Verslag indoor Heusden-Zolder en Gent

30/12/2022 - Heusden-Zolder - Gent (indoor)

ROBA-grootheid Marjolein Lindemans … pineut van het weekend …

HZ1
Pure girlpower, in de hal van Heusden-Zolder!
(Anneline, Marie, Bette, Imke, Hanne en Finn)

Ik kan het nog altijd niet geloven’, dat was de alleszeggende reactie van onze supersnelle Marie Vermeulen, 10 minuten na afloop van de finale-run 60m vlak, bij de cadetten meisjes. 2 weken geleden had ze haar PR-tijd reeds opgekrikt tot 8”02, daar op het middenterrein van de Gentse sporttempel, en ze bleef daarmee slechts op een zuchtje verwijderd van het 13j oude clubrecord van onze ‘ROBA-grootheid’ Marjolein Lindemans, die in datzelfde Gent in 2009 een fraaie 8”01-chrono liet optekenen. Ditmaal verkoos Marie de indoorhal van Heusden-Zolder boven de Gentse piste, en die keuze bleek een schot in de roos. Daar op Limburgse bodem, wou ze meteen een dubbele opdracht afwerken, zijnde Marjolein onttronen en dat met een chrono onder die oh zo magische 8”-barrière, een kaap die jaarlijks voor slechts een handvol meisjes, van haar leeftijd, is weggelegd.
In de reeksen, liet ze al meteen een puike 8”00-chrono optekenen, en daarmee kon ze reeds 1 doel afvinken, maar de honger naar een toptijd onder de 8” was daarmee nog niet gestild. Op zo’n moment is het een pure luxe om die soms ellenlange tussentijd (hier toch alweer 2u…) te kunnen opvullen met lieve clubvriendinnen, die ook sportief hoogstaand bezig zijn, maar als team toch voor wat ‘gezonde afleiding’ kunnen zorgen. Naast Marie waren op die 60m vlak nog 5 andere ROBA-dames present, waaronder Finn De Coster, 9”35, Hanne Smit, 9”32, en Bette Van Rompuy, die met 8”93 een mooie nieuwe PR-tijd liet optekenen. Helemaal knap was het optreden van ons duo Imke Storms & Anneline Smets, die met respectievelijk 8”60 en 8”21 niet alleen ieder een PR-chrono zagen verschijnen op het scorebord, maar tevens een finaleticket wisten te verzilveren, netjes naast hun clubgenote Marie. Alleen waren zij als meerkampers ook nog actief in de andere zaal, die voor het kogelstoten, en dat betekende meteen … ‘goed inschatten’ van wanneer te switchen van ruimte.   

Gelukkig zijn beide meisjes ook sterke werpers, zodat een top-8 positie een reëel uitgangspunt was, en de daaraan gekoppelde 6 pogingen. Daardoor hadden ze meer ‘speelruimte’ om al dan niet vroegtijdig te stoppen aan die kogelring, want de finale op de 60m wilden ze natuurlijk voor geen geld missen. Anneline opende met een PR-worp van 9m56, en 20 minuten later (immers 17 cadetten & 6 scholieren daar aan de werpstand …) zat ze qua techniek nog iets beter onder dat 3kg wegende werptuig, waardoor er een schitterende 10m04 werd afgemeten. 2 proeven, en 2 maal een zeer contente jonge dame, hoe mooi kan het toch zijn. Ook Imke wierp eerder deze maand al voorbij de 10m-lijn, 10m01 om precies te zijn, maar samen met Anneline hield ze het hier voor bekeken na 2 pogingen, met 9m57 als beste, want ook zij werd in de andere spurtzaal verwacht. Daar was Marie al terug met de opwarming bezig, want dat slopen van die 8”-muur bleef als een tsunami doorheen haar brein stormen. Zodoende was Bette nog ons enige meisje die de kogel hanteerde, en daar er voor haar geen druk was vanuit de andere zaal was het spreekwoordelijk vrouwelijke multitasken volstrekt overbodig geworden. Na haar PR-tijd op de 60m vlak wou de lievelingszus van Robbe ook hier op een persoonlijk record uitkomen, en dat moest zo en zo … ‘eindelijk’ voorbij de 8m-lijn uitkomen. Je kan zich wel voorstellen welk gezicht ze trok, bij het aanhoren van die … 7m99 bij haar eerste poging. Poging twee bleef steken op 7m88, en daar ze net buiten de top-8 viel, moest die 3° en laatste poging voor de ontlading zorgen. Ze zat mooi onder haar kogel, en dat voelde meteen ook bij haarzelf goed aan. Alleen gaf het betrokken jurylid haast op fluistertoon de prestaties aan, en Bette had alweer … ‘zeven meter en’ … verstaan. Ongelooflijk hoe snel dat gezichtje veranderde van diepe teleurstelling naar opperste geluk, toen bleek dat ze het niet goed gehoord had, en er … 8m17 werd ingetypt op de elektronische uitslagpagina.

