Verslag wedstrijden 6 november

6/11/2022 - Cross Bonheiden - Waregem - Tongeren - Indoor Hoboken

Pieter Verschoren duidelijk een maatje te sterk in Bonheiden!

bonh1
Prachtige zege van onze jonge master, Pieter! (alle foto’s Bonheiden - Sven)

Eén week na de zonovergoten CrossCup-manche van Mol, waren we in verdeelde slagorde actief, namelijk in het Antwerpse Bonheiden, de Limburgse cross in Tongeren, en op heilige veldloopgrond van de hippodroom in Waregem. Daar in die West-Vlaamse stad stond voor de 64° maal de jongerencross op het programma, wat zondermeer een klassieker is binnen het veldloopwereldje, en die trouwens aardig in de buurt komt van onze eigen Wespelaarse veldloop die op 4 december voor de … 69° keer wordt georganiseerd. Best iets om trots op te zijn…. Maar terug naar de paardenpiste van Waregem, die iedere master van het bouwjaar 1965 of vroeger perfect kent, omwille van de jarenlange traditie om aldaar het Belgische titeldebat veldlopen te betwisten, met steeds een massa deelnemers aan de start, in al de categorieën. Die tijd is echt definitief voorbij, iets wat we met pijn in het hart jaar na jaar constateren. Ergens hebben we als atletiekliefhebbers het bordje van de afslag ‘blijvend succes’ gemist, en zijn we op een triest zijspoor geraakt wat het crossen betreft. Zo stonden er nu bijvoorbeeld 28 seniors mannen en 19 seniors dames aan de startlijn, daar in de buurt van de Gaverbeek, en in Bonheiden (27 mannen seniors, 23 vrouwen) was het al niet veel beter, om van Tongeren (amper 17 mannelijke seniors, 10 vrouwen…) nog maar te zwijgen.

Gelukkig voor de organisatoren van atletiek Zuid-West was onze talentrijke jonge senior Lenn Teugels van de partij, die zich niet liet gek maken in de bijzonder snelle start, waar menig concurrent zich op miskeek, en de rekening verder in de koers cash voor de voeten kreeg geschoven. Relatief snel zat hij mee in de top vijf, om even verder mee te schuiven in een kopgroepje van drie, gevolgd door een 7-tal lopers, die nog niet wilden capituleren. Maar naarmate de koers vorderde werd duidelijk dat de 3 beste atleten vooraan zaten, en dat waren naast Lenn nog de sterke Roeselare-man Mathias Hoornaert, en de ABES-loper Ward Hendrickx. Bij het ingaan van de laatste ronde moest onze topper van het Berlare-team een klein gaatje laten op nummer twee, maar mede via een goed eindschot kwam hij nog mooi terug, doch het bleef wel positie drie. Zeker gezien zijn iets mindere voorbereidingsperiode (hogere studies) is dit een opsteker die kan tellen.
Ook onze 2 andere Roba’s, zijnde broer en zus Laura en Milan De Saeger vertrokken met een extra dosis vertrouwen huiswaarts, want ook zij kwamen er fraai voor de dag. Laura is nu 1°jaars scholier, en die extra afstand schrikt haar niet af, wel integendeel. Na een voor haar doen zeer knappe startfase liep ze een tijdje net buiten de top-10, maar in de finale ronde kon er nog een fraaie versnelling van af, wat haar knap op de 9° eindpositie bracht. Ondanks het trieste weer, regen en veel wind, zagen we een zeer tevreden glimlach op haar gezicht.  

ya1
Laura en Milan op het pittig zware parcours (ondermeer door de regenval en wind) (Foto’s mama)
ya2
Lenn in volle actie, en op het podium!    (Foto’s van Lenn zelf)

Ook grote broer Milan schoof dit seizoen één categorie op, van scholier naar junior, wat natuurlijk meteen extra kilometers betekent, 6840m om precies te zijn. Hij startte hier blijkbaar nog in een soort scholieren-modus (snellere start, kortere afstand) want zonder al te veel moeite zat hij meteen op kop en kreeg dus de volle laag aan wind en regen te verwerken. Twee van de 5 ronden bleef hij trouwens mooi mee vooraan lopen, maar toen begonnen de kilometers en de pittige start hun tol wat te eisen, al was er van stilvallen absoluut geen sprake. Milan bleef mooi ronddraaien, wat hem finaal op positie 6 bracht bij de juniors. Knap, vent!

Naast het te beperkt deelnemersveld was het trieste weer dus de 2° rode draad in ons crossverhaal van voorbije weekend, en dat dus amper 1 week na onze zonovergoten trip naar de witte zand-meren van Mol. Ook in Bonheiden is het vanaf de miniemenkoersen beginnen te regenen, en het heeft niet meer opgehouden. Deze cross stond niet op onze ‘jongeren-kalender’, maar toch waren er enkele moedigen komen opdagen, en lieten zich dus niet afschikken door het miezige weer. Zo zagen we bij de benjamins meisjes Ona Heijlen en Hanane Adala onze kleuren verdedigen, en bij de jongens waren Mattiz Laerte, Quinten De Pelsmaeker en Felix Van de Put present, om zich aan het grote publiek te tonen.  

