Verslag Veldloop Hulshout

05/01/2020 - Veldloop Hulshout

47ste veldloop van A.C. Hulshout: ook in het nieuwe jaar weet ROBA de weg naar het Podium te vinden!

De grootste namen uit ons veldloopwereldje prijken in Hulshout als winnaar op het palmares. Dit jaar was men aan het Sportpark Joris Verhaegen aldaar aan de 47ste editie van de veldloop toe, met ook nu weer een sterke bezetting. De deelnemers kregen er een vlakke omloop onder de spikes, met lange rechte loopstroken en toch ook enkele in de kuiten bijtende klimmetjes bij het ronden van de open wielerpiste in de buurt van de finishlijn. ROBA was dít keer evenzeer op de afspraak, met puike resultaten.

Op naar het podium ...

Dat ROBA stevig zijn stempel zou drukken op de uitslagen, bleek al van bij de jeugdreeksen. Bij de benjamins meisjes (2012) haalde Emily VANSWEEVELT net de eerste tien. Mila TUTENEL (14de) en Eva MAES (18de) bleven niet ver uit de buurt. Bij de beste dertig volgden verder nog netjes op een rijtje Laura COMYN (22ste), Juliette NAERT (23ste) en Lisanne VAN BAEL (24ste), terwijl Julie COMYN als 27ste aantikte (op 35). Mooie opener toch.
De een jaartje oudere benjaminreeks bracht Mirthe BAKELANTS op de 12de plaats, Mila STEEGMANS op de 14de, Fien CUYPERS op de 19de en Sam DE VRIES op de 24ste plaats.
Met 31 stonden de benjamins jongens (2012) ongeduldig het startschot af te wachten. Brent LAMBRECHTS (13de) en Feliks GRANDJEAN (14de) zetten een puike wedstrijd neer. Ook Lowie VAN DE PUT (18de), Vic SCHUYTEN (20ste), Robbe GHYSEN (25ste), Rik CLAESKENS (29ste) en Seppe VAN LEEUWEN (30ste) mochten tevreden op dat middagje Hulshout terugblikken. De oudste benjamins jongens (2011) spurtten zelfs met 46 de startstrook in. Aan de finish de eerste twintig halen, was al een hele opdracht. Staf SALAETS (16de) en Jules BELLEN (19de) slaagden daar in. De juryleden noteerden voor ROBA verder Lucas DEMEY op de 28ste plaats en Kobe SELDESLACHTS als 30ste. Niet zoveel later, Vic SLUYTS als 36ste, Nand PIECK als 40ste, Arne HAPPAERTS als 44ste en slechts één tel verder Alexander TRAPPENIERS op de 45ste plaats.

Joke,  Joke ...  !