Ook onze 2 andere meisjes, Hanne en Finn, zaten ondertussen niet stil, wel integendeel, want zij hanteerden vroeg op de namiddag netjes het polsstokgevaarte. Met de opgedane kennis van trainer Nathalie kwamen ze
uit op respectievelijk 2m40 en 1m90.

Voor Marie, Anneline en Imke was het iets na 19u dus money time, en dat op dat korte en explosieve 60m-nummer. 3 van de 6 finalisten droegen dus onze kleuren, zoals onderstaande foto duidelijk aangeeft.

HZ2
Marie, Anneline en Imke tijdens de finale 60m

Imke kwam uit op een mooie 8”65, en zat daarmee maar een fractie boven haar tijd eerder op de dag. Het vroegtijdig afbreken van het kogelgebeuren was dus een verstandige zet van Imke, alsook van Anneline, die zelfs nog een neuslengte sneller was, mooie 8”17, dan in de reeksen. Bij Marie bleek de druk erg hoog, en dat resulteerde ondermeer in een niet vlekkeloze startfase, wat op zulke korte afstand natuurlijk nefast is. Maar eens op dreef, was er werkelijk geen houden meer aan waardoor ze het tijdsverlies in de eerste 5m nog wist te compenseren, en er een verlossende … 7”96-chrono werd genoteerd! Slechts 2 meisjes, in gans België waren voorbije weken sneller dan onze vlugge hinde uit Ourodenberg. Drie bijzonder tevreden ROBA-dames dus, daar aan de finishlijn, en volstrekt terecht overigens.

Begin als jonge gast daar maar eens tegen op te boksen, tegen al dat vrouwelijk geweld, zeker als je dat in je eentje moet doen, zoals onze BETA-knaap Willem De Smit. Willem beperkte zich tot één proef, de 60m vlak, en hij kwam uit op een tijd van 8”69. Tijdens het provinciale kampioenschap kan hij gelukkig terugvallen op wat mannelijke trainingsmakkers, en hopelijk ontstaat er een zelfde groepsdynamiek als bij de scholieren jongens, waar Stan Vertommen, Kobe Coenen, Robbe Van Rompuy en Viktor Verlinden al jaren voor mekaar door het vuur gaan. Het is misschien stilaan een afgezaagd refreintje, maar het werkt bij die gasten, en daar draait het om. Alle vier verlieten ze hier de hal met alweer minimum 1 PR-prestatie op zak. Aan de polsstokstand was het prijs voor Robbe, 3m00, Viktor met 2m70, en Stan die een mooie 3m60 liet optekenen, en deze laatste verbeterde zich ook in de kogelring, 9m76, net als Kobe, die er een 10m96 uit de mouwen schudde. Robbe was er de beste deelnemer met een 11m63-worp, maar in zijn recordboekje staat al een 12m42 ingeschreven.   

HZ3
Onze 4 musketiers, wachtende aan de polsstokstand ….

