Verslag Veldloop Bonheiden en Heverlee 2018

28/10/18 - Veldloop Bonheiden en Heverlee

Roba schittert op 2 fronten !

Hoe verdedigbaar ook de overwegingen waren van ons trainerskorps om zowel in Heverlee (bij de vrienden van DCLA moeten we van de partij zijn!) als in Bonheiden (mooi licht lopend parcours, perfect om het seizoen aan te vatten op de ‘langere afstanden’…) aan te treden, voor de doorwinterde Roba-supporter voelt dit een beetje aan als … moeten kiezen tussen 2 kinderen. Zij die de provinciegrens zijn overgestoken waren bijvoorbeeld wel getuigen van een volledig aubergine podium bij de seniors heren, maar zaten even later te knarsetanden op onze pannenkoeken dag toen ze hoorden welk schitterend optreden ze hadden gemist bij de scholieren jongens in en rond de kazerne van Heverlee.

De ‘one man show’ die onze talentrijke Kevin Shumbusho er uit zijn mouwen schudde had ondergetekende bijvoorbeeld absoluut live willen ervaren. Onze bronzen medaille winnaar van het Belgisch kampioenschap cross in Brussel lapte de volledige concurrentie er een kloof van 21" aan hun broek. ‘Zuiver op talent’ zegt iedereen, want met het echte pittige trainingswerk moet hij eigenlijk nog starten. Dat belooft …

Niet alleen het optreden van deze bijzonder stijlrijk lopende jonge knaap hebben de ‘Bonheiden toeschouwers’ gemist, maar nog 3 andere zeges en in totaal 15 podiumplaatsen. Liene Van Rompaey (1ste jaars BEN meisjes), Fien Peeters (2de jaars BEN meisjes) en Kamiel Van Rompaey (2de jaars MIN jongens) stonden fier te pronken op het hoogste schavotje, met de gouden plak om de hals. En bij deze laatste twee zorgden Joke Tytgat (knap 3de bij 2de jaars BEN meisjes) en Mika Laplume (fraai brons bij MIN jongens) gratis en voor niets nog voor extra clubkleur op het erepodium. De bezetting was zowel kwalitatief als kwantitatief van een uitstekend niveau, waardoor een top-5 plaats hier wel een extra vermelding waard is. Nina Janssens (5de 2de jaars BEN jongens) , Hamsa Trabelsi (4de 1ste jaars MIN jongens), Bette Van Rompuy (5de 2de jaars PUP meisjes), Lotte Huenaerts (5de 2de jaars PUP meisjes), Femke Verhoeven (4de 2de jaars MIN meisjes)  en Robbe Van Rompuy (5de 2de jaars MIN jongens) zullen ons niet tegenspreken, om nog maar te zwijgen van Noor Latinis (2de 1ste jaars PUP meisjes), Kato Van Stechelman (3de 1ste jaars PUP meisjes), Thias Van Rompaey (2de jaars PUP jongens) en Lars Peeters (3de 1ste jaars MIN jongens), die zelfs naar het podium werden geroepen.

Van bij de cadetten en scholieren onthouden we naast het knaloptreden van Yvan vooral de 3de stek van cadet Vince Van Winckel, die clubmakker Niel Van Espen (mooi 5de!) netjes achter zich wist te houden. Ook scholier Kasper Bottu kon die verdienstelijke 5de positie uit de brand slepen.

Bij de masters vrouwen was het een beetje ‘thuis komen’ voor Myriam Juveyns, die als jeugdige ‘Belgische topper’ schitterende herinneringen heeft aan dat wit-rode DCLA truitje. Een verhuis naar het Aarschotse gehucht Wolfsdonk zorgde voor een zuiver ‘praktische verandering’ van clubkleuren, maar niet voor een afname van het fanatiek bezig zijn met haar sport. Die aanstekelijke ‘gedrevenheid’ leverde haar hier een puike 2de plaats op bij de masters. Bij de mannen wist Jeroen Rynders (ook 2de) het huzarenstukje van Myriam netjes te kopiëren. Ook de 3de stek van junior Sien Wittevrongel mogen we jullie absoluut niet onthouden. Voor de andere fraaie verrichtingen van onze Roba’s in Heverlee (Alexa Laplume, Seppe Huenaerts, Kobe Seldeslachts, Kaat Godts, Nette Maes, en zo vele anderen…) verwijs ik graag naar de website van onze collega’s van DCLA.

Al dit fraais heeft ondergetekende dus moeten missen, omdat hij voor Bonheiden had gekozen. Nu het dient gezegd … ook daar kwam iedere Roba supporter gelukkig ruimschoots aan zijn trekken.
Voor het bijwonen van de uitstekende 3de en 4de plaats van het benjamin duo Maya Frederickx en Mila Verheyen was de herhaling van de zevende dag net iets te lang uitgelopen, maar toen het fameuze Roba geweld echt uitbarstte was ondergetekende netjes ter plaatse. De mooie 7de eindpositie van scholier Lode Wuyts was de eerste prestatie die in het notaboekje verscheen, snel gevolgd door de uitstekende 2de plek van W35 master Emily Coenen, welke na een werkelijk indrukwekkende race pas in de rechte finishlijn de zege moest laten aan de Lierse atlete An Claes. Met iets meer wedstrijd-ervaring (‘ze loopt te weinig officiële wedstrijden’ zei de trotse trainer Dirk langs de zijlijn …) had ze de boot waarschijnlijk kunnen afhouden. Kersvers Roba-atlete Evy Hens liet eveneens een zeer evenwichtig wedstrijdverloop optekenen, wat deze mooi lopende atlete op een 12de plaats bracht. Vera Meuris (qua stijl nog diezelfde hinde als uit eind de jaren 80 vorig eeuw!), Diziana Van Goidsenhoven en Ilse De Coninck vervolledigden onze clubinbreng. In diezelfde koers werd Merel Geerts als 2de junior naar het podium geroepen, voor ondermeer Jenna Van Wim (6de JUN).

