Verslag Interclub AC Dames

7/5/2022 - Dampicourt - Interclub Dames

Onze dames houden fraai stand in de allerhoogste afdeling!

BVV Dames 1
BVV ROBA Dames team

Aan de vooravond van de nieuwe herindeling van de verschillende afdelingen, waren onze ROBA-ladies mentaal naar een overtuigende trap van vastberadenheid geklommen, met als enig doel het behoud van onze positie in die allerhoogste klasse, de fameuze zogenaamde ‘ereafdeling KBAB’. Clubs als een AC Waasland, Vlierzele, AC Herentals, AVToekomst, VAC, LYRA, ja zelfs onze vrienden van DCLA hebben daar de voorbije decennia mede voor het mooie weer gezorgd, maar zijn er ondertussen uitgebonjourd, en teams als een FLAC, Looise en Olse Merksem zitten zelfs nog een afdeling lager. Kortom, daar in die ereafdeling KBAB mogen en kunnen meedraaien is geen sinecure, wel integendeel, want je krijgt er ook de absolute topteams van over de taalgrens te bekampen.

Alleen al omwille van hun enorm belangrijke rol binnen de Belgische atletiekgeschiedenis dwingen ploegen als RFCL (Royal Football Club Liège Athlétisme), CABW (Royal club d’atletisme du Brabant Wallon, thuishaven in Nijvel) en RESC (Royal Excelsior Sport Club Brussels, met als thuishaven het … ‘stade Roi Baudoin’!) enorm veel respect af, want zij slagen er jaar na jaar in om dat rijke verleden te koppelen aan een sprankelend heden. De enige vreemde eend in dat Brusselse en Waalse verhaal is en blijft het ogenschijnlijk kleine en dappere Dampicourt athletic, dat een beetje zoals het Gallische dorp van Asterix en Obelix weerstand blijft bieden tegen de dreigende overmacht, ditmaal niet van Romeinse zijde, maar vanwege de grotere clubs uit Vlaanderen. Voor zij die nu meteen beginnen te twijfelen aan hun parate kennis aardrijkskunde, geen nood, dit dorpje van zeven keren niets ligt in de mooie Gaumestreek, onder Virton, netjes tegen de Franse grens, en pal naast het meest zuidelijke dorpje van België, het meer gekende Trogny. Niet alleen slaagt deze club, die atleten weet te binden vanuit gans midden- en zuidelijk Luxemburg, er jaar na jaar in om zich netjes te handhaven in die ereafdeling van de KBAB, maar daarenboven stellen ze zich met een regelmaat van een klok kandidaat voor de organisatie van deze titelstrijd. Doorwinterde ROBA’s zoals een Peter Dreessen, Paul Van Den Bergh en voorzitter Dirk Smolders maakten al voor de 4° maal hun opwachting daar in het gezellige atletiekstadion, en kennen ondertussen al blindelings de weg richting dat verre zuiden, althans daar ging ondergetekende van uit …
Vertrekkend uit onze regio spreken we toch al gauw over een 225km tot ginds, en dan mogen wij nog niet zeuren, zeker in vergelijking met de andere Vlaamse clubs, vooral komende uit de Oost-Vlaamse provincie, namelijk RC Gent, Deinze, KAAGent, AVLokeren en ASVOudenaarde. Onze West-Vlaamse collega’s van HAC (Houtland, thuishaven in Torhout) hadden zeker hun wekker moeten zetten, om niet in de problemen te komen, en tot slot waren ook de dames van OEHalle van de partij, welke dus samen met ons voor de Vlaams-Brabantse inbreng moesten zorgen.