Op datzelfde ogenblik werden er ook topprestaties geleverd in de indoorhal van Gent, met ook enkele van onze ROBA’s in een hoofdrol. Het was een meeting van pupil tot en met master, vandaar dat we in één en hetzelfde artikel het over onze pupil Anna Van Hoof, 3m33 ver & 4m91 kogel, als onze jonge senior Gilles Vluymans moeten hebben. ‘Gilles wie…??’  hoor ik u al denken, vandaar even een korte intro van deze sierlijk lopende jonge kerel, die hier op zijn eerste indoorwedstrijd reeds meteen een 23”44 liet optekenen op de 200m. Deze uit Ramsel afkomstige sportkinesist is nog maar recent met echte atletiek in aanraking gekomen, na eerst als jonge knaap zijn geluk te hebben gezocht op
diverse voetbalvelden, om zich nadien, ondermeer tijdens zijn studies, op ‘crossfit-sport’ (combinatie van krachttraining, uithouding, gymnastiek, weightlifting…) te hebben gestort. Voorbije zomer studeerde hij af, en tijdens die Leuvense periode waren er gelukkig verschillende mensen die hem in het oor fluisterden om eens de atletiekpiste op te zoeken, iets wat hij sinds 2020 alsmaar meer doet, en dat met een voorliefde voor het 400m-gebeuren. Tot op heden pakt hij zijn trainingen als een soort autodidact aan, uiteraard deels steunend op zijn studies (fysiologie, biomechanica, …), en deels door veel te lezen aangaande die specifieke trainingsvorm. Voorbije jaar, 2022, liep hij al eens 2x die 400m afstand, met een 51”79 als beste chrono, en gelukkig heeft Gilles nu finaal onderdak gezocht en gevonden binnen de grote ROBA-familie. Deze 200m in Gent was een test in voorbereiding op het PK, waar hij ook aan de start zal staan, aanstaande zaterdagen. Dat is altijd een nuttige investering want zo ervaarde hij niet alleen het wat ‘rare gevoel’ in de bochten (hellingservaring, zeker in baan 6), maar ook de zoektocht naar de juiste timing qua opwarming, als je plots merkt dat je pas in de … 17° reeks zit. Kortom … Gilles Vluymans, een naam om te onthouden, als je het ons vraagt …  Datzelfde geldt trouwens ook voor broer en zus Mathis en Merel Van Roosendael, want ook zij verschenen hier voor het eerst in onze geliefde auberginekleuren, nadat ze voorbije herfst zijn overgekomen vanuit AC Herentals. In de BETA-kern zien ze het eerder als een soort ‘back to the roots-story’, want niet alleen hun vader Koen zorgde samen met HERA-atleet Gunther Methot en DAK-loper Ridouane Es-Saadi begin de jaren 90 van de vorige eeuw voor het mooi weer op de afstandnummers bij de cadetten en scholieren (1, 2 en 3 in Vlaams-Brabant), maar daarenboven was hun grootvader Paul een van de meest enthousiaste trainers die er ooit in Betekom heeft rondgelopen. Wat hun voorkeur aan afstanden betreft, leunen ze trouwens meer aan bij de interesses van opa, was spurttrainer, dan bij het langere halve fond-werk van vaderlief. Gelukkig hebben ze wel diens sterke loopgenen geërfd, want zowel Merel als Mathis zijn atleten waar trainer Willy zich duidelijk kan bij uitleven, met zijn kennis, kunde en ruime ervaring. Voor Mathis werd het zijn indoordebuut, en net als bij Gilles voelde dat fameuze bochtenwerk toch nog wat ‘raar’ aan, wat meteen leidt tot verlies aan snelheid. Hier kreeg hij een tijd van 24”97 achter zijn naam. Zus Merel won op diezelfde afstand haar reeks in een mooie 28”55, wat meteen een PR-chrono bleek te zijn, en alzo een verklaring was voor haar blijdschap achteraf.

Wie we niet meer moeten voorstellen is ons miniementrio Kaat Deckers, Fien Peeters en Nina Janssens, want als deze meisjes present zijn hangt er meteen vuurwerk in de lucht. Kaat kwam op de 60m uit op een tijd van 9”09, en op de 150m kreeg ze een PR-chrono van 22”05 achter haar naam. Met deze laatste prestatie verscheen ze op de 19° plaats, en dat op maar liefst … 105 meisjes. Ja, u leest het goed … meer dan 100 deelnemers op een loopproef in een Belgische indoorhal. Dat het veldlopen qua uitstraling en publiciteit de strijd reeds lang heeft verloren met andere winterse buitensporten (veldrijden, voetbal, …) en binnensporten (volley, basket, …) weten we natuurlijk al langer dan vandaag, maar dat we de genadeslag dreigen te moeten incasseren vanuit de … eigen atletiekrangen, met dat toenemende indoor-succes, is bij velen nog onvoldoende doorgedrongen. Meisjes als een Fien en Nina kunnen hun fameuze zomeroptredens immers nu gewoon doortrekken doorheen de winterfase, en ploeteren in de koude, tegen amper 25 andere meisjes, is een optie die alsmaar minder aantrekkingskracht genereert. Hier legden zij knap beslag op de 4° en 5° plaats, en dat met 150m-tijden om ‘u’ tegen te zeggen. Sinds maart 2007 prijkt de naam van Marjolein Lindemans in onze clubrecordtabel op deze afstand, en dat met een chrono van 20”52. Nina en Fien, zaten in dezelfde reeks, en wisten dat een resultaat in de buurt van dit clubrecord binnen hun mogelijkheden lag. Fien liep in de buitenbaan, wat indoor voor heel wat atleten een verhoopte keuze is, al dacht ze zelf daar enigszins anders over. ‘U op niemand kunnen richten’ vond ze een nadeel, en ook het publiek dat over de leuning hangt werd door haar als hinderlijk ervaren. Outdoor had ze reeds een 20”33 op haar teller staan, dus was het gerechtvaardigd dat ze net als Nina, met dat record in haar achterhoofd zat. Beiden liepen ze een beresterk koers, met een uitstekende PR-tijd van … 20’55 voor Nina, en een 20”50-chrono voor Fien, die hiermee dus Marjolein uit de recordtabel ranselt. Op de korte 60m-afstand waren de rollen net omgekeerd, met Nina als sterkste clubatlete, in 8”33, wat een verbetering is van haar eigen amper 1 maand oude clubrecord, recent gelopen in Heusden. Ook Fien verbeterde haar persoonlijke besttijd op die 60m, en bracht hem op 8”44. En zeggen dat ze zelf maar matig tevreden was, want naar haar eigen gevoel … ‘wilden de benen niet echt mee…’  Dat belooft tegen dat alles wel eens op zijn plooi is …

