Verslag Veldloop Kortenberg

17/11/2019 - Veldloop Kortenberg

ROBA was duidelijk … ‘AANWEZIG’!

Voor de ‘BETA’s van het eerste uur’ voelt die cross daar aan het Kortenbergs sportcomplex nog een beetje als ‘thuiskomen’, het alweer even ophalen van herinneringen uit de oude doos. Tot halverwege de jaren 70 van vorige eeuw zag het atletiekwereldje in onze provincie er immers iets anders uit dan nu. Eerst en vooral was Brabant nog 1 provincie, wat betekende dat men op het provinciaal kampioenschap ook de huidige Waals-Brabantse clubs over de vloer kreeg, en mocht bekampen. In Diest was er al jaren een club met een rijke geschiedenis, en hun atleten zag je van ver afkomen in dat prikkelende glitzwarte truitje, terwijl in de regio Haacht de club uit Tildonk, de gele PAKT-brigade, voortdurend de sportieve strijd aanging met de buren uit Wespelaar, die in het eerder sobere witte truitje met het embleem ‘WESP’ op, het beste van zichzelf gaven.
In Betekom was er geen historie van een ‘eigen club’, en de daar wonende atletiekfanaten hadden gewoon hun wagonnetje vastgehaakt aan het Leuvense treinstel dat LAC noemde, zijnde ‘Leuvense atletiekclub’. Grote man Louis Gijbels zocht in zijn ongelijke strijd met de grote Leuvense rivaal Daring Club Leuven (DCL, later DCLA) overal naar atleten, en richtte daardoor diverse ‘onderafdelingen’ op … Bierbeek (met ondermeer de internationale cross), Linden, Betekom, Overijse, Leuven zelf natuurlijk, en ook … Kortenberg. Alleen groeide stilaan maar zeker overal de drang naar zelfstandigheid, omdat alle geneugten (lidgelden, publiciteit …) naar de Leuvense hoofdzetel afvloeiden, terwijl alle lasten (werk, inzet, vervoersonkosten) netjes in de schoot werden gelegd van de plaatselijke hardwerkende atletiekfanaten. In Bertem en Kortenberg zegden ze uiteindelijk in 1975 ‘foert’ tegen deze gang van zaken (werden dus zelfstandige clubs), en in Betekom viel de frank pas in 1979, dus nu net 40 jaar geleden ….
Maar u begrijpt, voor iemand (zoals ondergetekende) die in dat zeer bescheiden rode truitje met de letters LAC  heeft rondgelopen, geeft deze cross nog een zeker ‘thuisgevoel’ waar we vroeger voor ‘eigen volk’ mochten optreden. Ook de starter van dienst, ons internationale jurylid Robert Hicketick, haalde meteen zijn eerste herinneringen aan deze cross op, netjes in … LAC-tenue. Nochtans had hij daar aan die veel te kleine startzone z’n handen meer dan vol met het onder controle houden van het gedrum en getrek, zeker bij de diverse jeugdreeksen.

Juniors - Seniors - Masters

Han en Jeannine oppermachtig, op voor hun ideaal terrein

Verder viel hier op het parcours niets aan te merken, wel integendeel. ‘Eindelijk eens een echte crossomloop’ hoorden we voortdurend zeggen, en we kunnen ons daar wel wat bij voorstellen. Het bos van onze heer Prins de Merode, dat iets verderop z’n klein stulpje heeft staan, is zo en zo al een bijzonder mooie natuurlijke omgeving, en vooral het heuvelende circuit is een kolfje naar de hand voor lichtgebouwde lopers, alsook voor atleten die het vooral via hun ‘kracht’ moeten hebben. Niet toevallig zagen we bijvoorbeeld de glimlach bij onze junior Han Raets groter en groter worden bij het opwarmen, of groeide het enthousiasme bij mannen als een Bart Demolder, die als krachtloper hier z’n kansen met iedere helling zag toenemen.

