Verslag Nacht van de Atletiek

06/09/2020 - 41ste KBC Nacht van de Atletiek te Heusden-Zolder

Of hoe stevig investeren in conditieopbouw mooie dividenden met sportieve bestprestaties oplevert...

Ook de 41° editie van de KBC Nacht van de Atletiek te Heusden-Zolder verliep keurig coronaveilig. Zo mocht elk deelnemend atleet maar door één persoon worden vergezeld, eventueel samen met de trainer. Bij de ingang werd van iedereen de temperatuur gemeten en er was handgel beschikbaar en mondmaskers waren verplicht.
De meeting trok tal van Belgische (vooral jonge) toppers. In sommige loopnummers kleurde het deelnemersveld voor een stuk aubergine. Onze ROBA's bewezen er o.m. dat stevig investeren in conditieopbouw mooie dividenden met knappe sportieve prestaties oplevert.

Persoonlijke records, met een aubergine strikje rond

De ROBA-atleten die naar Heusden-Zolder togen, zetten er mooie resultaten neer. De meesten liepen er een persoonlijk record of benaderden dat tot op fracties van een seconde. Puike prestaties dus, die niet zomaar uit de lucht kwamen gevallen, maar het resultaat waren van noeste, door hun coach deskundig begeleide trainingsarbeid.
De PR-dans werd al meteen geopend in de 1000m voor miniemen. ROBA-boy Lars PEETERS zat in de 1ste reeks, met 18 deelnemers. Hij tikte als 7° aan, in 2'57"15, goed voor een persoonlijk record, dat maar liefst 5"07 lager ligt dan zijn vorige besttijd (recent gelopen te Vorst). En zeggen dat de doelstelling van Lars, die tot de BETA-kern behoort, dit jaar onder de 3 minuten te kunnen duiken was. En of zijn coach, Willy Van Ham, zich tevreden toonde! Ook op veldloopvlak kan Lars een aardig woordje meepraten. Zo finishte hij in februari jl. o.m. 8° in de CrossCup-manche te Rotselaar, bij de tweedejaarsminiemen.
Onze veelzijdige en de voorbije weken (vooral met de discus) bijzonder actieve cadet Lisa VANDAMME, waagde zich te Heusden-Zolder aan de 800m (2° reeks met 11 deelneemsters). Zij tikte als 9° aan, in een tijd van 2'36"30 en goed voor een nieuw persoonlijk record, dat 60 honderdsten van een seconde lager ligt dan haar voormalige besttijd op die afstand. Haar PR met de discus bedraagt overigens een niet onaardige 29m99. Te Sint-Niklaas liep zij recent nog een 300m in 46"38. Knappe prestaties toch van die veelzijdige Lisa!

Reeks 3 van de 5000m AC (12 deelnemers) leverde een fraai PR op voor twee van onze ROBA-toppers: de ervaren Belgische kampioen 3000m indoor van 2018, Cedric VAN DE PUTTE en de talentrijke junior (5° op BK cross) Yorick VAN DE KERKHOVE.
Cedric pakte de 3° plaats in die reeks, in de PR-tijd van 14'17"41 (verbetering met 4"64). Dat de topconditie er zat aan te komen wisten we. Cedric liep onlangs te Lebbeke nog een 3000m in 8'29"03 en te Aalst een 1500m in 3'57"32. Eind vorige winter veroverde hij zilver op het Vlaams kampioenschap 3000m indoor AC (8'31"03). Cedric maakt zich momenteel o.m. ook verdienstelijk als gedegen coach van de cadetten, scholieren en junioren van de Yellow Armada-kern van onze club.
Om de prestaties van de 19-jarige Yorick VAN DE KERKHOVE naar waarde te kunnen belichten, hebben we dit jaar al vaak uit ons rijkgevulde arsenaal superlatieven mogen putten. Denken we maar aan zijn provinciale indoortitel op 1500m (jun), zijn zilveren medaille op de Vlaams-Brabantse veldloopkampioenschappen (jun), zijn 4° en 6° plaatsen in de CrossCup-manches van Hannuit en Rotselaar en zijn knappe 5° plaats op het BK cross (jun). Vooraleer naar Heusden-Zolder af te reizen, had Yorick zich te Brussel nog even getest op een 3000m. Resultaat? Een nieuw PR in 8'27"07. Ook de Nacht van de Atletiek leverde hem een nieuwe persoonlijke besttijd op. Hij liep er over de finishlijn van de 5000m, als 3° in zijn reeks, in een tijd van 14'50"25, goed voor een verbetering van zijn record met maar liefst 50 seconden en 96 honderdsten. Als dat geen applaus waard is! Zo een uitstekende conditie, mooi opgebouwd onder de vleugels van trainer Dirk Van Kerkhoven, en dan de nationale kampioenschappen op de piste voor junioren moeten missen ... want afgelast. Een voor Yorick en leeftijdsgenoten helaas op te bergen droom...

