Verslag veldlopen 20 november

20/11/2022 - Lier - Brugge - Pelt - Kortenberg

14 podiumplaatsen, waaronder 7 zeges!

2 weken voor onze eigen veldloop in Wespelaar (toch al ingeschreven mag ik hopen?) zien we dat de fysieke paraatheid bij heel wat van onze ROBA’s de juiste richting uitgaat, met daarbij zelfs enkele bijzonder fraaie uitschieters, die het geheel nog een stukje aantrekkelijker maken. Zo zagen we in Pelt, de fusiegemeente in het noorden van Limburg, Chris Wouters knap 2° worden bij de M50. Ook onze jonge vrouwelijke master Katie De Clerck was daar van de partij, en zij kwam bij de W35 uit op positie 13. In Lier stond voor de 51° maal de fameuze Pallieterveldloop op het programma, en de kersverse fusieclub LYRA-LIERSE (AVLL) mocht er ons duo Bram Grymonpon en Tom Artoos begroeten. Bram mocht er meteen de spits afbijten in de eerste koers van de dag, die van de AMH-atleten, en hij verdedigde onze clubkleuren met brio, afgaande op zijn 10° eindplaats. Tom kreeg er bij de jonge masters 6380m voor de voeten geschoven, en hij liep als 14° binnen op deze Lierse klassieker. In Brugge zitten ze nog maar aan hun 3° editie, en dus een erg jonge veldloop aldaar, waar de term ‘klassieker’ nog niet van toepassing is. Maar dat nam niet weg dat een aantal lopers van ons Berlare-team er hun conditie gingen uittesten, en voor de meesten onder hen met groot succes. Trainer Dany is al een tijdje aan het zeggen dat er enkele nieuwe talenten rondlopen bij de jeugd, en hier werd bewezen dat deze stelling klopt. Zo liep Stan Vandersnickt knap 3° bij de 1°j pupillen, op 36 lopers, en ook zus Febe Vandersnickt deed haast even goed bij de 2°j miniemen meisjes. Met haar puike 4° plaats klopte ze ondermeer Ebe Rogiers die mooi 10° werd, op 21 loopsters. Bij de 2°j pupillen liep jonge broer Tobe Rogiers als 14° binnen, en even later was het helemaal bingo, met de puike zege van Jarne De Wilde bij de 2°j miniemen. De andere 25 jonge knapen hadden absoluut geen verhaal tegen het strak opgelegde tempo van Jarne, die hiermee alweer bewijst dat zijn 4° plaats vorig jaar in Brussel (Belg kamp) geen ééndaagse toevalstreffer was. Onder de 19 cadetten meisjes stonden ook Laura De Saeger en Xantippe Servotte met de nodige ambitie aan de startlijn, en afgaande op hun finaal resultaat (zie foto) bleek die volstrekt gegrond.

ya1
knap, Laura en Xantippe!

De regen had al voor de nodige modder gezorgd, en ook de felle wind maakte het er niet gemakkelijker op, maar deze 2 meisjes zijn ‘karakter-girls’ en laten zich niet direct uit hun lood slaan bij het minste spatje slijk, wel integendeel. Het was mooi om zien die vastberadenheid waarmee ze meteen hun plaats opzochten in de kopgroep, en naarmate de koers vorderde ze ook een stijgend geloof in eigen kunnen uitstraalden. Met een mooie laatste snok, in een spurt met vier, wist Laura de zege binnen te halen, en ook Xantippe deelde mee in de vreugde met haar fraaie 3° plaats. Misschien putte Laura nog een extra staaltje kracht uit het triest overlijden van haar meter, eerder in de week, en was dit meteen een mooi eerbetoon aan die veel te jong gestorven lieve dame. Laura’s broer, Milan De Saeger, was ook van de partij, maar een felle verkoudheid enkele dagen voordien opgelopen, had zijn fysieke paraatheid behoorlijk ondermijnd. Al bij de passage na één ronde zagen de supporters dat het aan frisheid en kracht ontbrak, en finaal moest hij dan ook tevreden zijn met de 8° plaats.

