Verslag veldloop Tessenderlo - Lebbeke

13/11/2022 - Veldlopen Tessenderlo - Lebbeke - Halve marathon Kasterlee

Vince en Yorick ettaleren hun klasse …              

2 dagen na de succesrijke veldloop van Mechelen was het toch even slikken, daar bij onze goede buren van Looise, op hun cross net achter de atletiekpiste. Als we de cijfers van ‘atletiek nu’ mogen geloven waren er amper 517 ingeschrijvingen, waarvan meer dan de helft kwam vanuit ROBA, 148 stuks, en hun eigen thuisstal, met 136 atleten. Ook vanuit de Antwerpse Kempen (Herentals, Geel, Mol, Arendonk en de kersverse club ‘Meerhoutse atletiekvereniging’) liepen er kleine groepjes rond, maar zeer opvallend was het absenteïsme vanuit de andere Limburgse clubs. AVToekomst was met 19 atleten nog de beste leerling vanuit die provinciale klas. Deze veldloop in Tessenderlo behoort niet tot het zgn ‘Limburgs crosscriterium’, en dat verklaart waarschijnlijk waarom er hier zo weinig truitjes te bespeuren waren vanuit Alken, Genk, ADD, ATLA en Bree, alsook vanuit Lommel, Dilsen en Sint-Truiden. Neerpelt, dat ook in dit streekgebonden criterium zit, deed met 15 atleten nog een bescheiden duit in het zakje. Echte veldloop-concurrentie hadden ze alleen maar vanuit het verre Aalter en Lebbeke, dus dat is verwaarloosbaar, en de halve marathon van Kasterlee heeft natuurlijk enkel effect bij de seniors en masterswedstrijden. Daar was bijvoorbeeld ons duo Evy Hens en Lise Van Casteren hun marathonvoorbereiding aan het afwerken, zij het dus op de halve afstand, en dat zijn 2 dames die anders mogelijk wel naar Tessenderlo waren afgezakt. Op 11 december staan ze aan de start van de marathon in Malaga, en vandaar dat deze 21km, op veelal onverharde weg, op hun programma stond. Lise hield er trouwens een goed gevoel aan over, met een zeer stabiel gelopen wedstrijd (1u32’35”), en finaal de 4° dame in koers. 1 plaatsje hoger, 3° vrouw in koers, vonden we Evy terug, en dat in een tijd van 1u32’06”. ‘Niet meteen een topgevoel’, zei ze zchteraf, het was moeilijk om het tempo vast te houden, en door de heuvelende eindzone was het knokken geblazen tot op de meet.
Maar we keren terug naar Tessenderlo, waar we zoals gezegd de grootste delegatie waren, met vooral een indrukwekkende inbreng van onze DAK-vrienden, in het bijzonder bij de jeugd. Maar liefst 23 Kangoeroes en 38 Benjamins (24 jongens, 14 meisjes) gaven er alweer het beste van zichzelf, en dat met een enthousiasme om ‘u’ tegen te zeggen!
 

tess1
Maar een deel van de bonte bende …. (foto Jo)
tess2
Enkele Benjamins meisjes … in hun wit ROBA-truitje…
tess3
Dikke vrienden bij de Kangoeroes, zoveel is duidelijk  (kijk op onze schitterende jeugdwerking, o.m. Diest)   (Foto Jo)

Ook bij de pupillen vielen we op door onze ruime aanwezigheid. Zo hadden we bij de 1° jaars pupillen meisjes 15 Roba’s onder de 38 deelnemers, en bij hun 1 jaar oudere vriendinnen stonden 9 van de 33 meisjes er met een truitje, waar onze supporters meteen enthousiast op reageren. Voor hen is het overduidelijk nog een leerproces, zeker bij de 1° jaars, en dat zien we aan het ‘samenhokken’ in de koers, aan het opzoeken van een clubvriend(in), waarvan je weet dat je haar of zijn tempo aan kan.

