Verslag PK Meerkamp

01/06/24 - Machelen - Prov. Kamp. meerkamp voor pup/min.

1 x goud, 1 x zilver en 1 x brons!                                        

pk1
Onze enige gouden plak … om de nek van Nora! (Sven)

Binnen enkele weken staan er in Parijs op de Olympische spelen enkele Belgische toppers klaar om deel te nemen aan de meerkamp. Met Nafi Thiam en Noor Vidts telt ons land twee absolute wereldtoppers die hopelijk en waarschijnlijk mee zullen strijden voor de medailles.
Zaterdag 1 juni stond er in Machelen het iets bescheidenere provinciale kampioenschap (PK) meerkamp voor pupillen en miniemen op het programma. Voor de laatste keer trouwens, want vanaf volgend seizoen verdwijnt ook dit gebeuren van de atletiekagenda omwille van de geplande competitiehervormingen bij pupillen en miniemen. Zonde want met 17 ROBA- deelnemers, 11 uit kern Diest  en 6 uit kern Betekom, mogen we best spreken van een aanzienlijke opkomst. In totaal namen er 118 atleten deel. Onze delegatie was met 17 deelnemers de grootste. VAC ( Vilvoorde) stuurde 16 atleten naar Machelen, gevolgd door Dilbeek met 14 atleten  en OE Halle met 10 atleten. RCTienen was met 7 atleten naar Machelen afgezakt en DCLA met 5. Voorts zagen we vanuit de provincie Vlaams-Brabant nog atleten met de clubtruitjes van Bertem (4), SPVI (2), Londerzeel (2), ACKO (2) , ACP (1) en de thuisploeg Machelen (6). Er waren ook een  aantal atleten van buiten de provincie. Zo zagen we atleten uit het Brusselse, het Antwerpse en zelfs het verre Limburg.  Zij namen wel deel aan de wedstrijden maar dan  ‘buiten competitie” en kwamen dus niet in aanmerking voor de provinciale titels. Uiteraard werden zij wel gewoon opgenomen in de uitslag.

Onze pupillen Nora Wittevrouw, Lana De Keyser, Paulien De Pelsmaeker, Lily Salien, Louiz Claessens, Basiel De Keersmaecker, Lorenzo De La Cruz Goethuys, Oliver Ooms en Emiel Aubert namen deel aan de vierkamp.
Voor de miniemen Febe Nijs, Amber Vanheusden, Nel Havet, Mirthe Bakelants, Lenthe Nijs, Lena Van Aerschot, Mats Smeyers en Jaan Tuerlinckx stond er een vijfkamp op het programma. Het principe van de meerkamp is genoegzaam gekend. Per discipline kan  men punten verdienen gekoppeld aan de geleverde prestatie ( tijd, hoogte of afstand). Wie op het einde van de dag de meeste punten realiseerde  mocht op het podium om het “schildje” en de titel van provinciaal kampioen in ontvangst te nemen. Over het weer gaan we gewoon zwijgen want onze atleten trokken het zich toch niet aan.

Pupillen meisjes

GOUD VOOR NORA!

We starten bij de pupillen waar Nora Wittevrouw op het einde van de lange “werkdag” op het hoogste schavotje stond te blinken met het ‘provinciale schildje”. Zij won de vierkamp bij de pupillen meisjes voor een atlete uit Kortenberg  en een atlete van Dilbeek.
Negentien enthousiaste meisjes mochten zich dus uitleven op de vierkamp. Zij kregen een 60m sprint, discuswerpen, hoogspringen en afsluitend een 1000m voorgeschoteld. Onder de 19 deelneemsters bij de meisjes zaten er 4  ROBA -atleten die zich dus niet lieten afschrikken door die pittige opdracht. Starten deden ze met de 60m. Nora Wittevrouw was op papier de snelste van het ganse pak en dat bleek ook. Zij  realiseerde een tijd van 9”27. Ook Lily Salien beschikt over snelle spiervezels. Zij finishte in 9”87, op de voet gevolgd door Lana De Keyser die in 9”90, een nieuw persoonlijk record, over de meet kwam. Paulien De Pelsmaeker zette een tijd van 10”55 op de tabellen.

pk2
Lana  en Lily op het korte spurtnummer ….   (Sven)