Het vertrouwen dat Han al uitstraalde bij de start van de juniors bleek geen vlaag van overmoed, wel integendeel, want 22’55” later overschreed hij als winnaar de eindmeet, en dat op redelijk autoritaire wijze. Z’n HERA-collega Lode Wuyts kon tijdens de eerste wedstrijdhelft nog in z’n tred blijven, maar moest finaal toch buigen voor de souplesse van Han, die als lichtgewicht over de hellingen … vloog. Lode werd toch beloond met een knappe 3de plaats, voor ondermeer Joeri Perdieus (8ste) en Benjamin Smets (10de). Deze laatste moest er de strijd aangaan met vaderlief Filip Smets, die als ‘jonge master’ samen met de juniors van start werd geschoten, en dat bleek een … tegenvallende opdracht voor onze jonge man. Filip is dus nog steeds de sterkste man ‘ten huize Smets’, en hield daarenboven ook nog netjes Guy Van Den Heuvel, Pascal Van Ouytsel, Wouter Verbist en Nico De Roeck achter zich, al kwam deze laatste wel sterk opzetten tijdens de finale ronde. Echt respect, beste Nico!
Vooraan in het pak drukte Danny Van Bael als 7de nog netjes even de pikorde door aan Guy De Wachter (mooi 8ste) en Bernard Timmers (fraai 10de), al kijkt hij nu al reikhalzend uit naar de crossen die … na 27 december ingepland staan. Dan schuift Danny immers doodleuk één master-categorie op, wat meteen nieuwe perspectieven aanbiedt voor deze BETA-man (als pupil begonnen…) van het eerste uur. De M50 collega’s, zoals een Koen Verdoodt (hier 41ste), Peter Van Der Mosen (38ste), Redgy Tytgat (34ste) en Hans Storms (33ste) weten meteen hoe laat het is, en ook Ivo Van Den Broeck (30ste), Hubert Grandjean (28ste, stilaan terug de ‘oude’) en Marc Vaes (26ste) kunnen zich maar beter voorbereiden op de komst van die extra clubconcurrent. Bart Demolder (23ste) ligt er voorlopig nog niet wakker van, en genoot zoals reeds gezegd met volle teugen van dit pittige, doch zeer mooie boscircuit. Alleen Ronny Langendries (20ste), Peter De Vocht (11de) en de sterk lopende Bart De Nijs (knap 9de!) bleken nog een maatje te sterk voor Bart.

Voor de ‘masterprestatie van de dag’ konden we rekenen op Jeannine Van Der Hoeven, die bij de M50+ iedereen zonder pardon het nakijken gaf. Als lichtgewicht had ook zij een prima natuurlijke bondgenoot aan het parcours, en dat mochten Rita De Vries (knap 4de) en Greet Alen (5de) aan den lijve ondervinden.

Bij de seniors heren was Sander Das onze enige vertegenwoordiger, en hij kreeg dus alle steun van de aanwezige ROBA-supporters. Sander startte erg voorzichtig, geheel achteraan, maar schoof toer na toer verderop, om nog fraai te finishen op plaats 24.
Iets eerder werden onze 3 dames bij de seniors/jonge masters het bos ingejaagd, en ook hier konden de aubergine-supporters zich ongetwijfeld aan opwarmen, wat gezien het mooie crossweer niet meteen nodig was. Ze kregen er waar voor hun geld, want Jolien Vandemoortele werd er schitterend 2de, na de jonge beloftevolle DCLA-atlete Nele Tordeur, maar voor ondermeer Cathérine Smets (32ste) en Ruth Van Campen, die als 5de master (9de in totaal) over de meet kwam. Met zo’n familienaam, als … ‘zus van’, heb je natuurlijk genetisch een streepje ‘extra’ op uw kerfstok, hoor ik menig lezer nu hardop denken, en dat illustreerde Ruth hier netjes in haar koers. Puur qua loopstijl hoeven deze 3 dames van niemand lessen te krijgen.

Cadetten - Scholieren
Mentale opsteker voor Kamiel en Vince!

Bij de cadetten meisjes, waar de vrienden van DCLA met een ware staatsgreep uitpakten (volledig podium!), waren Juline Robbeets en Silke Storms van de partij. Ons DAK-meisje Juline mistte tijdens de eerste wedstrijdhelft op een haar na het contact met de voorste groep en kwam daardoor iets te snel alleen te zitten. Finaal kwam ze uit op de 16de eindplaats, en wist daarmee nog uit de klauwen te blijven van Hera-clubvriendin Silke, die 18de werd. De 24 ROBA-scholieren meisjes, die nu al over een borstnummer beschikken, namen solidair een snipperdag, en dat is geen probleem, we hebben immers al weer schrijfwerk genoeg. Eigenlijk rekenen we erop dat ze zich alle 24 … stiekem aan het klaarstomen zijn voor de eigen ROBA-cross op 1 december, daar op die fameuze ‘evenementenweide’ van Wespelaar/Haacht. Dan kunnen we perfect leven met hun afwezigheid hier.

