Verslag wedstrijden kerstweekend

23/12/2022 - Heusden-Zolder (indoor)
26/12/2022 - Gent (indoor) - Ertvelde (cross)                        

h1
Viktor Verlinden, op weg naar de PR-sprong van 6m15 … (foto Kim)

Het kerstverlof is zowat de eerste echte periode tijdens de wintercampagne dat het buitengebeuren moet wijken voor de warme indoorhal. De cross van AS Rieme, die al jaren in Ertvelde wordt georganiseerd, is de enige veldlooporganisatie die het hoofd boven water weet te houden, en dat nu al … 74 jaar lang. Slechts 1 ROBA-atleet, zijnde Seppe Bossaert, was daar van de partij, en hij moest er te midden van een sterk bezette koers met de 12° eindpositie tevreden zijn, bij de scholieren jongens. 643 atleten waren vooraf ingeschreven, en daarmee moeten ze zonder pardon de duimen leggen voor de alsmaar groeiende belangstelling voor de indoorwedstrijden, vooral die van in Gent. 

Op 2° kerstdag bijvoorbeeld mochten onze RCG-collega’s 727 enthousiastelingen begroeten, en volgende vrijdag 30 december zullen de KAAG-rivalen probleemloos de kaap van 900 deelnemers passeren, want nu reeds staat hun teller op … 925. Ook in de kleinere sporthallen neemt het enthousiasme toe, denken we bijvoorbeeld maar aan Heusden-Zolder, waar op 23 december hun kerstavondmeeting plaats vond. Onze pupil Daan Van Esse verbeterde er zijn PR-resultaten op de 60mH en aan de hoogspringstand, en bracht ze op 12”97 en 1m25. Ook miniem Mathieu Maes keerde terug huiswaarts met een persoonlijk succes, want nooit wierp hij de 3kgr wegende kogel verder dan die 7m79, die hij hier achter zijn naam kreeg. Aan diezelfde stand stond ook Imke Storms fraai te blinken, en dat met haar knappe 10m01-prestatie. Sarah Prenen kwam er uit op 8m50, en Bette Van Rompaey verbeterde er zich tot 7m79, en dat onder de goedkeurende blik van onze werptrainer Floris, zoals onderstaande foto duidelijk aangeeft. 

h2
Bette, één en al concentratie bij het goed positioneren van de kogel …

Ook op de 60mH zagen we Imke het beste van zichzelf geven, wat haar een PR-chrono van 11”70 opleverde. Hier moest ze wel haar meerdere erkennen in 2 andere HERA-meisjes, zijnde Hanne Smits, PR 11”33, en Finn De Coster, die met een PR-tijd van 11”29 in de uitslag verscheen. Daar dook de net genoemde Bette nog netjes onder, met 11”02, maar ook deze veelzijdige 1° jaars is nog niet opgewassen tegen de klasse van Anneline Smets. Deze zat in de sterkste reeks, met dames als een Hélène Deckers en Lena Hombroux, en na een quasi perfecte start liep ze bij de eerste horde zelfs netjes op kop. Net na de 2° hindernis was er een kleine hapering, en op zulk een korte afstand wordt dat meteen cash aangerekend. 9”96 verscheen er op het scorebord, en daar moest ze het mee doen. Mogelijk zat het uitlopend tijdschema er wel voor iets tussen, want begint maar eens ‘stipt gericht’ op te warmen, als je finaal pas 1u10’ later dan verwacht aan je optreden mag beginnen. ‘Problemen met de elektronische tijdsopname’ werd er gezegd, maar ja daar koop je niets mee… ‘Loslopen, terug wachten, terug loslopen …’, na verloop van tijd denken uw spieren ‘zoek het zelf maar uit…, ik houd het voor bekeken…’ Misschien was het dat wel wat Sarah Prenen mocht ervaren op haar 60m spurt. Mooi uit de blokken, maar na een goede 30m een pijnscheut in het heupgewricht, en nadien de pijn verbijten, in de armen van trainer Sietske. Ook Nina Janssens kwam op de 60m vlak en de 60mH niet tot een verbetering, al mogen die 8”43 en 9”46 natuurlijk nog best gezien worden. 

