vrouwen, 5de in de algemene interclubrangschikking voor vrouwen, 2de bij de cadetten jongens, 3de bij de scholieren jongens, 5de bij de senioren mannen, 3de bij de korte cross mannen, 4de bij de junioren mannen en, als klap op de vuurpijl, ROBA als groot laureaat van de algemene interclubrangschikking mannen (voor AVT en EA). Wie biedt er meer? Proficiat, Roba's!

Kampioentjes in spe...

Nog even terugblikken ook op de voorwedstrijden voor de jeugd bij het BK-gebeuren te Laken. Zij leverden uiteraard geen tricolore truitjes op, maar er traden wellicht kampioentjes van morgen in de arena. Zo onze Joke TYTGAT bij de benjamins (2011), die na haar 8 overwinningen dit seizoen, te Laken knap als 3de aantikte. Net als Fien PEETERS, die 7de werd in diezelfde benjaminreeks, alsmede Anouk HUBREGSEN (22ste), Nette MAES (28ste), Ana SUETERS (29ste), Anna VANDEWAETERE (35ste), Maya FREDRICKX (41ste), Jinte VERMEEREN (42ste), Nina JANSSENS (58ste) en Marie CRUYPLANTS (85ste). Bij de jongste benjamins tekende Julie CRUYPLANTS voor de 59ste plaats (op 65). Bij de benjamins jongens (2011) werd Kobe SELDESLACHTS 30ste, Eppo SCHUERMANS 51ste, Brent KNUTS 60ste en Arne HAPPAERTS 73ste (op 89). Bij de oudste benjamins was Samuel VAN ASSCHE als 29ste onze beste Roba, voor Jarne DE WILDE als 36ste, Emiel AELTERMAN als 66ste en Jesse MEYERS als 76ste (op 115). Pupil (2009) Kato VANSTECHELMAN was na haar zege te Hulshout en tal van dichte ereplaatsen evenzeer op de afspraak te Laken en als 15de aan de aankomst. Noor LATINIS werd 33ste en Inse SOMERS 76ste (op 86) in diezelfde wedstrijd. En wat dan gezegd van de talentrijke Anneline SMETS bij de oudste pupillen? Onze provinciale kampioene cross liep te Laken knap als 4de door de finish. Lotte HUENAERTS werd 29ste, Laure DE PRAETERE 36ste en Nore VAN LOO 55ste (op 100). Kasper RIJNDERS eindigde 43ste bij de jongste pupillen jongens, Ilias GOOSSENS 75ste, Rune HAPPAERTS 84ste , Fabio SIGIN 99ste en Kwinten DUFRESNE 111de. De andere pupillenreeks bracht Connor DE TROYER op de 32ste plaats (op 108).
De Roba-miniemen meisjes (2007) beten evenzeer flink van zich af, met Xantippe SERVOTTE als 53ste en Julie BUSSELEN als 66ste (van 102). De reeks tweedejaarsminiemen telde Femke VERHOEVEN (de winnares van Hulshout) in haar rangen. Een knappe 25ste plaats werd haar deel. Haar clubgenotes Lotte VAN VLASSELAER en Lore WILLEMS volgden als 33ste en 34ste, net als Hannelore HECQ als 67ste (op 96). Bij de miniemen jongens (2007) toonde Lars PEETERS (24ste) zich de beste Roba, voor Isas VAN ASSCHE (42ste) en Matteo LAPIERRE (60ste), op 100. De oudste miniemen jongens tekenden voor een 42ste plaats met Lander MATTHIJSSENS, een 46ste met Thomas DEVROYE, en een 51ste met Seppe HUENAERTS, op ook weer 90 deelnemers. Best onthouden toch, de namen van al die beloftevolle jongeren ... onze kampioentjes in spe ...

En als de koning die zondagmiddag thuis was in zijn kasteel van Laken, dan moet hij ongetwijfeld, daar niet zo ver vandaan, op de steile flanken van het Park, flink wat sierlijk bewegend aubergine hebben waargenomen. ...

RW