Bij de ‘jonge masters heren’ liet Danny van Bael een 5de plaats optekenen voor o.m. z’n jeugdvriend Rigo Horemans die als eeuwige rebel met een … ‘NA-vermelding’ in de uitslag verscheen. Beiden snakken naar volgend jaar, wanneer de overgang naar de +50 op hen ligt te wachten.
Nou ja, nu ik hier het optreden van Patrick Van Daele weer heb mogen aanschouwen (wat een ‘uitstraling’ jongens !) vraag ik me af of ze hun vooruitzicht wel zo ‘hoopvol’ mogen inkleuren… Patrick moest na een adembenemende tweestrijd pas in de finale rechte lijn zijn meerdere erkennen in de 5 jaar jongere Stefan Rens. Trouwens Danny en Rigo krijgen dan ook nog clubmakkers als een Jan De Raet (hier erg sterk naar een 8ste plaats lopend), Carl Raets (13de) en de weder optredende Peter Van De Kerkchove (hier 19de) voor de voeten geschoven. En deze laatste heeft ooit bewezen over fraaie adelbrieven te beschikken. Voor diens gloriejaren moeten we echter al teruggaan naar de laatste ‘premier jaren’ van Wilfried Martens. In 1990 liet hij o.m 4’03”83 (mijl), 7’49”50 (3000m) en 13’48”73 op de 5000m optekenen, chrono’s die stuk voor stuk toch op zijn zachts gezegd een zeker ‘aangeboren talent’ verraden. Trouwens die sterke genen hebben Danny en Rigo nu reeds mogen bekampen, maar dan in de persoon van zoonlief Yorick Van De Kerkhoven. Samen met Ward Delmé en Han Raets controleerde hij gans de eerste wedstrijdhelft het kopgebeuren in het juniors peloton, en even zag het ernaar uit dat zelfs een volledig Roba-podium in de maak was. De laatste ronde was er net iets te veel aan voor de sterk lopende Han (toch nog 7de, voor vriend Timo Vandeuren 10de), zeker toen Yorick het gaspedaal nog even dieper indrukte bij het ingaan van de laatste bos zone. Ward wankelde (10 à 15m aangesmeerd…) maar wist dat hij met zijn iets hogere spurtsnelheid de klus wel zou klaren in de pakweg laatste 300m. Die strategie bleek te kloppen want net voor de rechte lijn passeerde de 1 kop grotere Ward zijn trainingsmakker, die baalde van deze nipte nederlaag. De korte frustratie om die 2de stek getuigt van gezonde wilskracht en doorzetting, iets wat onlosmakelijk verweven is met onze mooie sport. Na een zomerseizoen met allerlei knieklachten (natuurlijke groei) is dit alvast een opsteker van jewelste.

Dat verhoopte volledige ROBA-podium van daarnet, kwam er finaal toch, meerbepaald bij de seniors heren. Meteen namen onze jongens de wedstrijd in handen, en we kunnen het gebeuren netjes in 2 fases opdelen. Eerst was de realisatie van het ‘voltallige podium’ het opzet, door de reserves van de concurrenten stilaan maar zeker aan te tasten. Kevin De Kerpel, Pieter Verschoren en Timothy Convents speelden netjes haasje over, op de voet gevolgd door ons andere trio Daan Coremans, Brecht Cuypers en de sterk lopende Michiel Nys. Eens het eerste 3-tal het hazenpad hadden gekozen ging fase twee van start, namelijk het ‘verdelen’ van de podiumplaatsen, het positioneren van de juiste pikorde. Finaal bleek Kevin (liep opvallend gemakkelijk!!) een maatje te sterk, voor Pieter en Timothy, die eveneens sterk voor de dag kwam. Daan liep als 7de binnen, op de voet gevolgd door een iedere week sterker wordende Brecht (zelfde stijl als vader destijds, lage armhouding, mooie grote paslengte …). Michiel, die als 11de binnenliep, mag eveneens terugblikken op een uitstekende seizoenopener. Hij is het levende bewijs dat bij de jeugd niemand, maar dan ook niemand, zo maar over boord mag gegooid worden. Van een ‘jonge atleet in het 2de gedeelte van het pak’ uitgroeien tot een senior die trots mag zijn op zijn eigen kunnen, dat moet een inspiratie zijn voor al die jongeren die de smaak van een top-10 plaats, laat staan van een podiumpositie nog niet mochten proeven.
Geduld … het is een mooie deugd …

Voor de overige Roba’s, die eveneens het beste van zichzelf gaven, verwijzen we naar de website van Bonheiden.

rudy