Onze al iets meer ‘ervaren’ jonge dames en heren scholieren reageren op die plotse onzekerheden reeds een stuk rustiger, en laten zich minder snel uit hun lood slaan. Zo won Noa Joos vlot de 3° serie 60m, en dat in een nieuwe PR-tijd van 8”24, en daarmee was ze een fractie sneller dan clubvriendin Lotte Van Vlasselaer, die een 8”25-chrono achter haar naam kreeg. Beide dames knokten zich hiermee in de finaleronde, maar daar zat er geen verbetering meer in. Ook hun mannelijke leeftijdsgenoten, Stan Vertommen, Viktor Verlinden, Robbe Van Rompuy en Kobe Coenen, laten zich niet gek maken door welk technisch mankement dan ook, want iedere extra tijd spenderen die gasten meteen als ‘echte vrienden onder mekaar’, en dat is dus absoluut geen negatieve tijdsinvulling, wel integendeel. Het is dan ook niet verrassend dat zij wel allen tot een PR-tijd kwamen op de 60m-vlak, met respectievelijk 7”62 voor Stan, 7”63 voor Viktor, 7”65 achter Robbe zijn naam, en een 8”18 voor Kobe. Ook aan de verspringbak waren de gasten succesvol, met vooral de 6m15 van Viktor, als de meest in het oog springende verrichting. Aan diezelfde zandbak zagen we ook onze 1°j cadet Willem De Smit, 4m54, en Joske Nagels, 4m23, de revue passeren, en met de fraai uitgevoerde 10m00-worp van Jolien Hoylaerts hebben we alle ROBA’s netjes in beeld gebracht.   

3 dagen later openden de RCG-collega’s de poorten van de Gentse indoorhal, en Hanne Smit was de enige die al meteen terug van de partij was, en dus blijkbaar de kerstkroketten het best had verteerd. Het leverde haar trouwens geen windeieren op, want zowel op de 60m vlak, 9”26, als aan de verspringbak, 4m36, lag er een persoonlijke bestprestatie op haar te wachten. Onze HERA-kern was fraai vertegenwoordigd, want ook het broederduo Thias en Kamiel van Rompaey, alsook Jonas Eelen en junior Wout Van Breedam waren present in het Vlaamse indoor-Mekka. Deze laatste liep een erg knappe race over de 99.1 cm hoge horden, wat hem een chrono van 9”39 opleverde. Ook onze andere gasten waren content met hun horden-optreden, zeker na die stresserende examenfase,

g1
Thias, Kamiel, Wout en Jonas, in de mooie Gentse indoorhal … (foto Tim)

en de blijkbaar bijzonder rondcirculerende virale infectie-toestanden tegenwoordig. Thias bracht zijn 60mH besttijd op 9”41, en ook grote broer Kamiel, knappe 8”75, en Jonas, 9”05, kregen zo’n PR-vermelding achter hun naam, in de uitslag. Jonas lukte daar zelfs tweemaal in, want ook zijn gesmaakt optreden aan de verspringstand, puike 6m32, bleek een schot in de roos. Thias en Kamiel pikten ook nog snel even het 200m-nummer mee, en hun respectievelijke 26”41 en 24”27-chrono’s doen het beste verhopen voor de komende weken, zeker terugdenkend aan de massa’s zakdoeken die voorbije weken de revue passeerden.  
Op de 800m hadden we 4 kandidaten present (zie foto), zijnde het cadetten-trio Lotte Huenaerts

g2
Hannelore, Jolente, Lotte en Robbe … (foto Chantal)

