Verslag Veldloop Heverlee

3/11/2019 - Veldloop Heverlee

Voorwoordje …

Zo’n ‘opener’ van het nieuwe veldloopseizoen is en blijft toch altijd iets speciaal. Vragen als … ‘gaan we vele nieuwe gezichten mogen begroeten, en wie van de gevestigde waarden gaat meteen weer zijn/haar stempel drukken op het kersverse crossgebeuren’ passeren dan de revue. Of hoe verteren de 1ste jaars hun overgang naar de hogere categorie, en vooral zullen onze stuk voor stuk enthousiaste jeugdtrainers … meer jongeren naar het wedstrijdgebeuren kunnen lokken…
Allemaal bedenkingen waarop we snel antwoord hoopten te krijgen…

Als verslaggever zie je natuurlijk heel wat namen passeren bij ieder wedstrijdverslag, maar van de … 806 ROBA-borstnummers die vorig seizoen werden uitgereikt, zijn er spijtig genoeg een niet onaardig aantal … niet éénmaal uit het AZERTY-klavier van mijn PC of die van Raymond ontsproten. 806 is een machtig getal, dat binnen Vlaanderen alleen zijn meerdere moest erkennen in de cijfers van de collega’s uit Herentals (879 stuks) en FLAC (841 nummers). Onze goede vrienden van DCLA Leuven, niet toevallig vandaag de gastheren hier in het militair domein ‘Kazerne de Hemptinne’, zaten trouwens met 785 nummers aardig in de buurt, voor ondermeer AVToekomst (662), RCGent (619), KAAGent (567) en STAX Gent (549), die binnen de top-10 van grootste clubs nog net LYRA (441) en Deinze (436) voorafgaan. Trouwens vorige week hebben wij als ROBA reeds voor deze seizoenstart al de kaap van … 600 nummers gepasseerd.
Niet onbelangrijk is ook het gegeven dat slechts … 2 van onze ROBA’s tijdens de voorbije transfermaand de aubergine kleuren hebben ingeruild voor een ander clubtruitje (we wensen hun oprecht alle goeds toe!), hetgeen aangeeft dat er niet alleen voldoende rust en respect heerst ten aanzien van het bestuur en de kernbesturen, maar ook een uitgesproken vorm van vertrouwen is jegens de trainer waarmee de atleet het beste uit zichzelf probeert te halen. En dat laatste kan je alleen maar bereiken door ook actief aan wedstrijden deel te nemen. Veel belangrijker dan een borstnummer ‘bezitten’, is dan ook dat … borstnummer ‘gebruiken’. Atletiek doe je of doe je niet … een ‘beetje atletiek’ bestaat niet. Daarvoor is destijds als alternatief trouwens het … ‘voetbalspel‘ uitgevonden.

Benjamins en pupillen

Hier in Heverlee werden heel wat van bovenstaande vragen/bedenkingen meteen beantwoord. Wat de ‘kwantiteit’ betreft bij de jeugd was het meteen een voltreffer, want onze hierboven terecht bewierookte jeugdtrainers wisten maar liefst … 131 benjamins-pupillen-miniemen in stelling te brengen, netjes komende vanuit onze kernen in Betekom, Wespelaar en Diest (= meer dan 40!). En al die jonge snaken, zeker de nieuwkomers, hebben meteen ervaren hoe plezant het is om samen met vrienden en vriendinnen, zonder ‘resultaatsdruk’, als ‘groep’ aan wedstrijden te kunnen deelnemen.
Nadat Hanne (mooi 6de) en Jelle Van Espen (knap 7de) voor een bijzonder fraaie ‘opener’ hadden gezorgd in de G-wedstrijd, vertrokken die 131 enthousiaste jongens en meisjes vanonder de plots veel te kleine ROBA-verzameltent richting de startzone, en waarbij in de 2de koers van de dag, zijnde de eerste jaars benj meisjes, er meteen 12 van 24 deelnemende meisjes onze auberginekleur droegen.

