Verslag Interclub AC Heren

8/5/2022 - Aartselaar BVV Mannen ere-afdeling VAL

1 luttel puntje tekort voor naar de allerhoogste afdeling                                                                                               

BVV 1

Eén dag na ons mooi damesresultaat in het verre Dampicourt was het nu verzamelen geblazen in het Antwerpse Aartselaar, waar onze heren hun positie in de ‘ereafdeling VAL’ mochten gaan verdedigen. Ze zitten dus 1 afdeling lager dan hun vrouwelijke collega’s (= ereafdeling KBAB), maar een onverhoopte zege hier, zou beide teams doen versmelten in die hoogste afdeling, en dat net voor het definitieve samengaan van beide competities, dus eindelijk mannen en vrouwen samen.  
Onze teamverantwoordelijke Paul Van Den Bergh kennen we als een man met atletiekinzicht, en hij schatte, samen met nog enkele andere trainers, dat we hier vrij gemakkelijk ons bij de eerste helft van de 12 teams zouden positioneren, en we dus eerder een relaxte namiddag tegemoet zouden gaan. AVLokeren, FLAC en AVToekomst zijn teams die je nooit mag onderschatten, en het plaatselijke AVKA (Atletiekvereniging Kontich Aartselaar) heeft een sterke spurterstraditie, en dat is altijd een sterk wapen op zo’n interclub. Kortrijk sport, Deinze, Atletiek Zuid West (= Zwevegem) en het Gentse STAX waren vooraf gezien zondermeer een haalbare kaart, en OLSE Merksem, AC Meetjesland en VABCO Mol bleken in het verleden al een maatje te klein voor onze aubergine-mannen. Kortom een competitie zonder al te veel stress, want veel te sterk om ooit in de gevarenzone te komen, maar anderzijds met net iets te weinig uitschieters, net iets te weinig gasten die voor ons de volle 13 punten-bonus zouden kunnen binnen halen.

Dat laatste bleek zondermeer te kloppen, want alleen onze beresterke alleskunner, en huidig Belgisch kampioen 10-kamp, Vincent Laporte, zou zijn wedstrijd winnend afsluiten. Vincent liet een bijzonder sterke indruk na op de 400m, met vooral een indrukwekkende laatste rechte lijn, die hem op een PR-chrono van 49”23 bracht. Op dat ogenblik had hij reeds een mooie 4° plaats binnengehaald op het zware hinkstapnummer, waar hij een 13m32 had laten optekenen, en vroegtijdig was gestopt, ter voorbereiding van die 400m. Later op de dag, tijdens het slotnummer 4x400m mochten we voor een derde maal zijn klasse aanschouwen. Ondertussen had onze HERA-boy Brecht Van Breedam een uitstekende 57”39 achter zijn naam gekregen op de 400mH, en die persoonlijke besttijd was hier goed voor positie vijf. Later op de dag zou hij, met alweer een PR-chrono van 16”53, zijn bijzonder fraaie actuele conditie voor een 2° maal etaleren, en dat klinkt allemaal net iets eenvoudiger dan de realiteit aangeeft (… 2 loodzware hordennummers …). In het gezellige, en gelukkig ook zonnige stadion werden ondertussen op diverse kampnummers onze gasten in stelling gebracht, zoals onze talentvolle scholier Rune Ginkels aan de hoogspringstand, Seppe Ceulemans in de kogelring, en Zico D’hooghe aan de aanloopstrook van het speerwerpen.
Rune stelde met zijn 1m90 en mooie 4° plaats ons absoluut niet teleur, en ook de 5° stek van Seppe (12m62) en 10° plaats van Zico (39m32) werden snel toegevoegd in onze cijfertabel. Later op de namiddag mocht Seppe nog een 2° maal zijn opwachting maken, ditmaal aan de discusring, waar hij 9° werd met 32m05.