Misschien zijn de jongens wat ‘onzekerder’ in hun voorbereiding, en hebben zij wel behoefte aan ‘wedstrijdritme’ en ‘bevestiging’ in hun voorbereiding, wie zal het zeggen… Neen, alle gekheid op een stokje, met 7 cadetten en 5 scholieren was het weer genieten geblazen bij de heren, zeker als we vooraan nog mee een rol van betekenis kunnen spelen. Kamiel Van Rompaey weet nu al dat hij met vol vertrouwen mag uitkijken naar z’n opreden voor eigen volk. De jonge Hera-man is niet alleen een sterke fondman, maar daarenboven een bijzonder verstandig loper, die perfect aanvoelt waar en wanneer hij zich dient te positioneren. Hier resulteerde die symbiose tussen ‘klasse’ en ‘verstand’ weer tot een knappe 3de eindplaats. Ook onze Beta-boy Lander Matthijnssens mag bijzonder trotsvol terugblikken op z’n 10de eindplaats, en weet dat hij in orde is voor de ‘battle of Wespelaar’. Hij rekende hier ondermeer af met Thomas Devroye, Seppe Smits en Jonas Eelen, die aardig in mekaars buurt liepen, op stek 15, 16 en 17, en ook Sten Van Ouytsel (25ste) en Toon Demarsin (26ste) moesten ondanks hun fraai wedstrijdverloop hun meerdere erkennen in Lander
z’n optreden.  
Bij de scholieren was het vooral uitkijken naar de verdere evolutie in de conditiecurve van Vince Van Winckel. Hij stond samen met z’n clubmakkers Chiel Verbist (20ste, heeft zich 300% gegeven, stik kapot!), Wies Raets (fraai 15de), Emiel Tiry (mooi 13de) en Lukas Das (puik 9de, sterk slot!) aan de startlijn te drummen, met naast de scholieren ook nog de ‘oudere’ masters. En rechts van Vince, in zijn gedachte al zondermeer een … ‘oude man’, stond een veteraan in gespannen starthouding, die luistert naar de naam … Marc Van Der Hoeven. Tijd voor een korte respectbetuiging was er niet, want vooraan trok VAC’er Casper Lievens alle registers open. Vince, die als lichtgewicht hier een haast ideaal biotoop kreeg voorgeschoteld, bleef gans de koers mee in de voorste linie strijden, en pas aan de meet moest hij ook nog buigen voor de OEH’er Tony De Greef. Dus net als Kamiel een uitstekende 3de eindplaats, en mentaal een enorme opsteker richting … 1 december.

Benjamins – pupillen – miniemen
Bos van de Merode … even in een ‘Aubergine herfstkleur’ …

Ons succes jaagt ROBA op ‘logistieke kosten’ … zoveel is duidelijk. Maar dat is een luxeprobleem, en dat nemen we er graag bij. De tijd dat we met 1 verzameltent toekwamen voor de instroom aan jong ROBA-geweld op te vangen ligt definitief achter de rug. Zelfs bij de 2de tent is het ondertussen al filevorming en drummen geblazen, om toch een droog plekje te vinden. Hier waren bijvoorbeeld alleen al … 39 benjamins op appel, netjes verdeeld vanuit de 3 kernen, en dan weet je dat de pupillen en miniemen al meteen de andere tent dienen op te zoeken. Machtig om te zien hoe onze jeugdtrainers die bonte bende toch onder controle weet te houden, en daarenboven ook nog met verrassend veel goede raad op pad sturen. Heel opvallend bijvoorbeeld hoe weinig ROBA-atleetjes compleet wegzakken tijdens de 2de wedstrijdhelft, je kan ze echt op één hand tellen. Dit bewijst dat ze vooraf goede instructies hebben gekregen van de jeugdtrainers wat betreft … ‘proberen te doseren, denk er aan!’.
Het enthousiasme van de eerstejaars benjamin meisjes als een Ines Massart (32ste), Eva Maes (26ste), Nine Heylen (22ste) en Julie Comyn (19de) werkt zo aanstekelijk, dat de vriendinnen Mado Peeters (15de), Feline Neefs (15de), Laura Comyn (10de) en Lena Rinckhout (7de) er harder gingen van lopen. Lena bleef hier maar net achter Emily Vansweevelt en Charlotte Pauwels, die 6de en 5de werden bij de allerjongsten. Hiermee deed Charlotte net even goed als de sterk lopende Anna Brück, die ook als 5de over de meet spurtte, maar dan bij de meisjes geboren in 2011. Evelyn Hendrickx (34ste), Niemke Hulsmans (31ste), Lucie Van Zurpele (25ste) en Martha Van Put (24ste) stonden daar te drummen aan die veel te smalle startlijn, net als Julie Cruyplants (20ste), Mila Steegmans (19de) en Bente Verbruggen, die finaal knap 17de werd.