Laura Comyn liet er al direct een 1ste podiumplaats (knap 3de), noteren, met Lena Rinckhout (knap 4de) en Charlotte Pauwels (puik 5de) pal in de buurt. Ook Emily Vansweevelt (8ste) en Amélie Saerens (9de) nestelden zich nog binnen de top-10, op de voet gevolgd door Ilse Vermeeren (11de), Feline Neefs (12de), Julie Comyn (13de), Lien Van Kerckhoven (17de), Eva Maes (18de), Ines Massart (23ste) en Ellinor Jarnija (24ste), die stuk voor stuk het beste van zichzelf gaven. Hetzelfde geldt voor onze 2de jaars (in totaal 34 deelnemers), waarbij Niemke Hulsmans, Jana Goris, Bente Verbruggen en Lente Cornelis respectievelijk als 18de, 16de, 15de en 13de binnenliepen. Aan de finish keken ze trotsvol richting het podium, waarop hun clubvriendin Liene Van Rompaey stond te blinken op het 2de schavotje.
Even later, bij de 1ste jaars benjamins jongens, werd diezelfde 2de stek alweer ingenomen door één van onze knapen, meer bepaald de sterk lopende Mauro Smeyers. Hij bleef er ondermeer Arthur Suetens (6de), Warre Verlaenen (8ste), en Bent Lambrechts (9de) vooraf, die dus ook nog met een fraaie top-10 plaats huiswaarts mochten keren. Ook Robbe Ghysen (12de), Feliks Grandjean (17de), Matteo De Vos (20ste), Vic Vaes (25ste) en Seppe Vanleeuwen (27ste) wisten met hun enthousiast optreden de vele ROBA-supporters te bekoren. Dat al die vele aanmoedigingen u naar hogere prestaties kunnen tillen, zullen onze 2de jaars benjamins jongens zeker bevestigen. Lenn Van Eeckhoudt (11de), Rik De Smit (12de) en Kobe Seldeslachts (14de) gingen een mooie onderlinge strijd aan, net als Fabian Vandenberghe (20ste), Lucas Demey (24ste) en Ferre Weckx (25ste), iets verder op in het pak. Ook Brent Knuts (31ste), Nand Pieck (33ste) en Nand Mihalyi (34ste) vochten een sportieve onderlinge strijd uit, en wisten daardoor ondermeer Alexander Trappeniers (42ste) netjes achter zich te houden.

Bij de meisjescategorie geboren in 2010, dus de 1ste jaars pupillen, lopen we nu al meer dan een jaar van het ene succes naar het andere, en dat was hier niet anders. Met 4 ROBA-girls bij de eerste 5 loopsters was het niet alleen kwalitatief een voltreffer, maar vooral ook kwantitatief is dit een toplichting voor ons, want van de 44 jonge dames die aan de start verschenen werden er maar liefst … 24 hevig aangemoedigd door onze jeugdtrainers.
Joke Tytgat trok finaal aan het langste eind, door vooral in de laatste quasi 90° bocht de deur professioneel dicht te doen voor de sterke Grimbergse concurrente Maelys Ooms. Dit meisje bleef net buiten schot van onze Fien Peeters (uitstekend 3de), Anouk Hubregsen (mooi 4de) en Lotte Coosemans, die knap als 5de finishte. Met nog de 7de; 8ste en 9de stek van respectievelijk Ana Suetens, Maya Frederickx en Noa D’Hollander was het dus al ROBA wat de klok sloeg, daar in die voorste gelederen! Trouwens Jade Vrijsen (13de), Nina Janssens (14de) en Liv Janssen (16de) zaten nog zeer aardig in de buurt, en ook Elly Rinckhout (18de), Fien Elias (19de), Noek Piessens (20ste), Eline Dewinter (22ste) en Lize Ghysen (25ste) straalden er een fameuze kracht uit, wat meteen doet vooruitdenken naar de volgende sportieve afspraken. Hopelijk zijn ook Amelie Cuyvers (26ste), Zanne Billet (28ste) en Jinte Vermeeren (30ste) dan weer van de partij, om er wederom de sportieve strijd aan te gaan met clubvriendinnen als een Zoë Swinnen (32ste), Elise Minnart (34ste), Stien Rulle (37ste), Cato Cauwenberghs (39ste), Marie Cruyplants (42ste) en Jolijn Dendas (43ste).
 
Bij hun 1 jaar oudere collega’s was het alweer drummen aan de start, en wederom straalden onze clubkleuren 17 maal in het najaarszonnetje. Het waren qua temperatuur ideale crossomstandigheden, en toch zagen we niets anders dan … ‘lange broeken’ … Meteen een ‘actiepunt’ voor onze jeugdtrainers!!!
Lieve ouders en grootouders … die lange broek dient ALLEEN om ‘het parcours te verkennen’ en nadien ‘gezamenlijk op te warmen’, maar eens aan de startlijn willen we GEEN extra gewicht meer zien hangen aan die energieke benen van dochter- of zoonlief. Wat gaan jullie doen wanneer het echt winter wordt, en onze ‘toekomstige toppers’ over een bevroren vlakte worden gestuurd … Heeft Vermarc al ‘lange onderbroeken’ in z’n kledijkeuze voorzien …? Neen, alle gekheid op een stokje, u verliest bij koud weer uw warmte vooral via de sterk bevloeide hoofdhuid en handen, dus een goede muts en lichte handschoenen zijn dan geen overdreven luxe, … mogelijk binnen enkele weken. Maar een lange broek is voor, neen dat is voor … ‘watjes’ …
   
