Verslag marathons en stratenlopen

Herfstmaanden ... marathontijd!

Karen VAN PROEYEN BELGISCH MARATHONKAMPIOENE! BRONS voor Tommy KINDERS en GOUD voor Chris WOUTERS bij de masters!

Deelnemen aan een marathon vergt een maandenlange, slopende en gerichte voorbereiding. En hoe meer de herfstmaanden september en oktober naderen, hoe meer het kriebelt bij de kandidaat-deelnemers om eindelijk te kunnen tonen wat zij waard zijn op die olympische afstand. Elke marathon telt dan ook vele winnaars en even zoveel overwinningen op zichzelf, met persoonlijke en andere records, streef- en besttijden, die niet noodzakelijk beneden de 2 uur moeten liggen om de marathonhelden moe maar gelukkig de finishlijn te zien overschrijden. En sommige ROBA's deden dat met verve afgelopen weken. Hierna volgt een beknopt overzicht van hun prestaties, met aandacht o.m. voor de marathons van Berlijn en het BK te Eindhoven. En wij verklappen u nu al, er werden knappe marathontijden neergezet, met Belgische titels en mooi eremetaal. Want Karen VAN PROEYEN werd Belgisch kampioene en Tommy KINDERS tekende voor brons te Eindhoven. En fenomeen Chris WOUTERS toonde zich maar weer eens de beste master bij de 45-ers. Terwijl twee weken eerder ROBA Berlijn veroverde....

ROBA verovert Berlijn

Na de val van de Muur in 1989, groeide de marathon van Berlijn uit tot een van de grootste loopwedstrijden ter wereld. Het parcours blijkt er vlak en snel te zijn: er werd al drie keer een vrouwen- en acht keer een mannenwereldrecord gelopen. Overigens, de winnaar bij de heren dit jaar, de Ethiopiër Kenenisa Bekele, bleef met zijn eindtijd van 2u01'41" maar 2 seconden boven het officiële wereldrecord van de Keniaan Eliud Kipchoge  (2u01'39"), dat verleden jaar trouwens eveneens te Berlijn werd gevestigd. In dat mekka van de marathon liep Nina LAUWAERT zich op 29 september jl. aardig in de kijker. Nina finishte in Berlijn als 10de dame in een prima tijd. Met haas Willem Van Schuerbeek (VAC) (die in 2015 in datzelfde Berlijn 2u12'49" neerzette), liep zij tot km 30 op schema voor een tijd van 2u30'15", de opgelegde zware limiet voor Tokio. Felle wind tegen en regen in de laatste 10km, lieten haar een minuut verliezen, waardoor ze uitkwam op een eindtijd van 2u31'25", of de 6de Belgische chrono aller tijden. Toen Nina verleden jaar in Eindhoven Belgisch marathonkampioene werd, liep zij zich met 2u30'22" al binnen de nationale top vijf aller tijden. Knap toch van de ROBA-leading lady in de Duitse hoofdstad.

BK marathon: Goud voor Karen VAN PROEYEN, brons voor Tommy KINDERS en nog maar eens een Belgische titel voor Chris WOUTERS bij de masters!