BVV 1
Zico …

Ook op de baan zelf viel de bedrijvigheid niet stil, en op de 100m zagen we ons goudhaantje Dieter Bergs in de startblokken kruipen. Onder het toeziend oog van zijn trainer Koen perste hij er hier een beresterke persoonlijke recordchrono van 10”74 uit, en dat bij een toegelaten wind van +0,9m/s. ‘Ik ben content’, waren zijn eerste woorden, na dit nieuwe scholieren-clubrecord, want Dieter wist zelf dat zijn start nog een stukje beter kon, maar vooral die 2° helft van zijn race was indrukwekkend. In zijn eigen scholierencategorie gaat na 10m koers de Rode Zee altijd geheel voor hem open, maar hier temidden van sterke juniors en seniors, werd hij meegezogen tot de laatste meters, en is het knokken geblazen tot aan de streep. Deze toptijd was hier niet alleen goed voor de 3° plaats, maar Dieter zag al even in een korte flits de gouden rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem staan blinken. Voor zij die het atletiekgebeuren niet op de voet volgen … van 4 tot en met 7 juli vinden immers de Europese kampioenschappen voor de jongens en meisjes U18 plaats in die heilige stad, en het minimum op de 100m bedraagt … 10”71. Na zijn deugddoende VAL-stage in Cyprus (tijdens paasverlof) is zijn interesse in oude culturen nog toegenomen, en ja dan is Jerusalem een parel die je niet mag laten liggen.
Bij een eerste tussenstand bleken we op de 2° plaats te staan, net achter Lokeren, maar via onze halve fond- en fondlopers zouden we zelfs snel geheel bovenaan gaan postvatten. Onze junior Gust Waegeman bood schitterend weerwerk op de 800m (PR 2’00”03, mooi 5°!), met vooral een beresterke 2° ronde, die hem extra vertrouwen moet geven richting de komende wedstrijden.

BVV 3
sterke laatste 200m van Gust !

Ook onze man op de 1500m, Pieter Verschoren, leverde puik werk af, door alweer zeer verstandig de snellere concurrenten (ondermeer de OLSE beloftevolle junior Noah Konteh…) te laten doen, en zich meteen te richten op de wel haalbare positie, en die dan ook maximaal uitbuiten. Daar we met een jonge, talentrijke en, zoals net vermeld, verstandige M-35’er te maken hebben moeten we natuurlijk ook altijd even stiekem naar de tabellen van de  clubrecordtabel kijken, en daar prijkt al sinds de jaren 2009 en 2010 onze BETA-loper Andy Delmé op quasi al de middenafstanden, met ondermeer een 4’00”21 op de 1500m. Wel Pieter liep hier als 4° binnen, na een laatste 600m om u tegen te zeggen (behouden van die mooie staplengte …!) , en dat in een tijd van … 4’00”02. Na zijn 2’01”11 op de 800m, tijdens het provinciaal kampioenschap, is dit het 2° clubrecord dat hij dus ontfutselt van Andy. Knap Pieter!

BVV 4
Pieter, op weg naar een nieuw clubrecord 1500m M-35

Op de 3000m en 5000m konden we beroep doen op nog 2 gasten van trainer Dany, zijnde Lenn Teugels en Vinnie Van Puyvelde, en ook deze jongens scoorden op een zeer fraai niveau. Lenn had maar mooi mee te schuiven in een zeer stabiel gelopen 3000m-koers, en klaarde op een schitterende wijze de klus in een nieuwe persoonlijke besttijd van 8’26”40. In een ware nek-aan-nek-spurt voor de 2° plaats moest hij maar net het onderspit delven. Knap vent!

BVV 5
Lenn, hier in 3° stelling …

Ook Vinnie deed schitterend werk voor ons tussenklassement, door uitstekend 2° te worden op de 5000m. Net als bij Lenn had Vinnie het opgelegde tempo maar te volgen, wat natuurlijk op dat niveau alles behalve een evidentie is. Met de steun van al de ROBA-supporters, in het bijzonder zijn eigen charmante levensgezellin Liz, perste hij er nog een fameuze laatste ronde uit, en kwam finaal officieel uit op 15’07”24, al hebben wij hem sneller weten binnenlopen (VAL bekijkt het nog…)

BVV 6
gans de koers in de top-3 … Vinnie  

Op de 3000m steeple konden we beroep doen op Elias De Wilde, nog een Berlare-boy, die zowat als enige binnen de club dit nochtans mooie loopnummer regelmatig durft uit te dagen. Ook Elias vocht voor ieder plaatsje, en via een persoonlijke besttijd van 10’42”83 liep hij als 7° binnen, dus alweer goed voor 6 punten extra. Hopelijk werkt de ‘durf’ van onze op en top sympathieke Elias inspirerend voor een aantal andere afstandlopers, en hebben ze niet langer schrik voor die waterbak.