Ook reeks 1 (6 deelneemsters) van de 800m voor seniores dames was bijzonder aubergine getint. Onze 21-jarige Liselot SMOLDERS, die haar wonderjaar beleeft, zette die reeks naar haar hand, in de winnende tijd van 2'15"53 (een zucht van 1seconde en 40 honderdsten boven haar PR). Maar dat verliep niet zonder slag of stoot. De op een uitstekende conditie drijvende Liselot werd namelijk in een reeks ingedeeld met een snelle 200m-loopster als haas. Die daarenboven veel te ontstuimig van leer trok en ook veel te vroeg uit de race stapte. De dochter van ROBA-voorzitter Dirk kwam meteen in de wind te zitten en was de rest van de race zowat eenzaam op zichzelf aangewezen. Haar tijd brengt bevestiging van haar superforme, een dag nadat zij tijdens onze ROBA-meeting te Diest de concurrentie achter zich had gelaten in een nieuw persoonlijk record van 2'14"13! Liselot mag op een pracht van een seizoen terugblikken. Haar ijverige trainingssessies, deskundig aangestuurd door coach Willy Van Ham, zijn daar niet vreemd aan.
Haar jongere clubgenote, juniore Merel GEERTS (2001), finishte op de Nacht als 3° in diezelfde 800m - reeks, in een seizoensbeste tijd van 2'19"30. Onze Vlaamse scholierenkampioene op 2000m steeple van 2018, was overigens ook de dag voordien te Diest van de partij op 800m, in de eveneens fraaie tijd van 2'19"55. Merel heeft dit seizoen overigens nog persoonlijke records neergezet, meer bepaald op de 1000m (Kortenberg 3'05"39) en op de 1500m (Luik 4'53"48). Zij klimt naar haar allerbeste conditie. Hoed af voor onze twee jeugdige ROBA-talenten op de halve fondnummers!
Onze veelzijdige meerkamper Vincent LAPORTE (1997) is evenmin bang van twee rondjes rond de piste. Te Heusden-Zolder toverde hij als 7° in zijn reeks (9 dln) een PR van 1'55"65 op de tabellen (een verbetering met 53 hondersten van een sec.). Te Diest, op zaterdag, hanteerde hij de speer, goed voor een worp van 48m56. Verleden jaar zette Vincent de 13° beste Belgische prestatie neer in de tienkamp AC (6671p).
Onze ROBA-atleten liepen zich tijdens de jongste KBC Nacht van de Atletiek behoorlijk in de kijker. Zij hebben de jongste maanden stevig belegd in conditieopbouw. De aan de finishlijn uitgekeerde dividenden, vermeld in de uitslagentabellen, oogden dan ook aubergine mooi ...

Uitstapje naar het Nederlandse Hulst

Tot slot, nog even een uitstapje naar het Nederlandse Hulst. Want daar liep onze ROBA-aanwinst, de jonge master Lieselotte BECK (1985), een persoonlijk record op de 5000m, in 18'33"07. Zij wordt begeleid door de coach die ook onze kersverse Belgische uurrecordhoudster Nina LAUWAERT naar successen voert, de verdienstelijke Bart Raes. Lieselotte heeft recent voor ROBA trouwens nog persoonlijke records laten optekenen: op de 3000m (Brussel 10'31"81) en de 10.000m (Essen 38'23"92). Prestaties toch die evenzeer een mooi aubergine strikje verdienen!

Raymond