Bij de pupillen meisjes eerste jaars zagen we Elise Moeurs mooi 17° worden, voor het duo Linde Moeurs en Paulien De Pelsmaeker, die zij aan zij de posities 29 en 30 wisten binnen te halen

bonh2
Linde en Paulien hebben mekaar gevonden … 
bonh3
Elise, stijlrijk lopend …

Bij de jongens zagen we Fenne Van Leemputte er als een speer vandoor gaan, en hij zou tot halverwege koers mee vooraan blijven meestrijden. Daar stond evenwel de man met de hamer te wachten, en die tikte Fenne naar positie 24. Geen man over boord, beste Fenne, als beginnend loper kan en mag je fouten maken wat betreft ‘dosering’. Het is overduidelijk dat dit baasje echt wel kan lopen, en ons verder in het seizoen nog mooie taferelen gaat voorschotelen. Bij de 2° jaars konden we supporteren voor Kobe Heijlen en Louis Van de Put, die na een mooie koers als 29° en 33° binnen liepen, en dat op 47 deelnemers.

Bij de miniemen jongens hadden we slechts 1 knaap in het veld, zijnde Arne Happaerts op positie 59 bij de 2° jaars, en het was mooi om zien hoe hij kon rekenen op de ondersteuning van broer Rune. Bij de meisjes onthouden we naast de mooie debuutwedstrijd van 1°jaars Ella-June Slaets, meteen 28°, vooral de erg knappe 7° stek van Kaat Deckers bij de 2°jaars miniemen. Aanvankelijk liep ze nog in de buurt van Eline De Winter, maar via een indrukwekkende 2° wedstrijdhelft klom ze verder op naar positie 7, voor ondermeer Eline dus, die finaal 30° werd.  

bonh4
De mooi lopende Ella-June… 
bonh5
Kaat, beresterke finish …

Vanaf de cadettenreeksen stond Bonheiden wel in de ROBA-rooster, en ondermeer de groep van trainer Julia (zie onderstaande foto) opteerde om dit snellopende circuit als seizoenopener te gebruiken.

bonh6
Net de opwarming achter de rug, klaar voor het echte werk….

Bij de cadetten meisjes was Marie Vanleeuwen onze sterkste jonge dame, en dat met een 30° plaats. Ze kon gans de koers door mooi haar tempo vasthouden, en wist zodoende haar vriendinnen Lara Goris, 35°, en Noor De Nijs, 36°, achter zich te houden. Ook Lara en Noor liepen een zeer stabiele wedstrijd, zonder echt in de problemen te komen, waardoor we oprecht hopen ze nog enkele malen aan het werk te zien deze winter, zo en zo al voor eigen volk in Wespelaar.

Ook onze 7 jongens die hier te midden van de 45 deelnemende cadetten het beste van zichzelf gaven willen we allen graag terug zien op de evenementenweide in Wespelaar. Onze beste knaap in koers was Joost Jans (zie foto) die gans de koers door mooi stand hield, en finaal knap als 16° de meet passeerde. Volgende keer de lange broek alleen meenemen voor het in- en uitlopen, en dat is alweer een plaats gewonnen, zondermeer.  

bonh7
Puik vertoon van Joost en Pepijn!

Ook Pepijn Defauw wist onze supporters te bekoren, door als 25° binnen te lopen, na een wedstrijd vol inzet en krachtsvertoon. Zijn tempo was in ieder geval iets te hoog gegrepen voor Ward De Nijs, die nochtans een voor zijn doen zeer mooie koers liep, en met een 34° plaats net Jarne Rymenants, 35°, het nakijken gaf. Verder in het pak gaven ook Rune Happaerts, 40°, Toon Vanstechelman, 42°, en Arthur op t Eyndt als 43° het beste van zichzelf, tot tevredenheid van hun trainer, Julia.

Slechts één scholiere zagen we de revue passeren, en dat was onze altijd goedlachse Nina De Roeck, die hier beslag legde op de 18° plaats. Zij was samen met de masters +50 op pad om de 4350m te overbruggen in een zo kortst mogelijke tijd, en slechts 2 plaatselijke dames, Karen Peeters en  Lieve Stroobants, waren er sneller dan onze eigen sterk lopende HERA-trainer Vera Meuris. Ook Rita De Vries en Ine Middel mogen terugblikken op een meer dan geslaagde seizoenopener, want hun 5° en 6° eindplaats was het resultaat van een zeer gelijkmatig gelopen koers, zonder enige verzwakking.

