Verslag meeting Sint-Niklaas en Ekiden

21/10/23 - Meeting Sint-Niklaas - Ekiden Brussel

Laatste verslag van seizoen 2022-23 !!

Met de z.g.n. ‘werpmeeting van de laatste kans’ en de Ekiden in de hoofdstad werden de kaarsjes van het atletiekjaar 2022-2023 definitief uitgeblazen. En welgeteld … 1 dag later wordt met veel enthousiasme het nieuwe seizoen al ingeluid, en daarvoor moest u in Berlare zijn op de fameuze Relays CrossCup-manche. Op deze laatste organisatie komen we terug in een volgend artikel, het 1° van het seizoen 2023-2024…

Slechts één ROBA-atlete liet die ‘laatste werpkans’ niet liggen, en dat was onze master Lindsey Van Espen. Zij trok dus naar de piste van Sint-Niklaas, in de hoop om haar PR-verrichtingen bij het kogelstoten en discuswerpen nog wat aan te scherpen. Met respectievelijk 8m82 en 28m76 zat ze trouwens nog steeds op een aardig niveau, maar het verhoopte nieuwe persoonlijke record zat er niet meer in.

Dus richten we onze blik snel op het Brusselse Ekiden-gebeuren, een onderdeel van de wegatletiek dat is komen overwaaien vanuit Japan, en dus niets anders is dan een marathonafstand lopen in estafettevorm. De 1°, 3° en 5° loper krijgt 5km voor de kiezen, de 2° en 4° loper werkt 10km af, zodat de laatste loper, de 6° teamatleet nog exact de laatste 7km195m moer rondkrijgen. En alles wat uit Japan komt zit vol symboliek, dus een gewoon alledaags estafettestokje is hier uit den boze, hier wordt afgelost met een specifieke sjerp, de z.g.n. ‘Tasuki die om het lichaam moet gedragen worden.

Vanuit ROBA waren 2 teams present, zijnde een jeugdig mannenteam vanuit onze HERA-kern, en een 2° ploeg, gevormd met de mannen die in Betekom actief zijn met Michael Vermeylen als trainer. en het is deze Michael, Mike voor de vrienden, die ons onderstaande artikel doorstuurde:

Brussels Ekiden 2023. Dat is in sfeer, teamspirit en amusement. Perfect om de benen eens te roderen in voorbereiding van het winterseizoen. Het Roba’s Turtle Team was er weer graag bij.
e1                   
Een ‘winderige editie’ lijkt nog te eufemistisch omschreven, gezien de mooie Brusselse lanen elke ronde met meer takken bezaaid werden, menig nadarhek herhaaldelijk klink omver ging en ook de voorziene springkastelen, tot grote spijt van het gehele team, voor de veiligheid plat dienden te blijven. Amuseren tijdens de koers dan maar!
Startloper Wout Coenegrachts, in volle voorbereiding voor zijn debuutmarathon te San Sebastian, zat direct mee in de voorste gelederen en kon het tempo prima aanhouden. Hij leverde een dijk van een prestatie en gaf het lint na 5km in 16’26” als 4e door aan Pieter Verschoren. De 36jarige veteraan, in wederopbouw na een sterke zomer, liep een egale 10km en draaide soepel twee toertjes van 17 minuten rond. Twee plaatsjes afgegeven, maar ook 1 terug ingehaald.

e2
Zo lanceerde hij Lander Van Dyck voor de volgende 5km. Een korte afstand voor onze jongeman, die zich graag toelegt op de dubbele fond. Lander hield goed stand en liep binnen in 17’31”. “Die laatste berg is echt moordend voor de benen”, zo getuigde hij na een geslaagd Ekiden-debuut. Ruben van Baelen mocht van die laatste berg twee keer genieten. Opgejaagd door club RIWA liep hij al slalommend tussen menig gedubbelde, mooi egaal uit in 34’31”. Zelfs met de mindere weersomstandigheden deed hij daarmee 11 sec beter dan vorig jaar en kon hij ondermeer Dennis Galerin (sub 32’ over 10.000m deze zomer) de 2e ronde nog afschudden. Op dat moment hingen we op de 6e plaats algemeen en 5e atletiekclub. Dit werd tevens ook de einduitslag. Onze 5e man, Lode Wuyts, wilde zich na een reeks overwinningen deze zomer daar duidelijk niet bij neerleggen, en klokte de snelste km van het team (3’00”!). Eenmaal het Brussels reliëf er in zijn nadeel keerde moest hij de duivels inbinden, maar hield stand. Lode klokte dapper af in 16’55 en bracht zijn team terug korter bij de 4e plek. Han Raets, die in de Baalse Kermisloop bewees dat hij naast een sterke 1500m ook lang een hoog tempo alleen kan draaien, mocht de laatste 7,2km afwerken. Alleen en met nog wat extra heuvels in de laatste lus, liep hij een sterke wedstrijd. Han kreeg op de piste de 4e plek zelfs nog in het zicht. Met een scherpe tijd van 24’16” was ook hij zeer tevreden.
Resultaat: 6e in het algemeen , en 5e club op dit sterk vertegenwoordigd BK Ekiden. Met het nieuwe  teamrecord nu op 2u23”41”, tevreden huiswaarts! Op naar de 24u, Rhurseemarathon en de crossen !
Ook onze sympathieke Wespelaarse jeugdigen waren van de partij, de “Roba-Badeentjes”. Deze gemiddeld 17-jarige ploeg, die vooral bestaat uit snelle sprinters en een tweetal eerder halve fond lopers- waarvan er al ééntje de twee minutengrens op de 800m brak deze zomer nota bene- trotseerden het weer en de kilometers met succes! Met Kamiel Van Rompaey als startloper (K5 in 20’41”), Lander Dewyngaert (10k in 42’54”), Wout Van Breedam (5K in 20’11”), Seppe Bossaert (10k in 38’39”), Daan Van Breedam (5k in 20’58”) en Jonas Eelen (7.2k in 30’16”), klokten zij een totaaltijd van 2u53’41”. Goed voor een 25ste plaats overal en 20ste club. Top!

Sportieve groeten,

Mike
e3 
e4

Ook vanuit Wespelaar kreeg de redactie nog wat extra info door, via onze sympathieke Seppe Bossaert. Hij gaf ons de volgende extra info:
We namen voor de tweede keer deel aan de Ekiden met de Roba-badeentjes. Kamiel startte op de eerste lijn zodat we zeker te zien waren op Sporza. Ons team was goed op schema om ons record van vorig jaar te breken, maar door de zware omstandigheden is dat ons net niet gelukt. We eindigden tot op de seconden met dezelfde tijd als vorig jaar 2:53’41”. Daan, Lander en ikzelf verbraken hun persoonlijk record op dit parcours en Wout liep exact dezelfde tijd als vorig jaar. We moesten Jonas en Kamiel last-minute wisselen vanwege Kamiel zijn blessure. Kort samengevat was dit weer een geslaagde teambuilding voor onze HERA-groep met een evenaring van onze tijd en een verbetering van 3 plaatsten in het klassement.  
Seppe
e5

e6
Net na het startschot … Wout (links) en Kamiel (rechts) meteen bij de zaak !!!

 
                       

rudy