Na de sprint trokken de meisjes naar de discuskooi. Ook hier was Nora de sterkste van gans de groep. Enigszins verrassend, want nog nooit met de discus gegooid,  won ze met een worp van 14m29. Lana eindigde als 6de met 11m34. De initiatie door trainer Benthe was duidelijk goed gegeven.  Paulien kwam uit op 7m92 en Lily op 7m80. Ook voor hun was het een eerste kennismaking met dit werpnummer.  Als derde proef mochten onze meisjes gaan hoogspringen. Lily, afgelopen weekend in Leuven nog knap 2de op het PK,  wipte over 1m15 en legde beslag op de 3de plaats. Al was ze hier zelf niet tevreden mee. En toegegeven er zat meer in. Want bij de 2de poging op 1m20 was ze er eigenlijk over maar “vergat” ze haar tweede been. Nora ging over 1m10 en ook zij was niet echt heel tevreden. Wel blij Lana met 1m05 en Paulien met  1m00 want zij lieten allebei een nieuw PR noteren.

pk3
Ook dit hoort bij het hoogspringen … relax tussendoor …  (Sven)

Na drie proeven stond Nora dus aan de leiding met 1054 punten, met slechts 52 punten voorsprong op nummer 2 een sterke atlete van Dilbeek. Lana en Lily stonden eveneens  in de top tien. Paulien stond 14de. Op de afsluitende 1000m wist ze dus wat te doen. Nora mocht niet meer dan een handvol seconden verliezen op de atlete van Dilbeek en dan was de winst binnen. De achterstand van de anderen was toen al te groot. Haar opdracht was eenvoudig. Probeer de atlete van Dilbeek, in principe de betere loopster, te volgen. Met een vriendin zoals Lana die je bijstaat in deze moeilijke opdracht heb je natuurlijk een streepje voor.  Van de start af trok Lana door op de voet gevolgd door Nora en een atlete van Kortenberg.

pk4
Paulien op de 1000m &  Nora al stijlrijk in de discusring !    (Sven)

De atlete van Dilbeek werd op die manier meteen onder druk gezet en had deze actie duidelijk niet verwacht. Nora beet door en bleef 400m goed meegaan. Vanaf dan was het overleven. Met nog 1 ronde te gaan versnelde  Lana met de atlete van Kortenberg in haar zog en finishte in 3:45’75 als 1ste. Nora werd de laatste 300m geremonteerd door de Dilbeekse atlete en klampte aan tot aan de meet. Ze kwam in 4:02”13 (PR) als 8ste over de meet vlak achter haar Dilbeekse concurrente die finishte in 4:00”92.  Lily finishte wat verderop als 10de in 4:08”45 en Paulien als 12de in 4:08”96. Uitgeput zeeg Nora neer na de finish. Alles gegeven zeggen ze dan. Nora totaliseerde 1430 punten en kroonde zich dus als 1ste jaars pupil tot provinciaal kampioen. Lena Van Roey van ACKO werd na haar sterke 1000m ( achter Lana) nog tweede met 1390 punten. De Dilbeekse Elize van Ingelgem werd 3de met 1386 punten. Lana (ook eerstejaars)  werd met 1301 punten knap 6de in het totale klassement. Lily legde met 1168 punten beslag op de 9de plaats en Paulien werd 12de met 898 punten.
Dikke proficiat allemaal!!

Pupillen jongens

Zilver voor Louiz!                                

pk5
Louiz, knap 2° van gans deze bende !  (Sven)

Onze jongens kregen dezelfde proeven als de meisjes. Een vierkamp met dus 60m, hoogspringen, discuswerpen en de 1000m. Maar liefst 35 atleten waren afgezakt naar Machelen. Onder hen dus 5 van de onzen. De jongens begonnen ook met de 60m sprint. Op deze  60m sprint was er geen kruid gewassen tegen Oliver Ooms die met een tijd van 8”90 de snelste was van het ganse pak. Niet verwonderlijk want Oliver werd afgelopen zondag nog provinciaal kampioen in Leuven. Zijn tijd was goed voor 718 punten. Louiz Claessens werd met een tijd van 9”25 vijfde en kreeg 600 punten. Lorenzo De La Cruz Goethuys werd 9de met een tijd van 9”41 (PR). Basiel De Keersmaecker zette met 9”51 de 10de tijd neer. Emiel Aubert finishte in 10”73 als 31ste.

pk6
Emiel, Basil en Lorenzo op de 60m spurt …         (Sven)
pk7
Oliver op zijn lievelingsnummer, en Louiz pakt al meteen veel punten !