BVV 7
Elias, op vertrouwd terrein …

Het woord ‘schrik’ staat niet meteen in het woordenboek van Florian De Samblanx, want als liefhebber van het polsstokspringen, is dat een eigenschap die je toch enigszins moet kunnen bannen. Hier kwam hij uit op 4m00, en dat was goed voor plaats 2, en dus alweer een knap totaal van 11 punten bonus. Echt content was hij niet met zijn prestatie, en ook zijn coach Nathalie, die hem natuurlijk op training bezig ziet, zegt dat Florian de capaciteiten bezit om een stuk hoger uit te komen. Het seizoen is nog jong, Florian, dus grijp aub de kansen …

BVV 8
dit is 4m00, volgens Florian …

Zeer regelmatig werd de tussenstand vermeld, perfect zoals het hoort, en tot onze eigen verbazing en wat licht ongeloof bleven wij maar op die koppositie steken, zij het op de voet gevolgd door de teams van Lokeren en AVT. Na 11 proeven bijvoorbeeld stonden wij op 91 punten, AVT op 90,5 en Lokeren op 88 punten. Ondertussen was Wout Van Breedam het beste van zichzelf aan het geven in de verspringbak, met extra tips en steun van coach Theresa en zijn broer Brecht vanop de zijlijn, wat finaal resulteerde in een 6m27-sprong, goed voor positie 7.

BVV 9
Wout, aan de verspringbak …

 Diezelfde plaats kreeg ook Robbe Carchon toegewezen, na zijn 23”45 op de 200. Puik werk van onze scholier, die trouwens ook nog in de 4x100m moest opdraven.
 

BVV 10
Scholier Robbe geeft enkele seniors netjes het nakijken …

Net voor die aflossingen waren de collega’s van Lokeren ons voorbij gestoken, zij het slechts met 1 luttel puntje. Onnodig te melden dat de druk op de schouders van onze 8 aflossingslopers met de minuut zwaarder werd, en ook achter de omheining zagen we onze begeleiders en supporters gedreven op zoek naar het ‘atletiek.nu’-overzicht… Ons viertal Robbe Carchon, Wout Van Breedam, Oscar Muës en Dieter Bergs liepen met een chrono van 43”75 als 4° team binnen, net achter de snelle AVLO-mannen, waardoor de kloof met nog één extra puntje aangroeide. Alles kon dus nog, maar dan moesten we die Oost-Vlaamse collega’s in grijs-zwarte uitrusting wel minimaal 2 posities achter ons weten te houden op de afsluitende 4x400m-wedstrijd. Pieter-Jan Kennes liep een uitstekende eerste 400m, en een alweer imposante Vincent Laporte deelde een extra mentale tik uit richting de concurrentie, door geswingd naar de koppositie te rennen. Lode Wuyts en Jonas Eelen hielden op hun beurt eveneens die mannen van Lokeren nog perfect achter zich, alleen zat er geen andere club meer tussen, en finishte hun slotloper in het spoor van onze 4° man. Alle vier gevochten als leeuwen, maar dus … 1 puntje te kort.

BVV 11
Pieter-Jan, onderweg als startloper op de 4x400m …

Het duurde dan ook een tijdje vooraleer Paul iedereen verzameld had voor de groepsfoto, zo ontdaan waren ze allemaal, met dat … ‘net niet-gevoel’, dat je natuurlijk zo moeilijk kan plaatsen. Je zag iedereen vertwijfeld om zich heen kijken met de gedachte … ‘moeten we nu niet blij zijn met deze onverhoopte schitterende 2° plaats, of laat die net gemiste kans niet toe om hier nu staan te genieten met zijn allen?…’
Mannen, we mogen en moeten trots zijn op hetgeen we hier hebben afgeleverd als ROBA-team. Voor zover het nog nodig was, hebben we alweer respect afgedwongen, en zitten met deze 2° plaats in een eerder gunstige positie wat betreft de aankomende herschikking van de verschillende afdelingen naar volgend jaar toe. Zowel onze dames, op zaterdag, als onze heren hier in Aartselaar hebben de lat op een niveau gelegd waar de KBAB- en VAL-bonzen niet omheen kunnen kijken.
En laat ons in Godsnaam niet gaan napluisen waar we mogelijk dat onnozele puntje hebben laten liggen, want met slechts 1 zege, Vincent op de 400m, komen dus theoretisch alle andere proeven in aanmerking. Alleen wegen die totaal niet op tegen de ‘extra puntenoogst’ die we op driekwart van de proeven mochten noteren, waar onze mensen dus boven zichzelf uitstegen.
2° worden op 12 teams, en dat in de op één na hoogste afdeling van het land, dan mag de dag nadien alleen nog de ‘TROTS’ komen bovendrijven!!