12 ploegen dus, met daarbij onze aubergine-Ladies, die een mix vormden van een zeer ervaren kern met veel interclub-battle’s op hun teller, zijnde Inge Bellemans, Charlotte Kinable, Sietske Lenchant en Katelijne Lyssens, en daaromheen een stel jonge talentrijke en veelzijdige dames zoals een Kato Gevaert, Stien De Meyer, Evy Jacobs, Jolien Hoylaerts en Tinne Vertongen. Het niet tijdig klaar geraken van onze 800m-loopster Liselot Smolders (wou er zo graag bij zijn …) hadden we al een tijdje ingecalculeerd, en het was onze jonge master Melissa Van Den Driessche die meteen zonder verpinken deze taak op zich nam. Ook voor de 1500m en 3000m hadden we geen schrik, want met Liz Romo en Karen Van Proeyen wisten we dat we 2 rasechte vechtertjes in het team hadden gestoken, die zeker tot het uiterste zouden gaan om de nodige punten binnen te halen. Reken daarbij nog het jeugdig geweld van een meisjes als een Charlotte Coenen, Lisa Van Damme en Janne Van Ouytsel, die ondermeer de aflossingen mee voor hun rekening zouden nemen, en je begrijpt dat Paul als delegatieleider redelijk gerust was in de zaak.
Alleen de dinsdag voor het gebeuren kregen we plots het bericht binnen dat Tinne met pijn in het hart moest verzaken voor haar 100m, 200m en 4x100m, omwille van drukpijn in de voet, zelfs bij gewoon stappen. Volstrekt begrijpelijk dat er dan geen onnodige risico’s genomen worden, laat staan bij zo’n talentrijk iemand, maar natuurlijk scheelde dat een fameuze slok op de borrel, en kon het puzzelwerk meteen herbeginnen. Finaal schoof onze snelle cadet Marie Vermeulen van de reservebank meteen in de 4x100m-ploeg, en ook die andere cadet Anneline Smets werd meteen opgeroepen, en ingevoegd in het team (4x400m). De volstrekte zekerheid die Paul enkele dagen voordien nog zo relax uitstraalde, maakte stilaan plaats voor een lichte vorm van ongerustheid.

Op zulk moment zijn onze eerder vermelde steunpilaren (Sietske …‘ik doe wel de 4x100m mee’, Charlotte …’ik neem de spurtnummers wel voor mijn rekening…’) van goudwaarde, en zorgden zij voor de nodige rust, waardoor ook dit plotse onweer wel overtrok. Tinne was trouwens mee afgereisd, nu in de rol van trouwe supporter, en staat dus volstrekt terecht mee op de teamfoto, aan het begin van dit verslag. De enige die niet op die foto staat te pronken is onze Kato Gevaert, die uitgerekend het debat voor ons mocht openen, in de hamerkooi. Kato kreeg de eenvoudige boodschap mee ‘alles meer dan 1 punt is zuivere winst’, en met de 9° plaats (17m56) en dus 4 punten werd haar opofferingsgezindheid ten zeerste gewaardeerd. Neem daarbij nog haar 7° plaats op het polsstokspringen (3m10), en je weet meteen dat zij met een terecht zeer voldaan gevoel vervroegd huiswaarts keerde, daar er nog een andere verplichting op haar wachtte.

BVV Dames 9
Kato Gevaert - Hamerslingeren
BVV Dames 3
Kato Gevaert - Polsstok

Voor zij die de Franstalige clubs iets minder goed kennen, weet dat daar de spurt- en hordennummers hoog in het vaandel worden gedragen, en dat mochten Evy Jacobs (1’17”42 op 400mH, PR-chrono), Anneline Smets (4m05, invaller op het verspringnummer, ook ‘snelheid’ natuurlijk…), Stien De Meyer (PR 16”29 op 100mH, 6p) en onze snelle Charlotte Kinable aan den lijve ondervinden. Met dames als een Anne Zagre (RESC) en Nora Thiry (Luik) aan de start weet je dat het geen gezondheidswandeling zal worden, en tegen de Houtlandse Rani Vinck was al helemaal niets in te brengen. Onze Charlotte pakte zowel op de 100m als 200m bijzonder sterk uit met een zeer fraaie 12”46 (‘ik ben doodgelukkig’ zei ze achteraf) en een fameuze PR-chrono van 26”23 als mooie bonus. Ook als laatste loopster in de 4x100m zagen we ze nog op een wolkje lopen. Door die bikkelharde concurrentie op die eerste spurt- en hordennummers waren we bij de 2° vermelding van de tussenstand al van de nog net veilige 10° positie naar plaats 12 weggezakt, en merkten we meteen dat vele van onze supporters reikhalzend uitkeken naar de resultaten op de diverse kampnummers.

