Verslag CrossCup Mol

10/11/2019 - CrossCup Mol

Wesley … meteen op de afspraak!

In de VRT-reportage (sporza) zagen we hoe Wesley De Kerpel zeer knap, maar doodmoe, als 5de over de meet kwam, en quasi meteen ging liggen in het mulle zand net voorbij de meet. Hij werd er door de onbetwiste winnaar van de korte cross, Robin Hendrickx, terecht gefeliciteerd met een deugddoend schouderklopje. Een mooi gebaar, als collega’s onder mekaar, die de talenten van de anderen weten te waarderen, te … respecteren. Als atleet weet u immers nooit perfect wat er is gebeurd tijdens zo’n koers, en dat was ook nu weer het geval. De OEH-atleet kon onmogelijk gezien hebben wat voor een huzarenstukje Wesley moest opvoeren, om na z’n compleet mislukte start nog vooraan te geraken. Na een halve ronde passeerde hij z’n trainer Dirk in een alles behalve geruststellende 38ste positie, maar rukte in één lange inhaalrace meteen op naar de 3de stek. Onnodig te melden dat zo’n extra inspanning finaal meestal … cash moet worden terugbetaald, en dat was hier niet anders. Deze 5de plaats moet Wesley wel ‘vertrouwen’ schenken voor de volgende opdrachten, zoveel is duidelijk. Verder in het pak zaten nog Daan Coremans (43ste), Nico De Roeck (68ste) en Nico Ceusters (72ste) en zij zijn beter dan wie ook geplaatst om die 5de stek van Wesley naar waarde te schatten.

In de ‘lange cross’ was Pieter Verschoren van de partij, en liep er als 34ste binnen. Pieter kreeg hier met het vele zand niet meteen z’n favoriete ondergrond voorgeschoteld, maar het voornaamste is en blijft z’n herwonnen ‘goesting’, z’n wil om er terug te staan. Ook bij de dames slechts één aubergine-atlete, zijnde Cathérine Smets, die op plaats 26 in de einduitslag verscheen. Om onze topper Nina aan te moedigen is het nog even wachten tot Roeselare.  

Bij de juniors/beloften was de koers van Yvan-Kevin Shumbusho (pas 44ste) eigenlijk al na 200m afgelopen, want in volle startinspanning werd er één van z’n spikes uitgelopen. ‘Boeken toe’ noemt zo iets … Benjamin Smets (54ste) en Yorick Van De Kerkhove kwamen wel heelhuids uit het startgewoel, en vooral voor deze laatste opende dat perspectieven richting een top-5 plaats bij de juniors. Yorick pakte het echt verstandig aan (opschuiven waar het moest, even blijven zitten waar het kon…) en kwam in een positie te zitten waar hij vooraf zeker had willen voor tekenen. In de laatste rechte lijn werd hij spijtig genoeg nog door 2 rivalen ‘gevloerd’, maar die 9de eindpositie (4de jun) vormt toch ongetwijfeld een gunstige stimulus richting volgende opdrachten.

De weersomstandigheden waren werkelijk voortreffelijk daar in het provinciaal domein ‘zilvermeer’, en dat wist Patrick Van Daele wel te pruimen. Hij was immers al verkouden, en dan zit je meestal niet te wachten op nog een extra nieuwe vlaag regen en wind. Hier was het enige doel de zege bij de M55 binnenhalen, zonder zich verder conditioneel aan te tasten. Als 19de verscheen hij in de totale einduitslag, maar vooral zoals verhoopt als … 1ste in zijn eigen categorie. Als clubmakker bleek alleen Kristof Speltinckx (18de, 11 sec. voor Patrick) een maatje te sterk, maar krachtlopers als onze YA-man Jeroen Aelterman (21ste), Chris Wouters (22ste) en Danny Van Bael (25ste) konden niet profiteren van het fysiek ongemak bij Patrick. Chris en Danny vielen daarenboven in hun eigen categorie (respec. +45 en +50) net buiten het erepodium. Dat was er wel voor Luc Van Daele (2de M65 / 62ste in totaal), en Redgy Tytgat (3de bij M60 /  63ste in totaal), na ondermeer Filip Smets (39ste), Pascal Van Ouytsel (52ste) en Guy Van Den Heuvel (59ste). Onze enige vrouwelijke master van dienst, Rita De Vries, deed er nog schepje bovenop, met haar 1ste positie bij de M60 (11de in totaal).