Om het grootste aantal ROBA’s te aanschouwen moest je in het mooie prinselijke bos van de kasteelheer de Merode rondlopen, op het grondgebied van Kortenberg. 18 van onze Kang-benj trokken er het gebeuren mee op gang, waarna de pupillen en miniemen het beste van zichzelf gaven. 7 van de 27 eerstejaars pupillen, hadden ons truitje aan, en Martha Roelens bleek daarbij  met een 11° plaats over de beste papieren te beschikken, voor Elise Moeurs, 14°, Ine Servranckx, 15°, en Saar De Vocht, die als 16° binnenliep. 4 posities verder komen we Linde Moeurs tegen, en zij hield met de 20° eindplaats netjes Zanna Legrève, 22°, en Zoë Croimans, 25° achter zich.

kort1
al ROBA wat de klok slaat …, met Elise, Ine, Linde en Zanna …  

Hier in Kortenberg waren het vooral jongens en meisjes uit de kernen HERA en BETA die we de revue zagen passeren, al was het bij de 2°j pup meisjes weer een Diestse feestje, met de zusjes Nijs in een hoofdrol. Na 1 ronde hing Lenthe al mooi in 2° positie, en 1 lus verder had ze zich al knap losgewerkt van de rest van de kopgroep. Ook Febe Nijs zat bij aanvang nog mee in de voorste gelederen, maar moest, mede door toedoen van het ‘beukwerk’ van haar tweelingzus, wat posities prijsgeven. Finaal kwam ze uit op een mooie 11° eindplaats, net vooraf gegaan door ons sterke duo Louise Hoornaert en Feline Neefs, die knap 9° en 10° werden. Roza Vanaudenhove rondde onze puike inbreng af met een 17° stek.

Bij de pupillen jongens was het al HERA wat de klok sloeg. Zo zagen we bij de 2° jaars Lasse Peeters knap 3° worden, en die mooie podiumplaats had hij bij de eerste passage al duidelijk in handen. Een sterk baasje dus, die hier zijn kern-vrienden Finn De Coster en Kobe Heijlen, mooi 8° en 9°, het nakijken gaf.  

kort2
Net na de start … Lenthe al mee vooraan, en ook Febe op de 2° rij…
kort3
Lasse, op weg naar de ‘bronzen’ medaille!

Lowie Van De Put, 20°, Matteo Defever, 21°, en Tristan Petitjean, 25°, waren niet alleen fier op hun eigen optreden, maar ook blij omwille van hun sterke clubmakker Lasse, die netjes stond te blinken op het erepodium. Bij de 1° jaars was Louiz Claessens onze beste man in koers, voor ondermeer Lucas Salen, die hier 22° werd. Louiz passeerde halverwege in 4° stelling, en zou in de 2° ronde nog 2 plaatsjes moeten inleveren. 6° op 28 deelnemers is en blijft nog altijd een verrichting om trots op te zijn.  

 

kort4
Louiz, zonder verpinken meteen in de voorste gelederen …

Bij de miniemen meisjes zagen we Eline De Winter en Gitte Dufresne aardig voor de dag komen met hun 12° en 15° eindplaats, en dat op 26 atleten, maar het was toch Fien Peeters die met de meeste aandacht ging lopen, door hier deze koers alweer netjes naar haar hand te zetten. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk … vlotte start, nette controle, en stijlrijk afwerken in de laatste rechte lijn.

kort5
Knappe zege van Fien !

Bij de jongens 1° jaars zagen we een mooi duel tussen Lowie Celis en Mathis Iwens, en het was deze laatste die zich in de laatste rechte lijn dubbel plooide en alzo met een 12° plaats net 1 positie sterker was dan Lowie. Nadien wisten Thomas Vanhees, Lars Op de Beeck en Arne Happaerts nog beslag te leggen op positie 26, 33 en 35. Bij de 2° jaars zagen we een zekere Ilyo Dael aan de startlijn staan, in een tenue die aan geen enkele atletiekvereniging kon gelinkt worden, en ook in de uitslag staat achter zijn naam het woordje … ‘onbekend’ getypt, in het vakje clubvermelding. Maar daar hij zijn jasje net voor de start in de handen stopte van onze jonge master Melissa Van Den Driessche, hielden we hem toch even extra in het oog. Aan de meet bleek dit absoluut geen mislukte onderneming te zijn, want zonder de minste ervaring passeerde hij hier netjes als 6° de finishlijn, en hield daarmee meteen 14 lopers achter zich, waaronder Thijs Van Haute die 18° werd.