Zo was Eveline Van der Elst met haar 14° plaats onze sterkste jonge dame bij de 1°j pupillen, maar achter haar was het een ‘samenscholing’ van jawelste tussen positie 22 en 25, Hanna + Olivia + Paulien + Lena, en tussen positie 29 en 38, met Sam, Flore, Celeste, Zanna, Kaat, Jools, Nora, Fynn en Estelle in een hoofdrol. Ook bij de 2°jaars zaten Sarah Roland, Feline Neefs en Finne Janssen op mekaars lip, daar op die positie 12, 13 en 14, en ook Roza Vanaudenhove, Maria Claes en Louve Speelmans konden als 18°, 20° en 22° mekaar haast aanraken. Op plaats 29 + 30 + 33 zagen we nog Lien Van Kerckhoven, Nell Byl en Alex Coremans binnenlopen.

tess4
Louve Speelmans, Nell Byl en Lien Van Kerckhoven knokken voor iedere meter ….  

Bij de jongens zagen we hetzelfde natuurlijk fenomeen, zoals bijvoorbeeld Brent Verhemeldonck, Nino Kanpen en Jelle Knapen die als 11°, 12° en 13° de meet passeerden bij de 2° jaars. Geheel vooraan vochten Flor Vercammen en Daan Aertgeerts een mooi gevecht uit voor positie 3 en 4, en finaal trok Flor het laken naar zich toe, waardoor hij ook de mooi lopende Arthur Sueters, hier 9°, het nakijken gaf.  

tess5
Flor (nr 635) gaat met een laatste flits nog voorbij zijn vriend Daan … knap mannen!

Helemaal knap was het vertoon van onze 1°j pupillen, waar we zelfs 2 gasten op het erepodium hadden staan. Ook zij kregen 1035m voor de voeten geschoven, maar dat weerhield Olivier Hye er niet van om er meteen onderuit te muizen. Als door een wesp gestoken dook hij de heuvelende B-ronde in, met zijn wit ROBA-truitje van bij de benjamins nog aan, waardoor niet meteen iedere ROBA-volger door had dat dit stijlrijk lopend manneke vooraan ééntje van ons was. Even heerste er nog de vrees dat hij een prijs zou moeten betalen voor die omstuimige eerste wedstrijdhelft, maar dat was dus duidelijk buiten de klasse van deze Olivier gerekend, want hij bleef mooi op dat fameuze aanvangstempo verder ‘ronddraaien’. Ook op positie drie hadden we een talantrijke knaap rondlopen, zijnde Louiz Claessens, en ook hij kende geen zwak moment, op dit bochtenrijk parcours. Terecht apetrots mecht hij even later, samen met Olivier het ereschavotje betreden.

tess6
Olivier, prachtig lopend naar de zege…
tess7
… en samen met Louiz staan te blinken op het podium!

Ook onze 3 andere 1°jaars jongens pupillen lieten zien dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Basiel De Keersmaecker werd mooi 6°, net voor Lars Vervloesem, puik 7°, en ook Oliver Ooms mocht met zijn 12° plaats, op 23 lopers, met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten.

Diezelfde inzet en wil om er iets moois van te maken zagen we ook bij de miniemen meisjes. Denken we maar even aan Ava Lambrechts, Julie De Swert en Lili Servaes, die bij de 1° jaars als 22°, 24° en 26° over de meet liepen, of het duo Lena Van Aerschot en Jana Goris, die positie 17 en 19 voor ons wisten binnen te halen. Net als wij waren ze ongetwijfeld geschrokken van de bijzonder felle start van onze Ella-June Slaets, die met een ruime voorsprong de zone rond het voetbalplein voor haar rekening nam. Dat tempo was onmogelijk vol te houden, en ze moest tijdens het 2° deel van de koers noodgedwongen wat gas terugnemen. Finaal lag de 11° plaats op haar te wachten, en daarmee bleef ze net buiten schot van Britt Vernelen, die knap 13° werd.

Onze 2° jaars miniemen hebben al wat meer ervaring en vooral meer wedstrijdritme op hun nog jonge teller staan, waardoor ze zo’n koers al beter kunnen ‘lezen’ en dus ook inspanningen efficienter zullen doseren. Met 9 Roba’s in deze koers werd er alweer ‘alertheid’ verwacht van onze supporters langsheen het parcours, want je moest bij momenten haast 3 à 4 namen tegelijk uitroepen...  Ana Sueters, Kaat Deckers, Liv Janssen en Jade Vrijsen vochten immers haast zij aan zij mee vooraan (zie foto van Sven), waardoor de spanning bleef sidderen tot aan de finishlijn. Finaal wist Kaat de zilveren plak binnen te halen, en ook Ana mocht als 3° atlete mee op het erepodium, zoals onze topfotograaf Sven voor de eeuwigheid heeft vastgelegd.

tess8
stijlrijke Ana, voor Kaat en Liv…
tess9
Kaat en Ana … terecht fier op zichzelf !

