Verslag Veldloop Waregem

07/11/2021 - Waregem

Silke en Lenn in glansrol op Jongerencross!

Na meer dan anderhalf jaar zonder veldlopen, was voor de meesten onder ons afgelopen zondag het eindelijk weer zo ver, er kon weer individueel gecrost worden. Zo stond voor een deel van de Yellow Armada de Jongerencross op de Hippodroom van Waregem op het programma, stilaan een echte traditie. De jonge Eloïse Servotte mocht de spits afbijten en volgde, misschien iets te letterlijk, de woorden van coach Bart. Bart vroeg snel te starten richting de eerste scherpe bocht. Eloïse vertrok als pijl uit een boog en vloog als eerste door de bocht. Nadien verschool de hele groep zich achter de rijzige Eloïse voor de strakke wind. Aan het eind van de wedstrijd was Eloïse dan ook door haar beste krachten heen en verloor ze enkele plaatsen. Met een negende plaats mag ze tevreden zijn, al is iedereen ervan overtuigd dat ze nog meer in haar mars heeft. De volgende debutante verliep het minder goed. Van bij de start moesten we zoeken naar een haast onherkenbare Emma De Bock. Zenuwen moeten hier ongetwijfeld een grote rol gespeeld hebben, aangezien we haar op training vaak fluitend aan een hogere snelheid zien lopen. Nu goed, niet getreurd met haar 14e plaats, wij weten wat ze kan en weten dat ze dit weldra wel zal kunnen tonen. Bij de heren kregen we Jarne De Wilde op een 11e plaats. Niet meteen een plaats waar we Jarne verwachten, die het moeilijk had op het snelle parcours. Jarne beseft nu dat crossen bij de miniemen toch weer wat anders is. Mits nog wat trainen verwachten we Jarne de komende weken en maanden dichterbij te zien eindigen.
Bij de cadetten dames kregen we een nog zichtbaar vermoeide Xantippe Servotte en knap lopende Laura De Saeger aan de start. Bij Xantippe zat de terugreis vanuit Turkije daags voordien nog zichtbaar in de benen, waardoor ze nooit echt in haar ritme kwam en tevreden moest zijn met een tiende plaats. Geen nood, je trainingsarbeid zal zich weldra laten merken. Een plaatsje verderop vonden we Laura die voorzichtig startte, maar ronde na ronde bleef knokken en mooi plaatsjes bleef opschuiven tot een verdiende 11e plaats. Bij de cadetten heren kregen we met Maxime Hulders een nieuwe debutant aan de start. In zijn eerste veldloop ooit, knokte hij zich op een bijzonder knappe manier naar de zevende plaats. Vooral zijn vechtlust werd door alle coaches gesmaakt!
Bij de scholieren dames stond Ulrike Vandoolaeghe enigszins twijfelachtig aan de start. Zij zag hoe de trainingskilometers van de afgelopen dagen bij maatje Xantippe nog in de benen zaten en vreesde hetzelfde lot. Na een attente start leek de kaars stilaan uit te doven bij Ulrike die wegzakte naar een vijfde plaats. Bij het ingaan van de laatste ronde waren we echter getuige van een ware wederopstanding. Ulrike vond plots haar tweede adem ging vol op zoek naar de leidsters. We durven stellen dat de wedstrijd niet veel langer hoefde te zijn of ze was geslaagd in haar opzet. Een mooie tweede plaats was nu haar deel.
Bij de scholieren heren kregen we twee mannen van het kortere werk aan de start. Milan De Saeger en Ruben Verspeurt draaiden lange tijd goed mee voorin de wedstrijd, maar kregen het in de tweede helft moeilijker. Ze hielden echter goed stand. Wat de coaches dan weer minder graag zagen gebeuren was hun strijd om plaats vijf. Geen van beide kon zijn snelheid bovenhalen, waardoor ze zich tevreden moesten stellen met een zevende en achtste plaats. Zo krijgen ze toch een werkpunt mee voor de komende weken.
Bij de junioren, senioren en masters dames hadden we drie ijzers in het vuur. Nieuwbakken ROBA-atlete Melissa Van Den Driessche streed lange tijd vooraan mee, maar miste duidelijk nog het vertrouwen om haar plaatsje op te eisen. Zo werd het na elke bocht weer een inhalingsrace, die haar aan het eind van de wedstrijd zuur opbrak. Een tweede plaats bij de masters was haar deel. Degelijk, maar het seizoen is nog lang, dus zijn we zeker dat zij nog zal groeien. Bij de junioren dames kregen we een ontketende Silke Uyttendaele. Silke verloor zopas haar grootvader, maar wou toch zorgen voor een passend eerbetoon en dat deed ze met verve. Silke startte voorzichtig, maar schoof een hele wedstijd mooi op om uiteindelijk de wedstrijd met overmacht te winnen. Hopelijk heeft ze op deze manier haar moeilijke periode volledig overwonnen. Bij de senioren dames stond amper twee maanden postpartum Elien Osselaer aan de start. De kersverse mama staat natuurlijk nog niet op haar oude niveau, maar finishte halverwege het pak. Haar wil om te terug te komen mag een inspiratie zijn voor alle atleten en verdient alvast een pluim. Nu kan ze alvast starten met een consistent trainingsregime.
Bij de senioren heren kregen we de mooiste wedstrijd van de dag. Lenn Teugels ging al snel met Abdullah Dubad (met overmacht Belgisch juniorenkampioen in 2019) en man in vorm Jonas Versteele, onder meer winnaar van de halve marathon in Kuurne. Lenn is in de afgelopen periode ook gegroeid en dat zette hij netjes in de verf. Lenn schuwde het werk niet en ging, na het afhaken van Abdullah, met twee naar de finish. Lenn heeft duidelijk geleerd hoe hij een wedstrijd moet leren afmaken en trok in een lange spurt aan het langste eind. Bijzonder knappe prestatie, Lenn!
In de laatste wedstrijd van de dag zagen we mak lopende Mathias Eeckhout. Mathias volgde de eerste helft van de wedstrijd nog aandachtig, maar bij de eerste versnelling was duidelijk dat Mathias bijzonder weinig energie uitstraalde. Na een week zonder trainen omwille van een blein, kon dit natuurlijk verwacht worden. We hopen nu dat Mathias van zijn fysiek euvel verlost is, zodat hij weer op een degelijke manier kan beginnen trainen. We mikken immers op meer dan een bronzen medaille. Wie wel sterk voor de dag kwam, was Elias De Wilde. Elias startte snel, maar kende geen zware terugval. Hij vond een geschikt groepje en wist in de laatste ronde zelfs nog weg te lopen. Super! We hopen dat voor Elias de trein weer vertrokken is.

Cedric