Met de namen Tytgat en Smets is de overgang naar de jeugdreeksen al snel gemaakt, maar we mogen in geen geval de tussenkoersen (cad/schol) over het hoofd zien, want ook daar zat schoon volk. De meisjes lieten het totaal afweten (geen cad, geen schol), maar dat werd behoorlijk goed gemaakt door de heren. Bij de cadetten wist het kwartet Lander Matthijnssens (26ste), Thomas Devroye (29ste), Sten Van Ouytsel (36ste) en Willem Tiri (37ste) voor opwinding te zorgen bij de ROBA-supporters, en onze scholierentrio Lukas Das (35ste), Mathias Eeckhout (11de) en Liam Dreesen (10de) deed er daar nog een schepje bovenop. Liam nam niet bepaald een perfecte start, en was daardoor meteen op achtervolgen aangewezen, als 1ste jaars geen evident gegeven. Na een puur machtsvertoon wist hij finaal nog z’n één jaar oudere clubmakker van de YA-kern, Matthias, naar die 11de stek terug te verwijzen. Deze laatste kon als oprecht excuus een week gemiste trainingsarbeid inroepen.  

Op naar de allerjongsten (benj-pup-min), die met 64 van de partij waren, er hier een iets ‘straffere concurrentie’ voor de voeten kregen geschoven, dan vorige week, te Heverlee.
Daar keken we stiekem uit naar ‘top-3 plaatsen’, en verhoudingsgewijs mogen we dit hier … uitbreiden naar een ‘top-10 positie’.
Denken we bijvoorbeeld maar even aan onze Laura Comyn, die in het Molse zand 8ste werd, nadat ze vorige week met de bronzen plak naar huis mocht rijden bij de jongste benjamins. Ook Emily Vansweevelt (12de) en Lena Rinckhout (15de) beten aardig van zich af, op deze loodzware ondergrond hier, en wisten daarmee ondermeer Feline Neefs (22ste), Nine Heylen (23ste) en Julie Comyn (24ste) achter zich te houden. Mado Peeters (25ste), Eva Maes (27ste) en Lien Van Kerkhoven (29ste) brachten ons saldo op 9 stuks, waarmee we er duidelijk rijker waren bedeeld dan bij de 2de jaars, waar alleen Jana Goris (12de) en Bente Verbruggen (15de) onze kleuren op fraaie wijze wisten te verdedigden.

Ook bij de jongens konden we de vergelijking ‘scherp stellen’ tussen het ‘crosscup label’ van Mol en de ‘regionale veldloop’ van vorige week in Heverlee. In die zin mag de 6de eindplaats van Mauro Smeyers, hier in het zand, even hoog ingeschat worden als zijn 2de plaats vorige week. Hetzelfde geldt voor de 10de positie van Arthur Suetens hier, na z’n 6de stek vorige week. Lowie Van De Put (14de), Rik Claeskens (23ste) en Benno Cools (25ste) moesten in Arthurs optreden nog hun meerdere erkennen.
Bij de één jaar oudere benjamins was Lenn Van Eeckhoudt (20ste) onze beste pion, voor zijn vrienden Lucas Demey (27ste), Kobe Seldeslachts (30ste) en Louis Janssens (40ste).

