Verslag veldlopen 5 november

05/11/23 - Veldloop Waregem - Tongeren - Bonheiden       

Lenn Teugels … beste senior in Waregem!                                 

5nov1
Beresterke prestatie van Lenn, hier nog achter AZW-atleet Jonas Versteele!

(met toestemming ‘publicatie’ van de Brugse fotograaf Johan Heytens)    

Voorbije zondag waren de ROBA’s in verspreide slagorde aan het werk, zijnde een deel in Waregem, uiteraard allemaal mensen van ons Berlare-team, een 2° groepje collega’s doken op in het Limburgse Tongeren komende vanuit kern Diest, en een 40-tal atleten uit Betekom en Wespelaar zagen we aan het werk in het nabijgelegen Bonheiden, net over de Antwerpse provinciegrens. Qua aantal deelnemers waren er wel heel wat verschillen, om en bij de 982 in Bonheiden, wat meer dan het dubbel was dan Tongeren, waar 429 atleten waren ingeschreven. Waregem deed met 552 lopers net iets beter, en we starten ons verslag wel met die crossklassieker, daar onze enige zege daar te noteren viel, en dan nog in de hoofdreeks, die van de seniors.  
Het was onze talentrijke jonge senior Lenn Teugels die voor dat huzarenstukje zorgde, door de sterk lopende AZW-atleet Jonas Versteele in de laatste ronde het nakijken te geven. Aanvankelijk zat ook nog Mathias Hoornaert mee vooraan, maar die kreeg als 3° toch een halve minuut aangesmeerd, en dat na een koers van 8340m. Versteele zorgde voor een strak tempo (zie foto), maar Lenn ervaarde al snel dat hij op de modderstroken iets sterker was, en ook het bochtenwerk ging hem net ietsjes vlotter af. Door de regen van de voorbije dagen lag het circuit er loodzwaar bij, daar op zondag zelf het droog bleef en de strakke wind die kletsnatte bovenlaag snel omvormde tot een soort kleverige koekmassa. In de laatste ronde werd het duidelijk dat onze topper over betere adelbrieven beschikte dan zijn West-Vlaamse collega, en aan de meet bedroeg de kloof welgeteld 6 seconden. De vele aanmoedigingen van de Berlare-supporters deden hem duidelijk deugd, en daar hij volgende week in Mechelen aan de start staat, krijgen ook andere ROBA-volgers netjes de kans om hem komen te bewonderen. Dikke proficiat, beste Lenn!
Nog 7 andere ROBA’s van ons Berlare-team waren naar de Leie-vallei afgezakt, en ze bleven er niet onopgemerkt. Zo zagen we bij de 1°j pupillen meisjes Luna Ceulemans als 16° de meet passeren, en ons miniemenduo Tibe Rogiers, 1°jaars, en Sander Ceulemans liepen respectievelijk als 19° en 28° binnen, Sander bij de 2° jaars. Deze enthousiaste knaap is lid van onze BETA-kern, maar daar de grootouders in de regio Waregem wonen, had hij met veel plezier de verplaatsing gemaakt.  
Ook bij de cadetten jongens en meisjes hadden we telkens een duo, en twee van hen sleepten meteen een top-10 plaats uit de brand, en dat als 1° jaars! Zo zagen we Febe Vandersnickt knap 7° worden bij de meisjes, voor ondermeer Ebe Rogiers die eveneens puik voor de dag kwam met haar 13° stek. Bij de jongens kenden Jarne De Wilde en Emiel Aelterman hun vuurdoop in de cadettenkoers, en geen van beiden liet zich uit zijn lood slaan. Jarne bleek na welgeteld  2890m slechts 5 rivalen voor zich te dulden, en Emiel zat wat verder in het pak, en liep als 16° binnen.  

nov523_2
Jarne, meteen op niveau bij de cadetten !