Ook Liv en Jade mogen trots zijn op hun 6° en 7° plaats. Het rijtje ROBA-uitslagen werd vervolledigd door de puik strijdende Jolyn Dendas, 22°, Annabel De Keersmaecker, 19°, en Elise Minnart, die als 18° binnenliep. Halverwege het pak vochten onze 2 sterke ‘werpers’ Maya Frederickx en Mila Verheyen een sportief ‘onderons gevechtje’ uit, wat resulteerde in een fraaie positie 12 en 13.
Die onderlinge gevechtjes zagen we ook terug bij de jongens, waar we 5 eerstejaars en 3 tweedejaars mochten begroeten. In die eerste reeks was onze stijlrijk lopende Ferre Weckx met zijn 7° eindplaats net iets te sterk voor Daan Wollants, knap 9°, en Jaan Tuerlinckx, die fraai als 10° binnen liep. Daarmee liet hij Mats Smeyers en Fabian Vandenberghe, 13° en 17°, netjes in het zand bijten. Bij de 12 jarigen ging er zowaar een Nederlander met de zege lopen, en die buitenlandse inbreng kostte onze immer gemotiveerde Milo Caers een podiumplaats. Zeer sterk lopend passeerde hij hier de meet als 4° loper, voor zijn eveneens mooi presterende clubvrienden Lias Van Alsenoy, knap 5°, en Tijl Vaninbroukx, die als 10° binnen liep.

tess10
Ferre, mooie stijl! 
tess11
Milo, voor Lias en Tijl, … onder het waakzaam oog van de mama en trainer Dirk (de mama was zelf ooit nog Looise-atlete … dus een kenner…)

Na de miniemen verwacht je in ieder verslag meteen de verrichtingen van de cadetten te kunnen aanschouwen, maar in Tessenderlo denken ze daar even anders over. Neen, die worden netjes voorzien voor de allerlaatste koersen, en hier mogen na de miniemen meteen de seniors hun opwachting maken. Als het doel van deze ongebruikelijke programmering is om … ‘meer volk ter plaatse houden voor het hoofdprogramma’, dan moeten we vaststellen dat het een maat voor niets is geweest. Dat is geen verwijt richting onze goede vrienden van Looise (zeer goed buurtschap tussen hen en onze Kern DAK…), maar een zuivere vaststelling … ‘eens het jeugdprogramma achter de rug … is het voor 80% van de toeschouwers inpakken en wegwezen…’. Onze speaker van dienst, Paul Winnepenninckx, die samen met de podiumspeaker fraai werk afleverde, moet vanaf nu dan meteen het liedje ‘opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijk haast… ‘ van Herman Van Veen door de muziekboxen laten galmen…

Zo hebben alweer veel te weinig toeschouwers de ‘one man show’ van onze beloftevolle jonge senior Yorick Van De Kerkhove kunnen aanschouwen. In volle opbouw richting de selectie-cross van Roeselare (aanduiding Europees kampioenschap …) had hij nochtans heel wat ‘kilometers arbeid’ in de benen, maar dat was er niet echt aan te zien. Heel even geraakte Kim Ruell in het spoor van onze knap lopende jonge gast, maar met één droge demarrage was hij losgeslagen voor de rest van de koers. Verder in het pak, was onze 2° man in koers Nico Ceusters zijn wedstrijd netjes in de plooi aan het leggen, wat finaal resulteerde in de 13° eindpositie. Vooraan had Yorick net geen 31’ nodig voor de 9470m, en lapte de achtervolgers, Kim Ruell, Laurent Bierinckx, Simon Ferson en Simon D’Hoore een quasi volle minuut aan hun broek. Knap vent!   

tess12
Spelenderwijs weglopen …. Machtig mooi… 
tess13
Nico, op het korte heuveltje …