BVV Dames 7
Anneline Smets - Ver
BVV Dames 18
Stien De Meyer - 100m Horden
BVV Dames 8
Charlotte Kinable - 100m
BVV Dames 200
Charlotte Kinable - 200m

Sietske deed met haar 13m19 (winnares kogel) meteen een hartverwarmende 13 punten-duit in het zakje, en ook Stien (31m06 speer, fraai 6°, dus 7p) stelde ons niet teleur. Fraai om zien met welk enthousiasme ze van het ene (speer) naar het andere nummer (100mH) holt, zonder ogenschijnlijk zelf opgelegde druk, en daardoor steeds het gewenste eindresultaat.

BVV Dames 6
Sietske Lenchant - Kogestoten
BVV Dames 5
Stien De Meyer - Speerwerpen

Bij het hoogspringen zat alles op een zakdoek bij mekaar. Jolien Hoylaerts haalde de 1m63 net niet (was goed geweest voor plaats 4), maar met haar 1m60 kwam ze uit op positie negen. Dit meisje is zondermeer een aanwinst voor ons team, niet alleen omwille van haar atletisch kunnen, maar gewoon om haar bijzonder ‘aangenaam zijn’.

BVV Dames 19
Jolien Hoylaerts - Hoogspringen

Mede dankzij het bijzonder fraaie 400m-optreden van Inge Bellemans (58”67), met een zege vanuit de buitenbaan in reeks één, en een 5° eindplaats, klommen we ondertussen terug op naar positie 9, wat gelukkig terug voor iets meer ademruimte zorgde. Inge stond hier dus samen in de ploeg met enkele jonge clubgenoten, waar ze in Betekom training aan geeft, en wat ze trouwens op een schitterende wijze doet, week na week.

BVV Dames 14
Inge Bellemans - 400m

Onze dames van de langere afstand, Melissa Van Den Driessche, Liz Romo en Karen Van Proeyen lieten absoluut geen steek vallen, en na hun optreden zaten we nog steeds op die veilige 9° stek. Melissa, die een 2’25”53 liet optekenen op de 800m (4 punten), was de enige dame op dit nummer met een ‘W35-vermelding’ achter haar naam, maar dat was er absoluut niet aan te zien. Stijlrijk, en altijd bij de pinken, zoals we gewend zijn van deze sympathieke Berlare-atlete. Liz van haar kant moest nog minutenlang schuilen onder een ROBA-paraplu, bij haar startfase op de 1500m, want een regenzone passeerde plots over Belgisch Lotharingen, net toen de techniek het een tijdje liet afweten in het kleine, gezellige stadion. Na 10 minuten nodeloos wachten werden ze dan toch van start geschoten, en de dames namen meteen een bijzonder pijlsnel tempo aan, waarbij het leek alsof ze die verloren tijd meteen wilde weg poetsen. Nog voor ze goed wist wat er gebeurde, was er al een fameus groepje de pijp uit, en kon Liz met haar achtervolgingswerk beginnen. ‘Ik schrok mij dood’, zei Liz achteraf, toen ze de eerste 150m van haar koers aan het ‘herbeleven’ was. Eén na één raapte ze concurrenten op, en van enig tempoverval was bij onze oprecht aangename clubgenote totaal geen sprake, wel integendeel. Finaal liep ze als 7° binnen, met een erg fraaie 4’41”93 achter haar naam. Die 6 punten van onze dame uit het verre Texas werden alweer met dank aanvaard, zeker als je weet welk parcours ze die ochtend reeds achter de kiezen had (vanuit het Waaslandse Sinaai met de trein naar Aarschot, en daar opgevist door onze voorzitter…). Net als bij de rest van onze ROBA-dames getuigt dit van ‘verantwoordelijkheidszin’, van … éénmaal per jaar iets terugdoen voor de club…