Bij de cadetten dames was het genieten geblazen van onze 3 jonge meisjes, zijnde Jolente Alen, Noor Peeters en Noor Latinis. De eerste 2 girls muisden er meteen vandoor, en waren een klasse te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Vrijwel gans de koers door liepen ze zij aan zij, zoals onderstaande foto mooi illustreert, en pas in de strook, naast de beek, richting finish moest Noor buigen voor de flitsende eindrush van haar lieve clubvriendin.

kort6
Het leek wel een trainingssessie … Jolente en Noor zij aan zij …

Ook ons 3° meisje in koers, de andere Noor, liet als 1° jaars een uitstekende indruk na, en liep stijlrijk (zie foto) naar positie 7. Het ziet er stilaan naar uit dat we in Vilvoorde, tijdens de provinciale titelstrijd, met een mooie lichting cadetten kunnen gaan uitpakken. Eindelijk …

kort7
Noor, op weg naar de 7° plaats …

Zo zou onze 1° jaars cadet Robbe Vandamme daar in het Driefonteinen-park wel eens bijzonder sterk voor de dag kunnen komen, want hier In Kortenberg was hij met zijn uitstekende 6° eindplaats in ieder geval al de beste 1° jaars, voor ondermeer zijn leeftijdsgenoot Kasper Rijnders, die 13° werd.
Onze 2 andere jongens, Rune Happaerts en Kwinten Dufresne, vochten een mooie onderlinge strijd uit, waarbij finaal Rune als 18° de buit binnen haalde, voor zijn vriend, die 20° werd.  

kort8
Sterk lopende Robbe !
kort9
Rune en Kwinten, op het padje naast de beek …

Slechts 6 scholieren meisjes verschenen er aan de start, en ook wij leverden spijtig genoeg geen bijdrage. Gelukkig konden we bij de mannelijke tegenliggers wel 2 gasten in stelling brengen, zijnde Lars Peeters en Sten Van Ouytsel, en zij wisten onze aanwezige supporters wel te bekoren. De nog fel verkouden Lars moest hier alleen de duimen leggen voor de 1 jaar oudere Daan Lievens, een familienaam die klinkt als een klok, daar in Vilvoorde. Maar onze eigen sterkhouder verwees wel de fameuze thuisloper Tijl Wachtelaer naar positie drie. Een geslaagde algemene repetitie dus, richting Roeselare volgende zondag. Sten kwam finaal uit op positie 9, en dat op 21 scholieren jongens, en ook hij kon en mocht tevreden zijn met zijn optreden hier (een foto verder in dit verslag).
Bij de dames W50 konden we alweer beroep doen op ons trio Ine Middel, Rita De Vries en Vera Meuris, en ook zij kunnen uit hun optreden alhier weer een extra portie vertrouwen tanken richting komende weken, vooreerst voor eigen volk in Wespelaar. Ine had aan het heuvelend circuit een bondgenoot, daar zij in het verleden regelmatig, samen met Jan, actief was in Wallonië, waar hellingen de evidentie zelve zijn. Het leverde haar finaal hier de 5° eindplaats op. Vooraan waren onze 2 andere dames de klus aan het klaren wat betreft de posities één en twee. Vera is in deze categorie nog steeds iemand waar iedereen respect voor uitdraagt, en Rita draait de voorbije weken op een voor haar doen erg fraai niveau, waardoor het koers na koers genieten is vanop de zijlijn. Voor onze winnares was het verrassend genoeg de eerste maal dat ze in Kortenberg aan de start verscheen.

