Verslag Veldloop Grimbergen

05/01/2020 - Veldloop Grimbergen

48ste Veldloop van Grimbergen: MET ROBA IN HET PRINSENBOS ...

De eerste zondag van het jaar vormt het Prinsenbos van Grimbergen het aantrekkelijke decor voor de jaarlijkse veldloop aldaar. De editie van 2020 (de 48ste al) trok een ruime belangstelling van atleten en toeschouwers. Het was er heerlijk toeven, met vanop de gevarieerde omloop een mooi uitzicht op de ruïnes van het Prinsenkasteel. Dat dateert uit het begin van de 17de eeuw en was de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen, met o.m. Felipe - Frans van Bergen, prins van Grimbergen als illustere bewoner. Het bos leent zich niet enkel tot deugddoende wandelingen, maar ook tot sporten, stevig sporten zelfs. Dat deed op 5 januari ook een 22-koppige ROBA-afvaardiging, voornamelijk uit onze Yellow Armada-kern, met Berlare-Zele als thuisbasis. Gezien de sterke bezetting van de diverse wedstrijden, werd het voor onze ROBA's niet zó maar "een wandeling in het park", maar een bikkelharde strijd, die overigens niet zonder succes werd beslecht.

Zilver en brons voor Jeannine en Lenn

In de jeugdreeksen mochten we al onmiddellijk een 28ste plaats noteren voor Julie CRUYPLANTS bij de benjamins (2011) op 54 deelneemsters. Voor de pupillenwedstrijd (2010) meldden er zich 44 meisjes aan de start. Die leverde voor Lynne HAUTMAN een 35ste en voor Marie CRUYPLANTS een 44ste stek op. Inse SOMERS klasseerde zich 32ste (op 50) bij de een jaartje oudere pupillen, terwijl bij de jongens pupillen (2010) Jarne DE WILDE, als 6de (op 64!), maar 6 seconden van het podium verwijderd bleef. Jarne finishte dit seizoen o.m. al mooi 4de in Zele.
Xantipe SERVOTTE (minieme 2007) is aan een fraai seizoen bezig. We zagen haar o.m. 8ste eindigen te Mechelen. Te Grimbergen werd zij als 11de (op 39) genoteerd, 15 plaatsen voor clubgenote Lana DE WAELE (22ste), díe Julie BUSSELEN (26ste) voorafging. We kregen evenzeer aubergine te zien tussen de Grimbergse bomen met miniem (2008) Connor DE TROYER op de 12de plaats (van 38). Geslaagd wederoptreden dus, na zijn polsbreuk.

Bij de cadetten dames hielden Ulrieke VANDOOLAEGHE als 8ste en Jarell DE WAELE (17de op 28) onze kleuren hoog. Ulrieke kennen we o.m. van haar fraaie 4de plaats te Mechelen en van haar 11de in de CrossCup-manche van Roeselare. Ook voor haar wenkt Rotselaar op 9 februari a.s..
Silke UYTENDAELE telden we te Grimbergen bij de finishlijn als 8ste scholiere. Te Mechelen hebben we haar bij de seizoensopening als 3de op het podium zien prijken en recenter als 6de weten eindigen te Zele. Een vaste waarde dus, ook in het veldlopen, die kampioene van Vlaams-Brabant 400m bij de cadetten in 2019.

Samen met de scholieren veroverden ook de dames masters +50 het Prinsenbos. En dan was het uitkijken geblazen naar onze Belgisch kampioene 1500m en Vlaams kampioene 5000m in die categorie, Jeannine VAN DER HOEVEN (al winnares dit seizoen te Kortenberg en Wespelaar). Zij deed te Grimbergen haar status alle eer aan, met haar 2de plaats, op 15 seconden maar van de winnende Krist Willems (KAAG). Gelukwensen, Jeannine!
Dan trad de immer strijdlustige Elias DE WILDE (hersteld van een lichte kwetsuur) in de arena bij de scholieren. Het leverde hem een 11de plaats op (na o.m. zijn 5de te Mechelen en 7de te Zele ). Lander DEWYNGAERT meldde zich als 21ste scholier bij de aankomstrechters (nadat hij in ons eigen Wespelaar de 11de plek versierd had).

Master +50 William BLANCKE mocht, als 8ste, met opgeheven hoofd het Prinsenbos verlaten, nog 40 andere dapperen van zijn leeftijdscategorie achter zich latend, onder wie zestiger Hendrik VANDEWAETERE, als 20ste van het ganse lot ervaringrijke masters.

Elien OSSELAER finishte onlangs te Zele als 6de bij de seniores. Te Grimbergen tikte zij in de kwalitatief sterk bezette race als 7de aan. Opdracht meer dan volbracht! Clubgenote Josephine RONDELEE volgde verdienstelijk als 13de seniore (op 23).
De heren senioren kregen in de lange cross 9380 m onder de spikes geschoven. Marathonman Sander VERMINCK (5de op het BK te Eindhoven in 2u27'49") verdedigde de aubergine kleuren met verve, goed voor een puike 7de plaats  (op 37). Hij was pas aan zijn tweede cross van het seizoen toe.

De beurt dan aan junior Lenn TEUGELS om zijn succesnummer op te voeren. Spijts wat recente gezondheidsperikelen, haalde hij overtuigend het 3de hoogste podiumtrapje, 17 seconden na de 2de. Lenn had ook in 2019 al fraaie resultaten geboekt, met o.m. een provinciale juniorentitel over 5000m en crosszeges te Mechelen en te Zele. We verwachten hem ook in de CrossCup-manche te Rotselaar voorin.

In de korte cross zocht Cedric VAN DE PUTTE, na een minder goede start, naar het juiste ritme. Een 8ste plaats (op 26) was zijn deel. Onze Belgisch indoorkampioen over 3000m van 2018 zette te Grimbergen over 2760m een tijd neer van 8'38".

En dan werd het stil in het Prinsenbos. De Heren en Dames van Grimbergen begaven zich richting toren van het Prinsenkasteel. Of was het eerder al richting Gooik? Ook daar staan leuke podiumhuldigingen geprogrammeerd, met blinkend provinciaal eremetaal in de aanbieding.

RW