Dat Joke TYTGAT, na haar zeges o.m. te Heverlee, Kortenberg, Wespelaar en Booischot, bij de pupillen meisjes (2010) olijke plannen smeedde om ook te Hulshout het hoogste schavotje van het podium in te nemen, hoefde geenszins te verbazen. Zij dirigeerde verstandig de 1330m lange race van start tot finish en triomfeerde met 4 seconden voorsprong op de tweede. En die tweede was een clubgenote, BETA-aanwinst Lora VANHENTENRIJK. Zij bewees ook te Hulshout dat zij (na haar 3de plaats te Booischot) uit het goede hout gesneden is. Beide talentrijke meisjes stonden te stralen op het podium. Verdiende lof gaat verder naar Nette MAES als 10de en Anouk HUBREGSEN als 11de, Jade VRIJSEN als 20ste, Amelie CUYVERS (26ste), Eline DEWINTER (27ste), Gitte DUFRESNE (29ste), Zanne BILLET (30ste), Lize GHYSEN (32ste) en Elise MINNART (34ste). Er prijkten 41 namen in de uitslag van die spetterende race.
En de award "remonte van het jaar" kennen we graag toe aan Kato VANSTECHELMAN in de wedstrijd voor pupillen (2009). Op circa 400m van de finish vocht zij, aan de overzijde van de wielerbaan, nog in zowat 9de stelling voor plaatswinst en strandde stijlrijk als 2de van de race, op slechts 6 seconden van de haast onklopbare Jana Huybrechts (ACKO). Na een moeilijke zomer, is Kato (verleden jaar winnares te Hulshout), terug op een hoog conditiepeil lopend, aan een merkwaardige wederopstanding bezig. Die prima conditie geldt evenzeer voor Babette SWANNET, die te Booischot al 4de werd en te Hulshout, op slechts 2 secondjes van Kato, mede het podium veroverde. Gemeende felicitaties, immer gemotiveerde aubergine girls! Die gelukwensen zijn overigens ook voor Sterre VAN DER VELPEN bestemd en haar puike 8ste plaats. Elona BUCHET finishte eveneens mooi als 11de, maar net buiten de beste tien, terwijl Hanne SMIT slechts 9 tellen later als 13de aantikte. Ook Lila VAN AERSCHOT was als 19de puik op de afspraak, samen met andere ROBA-girls, die tevreden op hun wedstrijd mogen terugblikken: Jana NULENS als 26ste, Sarah PRENEN als 30ste, Bo VERLINDEN als 33ste, op één luttel secondje gevolgd door Yana WAUTERS als 34ste, in haar nog maar derde race, Trish KEIJERS als 37ste en Kaat BOSMANS als 43ste van een ruim deelnemersveld.
De aubergine kleuren werden evenzeer hooggehouden bij de pupillen jongens (2010). Mila CAERS eiste er knap de 5de plaats op (was dit seizoen al 3de te Booischot). Een naam om te onthouden dus, net als die van Mathieu MAES (12de), Tobias VANSWEEVELT (13de) en Mats VERHEYEN (16de), mooi bij de eerste twintig. Op 39 deelnemertjes, tekende ROBA verder nog voor plaatsen 28 met Arjen TRUYERS, 32 met Thijs VAN HAUTE, 35 en 36 met Liam WILLEMS en Lucas VANDELOOK, als fiere ROBA-ambassadeurs.
Ook de oudste pupillen jongens  (met 33 waren ze) hadden aubergine in de aanbieding. De flink spurtende Lander LUYTEN voerde als 13de een trio ROBA's aan die haast dezelfde tijd (5'17" en 5'18") achter hun naam kregen: 14deIlias GOOSSENS en 15deLander DEMEY. Na dat spurtje op het scherpst van de snee, meldde de stijlvolle Amin DHAOUADI zich 5 seconden later als 18de. Kasper RIJNDERS (20ste) en Rune HAPPAERTS (21ste) hadden Amin in het vizier. Ook Kwinten DUFRESNE (25ste) en Jonas VAN INGH (26ste) bleven niet ver uit de buurt.

Bij de miniemen meisjes  (2008) kreeg Jolente ALEN de leuke vermelding "10de" achter haar naam. Een mooi trosje ROBA's, Nore VAN LOO, Lieve DEMEY en Jolien WOUTERS meer bepaald, pikte de respectievelijk 16de, 17de en 18de plaatsen in, gevolgd door Maya VANHENTENRIJK (21ste), Marie VANLEEUWEN (22ste), Alessie MILIS (24ste), Caro DE ROECK (25ste) en Suzanne NAGELS (30ste).
Noa JOOS wierp zich als 9de ook dit keer als vaste waarde op, na de mooie ereplaatsen die zij dit seizoen al behaalde te Kortenberg, Wespelaar en Booischot. Ook Kaat WITTERS bleef tot op het einde knokken en mocht als 13de (net in de helft van het deelnemersveld) tevreden op haar wedstrijd terugblikken. Beiden gingen andere verdienstelijke ROBA's vooraf: Gitte VERBIST (20ste), Janne SWANNET (21ste), Nina DE ROECK (23ste) en Joske NAGELS (24ste).
Bij de miniemen jongens van 2008 strandde Sid JACOBS als 6de op slechts 5 seconden van de snelste vijf. Senne CAERS werd 23ste en Arthur OP 'T EYNDT 26ste. Bij de oudste miniemen (2007) tekende Niels VAN INGH voor een 20ste en Flynn DE ROOVER voor een 22ste plaats (op 27).

Bij de cadetten domineerde Kortenbergenaar Kobe Wachtelaer de wedstrijd, waarin onze Lander MATTHIJNSSENS mooi 10de werd, Sten VAN OUYTSEL 17de en Bert VAN MALDER 23ste.