kort10
Ine, in volle actie …
kort11
Vera en Rita … week na week …

Onze M50 mannen zijn momenteel onze meest actieve groep binnen de clubrangen. Op dit ogenblik hebben in totaal al 101 masters een nieuw borstnummer, waarvan maar liefst 79 uit Betekom, maar vooralsnog zijn het vooral de M50’ers die de crossspikes aantrekken. In Wespelaar willen we ze eigenlijk allemaal aan het werk zien, of althans … zo veel mogelijk. Datzelfde geldt ook voor onze 58 seniors, 29 juniors, 67 scholieren en 99 cadetten, die momenteel al over een nieuw borstnummer beschikken. Reken daarbij nog onze 158 miniemen, 167 pupillen, 150 benjamins en 46 kangoeroes, en je ziet meteen dat nog heel wat eigen clubleden zich nog moeten inschrijven voor de ‘battle of Wespelaar’. Bart De Nijs is in ieder geval klaar om de nieuwkomers bij de M50 met open armen te ontvangen. Hier werd hij alvast schitterend 4°, en het was Patrick Vanderstraeten die hem de bronzen positie ontfutselde. Ik zou Bart, als relatief ‘recente nieuwkomer’, willen aanraden om die naam eens even in te typen op zijn PC-klavier, zodat hij meteen zal merken wie hem hier van het erepodium hield … Nog 2 andere ROBA’s wisten een knappe top-10 positie binnen te halen, en dat waren Wim Wuyts, mooi 9°, en onze beresterke Filip Smets, 8°, die voor de derde maal op rij Wim het nakijken gaf, diep in de finale. Op positie 11 liep Pascal Van Ouytsel binnen, na een eveneens puik wedstrijdverloop, en even later passeerde Dirk Biscop de meet als 15°, en wist daarmee voor het eerst de hier debuterende Carl Raets, 18°, achter zich te houden. Dirk blijft ons week na week verbazen. Bart Demolder zagen we lichtjes ‘trekkenbenen’, als gevolg van een lichte spierverrekking in de R-bil, opgelopen in Mechelen, waardoor hij tevreden moest zijn met plaats 20. Hubert Grandjean klokte als 21° af, en zijn eerste woorden waren … ‘ik heb de trainer geklopt’ … duidend op Dirk van Kerkhoven, die positie 25 achter zijn naam kreeg. Op de vraag … ‘beste Dirk, waarom doet u dit nog…?’ antwoordde hij laconiek ‘nu en dan moet ik zelf weer even aanvoelen wat ik mijn eigen atleten aandoe’. Het blijkt dus om een soort therapeutische signaalfunctie’ te gaan … Of Ivo van De Broeck, onze recreanten-coach in de HERA-kern, er ook zo over denkt is ons niet geheel duidelijk, maar door als 32° binnen te lopen, gaf hij in ieder geval Peter Van Der Mosen, 24° en Jan Maus, 36°, alweer netjes het nakijken.

kort12
Hubert op de steile helling, en Dirk stilaan in de problemen … 
kort13
Ivo op de bergaf-zone…

Bij de seniors dames hadden we één ROBA-atlete van dienst, zijnde Margot Servranckx, die de 11° eindplaats opeiste aan de finishlijn. Ook bleef er één ROBA-juniore in het veld, namelijk Jitte Renmans, en zij deed hier haar wederoptreden na maanden van blessurelast, en nadien voorzichtige opbouw. ‘Zwaar labeur” zei ze achteraf, al kon ze met de 4° plaats best tevreden zijn.

kort14
Onze enige senior hier, Margot 
kort15
Jitte, heroptreden bij de juniors …

Bij de jonge masters M35 klom de reeds genoemde Melissa Van Den Driessche op het hoogste schavotje, al bleek het achteraf een zege die behoorlijk wat moeite en doorzetting had gekost. Halverwege koers kende ze een iets minder moment, in zoverre zelfs dat haar clubgenote Ruth Van Campen vanuit 2° stelling terug kwam aansluiten, en zich zelfs ging bemoeien met het tempowerk. In de laatste ronde kon Melissa het scenario weer terug in handen nemen, en bleef de te verwachten volgorde toch gerespecteerd. Ruth was zeer content met deze race, en vooral die 2° plaats na Melissa, en deze laatste trok zich finaal op aan het idee om toch te kunnen winnen, zelfs al liep het conditioneel niet geheel van een leien dakje.

kort16
2 mooi lopende, en strijdende dames, waar iedere ROBA-supporter naar uitkijkt !