Even later kregen we een 2° machtsvertoon op een schoteltje aangereikt, en ditmaal was Vince Van Winckel de chef-kok. In de eerste ronde zagen we onze 3 juniors, zijnde Daan De Ceulaer, Tuur Aerts en Vince de ganse bende op sleeptouw nemen, iets wat Daan nadien enigszins moest bekopen. Dat kon ook moeilijk anders, gezien zijn krappe trainingsarbeid na maanden inactiviteit. Tuur bleef wel mooi standhouden vooraan, al maakte hij zich natuurlijk geen illusies toen Vince stilaan maar zeker het tijd vond om het gaspedaal even verder in te drukken. Meteen wist de rest van het veld hoe laat het was, en dat geldt ook voor de jonge masters die uiteraard dezelfde 6450m kregen aangeboden. In die koers zagen we Kristof Speltinckx mooi stand houden, wat finaal hem de 6° plaats opleverde. Jeroen Rijnders, uiteindelijk 12°, en Tom Nulens, die 17° werd, moesten overduidelijk hun meerdere erkennen in de ‘groot lopende’ Kristof. Vooraan was er geen kruid gewassen tegen de losgeslagen Vince, wiens verkoudheidsproblemen (zie cross Mol) achter de rug liggen. Samen met Tuur, die als 2° binnenliep werd hij naar het erepodium geroepen, waar Sven alweer als de pinken bij aanwezig was.

tess14
Niemand in de buurt …. 
tess15
Tuur en Vince … 2 gasten van trainer Dirk
tess16
Kristof, beresterk op zulk terrein …

     

tess17
Tom en Jeroen in achtervolging …

Bij de seniors vrouwen zagen we Merel Geerts met vele vraagtekens aan de startlijn staan, na een periode met sinusitis-perikelen, en de impact daarvan op de fysieke paraatheid. Achteraf kan en mag ze spreken van een geslaagd wederoptreden, met haar 4° plaats op 11 seniors dames. Onze winnares bij de jongste masters, Ruth Van Campen, kon in ieder geval mee profiteren van de actuele conditie van Merel, door lang in haar spoor te blijven, waardoor ze buiten schot bleef van haar naaste concurrent, onze eigen Sofie Fierens.

tess18
Merel, met Ruth in haar slipstream

Net als Merel stond ook Ruth met vraagtekens aan de startlijn, want na haar marathongebeuren was het maar zeer de vraag hoe ze op deze korte afstand van 5,5km al zou kunnen uitpakken. 23’18” later was die vraag positief beantwoord, en met die chrono kon ze Sofie een kleine halve minuut achter zich houden. Veerle Smets maakte met haar 13° plaats onze inbreng bij de M35’ers netjes rond.  

tess19
2° koers voor Sofie, en al meteen samen met winnares Ruth op het podium ….

Ook bij de Masters 50+ moest fotograaf Sven in de buurt blijven van het erepodium, want zowel bij de dames als de heren spraken onze clubleden een aardig woordje mee, daar vooraan in hun wedstrijd. Denken we maar aan Vera Meuris, knap 2° na een puike koers, en Rita De Vries, die haar sterk optreden zag beloond met de bronzen medaille.

tess20
Vera en Rita … 
tess21
en Chris en Benny …

Ook onze 3° vrouw in koers, Ine Middel, kan tevreden terugblikken op diens 3435m lange wedstrijd, die haar op de 5° eindplaats bracht. Ze werd daarbij luid aangemoedigd door haar levensgezel Jan Maus, die iets later in zijn eigen koers als 26° over de meet liep, één positie achter Peter Van der Mosen. Dirk Biscop strandde op positie 15,  quasi in het spoor van Carl Raets, die als 13° binnenliep. Pascal Van Ouytsel, 11°, kwam een kleine 5” tekort voor een top-10 plaats, iets waar 5 clubgenoten van hem wel in slaagden. Vooraan vochten Chris en Benny een bijzonder mooie strijd uit, die pas op de meet werd beslecht, met een beresterk spurtende Benny, die in het spoor van zijn Diestse clubmakker binnenliep. Ook Bart De Nijs, Filip Smets en Wim Wuyts waren zeer te spreken over hun eigen optreden, dat ze mooi afsloten met positie 5, 7 en 8. Dit zijn 3 atleten die het vooral moeten hebben van egaal tempowerk, dat een niveau te hoog ligt voor menig concurrent.