Op de 200m bij de cadetten meisjes zagen we 58 jonge dames de piste betreden, maar slechts 56 kregen er ook effectief een tijd achter hun naam. Alessia Milis bewoog in de startblokken, en kreeg meteen een valse start aangesmeerd, en Roos Witters bleek tijdens haar race de binnenlijn te zijn gepasseerd, en ook zij verscheen met een DQ-kwalificatie in de einduitslag. Lotte Huenaerts kreeg op haar beurt alweer de binnenbaan aangeboden, en dan weet je dat de hoge ambities (scherpe bochten) meteen mogen opgeborgen worden. Hier lag een chrono van 28”40 op haar te wachten. Onze 1° jaars cadet Ella Hauquier had meer geluk met baan 5, en dus ‘vlottere’ bochten, en zij kwam uit op 27”69. In diezelfde 10° reeks, 11 in totaal, was ook Bo Verlinden van de partij en zij liet een tijd van 32”09 optekenen, waarmee ze terecht tevreden was. Op de 60m zagen we Bo alweer uitpakken, en daar kwam ze uit op een 9”68, achter het ongelukkige 200m-duo, Roos en Alessia, die met respectievelijk 9”52 en 9”25 nu wel in de uitslag verschenen. Ook op dat nummer was Ella met 8”11 er onze sterkste vertegenwoordiger. Bij de jongens zagen we Robbe Vandamme aan het werk op die ‘één ronde-wedstrijd’, en al wat die knaap momenteel aanraakt verandert in goud. Tussen 2 crossen in kwam hij zijn 200m PR-tijd vastpinnen op 28”61, een tijd die hij zelf nog niet had verwacht.

Bij de scholieren dames was Inte Wouters onze sterkste dame op de 200m, met 29”44, en dat voor Hannelore Hecq, 29”16, Benthe Leysen, 29”38, en Kaat Witters, die een goede indruk naliet, en met 29”58 zelfs aardig in de buurt kwam van haar outdoorrecord. Op de korte afstand, de 60m, moest Inte met haar 8”69 het hoofd buigen voor Benthe, die op een 8”44-tijd uitkwam. Tijdens de loopstijl-opwarming hoorden we Benthe voortdurend stilletjes het Queen-lied ‘we will rock you’ prevelen, en dat bleef dus duidelijk niet zonder gevolg…
Op datzelfde binnenterrein kwam hun mannelijke clubgenoot Robbe Carchon uit op een knappe PR-tijd van 7”30, wat meteen een fraai aanknopingspunt is voor het vervolg van de indoorcampagne. Ook Robbe is één van onze jonge gasten waar we met meer dan een gewone belangstelling naar uitkijken komende weken. Alweer een jaartje sterker, en vooral nog meer ervaring, dat kan niet mislopen. Tot slot zagen we dat Seppe Bossaert zijn lange crossspikes had moeten inwisselen voor de verplichte 6mm-pinnetjes, want hier werkte hij een 800m af, en dat in een tijd van 2’07”29. We willen nu reeds aan Seppe en Robbe vragen, alsook aan al de andere net genoemde cadetten en scholieren, om in hun agenda van 2023 meteen 14 mei in het fluo-geel aan te kleuren, want dan trekken we met ons ‘gemengd team’ naar de BVV cad/schol, en dat bij de vrienden van DCLA, die voor ons de poorten van hun piste in Kessel-lo met veel plezier zullen openen. Wij zullen er bewijzen dat we wel degelijk in die hoogste afdeling thuishoren, zeker na onze fameuze ‘demonstratie’ voorbije zomer …
‘Een verwittigd man is er twee waard’ zegt het oude spreekwoord, en als je het zo leest klinkt het meteen als niet meer van deze tijd, blijkbaar nog eentje van voor de gendergelijkheid …