Jolente Alen, Robbe Vandamme en Hannelore Hecq, als enige scholiere. Robbe had een extra reden om hier nog eens fameus uit te pakken, want zijn trouwste supporter, mama Chantal, was jarig. En die unieke kans liet hij zich niet ontglippen, want 4 baanrondjes later stond de jarige moeder aan de grond genageld bij het aanschouwen van die knappe chrono … 2’23”86. Als 1° jaars laat hij zich geenszins opzij zetten door gasten die één kop groter zijn, en dat karaktertrekje weet ook bij trainer Willy wel een gevoelige snaar te raken. ‘Inzet wil ik zien’, hoort Robbe zijn trainer altijd zeggen, en dat is duidelijk niet in dovenmansoren geslopen. Willy zijn kleindochter Lotte kwam deze 800m als ‘opener’ afwerken richting haar echte lievelingsafstanden, de 400m en 200m. Maar een zondermeer verschroeiende eerste ronde van een Nederlandse concurrente (passeerde in 31”50), zorgde er meteen voor dat bij Lotte reeds voor half koers de benen waren ‘afgesneden’, en ze tevreden moest zijn met een 2’40”21-chrono. Ook de vaste trainingsvriendin Jolente wist niet wat haar overkwam, want ook bij haar was door die kamikazestart, en het gedrum nadien, het vet al snel van de soep. ‘Dit is niets voor mij’, zei ze meteen na afloop tegen haar lieve papa, en die 2’36”53-tijd bracht haar niet meteen op andere ideeën. Geen te snelle conclusies trekken, zeker niet als je over zoveel talent beschikt … Het contrast met Hannelore, na haar 800m-koers, kon haast niet groter zijn. Naar het einde van de voorbij zomer zagen we al dat haar conditie aan het terugkeren was, maar hetgeen ze hier liet zien, is echt een opsteker van jawelste. Na een zeer verstandig opgebouwde eerste wedstrijdhelft schoof ze van achteruit naar de 3° stek, en daar zou ze schitterend lopend standhouden, en zonder verpinken alle aanvallen van achter haar rug weten te pareren. Een knappe besttijd van 2’33”33 was meteen een meer dan verdiende beloning. Spijtig dat zo weinig mensen getuigen waren van deze puike prestatie, want de hal oogde toen al behoorlijk … ‘leeg en verlaten’. De 3000m-lopers, die nadien nog aan de bak kwamen, werden aangemoedigd door … 3 man en een paardenkop. 

Die beklagenswaardige toestand bleef ons talentrijke seniorsduo Inge Bellemans en Vincent Laporte gelukkig bespaard, want zij kwamen eerder op de namiddag al in de arena. Inge was hier vooral om een goede spurttijd neer te zetten richting volgende koersen, om alzo dan een ‘betere reeksindeling’ af te dwingen. Voorbije jaren had ze geen 60m vlak-wedstrijd gelopen, dus het was toch weer even ‘wennen’, daar aan die startlijn op het fameuze middenterrein. ‘Het gevoel was echt goed’ zei ze achteraf, alleen bij de startfase liep het volledig mis. Even de spanning op de blokken ‘losgelaten’, en 2 tienden bleven meteen liggen in de startblokken… 7”98 lopen, ondanks een reactietijd van 0,351 bij het startschot, opent meteen perspectieven voor de volgende wedstrijden, en deze ervaren dame weet dat beter dan wie ook. Die zege in die reeks 2 deed in ieder geval ‘deugd’, en haar afsluitende opmerking … ‘to be continued’ … hoorden we graag doorheen de sporthal galmen… 
Bij de mannen stonden maar liefst 11 reeksen 200m geprogrammeerd, en in de 8° koers zagen we  400m/800m-topper Vincent in de buitenbaan naar een 23”42 lopen. Dit noemen ze ‘snelheid komen opdoen’ en nog ‘even proeven van het kortebaan-gebeuren’, in het vooruitzicht van het langere werk. Deze 200m was dus zijn eerste test van de winter in opbouw naar de 400m op het PK indoor en later naar het Vlaams indoor en de IFAM. Stiekem rekende Vincent al op een chrono dicht in de buurt van de 23”-rond, maar al in de startblokfase liep het wat mis, want bij zijn eerste afduwen van de voet vertrapte hij zich, en bij de aanvang van de 2° bocht, herhaalde dit zich een tweede maal. Puur ‘technisch’ was het dus geen perfecte run, en dit onderdeel moet op het komende provinciaal kampioenschap zeker beter geeft hij zelf aan.   