Vervolgens mochten onze gasten naar de hoogspringmat waar Louiz , ook provinciaal kampioen in deze discipline, met een sprong over 1m25 als 2de eindigde. Ook Lorenzo wipte erg knap over 1m25 en mocht zo na de sprint een 2de persoonlijk record opschrijven in zijn atletiekboekje. Oliver ging over 1m10, hij was er niet tevreden mee.  Emiel en Basiel sprongen allebei over 1m05. Vervolgens ging het naar de discuskooi. Louiz gooide de discus op de kop 20m ver en pakte hiermee de 3de plaats en 295 punten. Lorenzo kwam op 18m86 en werd hier knap 5de . Ook voor Lorenzo was het de eerste keer dat hij met een discus gooide op wedstrijd. Emiel kwam uit op 11m80, Basiel op 11m20 en Oliver op 6m79. Ook voor hun was het een eerste keer met de discus. Na drie proeven stond Louiz met 1312 punten aan de leiding. Lorenzo stond op de derde plaats met 1249 punten. De 1000m zou dus beslissen. Op de afsluitende 1000m liep Lorenzo in reeks 1 een werkelijk knappe 1000m. Hij finishte in 3:41”99, opnieuw een persoonlijk record en goed voor een 9de plaats.

pk8
Lorenzo op de lange afstand …   (Sven)

Oliver kwam binnen in 3:53”12, Basiel in 4:11”55 en Emiel in 4:16”59. De vraag was of Louiz zijn eerste plaats kon behouden. Louiz vocht voor wat hij waard was maar moest finaal de duimen leggen voor Ruben Bento Abreu een atleet van DCLA die een zeer sterke 1000m liep, winst in 3:18”75.  Louiz eindigde in 3:37”78 als 6de, goed voor 560 punten. In totaal realiseerde hij 1872 punten en pakte hiermee heel knap de 2de plaats. Winst was er dus voor Ruben Bento Abreu van DCLA met 1970 punten. De 3de plaats was weggelegd voor Lowie Seghers, een atleet van BERTEM,  die 1807 punten totaliseerde. Lorenzo werd als 1ste jaars met 1775 punten heel erg knap als 5de. Oliver werd na het mindere optreden in het discuswerpen toch nog mooi 13de en dat met 1479 punten. Basiel eindigde zeer verdienstelijk op de 20ste plaats met 1202 punten en Emiel kon met 931 punten beslag leggen op de 30ste plaats. Dikke proficiat boys!

Miniemen meisjes

Brons voor Lenthe!

pk9
Lenthe, mee bovenaan op de groepsfoto !

Onze ‘ervaren’ miniemen komen tijdens zo’n titelstrijd dus 5 maal in actie. Hier kregen ze dus de 80m-spurt , het verspringen, het kogelstoten, het speerwerpen en uiteraard  de afsluitende 1000m voorgeschoteld. Met 31 deelnemers was dit ook een sterk bezette wedstrijd. Onder hen droegen er 6 trotsvol onze aubergine kleuren. Aan het einde van een lange dag bleek 1ste jaars Lenthe Nijs met een knappe 3de plaats onze sterkste deelneemster. Zij mocht op het podium om een bronzen plak op te halen. Tweelingzus Febe Nijs legde beslag op een knappe 5de plaats. Dat beide meisjes slechts enkele uren voordien afscheid hadden moeten nemen van hun grootvader maakt hun prestaties nog straffer. We wensen bij deze de familie Nijs onze oprechte deelneming over te maken. Veel sterkte!