rudy

30 dec. 2022 = Heusden-Zolder (SYLVESTERMEETING)
Cad - 60 - Dames
 
1 1479 Vermeulen Marie 2008 ROBA 8.00 (PR)
  3 1465 Smets Anneline 2008 ROBA 8.21 (PR)
  6 1093 Storms Imke 2009 ROBA 8.60 (PR)
  10 1466 Van Rompuy Bette 2009 ROBA 8.93 (PR)
  16 1097 Smit Hanne 2009 ROBA 9.32
  17 1096 De Coster Finn 2009 ROBA 9.35
Finale:
 
1 1479 Vermeulen Marie 2008 ROBA 7.96 (PR)
  3 1465 Smets Anneline 2008 ROBA 8.17 (PR)
  6 1093 Storms Imke 2009 ROBA 8.65 (PR)
Cad - 60 - Heren
 
6 1286 De Smit Willem 2009 ROBA 8.69
Cad - polsstok - Dames
 
2 1097 Smit Hanne 2009 ROBA 2.40m
  3 1096 De Coster Finn 2009 ROBA 1.90m
Cad - kogel - Dames
 
3 1465 Smets Anneline 2008 ROBA 10.04m (PR)
  5 1093 Storms Imke 2009 ROBA 9.57m
  10 1466 Van Rompuy Bette 2009 ROBA 8.17m (PR)
Sch - polsstok - Heren
 
2 3117 Vertommen Stan 2007 ROBA 3.60m (PR)
  3 3108 Coenen Kobe 2007 ROBA 3.50m
  6 3115 Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 3.00m (PR)
  7 3122 Verlinden Viktor 2006 ROBA 2.70m (PR)
Sch - kogel - Heren (5kg)
 
1 3115 Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 11.63m
  2 3108 Coenen Kobe 2007 ROBA 10.96m (PR)
  5 3122 Verlinden Viktor 2006 ROBA 10.10m
  6 3117 Vertommen Stan 2007 ROBA 9.76m (PR)

30 dec. 2022 = Gent (KAAG OPEN MEETING MET JEUGD)
Pup - ver - Dames
 
Van Hoof Anna 2012 ROBA 3.33m
Pup - kogel - Dames (2kg)
 
Van Hoof Anna 2012 ROBA 4.91m
Min - 60 - Dames
 
Janssens Nina 2010 ROBA 8.33 (PR)
  Peeters Fien 2010 ROBA 8.44 (PR)
  Deckers Kaat 2010 ROBA 9.09
Min - 150 - Dames
 
Peeters Fien 2010 ROBA 20.50
  Janssens Nina 2010 ROBA 20.55 (PR)
  Deckers Kaat 2010 ROBA 22.06 (PR)
Min - ver - Dames
 
Deckers Kaat 2010 ROBA 3.90m
Cad - 60 - Dames
 
Hauquier Ella 2009 ROBA 8.11
  Milis Alessia 2008 ROBA 9.25
  Witters Roos 2008 ROBA 9.52 (PR)
  Verlinden Bo 2009 ROBA 9.68 (PR)
Cad - 200 - Dames
 
Hauquier Ella 2009 ROBA 27.69 (PR)
  Huenaerts Lotte 2008 ROBA 28.40
  Verlinden Bo 2009 ROBA 32.09 (PR)
Cad - 200 - Heren
 
Vandamme Robbe 2009 ROBA 28.61 (PR)
Sch - 60 - Dames
 
Leysen Benthe 2006 ROBA 8.44
  Wouters Inte 2007 ROBA 8.69
Sch - 60 - Heren
 
Carchon Robbe 2006 ROBA 7.30 (PR)
Sch - 200 - Dames
 
Wouters Inte 2007 ROBA 29.05
  Hecq Hannelore 2006 ROBA 29.16
  Leysen Benthe 2006 ROBA 29.38
  Witters Kaat 2007 ROBA 29.58
Sch - 200 - Heren
 
Van Roosendael Mathis 2007 ROBA 24.97
Sch - 800 - Heren
 
Bossaert Seppe 2006 ROBA 2:07.29
Jun - 200 - Dames
 
Van Roosendael Merel 2005 ROBA 28.55 (PR)
Sen - 200 - Heren
 
Vluymans Gilles 1997 ROBA 23.44