Net als vorig jaar werd het Belgisch marathonkampioeschap in het Nederlandse Eindhoven gelopen. Ook ROBA was er op de afspraak en bracht Belgische titels en eremetaal mee naar België. Karen VAN PROEYEN zorgde voor die titel bij de dames, in een tijd van 2u42'13". Zij volgt hiermee haar clubgenote Nina LAUWAERT als Belgisch marathonkampioene op.
Karen kan al adelbrieven voorleggen als het op marathon- en afstandslopen aankomt. Verleden jaar finishte zij overigens al 2de in datzelfde BK te Eindhoven. En dit jaar zette zij te Rotterdam reeds een knappe tijd neer op de marathon aldaar: 2u39'39". Overigens behaalde zij dit zomerseizoen al zowel zilver op het BK 10.000m AC als op het BK halve marathon AC. Karen leidde tijdens haar jongste titelrace van start tot finish. Meer dan verdiende gelukwensen dus voor onze kampioene en voor coach Luc Verlaenen. De trainingssessies hebben geloond.
Over  de perikelen van onze Yellow Armada-boy Tommy KINDERS tijdens het BK halve marathon hebben we al bericht. In Eindhoven heeft hij vriend en vijand van zijn kunnen overtuigd met een knappe 3de plaats (net als vorig jaar trouwens), in een tijd van 2u24'06" en goed voor een nieuw persoonlijk record. Het ging er bijzonder spannend aan toe. De top drie, Gerd Devos (ATAC), Kristof Nackaerts (Lyra) en Tommy KINDERS (ROBA), finishten als het ware op een zakdoek van 34 seconden. Mooi Belgisch brons dus voor Tommy, op 1 seconde van zilver. En in een knappe tijd, spijts het vrij warme weer en de soms wel strakke wind.
Sander VERMINCK, de ROBA-boy uit Lotenhulle, kwam als 20ste over de meet in de algemene marathonuitslag, in de fraaie tijd van 2u27'49", als 5de Belg. Een prachtprestatie! Maar we hebben nog heuglijk ROBA-BK nieuws in de aanbieding. Want daar is Chris WOUTERS weer, met een nieuwe Belgische titel. Nadat hij in eenzelfde weekend al Vlaams kampioen 5000m (M45) en BK halve marathon (M45) geworden was, veroverde hij te Eindhoven de Belgische marathontitel in dezelfde leeftijdscategorie, in 2u35'53". Met zijn tijd verbetert hij het ROBA-clubrecord op de marathon M45, dat sedert 1999 met 2u39'19" op naam stond van Paul WINNEPENNINCKX en te Antwerpen werd gevestigd. Hij liep overigens als 8ste Belg (in de algemene uitslag) door de finish te Eindhoven. En weer ontbreekt het ons aan voldoende superlatieven om Chris de lof toe te zingen die hij verdient.
Ook Mattias PAGLIALUNGA was op de afspraak. Hij werd verdienstelijk 12de 35-er in 2u51'22". Begijnendijkenaar Nico MILIS zette als 9de in de categorie M40 een tijd neer van 2u56'44". Ook Jeroen RIJNDERS bleef nog drie minuten beneden 3 uur, met zijn 2u57'05" (als 11de M40-er). Jef VERLINDEN miste de 3u-doelstelling met slechts 28 seconden. Hij werd de 18de Belgische senior in 3u00'28". Bij de M50-ers finishte Bart DE NIJS uit Baal als 5de beste Belg in 3u16'39". En te Eindhoven kwam de rijzige Nico DE ROECK precies als 100ste Belgische finisher over de streep, als 18de M40-er, in een tijd van 3u18'42". Sommigen van die ROBA's op het BK trainden op een schema van Wim De Roover. Knap toch die prestaties allemaal. Dat geldt ook voor YA-lady, Sofie DE PILLECYN, die een tijd van 3u55'16" liet optekenen en hiermee 7de werd in de categorie W45.

Chicago

En nog heuglijk marathonnieuws van buiten onze grenzen. Aanhangers van het langere loopwerk, Helga SOETENS en Wim WUYTEN uit Tremelo, trokken naar Chicago om er de Bank of America Chicago Marathon te betwisten. In een zeer internationaal gezelschap finishte Wim WUYTEN er als 3046ste, in een tijd van 3u09'02", nadat hij half wedstrijd was doorgekomen in 1u33'49". Ook echtgenote Helga SOETENS hield in de States de ROBA-kleuren hoog, met een tijd van 3u24'52", na een passage bij de helft van de marathon in 1u39'06". Mooie mastertijden toch!

ROBA kleurt ook de regionale wegwedstrijden

Ook in de regionale wegwedstrijden en joggings van de jongste weken tekenden onze ROBA's voor tal van podiumplaatsen. Van de organisaties waarin ROBA-kernen de hand hebben gehad, noteerden we een reeks prestaties die behoorlijk in het oog sprongen. Zo was er de Stratenloop van Lede van 20 september jl. De Yellow Armada-kern zorgde er voor een puike organisatie en een uitstekende sfeer. Wie anders dan Nina LAUWAERT zou er de 10km voor dames kunnen gewonnen hebben? Met toen al de focus op Berlijn overigens. Hetzelfde geldt voor Tommy KINDERS. De man die te Wevelgem op het BK halve marathon als 1ste door de finish liep, maar die na een wegvergissing van de kopgroep, nog op een finaal verdict wacht van de KBAB om zijn titel toegekend te krijgen. De 5km heren ging te Lede naar Cedric VAN DE PUTTE, de ROBA-atleet die in 2018 het BK 3000m indoor binnenhaalde. Lenn TEUGELS werd 2de. Bij de dames was Elien OSSELAER de beste, voor Ulrike VANDOOLAEGHE. In de 2,5km-wedstrijd tikte Sander VERMINCK te Lede als 3de aan, met achter zich Karim DE GEEST, met in hun buurt Jeroen AELTERMAN en Eddy VAN PUYVELDE, die beiden het masterpodium haalden.