Qua stijl en inzet viel er werkelijk niets op te merken aan het optreden van ons kwartet Emma Györe (fraai 6de), Kato Vanstechelman (puik 5de), Sterre Van Der Velpen (sterk 4de), en vooral Noor Latinis, die naar het 3de ereplaatsje werd begeleid, na haar uitstekende wedstrijd. Met de 10de, 9de en 8ste eindpositie voor respectievelijk Imke Storms, Elona Buchet en Finn De Coster was het daar alweer een ROBA-drukte van jewelste (7 bij de eerste 10) aan de finishlijn. Stuk voor stuk meisjes met talent, en bij deze laatstgenoemde mogen we daar zelfs een portie ‘genetisch kapitaal’ aan toevoegen, als kleindochter van niemand minder dan Gerda De Haes. Maar ook Hanne Smit (11de), Inse Somers (13de), Jana Nulens (14de) en Phileine Hoeyberghs (16de) lieten een goede indruk na, daar op het pittige circuit in het militair domein, waar ook de klimmerscapaciteiten op de proef werden gesteld. Hailey Smets (21ste), Pheline Vleminckx (25ste) en Trish Keijers (26ste) deden dat met brio, met in hun spoor Ine Demarsin (30ste), Lynn Cassiers (32ste) en Bo Op de Beeck (33ste).  

Ook hun mannelijke leeftijdsgenoten werden natuurlijk dezelfde mooie parcours opgestuurd, met 14 Roba’s bij de eerstejaars, en 8 bij de jongens van het geboortejaar 2009. En opvallend, voor de beste ROBA-eindtijden moesten we bij de jongsten gaan aankloppen, met Jonas Behaeghel zondermeer in een hoofdrol. Als 4de viel hij net naast het podium, maar zijn 5’03 op die 1280m was duidelijk een niveau te hoog voor al z’n andere clubmakkers. Tobias De Vos, die schitterend 6de werd bij de 1ste jaars, zat nog het dichts in de buurt (5’11”), en ook Milo Caers (11de, in 5’24”) en Finn Van Eepoel (12de, in 5’24”) liepen in quasi dezelfde eindtijd binnen als Ilias Goossens (14de, 5’21”), Willem De Smit (16de, 5’24”), Runne Happaerts (17de, 5’26”) en Robbe Vandamme (5’29”, als 19de) bij de 1 jaar oudere collega’s. Meteen een uitdaging voor gasten als een Finne Bauwens (23ste, 1stej), Mathieu Maes (25ste, 1stej), Quinn Fament (26ste, 1stej) en Arjan Truyers (28ste, 1stej) om goed alert te zijn bij de start, iets wat ook Tobias Vansweevelt (31ste, 1stej), Thibault Celen (35ste, 1stej), Jelle Heylen (38ste, 1stej) en Jonas Boon (39ste, 1stej) voor ogen moeten houden, willen ze in bijvoorbeeld Wespelaar de sportieve strijd aangaan met makkers als een Rytse Mutsaarts (48ste) en Mathias Van Hove (49ste). Bij de 2de jaars kon Toon Herbots (22ste) nog clubvrienden als een Kwinten Dufresne (26ste), Lander Demey (27ste) en Senne Justé (35ste) achter zich houden, maar mits een andere wedstrijdindeling kan er dat volgende week al totaal anders uitzien…