Bij de jongens 2012 was het hek helemaal van de dam, want met Arthur Sueters en Warre Verlaenen hadden al 2 gastjes op de posities 8 en 7, en geheel vooraan legde het duo Bent Lambrechts (2de) en Mauro Smeyers (schitterend winnaar) zonder blozen knap beslag op de eerste 2 plaatsen. Rik Claessens (29ste), Vic Vaes (23ste) en Benno Cools (21ste) gaan zeker inspiratie halen uit dat vertoon op en rond het erepodium, en ook bij het duo Robbe Ghysen (20ste) en Lowie Van De Put (17de) zal dit de goesting naar de volgende koers nog verder doen toenemen.
‘Wat Mauro kan moet ik ook kunnen’ leek Wout Didden te denken, want hij muisde er meteen vandoor bij de gastjes van het jaar 2011. In de 2de toer bleek er echter nog één OEH-atleetje over iets meer reserves te beschikken, waardoor onze sterke knaap uit de DAK-kern naar de 2de stek werd verwezen. Knap Wout!   
Ook Rik Peeters en Rik De Smit mogen met hun respectievelijke 8ste en 11de eindpositie tevreden terugblikken op hun Kortenbergs avontuur, net als Ferre Weckx (14de), Jaan Turlinckx (21ste) en Fabian Vandenberghe (26ste). Gasten als een Brent Knuts (26ste), Alexander Trappeniers (34ste) en Ward Everaerts (35ste) wensen we terug te zien op onze eigen cross, en datzelfde geldt ook voor Noah Reubens, Arne Happaerts en Seppe Michiels, die met een mooie laatste spurt op plaatsen 36, 40 en 42 uitkwamen.

Voor onze ROBA-supporters, in het bijzonder voor de ouders, is er één vuistregel … zorg dat je naar het toilet bent geweest vooraleer onze pupillen van start gaan. Want met een volle blaas moeten roepen en tieren voor die lange stoet aan eigen atleetjes is gepasseerd, is een onmogelijke opdracht. Hier kwamen ze met 46 aan de start, 25 meisjes en 21 jongens.
Met 6 jonge dames bij de eerste tien eerstejaars, was het voor de zoveelste maal feest in de tent. Mila Verheyen (9de), Nette Maes (7de), Noa D’Hollander (5de) en Anouk Hubregsen (4de) kwamen beresterk voor de dag, en zaten aardig op de rug van de latere bronzen winnares Maya Frederickx, die hier één van haar sterkste crossen afwerkte. Geheel vooraan was er alweer geen kruit gewassen tegen het machtsvertoon van Joke Tytgat.
Maar ook Ana Sueters en Jade Vrijsen, die als 12de en 15de binnenliepen, lieten zien dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Ze bleven in ieder geval buiten het bereik van meisjes als een Nore Heylen (21ste), Eline Dewinter (22ste), Gitte Dufresne (24ste) en Zoë Swinnen (29ste), die op hun beurt Lize Ghysen (31ste), Elise Minnart (32ste) en Jolijn Dendas (34ste) achter zich hielden. Al deze atleetjes vochten tot aan de streep, mede via een sterke tweede ronde, en dat was bij Marie Cruyplants (35ste) en Elise Hendrickx (36) niet anders.
Bij de één jaar oudere Roba’s stond onze sterke Noor Latinis (uitstekend 3de!) op het erepodium, en ging daarmee Finn De Coster (10de), Imke Storms (12de) en Elona Buchet (13de) vooraf. Rosanne Tuerlinckx (17de) en Phileine Hoeyberghs (18de) zaten aardig in de buurt, en ook het trio Trish Keijers (24ste), Inse Somers (26ste) en Bo Op De Beeck (31ste) konden nog een tandje bij steken in de laatste bosstrook richting finishzone.