De Herfstjogging te Betekom was al aan zijn 26ste editie toe en kende ook dit jaar een behoorlijk succes. De diverse podia kleurden veelvuldig aubergine. Zo won Bart VANDEN BOSCH er de 3km. Zijn zoveelste succes dit jaar. Hij gaat wellicht zijn zegetal van 2018 (32!) nog overtreffen.  Te Betekom werd hij op het podium omringd door 2 jonge klassebakken: Liam DREESEN (2de) en Benjamin SMETS (3de). Bij de dames op die afstand stond er geen maat op Merel GEERTS. U herinnert zich nog wel dat zij in 2018 Vlaams kampioene werd in de scholierencategorie. Cathérine SMETS liep als 3de door de finish van de 3km. De 6km leverde voor ROBA een zoveelste overwinning op voor de snelle Joris VAN DE VELDE. Dit jaar haalde hij al overwinningen binnen in de Meetshovenloop (5km), de Vorsdonkloop (4,3km) en in Ramsel (5km). De 3de op het WK cross (M55), Patrick VAN DAELE, stond te Betekom rechts van Joris op het podium en de Werchterse beloftevolle scholier Lode WUYTS links van hem. Guy DE WACHTER haalde het podium net niet. Bij de dames werd Diziana VAN GOIDSENHOVEN 2de over 6km en Rita DE VRIES knap 3de. Op de 9km knoopte de talentrijke Daan COREMANS terug met de overwinning aan, nadat hij in het voorjaar al 2de geworden was in de Aarschotse Stratenloop over 3km. Tot plaats 4 oogde de uitslag van de 9km te Betekom trouwens aubergine, met Ief VERLAENEN als verdienstelijk 2de, de dit seizoen knappe resultaten lopende Raf VERHAEGEN als 3de en triatlonatleet Kurt WITTEMANS als 4de. Bij de dames op die afstand moest onze Lise VAN CASTEREN enkel de bij AV Lokeren aangesloten veelvuldige winnares, Charlotte Van Hese, laten voorgaan. De Betekomse Fleur VERMEIRE meldde zich als 3de aan de eindmeet. De langste wedstrijd, over 12km, ging bij de heren naar Pieter VERSCHOREN. Of wie anders, dacht u, na zijn imposante zegereeks op de weg dit jaar. Onze marathonman Nico MILIS eindigde, in volle voorbereiding op Eindhoven, als 2de. Bij de dames duldde de nationale kampioene 1500m (W50), Jeannine VAN DER HOEVEN, evenmin tegenstand. Ook zij is het winnen gewoon. Kathleen HEIREMANS werd 3de.

De ROBA-kern van Diest tekende voor de organisatie van de 8ste editie van de Dubh-Linn Jogging te Langdorp. En bij de aankomst van de 5km mocht ROBA al meteen juichen. De Wakkerzeelse Wout COENEGRACHTS won met overwicht. Onthouden die naam! En eens te meer sleepte scholier Lode WUYTS een puike 3de plaats uit de brand. Op de 10km claimde ROBA een 2de en 3de plaats voor de jongeren Ruben VAN BAELEN (provinciaal crosskampioen bij de junioren in 2018) en Kevin SHUMBUSHO (2de BK veldlopen scholieren verleden jaar). Onze dubbele crosskampioene bij de zestigers, Rita DE VRIES, eiste de 3de plaats op bij de dames over 10km. Succes alom ook voor ROBA op de 15km daar te Langdorp. Met nog maar eens Michiel NIJS als winnaar, na zijn talrijke zeges al dit seizoen (won o.m. te Diest, in de Gijmel, te Berg, Werchter,  Aarschot, Gelrode en Ourodenberg). De man met het rijke ook internationale palmares, Peter DE VOCHT, werd knap 3de over 15km. Bij de dames werd het 1 en 2 voor ROBA, met - wie dacht u? - Jeannine VAN DER HOEVEN als winnares en de verdienstelijke Katleen HEIREMANS als 2de.

De volledige uitslagen van de joggings te Betekom en Langdorp.

Het wegseizoen loopt op zijn laatste voeten. Tijd nu om de pinnen onder het loopschoeisel bij te stellen. De veldlopen en het indoorgebeuren komen er aan ... Succes!

RW