Voor de 2de week op rij waren onze 1ste jaars pupillen meisjes zowel ‘als team’ als individueel het hoogtepunt in het voorprogramma. Immers 3 van onze 13 meisjes klommen er in de top-10, met op positie 10 onze sterke Maya Frederickx, Lotte Coosemans als 5de (net als in Heverlee…), en Joke Tytgat, die na een ganse koers sleurwerk, finaal naar positie 2 werd verwezen. Vraag maar eens aan Ana Sueters (16de), Nette Maes (17de), Mila Verheyen (20ste) en Amilie Cuyvers (26ste) welk tempo hen werd opgelegd door die duivelse clubgenote geheel vooraan. Dat het niet van de poes was zullen ook Elly Rinckhout (32ste), Gitte Dufresne (33ste) en Nore Heylen (34ste) met veel bravoure bevestigen, net als Zoë Swinnen, Emma Eeckhout of Jolyn Dendas, die hier als 36ste, 37ste en 41ste over de meet liepen. Mooi om zien hoe al deze meisjes op een fraaie wijze het beste van zichzelf geven, met als doel om telkens een stapje op te klimmen in de einduitslag. Vandaar ook het belang dat die uitslag natuurlijk … ‘correct is’, en niet zoals in Heverlee, waar per ongeluk onze net vernoemde Gitte tijdens haar debuut-wedstrijd als laatste werd geplaatst, terwijl dit Hera-meisje in werkelijkheid prima opende met een 28ste stek.
Bij de 2de jaars doorbrak Elona Buchet de logica van de wedstrijdvergelijking, door hier na haar 9de positie van Heverlee, zich nog te verbeteren tot de 7de plaats. Ze klopte in Mol ondermeer Kato Vanstechelman (9de), toch niet de eerste de beste, als u het ons vraagt. Ook Lila Van Aerschot (19de), Rosanne Tuerlinckx (22ste) en Louisa Tiri (34ste) konden geen vuist maken tegen het exploot van Elona, hier in de noordelijke Kempen.

Bij de jongens was er welgeteld één clubmakker die een top-10 plaats wist te bemachtigen, en hij luistert naar de naam Milo Caers. Hier passeerde Milo als 8ste de eindmeet, voor Bob Vanzeir (17de), Mathieu Maes (19de), Tobias Vansweevelt (21ste) en Arjan Truyers, die als 27ste binnenliep. Bij de 2de jaars was Casper Rynders (16de) onze sterkste pion, op de voet gevolgd door Lander Luyten (19de), Ilias Goossens (22ste) en Wout Moreels (26ste). Lander Lemey zat met z’n 27ste eindplaats aardig in de buurt van Wout, en gaf ondermeer zijn 2 clubmakkers Kwinten Defresne (31ste) en Senne Justé (34ste) hiermee netjes het nakijken. Tijdens de koers mekaar sportief proberen te bekampen, maar voor en na de wedstrijd meteen de rangen sluiten, dat is die zo belangrijke levensles die jongeren vanuit de sport kunnen en moeten opvissen.

Ook onze miniemen jongens en meisjes tot slot, kregen er een pittige lading beresterke concurrenten te verwerken, komende vanuit gans Vlaanderen, en aangevuld met atleten vanuit het zuidelijk deel van Nederland. Rune Robberechts (16de) en Senne Caers (25ste) haalden al hun troeven boven bij de 1ste jaars, terwijl Kobe Coenen (22ste) er diep in zijn reserves moest tasten om Jasper Mees (24ste) en Zeger Luyten (31ste) achter zich te houden. Noa Joos, zelf 20ste, moest eveneens de strijd aangaan met 2 clubvriendinnen, zijnde Nina De Roeck (28ste) en Amber Vandeplas (30ste). Anneline Smets was ons enig meisje die er een top-10 positie kon binnenhalen, en dat bij de jongste miniemen. Vorige week moest ze nog passen voor de cross in Heverlee, wegens deelname aan een provinciale training, maar hier kon ze zich meteen uitleven, wat haar op de 6de plaats bracht. In het 37-koppige peloton waren nog 5 andere Roba’s van de partij, en daarbij was Elyze Van Rillaer (13de) onze sterkste dame. Liene Demey (21ste), Maya Wittevrouw (27ste), Caro De Roeck (28ste) en Bikha Peeters (29ste) vervolledigden er onze fraaie inbreng.

Morgen is er nog de cross van Mechelen, en daar zal Raymond een verslag van uitbrengen.

rudy