BVV AC Dames 4
Melissa - 800m
BVV Dames 2
Liz Romo - 1500m

Onze Luikse concurrenten konden hier normaal gezien met een olympische kampioene uitpakken, en ook het merendeel van de Belgian Cheetahs (Camille Laus OEH, Imke Vervaet RC Gent, Cynthia Bolingo CABW, …) hadden we hier kunnen aanschouwen, maar het was ons blijkbaar niet gegund. Ook Vanessa Sterckendries (OEH) had de vroeg aanwezige supporters kunnen trakteren op een technische demonstratie hamerslingeren, maar als je een uitnodiging voor het Keniaanse Nairobi op zak hebt, wordt de finale keuze natuurlijk al een stuk realistischer.
We gaan hier niet een boompje opzetten over het wat holle begrip ‘clubliefde’, maar gewoon het alleszeggende woordje … ‘respect’ lijkt ons al ruimschoots voldoende. Een club (voorzitter, bestuur, trainers, website, …) die gans het jaar respect en betrokkenheid toont richting haar leden, mag toch 1x/jaar op diezelfde relationele gevoelens rekenen, wanneer de onderlinge krachtverhoudingen tussen die betrokken clubs worden vastgelegd.

We mogen binnen onze eigen rangen echt nog niet klagen. 1 mailtje was bijvoorbeeld voldoende om onze marathon-lady Karen Van Proeyen op de 3000m te zien verschijnen, wat voor haar moet aanvoelen als een soort langgerekt spurtnummer. Het was zelfs een hele klus om die spikes met de korte tartan-pinnetjes weer boven water zien te krijgen, zei ze achteraf, maar eens het startschot was gegeven was er meteen die volle wedstrijdconcentratie. Imana Truyers, reeds een tijdje actief over de taalgrens (CABW), zette zich meteen op kop, en zorgde ervoor dat stilaan maar zeker langs achter de deur volledig open stond. Ideaal natuurlijk voor Karen, die het van strak tempowerk moet hebben, zonder al te veel ups & downs, en dus rustig mee schoof in de slipstream van onze zwarte pediatrische verpleegkundige. Ook de Vlaamse RESC-atlete Jana Van Lent hield zich rustig in dat trio-kopgroepje verscholen, stiekem rekenend op haar fameus eindschot. Op een kleine 600m van de meet moest Karen de rol lossen, en was het nog fameus knokken geblazen om een volgend groepje van een 4-tal dames op veilige afstand te houden. Onze W35-atlete slaagde gelukkig in haar opzet, en met die uitstekende 3° plaats veegde ze meteen de voorafgaande twijfel (‘ga ik dat wel kunnen?’…) netjes van de tafel.

BVV Dames 10
Karen Van Proeyen - 3000m

Dus 10 broodnodige extra punten in het bakje, en dat zorgde voor een stijgende innerlijke rust, temeer daar met het hinkstapspringen en discuswerpen nog 2 disciplines moesten afgewerkt worden waar we bijzonder sterke ijzers in het vuur hadden liggen. Sietske keerde nog eens even terug naar haar oude liefde (13m03 in 2018), waarin ze jarenlang binnen de Belgische landsgrenzen heer en meester was, en liet er nu een 11m70 optekenen, hier goed voor positie 4, en dus ook 9 punten extra. Ze hield het trouwens halverwege de competitie al voor bekeken, om samen met de 3 andere 4x100m dames nog snel enkele malen het stokje te hanteren.