De dag begon voor onze dames met het speerwerpen. Febe zette meteen de toon en legde met een worp van 25m48 beslag op de derde plaats. Ze bleef hiermee slechts enkele centimeters onder haar PR. Lenthe kon met een worp van 20m63 ook een plaats in de top 10 pakken en zo de nodige punten sprokkelen. Voor onze andere meisjes was dit misschien wel het moeilijkste nummer van de dag. Mirthe Bakelants kon met een worp van 15m11 de schade nog wel beperken. Maar Amber Vanheusden, 10m69,  Nel Havet , 9m97 en Lena Van Aerschot 8m82 waren al blij met een geldige worp en het handvol punten dat dit opleverde.
Op de 80m voelen de meeste van onze atleten zich wel helemaal in hun sas en dat bleek ook. Lenthe werd met 11”36 (PR) ook hier 3de. Mirthe met 11”52 vijfde. Amber met 11”53 zesde en Nel kon met 11”66 beslag leggen pp de 9de plaats. En ook Lena mag tevreden terugblikken op haar 80m want met 12”34 evenaarde ze haar persoonlijk record.

pk10
Nel en Mirthe , vechten tot de laatste meter …   (Sven)

Ook het verspringen ging onze dames wel af. Met 4m28 kon Mirthe beslag leggen op de 2de plaats na de onklopbare Eloise Latteur van RCT. Lenthe werd 5de met 4m08 (nieuw PR) en ook dat leverde heel wat punten op. Nel sprong 4m05 ver, goed voor de 7de plaats. Febe last van de achillespees sprong 3m86 (nieuw PR) en Amber realiseerde 3m77. Lena liet met een sprong van 3m75 ook een nieuw persoonlijk record noteren.

 

pk11
Lena en Amber, … stijlrijk aan de zandbak …    (Sven)

Ook aan de kogelstand voelen de meeste van onze dames zich wel in hun sas. Febe was ook hier onze sterkste atlete. Zij werd 2de met een stoot van 9m63. Ook Nel ging vlot over de 9m. Zij eindigde 5de met een stoot van 9m10. Lenthe kon zich met 8m40 ook handhaven in de top tien. Mirthe werd 12de met 8m09, Amber werd 16de met 7m10 en Lena 24ste met een stoot van 5m86. Na vier proeven zat Lenthe dus op schema om mits een goeie 1000m een podiumplaats te pakken.                  
Ondertussen was er een stevig duel aan de gang tussen de Tiense atlete Eloise Latteur en Emma Bittoni van DCLA. De 1000m zou dus finaal uitsluitsel voor het podium moeten geven. Gezien de weersomstandigheden eerder aan de herfst deden denken en het nogal ‘fris’ was voor de tijd van het jaar besloten onze dames er allemaal een fameuze lap op te geven.
Er werd gelopen in 2 reeksen en in de eerste reeks zagen we Amber en Mirthe de ganse wedstrijd vooraan. Finaal moesten ze slechts één atlete voor zich dulden maar beiden verbeterden zich op dit loodzware nummer. Amber finishte in 3:45”65 (PR), Mirthe in 3:45”96 (PR). En ook Febe kon haar persoonlijke besttijd, ondanks last aan de voet, verbeteren. Zij finishte in 3:53”84 en ook Lena kwam goed voor de dag. Zij finishte in 4:05” 96.  Nel onze 5de loper in de eerste reeks verbeterde zich ook en kwam in 4:23”48 over de streep.

pk12
Febe en Lena …     (Sven)
pk13
Lenthe … op weg naar brons !!        (Sven)    

In de 2de reeks ging het dus om de knikkers. Lenthe vertrok uitstekend en kon de inspanning doortrekken tot aan de finish. Ze moest enkel twee andere atleten laten voorgaan. Maar met een ijzersterke nieuw persoonlijk record van 3:23”00 werd ze heel knap 3de. Uiteindelijk resulteerde dit in een totaalscore van 2496 punten en een heel mooie 3de plaats. Winst en de provinciale titel was weggelegd voor Eloise Latteur. Zij won met 2722 punten en hield finaal slechts 10 punten over op de immer sympathieke Emma Bettoni van DCLA die dus  2de werd met 2712 punten. Febe werd heel knap 5de met 2319 punten. Mirthe werd na haar puike 1000m nog heel knap 10de met 2188 punten. Amber werd 15de met 1915 punten, Nel 16de met 1816 punten en Lena werd 23ste met 1484 punten.
Dikke proficiat dames

Miniemen jongens

Mooie ereplaatsen voor Mats en Jaan!