tess22
Wim en Filip …
tess23
Carl, richting de B-toer …

Tot slot nog de cadetten, want zoals reeds gemeld waren zij het die dit cross-gebeuren mochten afsluiten. Onze eigen 7 jonge dames, en 6 jonge heren hielden gelukkig de aanwezige ROBA-supporters nog langsheen het lint, en achteraf bleken ze ons vertrouwen absoluut niet te hebben beschaamd. Bij de jongens was Joost Jansen onze sterkste man in koers, en hield met zijn 13° plaats de vrienden Pepijn Defauw, 15°, en Jarne Rymenants, 17°, netjes achter zich. Verder in het pak waren Ward de Nijs, 23°, en Tom Vanstechelman, 24°, een robbertje aan het uitvechten,  waar ondermeer Arthur Op ’t Eyndt, 25°, geen antwoord op had.  

tess24
Arthur, Tom en Ward ….  

 

tess25
Sari en Kato,  op een kleine 300m van de meet …

Het doet ondergetekende zeer veel deugd dat we stilaan maar zeker meer cadetten meisjes aan de start krijgen op de diverse veldlopen, en ook hier was dat alweer het geval. Bij de passage doorheen de zandzones zaten er in de 9 koppige leidersgroep nog 3 Aubergine-meisjes, zijnde Sari Jonckers, Jana Nulens en Kato Van Stechelman. Doch in de snelle afdaling richting B-ronde liepen 3 concurrenten weg, en die zouden ze niet meer terugpakken, hoezeer indrukwekkend de eindspurt van Sari en Kato ook was. Op de meet was het haast een fotofinish-verhaal, en het verdict viel in het voordeel van Sari, die dus plek 4 achter haar naam kreeg. Kato mooi 5°, en ietsjes verderop Jana op positie 6. Een prima collectief verhaal dus, wat nog mooier werd gemaakt met de 11° eindpositie van onze snelle Maya Wittevrouw (hier en daar een cross meepikken richting zomer is perfect oké …), die daarmee ons trio Lara Goris, 14°, Rosanne Tuerlinckx, 15, en Noor De Nijs, 18°, het nakijken gaf.               
 

tess26
Noor, Lara, Kato, Sari, Jana, Rosanne en Maya, … 3 minuutjes voor het startsignaal

Tot slot trekken we nog even naar het Oost-Vlaamse Lebbeke, waar een aantal clubvrienden van ons Berlare-team present waren op de Memorial Maurits Vanderstraeten. Meteen in de eerste echte wedstrijd van de dag, dus de 1°j pupillen meisjes, was het al meteen bingo, want onze Iris Wulteputte gaf al de 27 concurrenten meteen het nakijken. Een naam om te onthouden, zou ik denken! Ook bij de pupillen jongens liep er iemand in ons truitje, zijnde Tibe Rogiers, en hij legde beslag op een mooie 14° plaats. 3 van onze miniemen meisjes verschenen er aan de start, en dat waren naast onze enige 1°jaars, Britt Wulteputte, die 35° werd, ook nog Ebe Rogiers en Lena Vermeire, die knap 11° en 13° werden bij de 2° jaars. Onder de 25 2°jaars miniemen jongens zaten 3 sterke ROBA’s, die zich allemaal in de top-10 wisten te nestelen. Jarne De Wilde passeerde als 4° de finishlijn, net voor Samuel Van Assche, mooi 5°, en de puik lopende Emiel Aelterman, die 8° werd.

Bij de scholieren wist Isas Van Assche beslag te leggen op positie 12, niet slecht voor een eerste- jaars, en datzelfde geldt al zeker voor Xantippe Servotte, die knap 2° werd bij de scholieren meisjes, achter de Aalstse Saar Van Laethem. Tot slot vonden we onze senior Elien Osselaer terug op plaats 7, en daarmee zat ze netjes in het midden van het 14 koppige damespeloton. Ook in Lebbeke waren er maar 627 atleten ingeschreven.

Stilaan maar zeker komt onze eigen veldloop van Wespelaar in zicht, meer bepaald op zondag 4 december. Dat moet absoluut de eerste grote afspraak zijn voor AL onze Roba’s, van klein tot groot!

rudy