Helemaal fraai was het optreden van scholiere Laura De Saeger, die mooi 4° werd, en dat na een volstrekt mislukte start. Vanuit quasi de laatste positie schoof ze geleidelijk op naar de voorste gelederen, om in een groepje van 8 jonge dames te verzeilen. Maar ook daar bleef ze niet bij de pakken zitten, en mede door de steun van de Berlare-supporters schoof ze finaal nog 2 plaatsen op, om alzo net naast het podium te eindigen.

nov523_3
Laura rukt op naar de voorste gelederen …
nov523_4
Emiel en Ebe...
nov523_6
en Febe

Diezelfde 4° was ook weggelegd voor onze DAK-cadet Jana Nulens, die met 28 andere jonge dames op pad werd gestuurd in de veldloop van Tongeren, en dat voor een koers van welgeteld 2750m. Snel vormde er zich een kopgroepje van 5 meisjes, en vrijwel driekwart van de koers bepaalden zij daar vooraan het wedstrijdgebeuren.  

nov523_7
De kopgroep, met Jana, vormt zich snel …

Jana maakte er mede een zwaar bevochten strijd van, en finaal waren de 2 ‘river crossings’, zoals haar trainer Tom het zo mooi omschrijft, er net teveel aan, waardoor ze op positie 4 strandde. Ook de cadetten jongens Bent Artoos en Tijl Vaninbroukx mochten de wei in, voor exact dezelfde wedstrijd als de meisjes, en onze heren waren blijkbaar goed uitgeslapen, want ze passeerden er als 1° jaars de meet op een knappe 8° en 10° plaats. Van een uitstekende ‘overgang’ gesproken!! Eerder op de middag zagen we Lowie Celis en Ferre Weckx aan het werk bij de 2°jaars miniemen,  en ook zij leverden beresterk werk af met respectievelijk een 9° en 10° eindpositie.

nov523_8
Lowie en Ferre
nov523_9
Bent op kop, met achter zich Tijl; aangemoedigd door hun trainer Tom …

Hun trainer Tom Artoos liet bij de jonge masters M-35 een 12° plaats optekenen, terwijl bij de M50 Chris Wouters naar een meer dan uitstekende 2° positie liep, alleen voorafgegaan door de sterke Stefan Rens. Chris kan niet langer wegsteken dat de conditie ontegensprekelijk in stijgende lijn is.

nov523_10
Chris in volle actie …

De grootste groep ROBA’s was in Bonheiden actief, 41 om precies te zijn. Net als in Tongeren wisten ze het ook daar niet droog te houden, vooral tijdens de cadettenwedstrijden. Het dagenlang natte weer zorgde er voor dat de klassieke parkings in de weiden ditmaal niet werden vrijgegeven, iets wat de dag voor de cross nog netjes werd doorgegeven aan de deelnemende clubs.  
Bonheiden stond wel op de ROBA-crosskalender, maar niet voor de pupillen en miniemen, wat meteen verklaarde waarom er slechts 7 van die jongelui  van de partij waren. Hanane Adala zagen  we wel knap 10° worden bij de 1° jaars pupillen, en dat op 32 meisjes, en ook de 1 jaar oudere Martha Roelens dook met een mooie 9° stek de top-10 positie binnen, voor ondermeer Paulien De Pelsmaeker, die als 18° binnenliep.  
Bij de jongste miniemen vochten Eva Maes en Ellen Borremans een wedstrijd binnen de wedstrijd uit, met een 26° en 27° plaats als eindscore. In de koers van de 2° jaars miniemen jongens voerde Arne Happaerts als 41° een eenzame strijd als enige ROBA-knaap in die wedstrijd, een lot dat het 1 jaar jongere duo Kobe Heijlen en Tristan Petitjean tenminste bespaard bleef, als respectievelijk 25° en 34°.  
Nette Maes bleek bij de cadetten meisjes over de beste papieren te beschikken door netjes midden in het pak als 25° binnen te lopen, en dat na een sterk bevochten koers. Ze klopte meteen de twee clubgenoten Sanne Geets, 44°, en Silke De Weerdt, die 49° werd. Bij de jongens stond Jarne Rymenants met een 12° positie bovenaan de pikorde, doch de verrassend sterk lopende 1°jaars Jomme Swinnen bleef gans de cross door netjes in de buurt, om finaal als 14° te arriveren. Onze 3° man in koers, Rune Happaerts, zou beslag leggen op positie 34. Toen deze stond uit te hijgen aan de finishlijn, werkte zijn HERA-collega Helena Bries haar wedstrijd af bij de scholieren, en zij liep als 14° binnen, net voor haar vorige trainer Vera Meuris, die 4° werd bij de masters-50. Verder in het pak zagen we Rita De Vries naar positie 7 lopen, net voor Greet Alen, die 8° werd, en het gat maar niet dicht kreeg.
Nadien begon meteen de leegloop aan toeschouwers, waardoor het gebeuren snel aan sfeer inboette. Zij zagen dus bijvoorbeeld niet Joost Jansen 12° worden bij de scholieren jongens, voor Pepijn Defauw, 16°, en Ward De Nijs, die 25° werd. Gelukkig was hun trainer Julia van de partij, niet alleen om alles in goede banen te leiden, maar ook haar ‘aanmoedigingspotentiaal’ maakt bijzonder veel goed. Wendy Vermaelen en Veerle Smets, 15° en 16° bij de masters-35, zullen haar zeker horen roepen hebben.