Slechts 6 dames +50 aan de start van hun 3000m. Greetje ALEN legde als 5de die afstand af in 13'01".

Liam, Vince, Patrick en de ROBA-masters zorgen voor spektakel

En dan kwam de scholierenwedstrijd er aan, met een voor ROBA overtuigende aanslag op het podium. Liam DREESEN loopt momenteel op wolkjes. Dat bewijzen o.m. zijn recente zeges te Genk en Wespelaar. Te Hulshout nam hij vrij vroeg het heft in handen, op de hielen gezeten door Zjef Ceunen van VMOL. Die Kempenaar heeft al meer dan één podium beklommen en won dit seizoen o.m. te Heverlee en Duffel. Toen hij zijn moment gekomen achtte, sloeg hij een kloof en verwees Liam naar de 2de plaats, op 23 seconden van de winnaar. Geen oneer trouwens in die Ceunen even zijn meerdere te moeten erkennen. Liam liep te Hulshout eens te meer een schitterende wedstrijd en coach Julia zag dat het goed was. Ook ploegmakker Vince VAN WINCKEL zorgde voor spetterend spektakel, door, na een stevig spurtje, nog het derde hoogste podiumschavotje te veroveren. Na Kortenberg en Wespelaar, eens te meer een fraaie 3de plaats voor Vince. ROBA-boy Emiel TIRRY finishte als 14de (op 19). Onze scholieren zijn klaar voor de verdere opdrachten, die zich nog aandienen dit crossseizoen...

Ook bij de masters heren +50 speelden de ROBA's méér dan hun gewone woordje mee. De 56-jarige elfvoudig Belgisch veldloopkampioen, Patrick VAN DAELE, verdedigde zich aardig in de strijd om het hoogste schavotje. Hij moest als 2de slechts 6 seconden toegeven op de vijf jaar jongere Stefan Rens (ACHL). Prachtige wedstrijd, Patrick! Naar het debuut bij de vijftigers van Danny VAN BAEL werd met belangstelling uitgekeken. Met zijn 5de plaats loste Danny de verwachtingen volkomen in. En Peter DE VOCHT, de kampioen die ook internationaal een rijk palmares uitbouwde, en op zijn vijftigste zelfs een Europees en wereldrecord op 10.000m vestigde, pakte te Hulshout maar weer eens een 7de plaats (in navolging van Booischot en Dilsen). Waar kan men intekenen op zo'n leuk abonnement? Ook tijdens zijn seniorverleden heeft Peter te Hulshout spraakmakende geschiedenis geschreven.
Nog andere ROBA-vijftigers toonden zich de eerste zondag van 2020 in de Zuiderkempen van hun beste zijde. Na zijn 9de stek te Booischot, finishte Bart DE NIJS ook te Hulshout als 9de. Hij ging de 10de, Benny DE ROOVER, met 5 seconden vooraf. Benny is terug van weggeweest, na blessureleed. Herinnert u zich nog hoe toonaangevend Benny was in het wegcircuit, met tal van overwinningen? Ervaringrijke kleppers als Carl RAETS (knap 17de), Ronny LANGENDRIES (19de), Dirk BISCOP (20ste), Marc VAES (22ste), Bart DEMOLDER (26ste), Hubert GRANDJEAN (28ste), Ivo VAN DEN BROECK (33ste) en Paul ARNOETS (38ste) weten maar al te best hoe ze hun wedstrijd moeten opbouwen om het hoogste rendement te halen. De vroegere triatlontopper en steeplekampioen, Redgy TYTGAT, ging in de uitslag als 40ste ene Luc Wageman (ACHL) vooraf. Die laatste heeft als senior in 1985 2u13'48" op de marathon neergezet. Onze +vijftigers kunnen dus behoorlijk van zich afbijten tegen gevestigde waarden uit een roemrijk verleden. Ook Koen VERDOODT toonde zich verdienstelijk te Hulshout, met zijn 46ste plaats op 58 atleten (het omvangrijkste deelnemersveld van de namiddag).

Ook Ruth op het podium!