Rudy

uitslagen:
26 dec. 2022 Ertvelde : 74° INTERNATIONALE KERSTVELDLOOP
Schol - veldloop - Heren

   12°  Bossaert Seppe 2006 ROBA 19'04

23 dec. 2022: Heusden-Zolder = KERSTAVONDMEETING
Pup - 60 - Heren

   Van Esse Daan 2012 ROBA 9.36 
Pup - 60h - Heren (68/5H/7)
   Van Esse Daan 2012 ROBA 12.97 (PR) 
Pup - hoog - Heren
   Van Esse Daan 2012 ROBA 1.25m (PR) 
Min - 60 - Dames
   Janssens Nina 2010 ROBA 8.43 
Min - 60h - Dames (68/5H/7)
   Janssens Nina 2010 ROBA 9.46 
Min - 60h - Heren (76/5H/8)
   Maes Mathieu 2010 ROBA 10.49 
Min - kogel - Heren (3kg)
   Maes Mathieu 2010 ROBA 7.79m (PR) 
Cad - 60 - Dames
   Prenen Sarah 2009 ROBA 8.94 
Cad - 60h - Dames (76/5H/8)
   Smets Anneline 2008 ROBA 9.96 
   Van Rompuy Bette 2009 ROBA 11.02 
   De Coster Finn 2009 ROBA 11.29 (PR) 
   Smit Hanne 2009 ROBA 11.33 (PR) 
   Storms Imke 2009 ROBA 11.70 (PR) 
Cad - ver - Dames
   Smit Hanne 2009 ROBA 4.19m 
Cad - ver - Heren
   De Smit Willem 2009 ROBA 4.54m (PR) 
Cad - kogel - Dames (3kg)
   Storms Imke 2009 ROBA 10.01m (PR) 
   Prenen Sarah 2009 ROBA 8.50m 
   Van Rompuy Bette 2009 ROBA 7.79m (PR) 
Cad - kogel - Heren (4kg)
   De Smit Willem 2009 ROBA 6.17m (PR) 
Schol - 60 - Dames
   Joos Noa 2007 ROBA 8.24 (PR) 
   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 8.25 
Finale:
   Joos Noa 2007 ROBA 8.31 (PR) 
   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 8.38
Schol - 60 - Heren
   Vertommen Stan 2007 ROBA 7.62 (PR) 
   Verlinden Viktor 2006 ROBA 7.63 (PR) 
   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 7.65 (PR) 
   Coenen Kobe 2007 ROBA 8.18 (PR) 
Finale
    Vertommen Stan 2007 ROBA 7.63 (PR) 
    Verlinden Viktor 2006 ROBA 7.68 (PR) 
Schol - 60h - Dames (76/5H/8,5)
   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 9.72 
Schol - ver - Dames
   Nagels Joske 2007 ROBA 4.23m 
Sch - ver - Heren
   Verlinden Viktor 2006 ROBA 6.15m (PR) 
   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 5.80m 
   Vertommen Stan 2007 ROBA 5.72m (PR) 
   Coenen Kobe 2007 ROBA 5.63m (PR) 
Schol - kogel - Dames (3kg)
   Hoylaerts Jolien 2006 ROBA 10.00m 


26 dec 2022: Gent = 2DE KERSTMEETING
Cad - 60 - Dames

   Smit Hanne 2009 ROBA 9.26 (PR) 
Cad - 200 - Heren
   Van Rompaey Thias 2008 ROBA 26.41 
Cad - 800 - Dames
   Alen Jolente 2008 ROBA 2:36.53 
   Huenaerts Lotte 2008 ROBA 2:40.21 
Cad - 800 - Heren
   Vandamme Robbe 2009 ROBA 2:23.86 (PR)
Cad - 60h - Heren (84/5H/8,5)
   Van Rompaey Thias 2008 ROBA 9.41 (PR) 
Cad - ver - Dames
   Smit Hanne 2009 ROBA 4.36m (PR) 
Cad - kogel - Dames (3kg)
   Smit Hanne 2009 ROBA 6.93m 
Schol - 200 - Heren
   Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 24.27
Schol - 800 - Dames
   Hecq Hannelore 2006 ROBA 2:33.33 (PR)
Schol - 60h - Heren (91/5H/9)
   Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 8.75 (PR)
   Eelen Jonas 2006 ROBA 9.05 (PR) 
Schol - ver - Heren
   Eelen Jonas 2006 ROBA 6.32m (PR) 
Sen - 60 - Dames
   Bellemans Inge 1995 ROBA 7.98 (PR) 
Sen - 200 - Heren
   Laporte Vincent 1997 ROBA 23.42