Onze grootste groep ROBA’s vonden we terug bij de masters M50, waar op de 50 startende atleten er 11 onze clubkleuren droegen. Finaal bleek Bart De Nijs met een schitterende 6° plaats onze beste man in koers, voor Wouter Verbiest en Danny Van Bael, die respectievelijk als 7° en 9° nog een top10 plaats wisten binnen te halen. Zij kunnen van een mooie ‘seizoensopener’ spreken, en dat geldt ook voor Benny Van Vlasselaer, Filip Smets en Wim Wuyts, die beslag legden op de 12°, 14° en 19° positie. Verder in het pak zagen we Dirk Biscop zijn klassieke ‘inhaalrace’ afwerken met de 29° stek als beloning, en Hubert Grandjean, 31°, en Rudi Strouven, 36°, als enkele van zijn slachtoffers. Paul Vermeylen, 38°, en Joris Robeets, 43°, maakten er onze inbreng compleet.  
Bij de jonge masters was Kristof Speltinckx onze sterkste man in het veld, met een 12°plaats, voor Bart Dewil en Tim Cypers, die als 34° en 36° binnen liepen. In diezelfde koers van 5750m zat ook 1 junior van ons, zijnde Thomas Devroye, en hij legde beslag op positie 10 in de juniorsuitslag.  

Onze jonge master Pieter Verschoren opteerde om hier bij de seniors de 9350m af te werken, en dat leverde hem een fraaie 4° plaats op. Helemaal knap was de prestatie van zijn trainingsgenoot Sander Das, die bijzonder sterk voor de dag kwam, mede door de luide aanmoedigingen van de trotse ouders, en gans de koers door een knap tempo wist te behouden. Finaal lag de knappe 11° stek te wachten op de net afgestudeerde burgerlijk ingenieur. Het vele trainingswerk van coach Michael werpt zijn vruchten af, zoveel is duidelijk.
Als laatste koers werden 2 masters, 4 juniors en 20 seniors van start geschoten om de 2900m durende korte cross af te werken, met daarbij onze kersverse junior Seppe Bossaert en senior Daan Coremans. Deze laatste zou als 11° van het totale pak de meet passeren, net 5” voor Seppe, die als 14° en 2° junior binnenliep.  
 
Volgend weekend staat op zaterdag Mechelen gepland, en zondag Tessenderlo, het wordt dus alweer ‘kiezen’ geblazen. En nog 1 week later staat het Belgisch kampioenschap op het programma, bij de buren in Hulshout. Het blijft bijzonder … ‘raar aanvoelen’, zo’n titelstrijd bij het begin van het alsmaar korter wordend veldloopseizoen … Onze masters hebben dan een dagje vrij, want hun titelstrijd staat gepland op 9 december, op het mooie Brusselse parcours, netjes 1 dag voor het Europees kampioenschap aldaar. Dat is eens iets totaal anders dan die exotische editie van vorig jaar, in een parkje aan de Frans-Belgische grens …  
 
Rudy
 
Uitslagen = zie ‘atletiekleven’