Winnaar bij de pupillen/miniemen meisjes in Booischot, de zege in Mol door hun mannelijke leeftijdsgenoten, de overrompelende tsunami-score van onze jongens en meisjes cadetten/scholieren in Vilvoorde, en nu weer dat schitterende optreden van onze dames en heren, voorbije weekend … laat ons in Godsnaam nu even ‘nagenieten’ …

rudy


AC - 100 - Heren
   3 2284 Bergs Dieter 2005 ROBA 10.74 +0.9 (PR)
AC - 200 - Heren
   7 2757 Carchon Robbe 2006 ROBA 23.45 +1.3
AC - 400 - Heren
  
1 2159 Laporte Vincent 1997 ROBA 49.23 (PR)

BVV 12
Vincent, onze enige ’13 punten-pakker’ ! 
BVV 13
(komt op kop in de 400m)

AC - 800 - Heren
   5 406 Waegeman Gust 2003 ROBA 2:00.03 (PR)
AC - 1500 - Heren
  
4 1570 Verschoren Pieter 1987 ROBA 4:00.02 (SR)
AC - 3000 - Heren
  
3 2156 Teugels Lenn 2001 ROBA 8:26.40 (PR)
AC - 5000 - Heren
  
2 2238 Van Puyvelde Vinnie 1994 ROBA 15:07.24
AC - 110h - Heren (107/10H/9)
  
6 1559 Van Breedam Brecht 2000 ROBA 16.53 +0.4 (PR)
AC - 400h - Heren (0,91m)
  
5 1559 Van Breedam Brecht 2000 ROBA 57.39 (PR)
AC - 3000st - Heren (0,91m)
  
7 348 De Wilde Elias 2003 ROBA 10:42.83 (PR)
AC - hoog - Heren
  
4 2756 Ginkels Rune 2005 ROBA 1.90m
AC - ver - Heren
  
7 136 Van Breedam Wout 2004 ROBA 6.27m +0.3
AC - hss - Heren
  
4 2159 Laporte Vincent 1997 ROBA 13.32m -0.2
AC - polsstok - Heren
  
2 2231 De Samblanx Florian 1998 ROBA 4.00m (SR)
AC - kogel - Heren (7kg)
  
5 2398 Ceulemans Seppe 1999 ROBA 12.62m

BVV 14
Seppe, in de kogelring …

AC - discus - Heren (2kg)
  
9 2398 Ceulemans Seppe 1999 ROBA 32.05m
AC - speer - Heren (0,8kg)
  
10 1813 D'hooghe Zico 2001 ROBA 39.32m

BVV 15
Zico, klaar voor de volgende poging …

AC - 4x100 - Heren
  
4 136 Van Breedam Wout 2004 ROBA 43.75 (PR)
      2284 Bergs Dieter 2005 ROBA
      2354 Muës Oscar 2006 ROBA
      2757 Carchon Robbe 2006 ROBA
AC - 4x400 - Heren
  
4 1572 Wuyts Lode 2002 ROBA 3:30.29 (PR)
      2159 Laporte Vincent 1997 ROBA
      2344 Eelen Jonas 2006 ROBA
      1815 Kennes Pieter-jan 1999 ROBA

uitslag:
 
AVLO  = 157p = stijgt !
  ROBA  = 156p
  FLAC  = 148p
  AVT    = 144,5p
  KKS    = 125p
  DEIN  = 121p
  AVK   = 117p
  AZW  = 114p
  STAX  = 111p
  OLSE  = 109p
  ACME = 103p  = degradatie
  VMOL = 84,5p = degradatie

BVV 16
Dikke proficiat, mannen !!