Verslag BK Veldlopen Masters

22/02/2020 - BK veldlopen voor masters te Brussel

Patrick pakt zilver!

Dat masters tegen een stootje kunnen, wisten we al een tijdje. Terwijl het BK veldlopen AC wegens de te verwachten storm werd uitgesteld naar een latere datum, meldden zich op zaterdag 22 februari jl. 440 masters (245 in 2019) aan de start van hun kampioenschap in het Park van Laken. Onder hen 27 moedige ROBA's die, op een omloop met stevig klimwerk, de aubergine kleuren hooghielden.

Geen wandeling in het park...

De BK-wedstrijden vonden dan wel in het Park van Laken plaats, op wandelafstand van het Atomium, maar voor de deelnemers stond er alles behalve "een wandeling in het park" op het menu. Van bij het startschot was het al onmiddellijk klimmen geblazen en na enkele honderden meters deed het verschijnsel "zuurstofschuld" al meteen zijn hijgende intrede in het peloton "masters in de veldloopkunde". Na wat slingerbewegingen van de omloop, moest de steilste helling worden overwonnen, een stevige kuitenbijter ("tot aan die laatste boom"), met een flinke dosis hijgwerk tot gevolg, alvorens voor de atleten de verlossing kwam met een snelle afdaling richting rechte lijn naar de finish toe. Het parcours, met enkele modderstroken, bleek al bij al vrij goed beloopbaar, maar het was kil in het Park en er stond aardig wat wind op kop richting aankomst, met op het einde van de geslaagde veldloopmiddag nog wat druilerige regen ook. Al bij al werden het zware wedstrijden.

Korte cross - Dirk en Joost op het voorplan

Het werd voor ROBA een geslaagde aanloop naar het langere werk, met Dirk VAN KERKHOVEN en Joost GRYMONPON in een hoofdrol in de korte cross. Het aantal deelnemers aan die race beperkte zich tot 15 snelle masters, van wie Joost als 9de en zijn verdienstelijke coach Dirk als 13de door de finish liepen. De korte cross gold als voorwedstrijd bij het BK. Dirk bleek de beste van zijn leeftijdscategorie (M55). Felicitaties Dirk! Naar eigen zeggen, liep hij zijn korte cross als voorbereiding op het verdere indoorgebeuren en bestempelde hij (bescheiden als hij is) zijn wedstrijd, wegens het beperkt aantal deelnemers, als van geen meerwaarde. Samen met Joost uit zijn groep, kwam hij overigens "met dikke benen" aan de start te Laken, na een zware trainingsweek. Dat belette ook Joost niet om in de korte cross als 9de en 2de M50-er te finishen. Gelukwensen, ook voor Joost!   

Duel op scherpst van de snee

Onze mastertopper, met al 11 Belgische veldlooptitels in zijn trofeeenkast, Patrick VAN DAELE, was ook dit jaar bijzonder gebrand op het tricolore schildje bij de M55-ers. Dat leverde een duel op het scherpst van de snee op, met zijn kwelduiveltje van ook de Vlaamse kampioenschappen te Rotselaar, de momenteel op wolkjes lopende Luc Van Asbroeck (VITA). Patrick beukte van bij de start ongenadig tegen de wind in, maar hij kreeg schaduw Van Asbroeck niet afgeschud. Die speelde in de lange laatste afzink zijn snelheid uit, maar een strijdlustige VAN DAELE gaf zich niet zomaar gewonnen en strandde nog op een luttel secondje slechts van de nieuwe kampioen bij de 55-ers. Onze ROBA-boy was ontgoocheld, maar leverde wel een staaltje veldloopkunde af om van te snoepen. Bij de podiumhuldiging viel ook hem een meer dan verdiend en warm applaus te beurt.
In dezelfde M55-wedstrijd sprong ook de aanwezigheid voorin van ROBA-master William BLANCKE in het oog. Niettegenstaande hij veeleer een snelle wedstrijd verkiest, werd het een knappe 6de plaats en ook zijn coach Dany zag dat het goed was. William drijft op een uitstekende conditie. Dat bewees ook zijn wedstrijd te Rotselaar al, als 5de beste Vlaamse veldloper in zijn leeftijdscategorie.
ROBA had in het Park van Laken bij de 55-ers nog andere ijzers in het vuur. Peter DE VOCHT, die evenmin om een Belgisch kampioenenschildje verlegen zit, tikte als 9de beste vijfenvijftiger aan. Een bijzonder positief verrassende Dirk BISCOP (zijn sterkste cross van het seizoen!) volgde als 10de beste (M55) op slechts 3 seconden van Peter, die in zijn rijke loopbaan in haast elk werelddeel triomfen beleefde. ROBA op zijn best dus in die leeftijdsgroep, waarin ook Michel OCULA als 22ste M55-er, clubmakker Marc VAES 3 seconden later als 23ste en Eric DREESEN als 34ste M55-er flink uit de verf kwamen.
Bij de zestigers ontgoochelde onze triatlontopper van weleer, Redgy TYTGAT, met zijn 17de stek evenmin.