BVV Dames 13
Sietske Lenchant - Hink-Stap-Sprong

Ook onze andere sportieve First Lady, Katelijne Lyssens, stelde ons absoluut niet teleur, want met haar 50m24 moest ze alleen de duimen leggen voor die andere discustopper, de Deinze-atlete Anouska Hellebuyck, die 51m44 achter haar naam kreeg. Zo’n seizoenstart, met bij iedere wedstrijd een plus-50m resultaat, doet de hoop koesteren op een uitschieter één van de komende weken. Met deze fraaie bonus van Katelijne, mooie 11 punten, zaten we nu definitief op het veilige droge, en was 2 maal ‘binnenlopen met het stokje’ nog de enige opdracht.

BVV Dames 15
Katelijne Lyssens - Discus

Op de 4x100m kregen we dus een nog onuitgegeven ploegsamenstelling met Marie Vermeulen, Sietske Lenchant, Stien De Meyer en Charlotte Kinable voor de voeten geworpen, en dit experiment deed het met een 7° plaats meer dan voortreffelijk. Onze Tinne zat vanop de zijlaan tandenknarsend toe te kijken, en zag hoe Marie haar iets mindere start meteen geweldig goedmaakte met een indrukwekkend bochtenwerk, Sietske een vlekkeloze rechte lijn voor haar rekening nam, Stien mooi standhield, en haar stokje mooi overdroeg naar Charlotte, die zoals reeds gezegd een begenadigde dag kende, en de klus netjes afmaakte en de klok liet stilvallen op 49”42.

BVV Dames 12
Charlotte Kinable, Sietske Lenchant, Stien De Meyer, Marie Vermeulen - 4x100m

Finaal mochten onze jonkies Charlotte Coenen, Lisa Van Damme, Janne Van Ouytsel en Anneline Smets hun talent tonen op de afsluitende 4x400m, en dat dit voor de nodige zenuwachtigheid zorgde moge duidelijk zijn. Wat als ik niet goed start als koploopster, of iets te vroeg inschuiven als 2° atlete, om nog maar te zwijgen om alles te verbrodden als … slotloopster. 4’07”08 seconden later waren al deze rampenscenario’s meteen in rook opgegaan, en stonden daar 4 jonge dames na te genieten van de pandoering die ze hadden aangesmeerd aan de teams van Lokeren, RCGent, RCLuik, Houtland en de thuisloopsters van Dampicourt. Charlotte is geboren voor dat machtige 400m-nummer, en toonde dat ook als eerste loopster met haar sierlijke, machtige stijl, en Lisa bevindt zich al enkele weken conditioneel op hoog niveau, met een groeiend zelfvertrouwen dat het beste laat vermoeden richting de diverse kampioenschappen. Trainer Willy kent als geen ander immers de wetten van de periodisering. Janne ging verder op het elan van haar 2 vriendinnen door, en dat met een loopstijl waar zelfs de ergste sport-hatende nerd zou voor wegsmelten. Onze benjamin van het viertal, Anneline was één brok zenuwen toen ze Janne op zich zag afstormen, maar eens het stokje in de hand, schudde ze dat meteen van zich af, en liet ze haar fraaie paslengte netjes mixen met dat gekend hoog uithoudingsniveau, en alzo behield ze probleemloos de geslagen kloof op de veel oudere concurrenten achter haar. 6° tijd, op 12 teams …’ opdracht volbracht’ zeggen ze dan!
Mooi om zien, 4 doodgelukkige en terecht apetrotse jonge atleten, die 5 minuten voordien nog stijf stonden van de zenuwen, en wiens opgedragen taak een hoge bergtop leek, die niet te passeren viel. Zulke ervaringen opdoen is van onschatbare waarde voor opgroeiende sporters, kwestie van uw eigen sportieve kunnen alsmaar beter leren in te schatten. En op zulk moment, als jong iemand, een deugddoend schouderklopje krijgen van ‘voorbeelden’ als een Katelijne, Sietske, Inge of Charlotte, dat is een gebaar dat fameus binnenkomt …

BVV Dames 11
Anneline Smets, Charlotte Coenen, Janne Van Ouytsel, Lisa Van Damme - 4x400m