Miniemen

Voor de 2de ROBA-zege van de dag zorgde onze 1ste jaars minieme Laure De Praetere, vooral dankzij een beresterke 2de wedstrijdhelft. Dit erg verstandig lopend meisje liet tijdens de pakweg eerste 800m het initiatief in handen van clubgenote Lotte Huenaerts, die dit gedurfde initiatief (zien we graag, beste Lotte … ‘durvers’!) naar het einde toe lichtjes moest bekopen met een begrijpelijke terugval naar positie 4. Maar ook Noor Peeters (7de), Roos Witters (9de) en Maya Wittevrouw (11de) etaleerden er zonder verpinken hun groot talent. Iets verder in het pak zaten onze meisjes voortdurend in mekaars buurt, met Fran Demarsin op positie 16, voor Frédérique De Baets (18de) en Elise Cuyle (21ste), alsook Caro De Roeck (22ste), Lara Goris (23ste), Liene Demey (24ste) en Marie Vanleeuwen (27ste). Dat onze supporters slechts weinige momenten van rust en stilte kenden hoeft geen betoog. Ook bij de 2de jaars gingen ze uit hun dak, vooreerst voor het trio Noa Joos (mooi 5de), Kaat Witters (mooie koers, 9de) en Gitte Verbist (11de), op de voet gevolgd door het viertal Nina De Roeck (14de), Joske Nagels (15de), Eline Moriau (16de) en Olivia Wittevrouw (18de), die Lainy Vandenberghe (22ste) en Liene Dendas (27ste) nog achter zich wisten te houden.

De jongens kregen op hun beurt meteen al volop verbale ondersteuning van de net vernoemde dames, en mogelijk zorgde deze … ‘welgekomen aandacht’ er mede voor dat zowel Thias Van Rompaey, bij de 1ste jaars, als 2de jaars Lars Peeters beslag legde op een indrukwekkende 2de eindplaats. Thias zag in het begin van de koers nieuwkomer Jose Huybrechts resoluut de koppositie op zich nemen (als eerste de fraaie duik bergaf!), maar finaal moest die z’n onervarenheid wat bekopen, en zou finaal als 12de binnenlopen. Onthoudt echter die naam, want over enkele crossen, met iets meer wedstrijdinzicht, zal Jose snel enkele plaatsen opschuiven, daar kan je vergif op innemen. Antoon Clement, die hier mooi 6de werd, hoeven we daar niet meer van te overtuigen, hij weet meteen dat er werk aan de winkel is. Vooraan liep Thias als een meer ervaren jonge topper zeer gedoseerd en mooi lopend naar die zilveren positie. Verder in het peloton kwam Senne Caers uit op stek 17, netjes buiten schot voor het kwartet Kas Salien (24ste), Maarten Steylemans (26ste), Arthur Op ’t Eyndt (28ste) en Yurre Mutsaarts (30ste). Bij de 2de jaars vonden we Mathias Put terug op plaats 37ste en Liam Witvrouwen liep er als 24ste binnen. Zij waren nog aan het uithijgen toen hun stijlrijke clubmakker Lars Peeters naar het ereschavot werd gesleurd, voor die zilveren medaille. Hij is echt gebouwd voor dit afstandsgebeuren, gewoon afgaande op het gemak waarmee hij zijn fraaie stapfrequentie afwerkt.  

Cadetten & Scholieren

Toen het de beurt was aan deze leeftijdscategorieën begon de miezerige druilregen over te gaan naar een intenser niveau, waardoor de verwachte en gevreesde terugloop aan toeschouwers nog iets eerder intrad dan we normaal gewend waren. Tegen dat het hoofdprogramma, de seniors, van start werden geschoten stond er zowaar nog … 5 man en een paardenkop … Dit is en blijft toch een wat respectloos gegeven, oprecht triest, zeker voor de jonge DCLA-bezielers van deze ‘herrezen’ veldloop in het Leuvense, die met hart en ziel er iets moois van proberen te maken.
Ons valt niets te verwijten, want wij hadden bij de cadetten en scholieren voldoende ‘schoon volk’ rondlopen, zodat onze supporters nog wel degelijk present waren. Met de bijzonder gelukkige terugkeer van halve fondtrainer Willy Van Ham weten we meteen dat zeker in deze fase van het seizoen we atleten van hem in het veld zullen tegenkomen, want Willy weet beter dan wie ook dat ‘inhoud’ opdoen in die prille wintermaanden gewoon essentieel is als ‘BASIS’ voor het latere indoor- en zomergebeuren. Met die opdracht werden Lisa Vandamme (8ste, tweede 1ste jaars), Femke Verhoeven (9de, derde 1ste jaars) en Hannelore Hecq (14de) het terrein opgejaagd voor een frisse tocht van 2880m. De eerste wedstrijdhelft verliep het vrij aardig, maar eens half koers moesten ze de rol lossen. ‘Veel te ver…’  was zowat het enige dat ik uit hun mond kon losweken achteraf, waarvoor trouwens alle begrip. De overging van miniem naar cadet, zeker wat de afstand betreft, is voor menig atleet/atlete een pittige hindernis die moet genomen worden. Maar dat ze in Godsnaam niet twijfelen aan de juistheid van het kersverse programma dat hun trainers (Dirk, heroptredende Willy, en de eerlang terugkerende Anja) hun opleggen, want die ‘zit er bonk op’ zoals ze in Betekom zeggen….
Bij de jongens zonderde zich snel een 7-koppig koppeloton af van de rest, met daarbij de altijd klaar kijkende Kamiel Van Rompaey. Ook voor hem was die fikse toename aan afstand (hier 3020m!),  als 1ste jaars natuurlijk een serieuze slok op een borrel, maar vader Tim en Kamiels HERA-begeleiders weten perfect met wat ze bezig zijn, en dat resulteerde hier in een zeer mooie 6 eindpositie (2de 1ste jaars trouwens). Iets verderop liep ook de 1 kop kleinere Seppe Huenaerts een dijk van een wedstrijd, want hij miste van in het begin de aansluiting vooraan, en kon in zijn knap achtervolgingswerk enkel rekenen op de steun van een concurrent uit Bertem, die hem trouwens in de laatste rechte lijn naar de 9de plaats verwees. Dus rekenend op een strak, egaal tempo wist hij bijvoorbeeld Jonas Eelen achter zich te houden, die als 11de over de meet kwan, na eveneens een fraai optreden, en voor ondermeer Toon Demarsin, die als 18de in de einduitslag werd opgeschreven.    