Verdienstelijke ereplaatsen bij de dames

Vera MEURIIS zorgde in de categorie W45 voor een verdienstelijke 9de plaats. Zij ging bij die vijfenveertigers o.m. de eveneens op niveau presterende Diziana VANGOIDSENHOVEN, die 11de werd, vooraf. Net als Katie DECLERCK, die zelden ontgoochelt en 14de W45-er werd. Eerder was Jeannine VAN DER HOEVEN als 10de Belgische vijftiger door de finish gespurt. Jeannine, de 4de van het Vlaams kampioenschap te Rotselaar, bleef de 14de W50-atlete, Greet ALEN, 4 plaatsen voor, in de algemene uitslag maar net na Diziana. Puik toch, ook van Greet. En daar was Rita DE VRIES al, de titelvoerende Belgische kampioene bij de zestigers van 2019. U kent het verhaal van de onfortuinlijke val van Rita dit seizoen en haar uiteraard niet zo gemakkelijke terugkeer op het allerhoogste plan. Maar zij sleepte in het Park van Laken toch maar weer een knappe 5de plaats (W60) uit de brand. Onze bewondering!

ROBA's op niveau

Bij de plus 45-ers mannen verzekerde Chris WOUTERS zich van de 14de plaats (M45), na een verstandige wedstrijd. Net als Guy DE WACHTER overigens, die 19de M45-er werd. Webmaster Filip SMETS moest als 20ste (M45) maar 5 seconden toegeven op Guy. Een zucht later tikte Wouter VERBIST als 21ste van die leeftijdsgroep aan. Degelijke aubergine kwaliteit op een trosje dus. En daar was Bart DE NIJS al, die bij de vijftigers de 16de plaats claimde. De 27ste M45-er, Pascal VAN  OUYTSEL, finishte amper 32 seconden later. Wim DE PAUW, ziek aan de start, moest als 28ste M45-er eerder de wedstrijd ondergaan, maar beet moedig door tot aan de finish. Het duo Wim WUYTS en Guy VAN DEN HEUVEL (zijn beste cross van het seizoen) bundelden de krachten om, met opgeheven hoofd, 30ste en 31ste M45-er te eindigen (op 36 van die leeftijdsgroep). Een mooi peloton clubgetrouwen zagen we degelijk loopwerk afleveren.

Kristof en Jeroen, onze beste jonge masters

De 7de van het Vlaams crosskampioenschap, Kristof SPELTINCKX, bleek ook onze beste master in het slotnummer van de veldloopmiddag, de kwalitatief sterk bezette wedstrijd voor M35- en M40-masters. Dat leverde hem een 17de BK-plaats op bij de veertigers. Ook Jeroen RIJNDERS, de 17de beste Vlaamse M40-er te Rotselaar, maakte zijn status waar als 25ste beste Belgische M40-er (op 42). Onze clubkleuren werden met verve verdedigd daar te Brussel.

In de schaduw van het Atomium werd een mooie brok cross country geserveerd. En als het waar is dat de koning en de koningin die zaterdagmiddag samen knusjes thuis in hun kasteel van Laken hebben vertoefd, dan moeten zij beslist, een boogscheut daar vandaan, op de steile flanken van het Park, elegant en sierlijk bewegend aubergine hebben waargenomen. ...

RW