Bij de pupillen jongens kunnen we altijd rekenen op het duo Jonas Behaeghel (8ste bij de eerstejaars) & Luka Schoolmeesters (7de bij de tweedejaars) voor het behalen van een top-10 positie, en dat was hier niet anders. De stijlrijke Jonas ging hier ondermeer Finn Van Eepoel (14de) en Finn Bauwens (21ste) vooraf, terwijl Luka de hete adem in de nek voelde van Willem De Smit (13de), Ilias Goossens (15de) en Kasper Rijnders, die 17de werd. Heel wat namen klinken al bekend in de oren, maar niet iedereen weet natuurlijk perfect wie Jonas Van Ingh (20ste), Wout Moreels (25ste), Rune Happaerts (26ste) en Kwinten Dufresne (27ste) zijn, waardoor ze vooral met een ‘komaan ROBA!’, worden aangeroepen. Maar dat ook die neutrale kreet stimulerend werkt zullen Mats Verheyen (50ste), Thibault Celen (48ste), Jelle Heylen (47ste) en Samuel Vaes (46ste) met veel overtuiging bevestigen. Het mooie versnellen van Daan Everaerts (41ste), Arjen Truyers (40ste) en Wannes Van Passel (36ste) in die laatste bosstrook bewijst dat ook, waardoor hun achterstand op het trio Jesse Meyers (33ste), Tobias Vansweevelt (26ste) en Mathieu Maes (23ste) niet groter werd.

Het merendeel van onze miniemen kennen we natuurlijk al iets beter, omdat figuren als een Anneline Smets (alweer fraai 2de bij de eerstejaars) en Noa Joos (knap 7de bij de tweedejaars) zich al langer dan gisteren in de kijker lopen. Maar meisjes als een Laure De Praetere (sterk lopend, 4de), Jente Vertommen (puik 5de, wat een laatste rechte lijn!), en Evy Verbruggen (prima 9de) verdienen net zo’n bekendheid, want ook hun optreden hier in het bos mocht er zijn. Ze lieten Frédérique De Baets (11de), Bikha Peeters (12de) en Elise Cuyle (13de) in het zand bijten, en ook Fran Demarsin (19de), Maya Wittevrouw (18de) en Nore Van Loo (17de) kwamen net een tandje te kort. Nog iets verderop liepen finaal Jill Discart (21ste), Caro De Roeck (22ste), Morane Vermunicht (23ste), Noa Smekens (24ste) en Tamara Sant (26ste) de finishzone binnen. Voeg daarbij nog de tweedejaars Gitte Verbist (15de), Nina De Roeck (17de), Olvia Wittevrouw (20ste) en Hanne Meuris (21ste), en u weet meteen dat je als gemiddelde ROBA-supporter heel wat voornamen… ‘eigen moet maken’.  
Bij de jongens kent gelukkig stilaan iedereen Thias Van Rompaey, dankzij z’n atletisch kunnen, wat hij ook hier weer fraai etaleerde. Nog maar weinig lopers zijn erin geslaagd om het wekelijks Londerzeels feestje te verstoren, maar hier in Kortenberg was het prijs, met Thias in een hoofdrol. Jinze Joris was nog een maatje te sterk voor onze Hera-jongen, maar tweelingbroer Tiebe Joris en Yanis Kenaiti werden zonder pardon op hun plaats gezet. Onnodig te zeggen dat Thias clubmakkers, zoals een Antoon Clement (mooi 10de), Siebe Timmermans (15de), en Jose Huybrechts (17de, mooie sterke eindspurt!) apetrots waren op die 2de stek van Thias, en ook Jacob Vaes (28ste) en Maarten Steylemans (29ste) weten zijn podiumplaats naar juiste waarde in te schatten. Bij de tweedejaars was het roepen geblazen op Maxim Robbeets, Niels Van Ingh en Matteo Lapiere, en die verbale ondersteuning stimuleerde hen om tot respectievelijk positie 21, 25 en 31 op te klimmen.

Overzicht van de ROBA-resultaten in Kortenberg

rudy