Bij de scholieren meisjes konden we onze zeer mooi lopende Odil Wittemans en Jeanne Van Ouytsel in stelling brengen, en dat voor een even lange trip als de cadetten jongens van daarnet. Aan de meet lag plaats 7 en 9 op hen te wachten. Ook voor deze 2 dames is het nu vooral nog een kwestie van wedstrijdritme en ervaring opdoen, want dat ze ‘kunnen lopen’ is wel duidelijk. Bij de jongens hadden we drie 1ste jaars in het 14 koppige peloton, met Lander Dewyngaert op positie 10, Vince Van Winckel als nummer 5, en Liam Dreesen die finaal als 2de binnenliep. Liam zat voortdurend mee alert vooraan, en schuwde het kopwerk niet, maar het hoofd moeten buigen voor Vlaams kampioen Zjef Ceunen uit Mol is absoluut geen schande, zeker als je zag hoe klein het verschil was. Aan de meet besefte Liam dit gelukkig maar al te goed. Ook Vince kan zich optrekken aan zijn optreden hier, want tot driekwart wedstrijd zat hij nog mee in de staart van de kopgroep, en dat na een zomer vol … kommer en kwel …

Juniors – seniors – Masters

In dezelfde wedstrijd als de net vernoemde scholieren waren ook de ‘oudere’ masters van de partij, met Peter De vocht (6de) als beste vertegenwoordiger. Hij hield netjes 6 clubgenoten achter zich, te beginnen met Ronny Langendries (14de), Bart Demolder (16de) en Marc Vaes (18de), die op hun beurt een maatje te groot waren voor Redgy Tytgat (21ste), Koen Verdoodt (23ste) en Eric Dreesen (24ste). Finaal bleek deze laatstgenoemde niet 4230m op zijn stappenteller te hebben staan, zoals de andere masters, maar een … kleine 5km. Niet dat het circuit slecht voorzien was van lint en dranghekkens, wel integendeel, maar om één of andere duistere reden ‘dwaalde’ hij voortdurend van het parcours af, om uit te komen te midden van de supporters die onze scholieren in de kopgroep voorwaarts aan het schreeuwen waren. Echt een bizar … wedstrijdverloop, als u het mij vraagt …

Bij de ‘jonge’ masters bleef Kristof Speltinckx wel netjes op het circuit, en dat leverde hem geen windeieren op afgaande op z’n zilveren eindplaats. Zo’n tempo en knap optreden was in ieder geval geen haalbare kaart voor Nico De Roeck (10de), Wouter Verbist (12de), Wijnand Hubregsen (13de) en Bart Dewil, die als 15de binnen liep.

Bij de seniors heren hadden we niemand op de normale crossafstand, maar wel op de korte veldloop, waar Nico Ceusters als 27ste aan de meet verscheen. Bij de dames was het voor de nog aanwezige ROBA-supporters een blije kennismaking met nieuwkomer Jolien Vandemoortele, die in alle betekenissen van het woord een mooie aanwinst is voor onze club. Hier stapte ze samen met de thuisloopsters Nele Tordeur en Hanne Van Loock mee op het erepodium, na haar 3de plaats op de 5,4 km lange run. Welkom, beste Jolien, en maak u geen zorgen … die auberginekleur staat u best!

rudy