Bij de jonge masters hadden we naast Wouter Verbist, 12°, een nieuw gezicht in koers, namelijk Jo Das, die hier debuteerde met een 18° plaats. De naam doet het al enigszins vermoeden (= ‘vader van’), en de goedlachse uitstraling waarmee hij hier rondliep, bewijst dat Jo een aanwinst is voor het team-gebeuren bij onze jonge masters. In diezelfde koers, maar dan bij de juniors, zat nog een andere nieuwkomer, die dit pittige parcours had uitgekozen om zijn debuut te realiseren. Jonas Van den Eynden is zijn naam, en net als bij Jo doet zijn ‘relaxed uitstraling’ het beste vermoeden qua inburgering in de juniorsgroep. Zijn eerste cross mocht hij alvast afvinken met een 5° plaats.  

kort17
Wouter en nieuwkomer Jonas in zijn spoor …
kort18
onze andere debutant … Jo Das (met de glimlach)

Na zijn eerste optreden, mocht Jo zich als ‘vader van’ transformeren naar de beste supporter van zijn zoon Lukas Das, die bij de seniors als 27° binnen liep. Tijdens het eerste deel van de 9880m lange koers was het vooral Lode Wuyts die de beste indruk uitstraalde, weliswaar op de voet gevolgd door Han Raets, die na een korte inactiviteitsfase (voorzichtig ivm beenvliesontsteking) de handschoen weer opnam, en meteen de degens kruiste met de andere jongens van ons team Michael. Naarmate de koers vorderde zagen we Han stilaan maar zeker het commando over nemen, en na welgeteld 35’11” koers passeerde hij de finishlijn als 13°, een kleine 20” voor zijn trainingsmakker Lode, die mooi 14° werd. Verder in het pak zagen we nog Joeri Perdieus als 21°, en Nico Ceusters, die onze rangen afsloot met positie 31° en dat na een mooi gelopen race, over dit pittige boscircuit. De meeste atleten lopen hier graag, niettegenstaande de kuitenbijtende hellingen, en de reden hiervoor is de mooie bosomgeving, die schril afsteekt van de meeste andere parcours, die vaak in eerder open terrein (Bonheiden, Mechelen, Wespelaar, Booischot, ….) worden afgewerkt. Spijtig genoeg komen de supporters iets minder aan hun trekken, daar ze steeds maar een klein deeltje van het circuit kunnen overschouwen.

kort19
Mooi boscircuit … Hier onze scholier Sten op de helling in de extra lus…
kort20
Han, onze beste senior in koers …

Voor sommigen wordt de cross van Roeselare de eerstvolgende opdracht, maar voor de meesten van onze clubgenoten zal de eigen ROBA-veldloop in Wespelaar de volgende uitdaging worden.

Beste ROBA’s niet twijfelen … wees present op de ‘evenementenweide’ in Haacht (Wespelaarse-steenweg 138), pal in de buurt van de sporthal met onze atletiekpiste (daar zijn ook de kleedkamers)  
De prijzen voor de G-atleten, Kangoeroes en Benjamins worden onmiddellijk aan de aankomst uitgereikt. Vanaf de Pupillen vind de prijsuitreiking plaats in het zaaltje achteraan in Cafetaria "Den Dijk" (Dijkstraat 1). Voor Pupillen en Miniemen wordt aan de aankomst aan elke atleet een ticket bezorgd waarmee de naturaprijs kan afgehaald worden op de reguliere prijsuitreiking.
Vanaf Cadetten gebeurt de prijsuitreiking bij naamafroeping.

Voor onze cadetten & scholieren, bij wie het examenspook om de hoek komt kijken, … kom lopen, even weg van de boeken, is echt iets ‘goeds’ voor het brein, in het bijzonder voor de toegangspoort van ons geheugen…, en dat is nu net de hersenzone die de dag nadien … ‘topfit’ moet zijn …

Uitslag: zie Atletiek nu

Groeten,
rudy