   
RC Gent (62p) en AV Lokeren (88p) zagen de degradatiebui al een tijdje hangen, en de Luikenaars haalden met hun 88,5 punten opgelucht adem, bij het aanhoren van de einduitslag. Onze dames stonden toen al lang in pose voor de groepsfoto, want met hun 107p en 8° eindplaats hielden ze immers ook nog KAAGent (105p) achter zich. Dampicourt (113p), Deinze (116p) en ASVOudenaarde (119p) bleken dus net één maatje te groot, en OEH (126,5p) alsook HoutlandAC (141p) hielden de Vlaamse eer hoog. Maar ook dit jaar viel er alweer niets in te brengen tegen het overwicht van de Brusselse vrouwen uit RESC (174p) en de Waals-Brabantse CABW-dames, die met de beker en 175,5 punten de verre terugreis naar Nijvel mochten aanvatten. Toen die uren later nog aan het nagenieten waren in de kantine van hun sfeervolle Stade du parc de la Dodaine, zat er ook nog een dame op de trein tussen Aarschot en Sinaai, in stilte na te genieten van haar eigen 1500m-record en het beter leren kennen van de diverse clubgenoten. Om het met de woorden van Liz zelf te zeggen, na afloop van de groepsfoto … ‘team spirit is important’ …
Alleen al daarom is en blijft het ‘interclubconcept’ een must binnen het atletiekgebeuren, dat we moeten koesteren … 1 maal per jaar ….

Morgen zondag is het aan de heren …

rudy

uitslag: op beatletics.be
AC - 100 - Dames
 
5 1682 Kinable Charlotte 1998 ROBA 12.46 +1.8 (SR)
AC - 200 - Dames
  5 1682 Kinable Charlotte 1998 ROBA 26.23 +1.2 (PR)
AC - 400 - Dames
  1 1155 Bellemans Inge 1995 ROBA 58.67
AC - 800 - Dames
  9 3362 Van Den Driessche Melissa 1983 ROBA 2:25.53
AC - 1500 - Dames
  7 1734 Romo Liz* 1996 ROBA 4:41.93 (PR)
AC - 3000 - Dames
  3 3138 Van Proeyen Karen 1984 ROBA 10:17.43
AC - 100h - Dames (84/10H/8,5)
  2 254 De Meyer Stien 2003 ROBA 16.29 +0.0 (PR)
AC - 400h - Dames (0,76m)
  6 114 Jacobs Evy 2003 ROBA 1:17.42 (PR)
AC - hoog - Dames
  9 2921 Hoylaerts Jolien 2006 ROBA 1.60m
AC - ver - Dames
  12 486 Smets Anneline 2008 ROBA 4.05m -1.4
AC - hss - Dames
  4 1171 Lenchant Sietske 1993 ROBA 11.70m -0.3
AC - polsstok - Dames
  7 1831 Gevaert Kato 2001 ROBA 3.10m
AC - kogel - Dames (4kg)
  1 1171 Lenchant Sietske 1993 ROBA 13.19m
AC - discus - Dames (1kg)
  2 1174 Lyssens Katelijne 1995 ROBA 50.24m
AC - speer - Dames (0,6kg)
  6 254 De Meyer Stien 2003 ROBA 31.06m
AC - hamer - Dames (4kg)
  9 1831 Gevaert Kato 2001 ROBA 17.56m (PR)
AC - 4x100 - Dames
  Reeks: 1
    4 1171 Lenchant Sietske 1993 ROBA 49.42
       1682 Kinable Charlotte 1998 ROBA
       502 Vermeulen Marie 2008 ROBA
       254 De Meyer Stien 2003 ROBA
AC - 4x400 - Dames
  Reeks: 1
    3 2930 Vandamme Lisa 2006 ROBA 4:07.08
      256 Van Ouytsel Janne 2004 ROBA
      88 Coene Charlotte 2004 ROBA
      486 Smets Anneline 2008 ROBA