pk14
Mats en Jaan in volle actie !  (Sven)

Onze twee Diestse Roba’s Mats Smeyers en Jaan Tuerlinckx traden met veel “goesting” in de arena. Finaal resulteerde dit in een knappe 5de plaats voor Mats en een mooie 7de plaats voor Jaan. Sterke prestaties, want met 35 deelnemers, waaronder enkele flink uit de kluiten gewassen mannen, was hun vijfkamp een zeer sterk bezette wedstrijd.
Onze twee DAK- mannen begonnen aan de verspringbak. Mats pakte meteen een nieuw persoonlijk record. Hij sprong 4m55 ver en eindigde hiermee 5de. Jaan werd 7de met een sprong van 4m08. Op de 80m was het aan Jaan om een persoonlijk record te pakken. Hij finishte in 11”67. Mats ging over de meet na exact 11”51. Na het verspringen mochten onze mannen gaan  kogelstoten. Mats al een tijdje “zoekende” naar de 10m-lijn, hij heeft een PR van 9m97,  bleef wat onder zijn eigen verwachtingen. Hij stootte de kogel van 3kg exact 8m88 ver maar was hier zelf niet tevreden over.  Jaan kon na de 80m sprint  ook in het kogelstoten een nieuw persoonlijk record realiseren. Hij stootte de kogel 7m71 ver. Hij eindigde hiermee op de 8ste plaats. Mats werd met zijn prestatie 5de. Na het kogelstoten mochten onze mannen gaan speerwerpen. Een kolfje naar de hand van Jaan die met een worp van 34m75, opnieuw een PR, iedereen het nakijken gaf. En ook Mats kon zijn mindere prestatie in het kogelstoten omzetten in een positieve prestatie in het speerwerpen. Ook hij realiseerde een nieuw persoonlijk record. Met een worp van 26m52 eindigde hij op de 7de plaats. Tot slot mochten onze mannen zich ook nog “uitleven” op de 1000m. En ze motiveerden mekaar want zowel Jaan als Mats konden ook op de 1000m een nieuw persoonlijk record lopen. Gans de wedstrijd liepen ze in mekaars buurt. Uiteindelijk kwam Mats  over de meet in 3:29”94 en Jaan in 3:33”15. Onze mannen, volgend jaar allebei kadet, mogen terugblikken op een uitstekend kampioenschap. Mats werd finaal 5de met 2671 punten en Jaan werd 7de met 2577 punten. De winst was voor Len Van Marsenille, een atleet van RCT, die won met 3268 punten . De 2de plaats was weggelegd voor Siebe De Backer een atleet van OEH die 3075 punten realiseerde. De 3de plaats was voor Scout Ertrijckx ook al een atleet van RC Tienen.
Dikke proficiat jongens!

pk15
Mooie 5kamp voor Mats en Jaan !  (Jo)


Slotconclusie

Aan het einde van een lange dag was er bij sommige van onze atleten wat teleurstelling. We zagen hier en daar traantjes. Vreugde en teleurstelling horen bij de sport. Maar met drie medailles en een rits ereplaatsen kunnen we alleen maar tevreden zijn. Onze atleten hebben alles gegeven en dat in moeilijke weersomstandigheden. Want het was koud en vochtig, niet ideaal. En, een meerkamp is en blijft vooral een “gevecht” tegen jezelf. Hoedje af dus voor AL onze atleten en ook voor hun begeleiders (Paul, Benthe, Ronny en Jo) want tegen dat we terug in Betekom en Diest waren was het al bijna 20 uur.
Met drie medailles doen we dus even goed als onze buren uit Tienen. Zij pakten wel 2 maal goud en 1 maal brons en hebben dus een streepje voor in de medaillespiegel. Als onze Belgische atleten op de Olympische spelen het in het atletiek even goed doen dan zal er in het “Belgium House” op de Champs Elysees wel een feestje losbarsten vermoeden we.
Met nog een tweetal wedstrijden voor de boeg in juni kunnen we alvast spreken van een succesvol eerste deel van het pisteseizoen. Eerst is er in juni nog de meerkamp van Tessenderlo ( 8 juni) en de pistewedstrijd in Booischot ( 22 juni). Inschrijven kan via atletiek.nu !

Jo