Verslag CrossCup Hannuit

19/01/2020 - CrossCup Hannuit

77ste Veldloop van Hannuit: ROBA's gaan stevige concurrentie niet uit de weg!

Traditiegetrouw trok ook dit jaar het CrossCup-gebeuren te Hannuit een ruime belangstelling. Zowat 1900 atletes en atleten gingen er van start, met vooral in de jeugdreeksen een uitgebreid deelnemersveld. Er was volk, heel veel volk om hun inspanningen met heelwat enthousiasme te begeleiden. De omloop was vrij bochtig, maar goed beloopbaar, dus snel, met enkele kunstmatige hindernissen en een zanderige strook van zowat 290m, met net daarna een toch wel stevig kuitenbijtertje. Van bij de start van elke race lag het tempo bijzonder hoog.
Hannuit geldt als de oudste veldloop van het land. Dit jaar was men in het sympathieke Haspengouwse stadje aan de 77ste editie toe. De eerste dateert van ... 1941 (al komt ons eigen Wespelaar met zijn 68 crossorganisaties wel aardig in de buurt). De aubergine kleuren werden er hooggehouden door 17 ROBA's. Zij schuwden de stevige concurrentie niet en mikten resoluut op het podium. ...

Van Joke en Fien ...

Met 75 stonden ze aan de start bij de pupillen meisjes (2010). Joke TYTGAT en Fien PEETERS, twee van onze goudhaantjes in die categorie, kleurden mede de wedstrijd. Joke, onze kersverse provinciaal veldloopkampioene en dit crossseizoen al winnares van tenminste 6 wedstrijden, liet zich niet intimideren door de sterke tegenstand. Zij sleepte een knappe 2de plaats uit de brand, op 2 tellen maar van winnares Hiba Barkache (OSGA) en 1 seconde slechts voor de Grimbergse Maelys Ooms (niet toevallig ook haar naaste concurrente te Gooik). Dat bewijst hoe spannend het er wel aan toe ging in die pupillenrace daar op Haspengouwse bodem. Knap zo, Joke! Onze andere van talent overlopende ROBA-girl, Fien PEETERS, liet zich evenmin onbetuigd, met een fraaie 7de plaats (11 seconden na Joke slechts) in dat ruime deelnemersveld. Fien haalde trouwens provinciaal brons dit seizoen en was voordien al 3de te Heverlee, 4de te Wespelaar en 6de in de CrossCup-manche van Roeselare. Dat belooft voor Rotselaar, op 9 februari a.s.
En de familie Peeters zou ook nog bij de miniemen verdienstelijk in het stuk voorkomen. Bij die van het gezegende jaar 2008 liep Noor PEETERS als 25ste over de finishlijn (op 77), terwijl broer Lars PEETERS bij de jongens van 2007 een fraaie 11de plaats meepikte (op 73). U herinnert zich nog wel dat Lars, de winnaar van Wespelaar, maar met een zucht (als 4de) het provinciale podium miste in de zware cross van Gooik.

Vechten voor het podium

Dat wapengekletter werd bij de junioren afgeleverd door Yorick en Yvan-Kevin. Na zijn blinkende, zilveren medaille van Gooik, streed Yorick VAN DE KERKHOVE te Hannuit een wedstrijd lang stevig voor een podiumplaats. Hij finishte als 4de, op 4 seconden slechts van dat begeerde brons, dat om de hals mocht van Aalstenaar Toon Poppe. Onze eerstejaars junior Yvan-Kevin SHUMBUSHO, gaf zich evenzeer ten volle, maar kreeg het de laatste ronde wat moeilijk. Een nog mooie 11de plaats (op 23) was zijn deel.
Geen podium voor onze ROBA's in de korte cross, die maar liefst 117 deelnemers aan de start bracht. Daan COREMANS knokte zich naar de 30ste plaats. Na zijn 4de stek te Gooik, blijkt hij de smaak voor het wat kortere werk (3000m) te pakken te hebben. Dat geldt ook voor onze andere getrouwen van de korte cross Jef VERLINDEN en Jeff DE VRIES, die respectievelijk als 73ste en 99ste aantikten in dat grote peloton.
Live op het tv-scherm (La Deux) zagen we in de seniorescross voor dames Karen VAN PROEYEN en Jolien VANDEMOORTELE onze aubergine kleuren showen. Karen, onze Belgisch marathonkampioene, liep te Hannuit haar eerste veldloop van het seizoen. Het werd, in dat internationale gezelschap, een fraaie 16de plaats (op 39). Ook Jolien bevestigde te Hannuit al het mooie dat we dit jaar over haar al mochten rapporteren. Na haar 2de plaats te Kortenberg, haar 3de te Heverlee, haar 14de in de CC-manche van Roeselare, haar schitterende zege in de 8km van de Leuvense Eindejaarscorrida (rechtstreeks op ROB-tv) en haar provinciaal zilveren veldloopmedaille te Gooik, verwelkomden de aankomstrechters in Haspengouw haar als verdienstelijke 22ste. Seizoen al meer dan geslaagd, Jolien!

Patrick, beste 55-er!

Of wat dacht u? Bij de heren masters vatten maar liefst 124 35-plussers hun 6500m lange cross aan. In de algemene uitslag noteerden we onze "veteranen van vele oorlogen" als 26stePatrick VAN DAELE, 46steBernard TIMMERS (uitstekend bezig), 72steWilliam BLANCKE  (beste M55-er te Roeselare ), 106deGuy VAN DEN HEUVEL, 115deRedgy TYTGAT en in zijn spoor 116dePaul ARNOETS, die al voor de start van zijn wedstrijd de tv-camera's haalde. Per leeftijdscategorie leverde dat voor Patrick, stijlvol als steeds, de zege op bij de M55-ers. Een nieuwe parel aan zijn rijke kroon dus, nadat hij ook al in de CrossCup-manche van Mol alle vijfenvijftigers het nakijken had gegeven. Elk in hun categorie, noteerden we te Hannuit Bernard TIMMERS als 11de M40-er, William BLANCKE als 3de M50-er, Guy VAN DEN HEUVEL als 17de M45-er, Redgy TYTGAT als 5de M60-er en Paul ARNOETS als 4de M65-er. ROBA's met een gunstig CrossCup-eindklassement in het achterhoofd dus.

Ook met die gedreven clubgetrouwen, ieder met een "masterdiploma in veldloopervaring", maken we graag een afspraak op 9 februari aan De Plas te Rotselaar, voor een hartverwarmende demonstratie. ... U komt toch ook?

RW