En die podiumhuldiging betrof de dames masters +35. Ruth VAN CAMPEN bevestigt week na week haar kunnen. Na haar prachtige zomerseizoen, haar 5de plaats in de Cross van Kortenberg en haar zege te Wespelaar, ging zij als tussendoortje even de Winterloop van Bergom (8km) winnen en brons pakken op de 12km van de Leuvense Eindejaarscorrida (live op ROB-tv). Te Hulshout moest zij maar twee masters +35 laten voorgaan, bekende namen als Xenia Luxem (Olse) en An Claes (Lyra), met wie zij trouwens stevig in de clinch ging. Ook onze provinciale veldloopkampioene (W45) van 2019, Vera MEURIS, eindigde voorin de eerste zondag van het jaar, met een puike 7de plaats, net als Diziana VANGOIDSENHOVEN als 11de, Katie DECLERCK als 12de en Veerle SMETS als 14de.

Senioren op schema ...

Lise VAN CASTEREN zette bij de seniores het jaar in met een verdienstelijke 8ste plaats, die ze ook te Booischot bekleedde, na haar 4de rang in onze eigen Wespelaarcross.

Dat Pieter VERSCHOREN op een benijdenswaardige forme drijft, bewees hij o.m. met zijn 3de plaats bij de senioren te Booischot. Daarna ging hij nog even 4de eindigen in de 12km van de Leuvense corrida (tegen zo'n 2500 concurrenten). Te Hulshout pakte Pieter de 5de plaats. Daan COREMANS (9de) en Michiel NIJS (10de) gingen tot het uiterste, spijts voor Daan pijn in de rechter flank, euvel waar ook Brecht CUYPERS mee af te rekenen kreeg. Hij werkte er als 15de aan een terugkeer op niveau, na een competitiepause.

Ook ROBA - junioren en jonge masters op het voorplan

Onze juniorenlichting heeft zich dit crossseizoen al flink in de kijker gelopen. Ook te Hulshout stond Yvan-Kevin SHUMBUSHO meer dan zijn mannetje. Hij mengde zich vroeg in de debatten, maar diende de tweede wedstrijdhelft, onder stevige DCLA-druk, wat gas terug te nemen, om als 5de te finishen. Ook Lode WUYTS bracht als 7de bevestiging van de puike prestaties die hij dit seizoen neerzette (was o.m. 3de te Kortenberg en 6de te Wespelaar).

De wedstrijd voor heren masters +35 bracht Kristof SPELTINCKX op de 9de plaats, geheel in de lijn van de puike ereplaatsen die hij deze winter al behaalde (was 5de te Booischot). Ook nu ging hij Bernard TIMMERS (11de) vooraf, net als andere stijlrijke klassebakken als Jeroen RIJNDERS (14de), Guy DE WACHTER (22ste) en webmaster Filip SMETS (26ste). Nico DE ROECK zagen we bijzonder enthousiast aangemoedigd worden door zijn dochtertjes. Het leverde hem een mooie 31ste plaats op en een warme kick, haast zoals van een frisse nieuwjaarsduik in bijvoorbeeld de Plas van Rotselaar. Onze masters Wouter VERBIST en Wim WUYTS finishten als 34ste en 35ste en Pascal VAN OUYTSEL en Tim CYPERS als 37ste en 44ste, op weer eens 58 deelnemers.

Seppe... vicekoning van de korte cross

De korte cross kreeg Thomas Derboven (HULS) als overgelukkige winnaar. Maar onze eigen Sep SCHILLEBEECKX moest als 2de maar 5 seconden toegeven op de tot het uiterste spurtende Thomas. ROBA telt een nieuw te duchten adept van de korte cross in haar rangen. Zijn telkens 3de plaatsen in de korte crossen van Bonheiden, Mechelen en Duffel leverden daarvan al het bewijs. Ook Jef VERLINDEN blijkt wel voor het wat kortere werk te vinden te zijn. Hulshout leverde hem na 3000m in 10'16" een 14de plaats op.

Met de korte cross werden de laatste meters gelopen van een geslaagde veldloopmiddag. Net voor de laatste nieuwjaarswensen werden uitgewisseld, daar aan het Hulshoutse Sportpark. Moge 2020 voor de ganse ROBA-familie een jaar worden van sportief en warm geluk!

RW