bonh8
Vera, een voorbeeld voor haar eigen jeugdige atleten …

Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten stonden 58 masters aan de start, en daar van wist onze sterkste man in koers, de stijlrijk lopende Benny De Roover, er maar liefst 53 achter zich te houden. Gans de wedstrijd bleef hij die sierlijke staplengte netjes afwerken op positie 5, en daar had het sterk presterende duo Bart De Nijs en Filip Smets geen verhaal tegen. Beiden kwamen tijdens de finale ronde nog sterk uit de hoek, wat hen op positie 7 en 10 bracht.    

bonh9
Benny, onze 1° man in koers… 

 

bonh10
Bart en Wim, hier nog zij aan zij …

Wim Wuyts liep na een eveneens mooi optreden als 11° over de meet, en hield daarmee Pascal Van Ouytsel, 14° sterke finish, netjes achter zich. Carl Raets kon met zijn 20° eindplaats nog net de sterk finishende Dirk Biscop, 21°, achter zich houden, iets waar Bart Demolder, 25°, en Hubert Grandjean, 33°, niet waren in geslaagd.

 

bonh11
Dirk, net als in Mol, in goede doen …

bonh12
Pascal en Bart, langsheen de pistezone …

Met Ivo Van den Broeck, mooi 43°, Peter Van Der Mosen, 50°, en Jan Maus, die 51° zat de dikst bezette wedstrijd er meteen op. Zo bleven de jonge masters bij de vrouwen steken op 15 deelnemers, en ook de seniors vrouwen kwamen niet verder dan 23 dames. Eentje onder hen was onze Hera-senior Margot Servranckx, die hier beslag legde op de 18° plaats. Bij de M35 beschikte Danièle Van Os blijkbaar over de beste papieren, wat haar op positie 7 bracht, voor Veerle Smets, mooi 12°, en Wendy Vermaelen, die als 13° de meet passeerde. Onder de 27 seniors heren zat één Roba-man, en dat was onze Sander Das. Gans de koers door bleef hij op een mooi niveau strijden, wat met de toer lastiger werd, daar de aanhoudende regen het grascircuit en de parkstroken alsmaar meer glibberig maakte. Finaal lag de 17° plaats op hem te wachten.  

bonh13
Margot op de glibberige strook …
bonh14
Sander … fraai bezig!

Voor de enige ROBA-zege van de dag moesten we wachten tot de voorlaatste koers van de dag, deze van de jonge masters bij de mannen. Zij werden samen met de juniors op pad gestuurd voor 6500m, en deze jonge knapen schrokken zich een hoedje toen hun wedstrijdindeling abrupt werd verstoord door één van die ‘oudere gasten’, die even zelf het kopgebeuren in handen nam (zie foto).  

bonh15
Wat een machtsvertoon …. beste Pieter …

Sierlijk lopend, met een paslengte waar menig junior alleen maar kan van dromen, bleef Pieter zich vooraan mengen in het kopwerk, te midden van alleen maar juniors. Finaal zou slechts één van hen, de Duffelse belofte Yeabsera Van den Bulck (de 4° loper op de foto), onze klasbak kunnen kraken, die dus probleemloos de zege wist binnen te halen bij de M35. Schitterend, Pieter!
Verder in de koers zagen we Wouter Verbist sterk stand houden op de 16° positie, wat een mooie bevestiging was van reeds fraai optreden in Mol. Gerd Joos, die 21° werd, moest zijn meerdere erkennen in Wouter. Bavo Seldeslachts, die 27° werd, wist ook mooi zijn tempo te behouden, mogelijk mede door de luide aanmoedigingen van zoonlief … Mooi om zien …

Ook mooi was de fraaie 2° plaats die Joke Tytgat in Tongeren behaalde op de cross van onze ADD-vrienden. Ze kreeg er een heel hobbelige omloop voor de voeten geschoven, deels doorheen weiden, deels bospaadjes, en zelfs een stuk Finse piste. Reken daarbij de felle wind, en je weet meteen dat het ook daar, in het zuidelijk deel van Limburg, geen wandeling door het park was. Vooral dankzij haar beresterke 2° ronde werd ze mooi 2°, en tot haar eigen verbazing kreeg ze er voor het eerst in haar nog jonge loopbaan een … geldprijs, eentje van 10 euro (zie foto)

tong1
Het podiumgebeuren, nog net voor de regen begon …

 Vlak na haar wedstrijd begonnen ook in Tongeren de regenwolken hun lading te lossen, en was het net als in de rest van het land ‘schuilen’ geblazen.

‘Geen last van gehad’ zullen onze 4 indoor-fanaten u in koor toeroepen, die natuurlijk knusjes binnen zaten, in de Hobokense sportschuur, bij de mannen en dames van het HAKI-team. Bij de pup meisjes was Anna Van Hoof alweer present, en dat op 4 proeven, zijnde 60m, 9”77, kogel, 5m30, hoog, 1m05 en aan de verspringbak, waar ze 3m30 liet optekenen. Noa D’Hollander hield het bij de miniemen iets bescheidener, met slechts 3 proeven, namelijk 8”84 op de 60m, 4m03 ver en alweer een fraaie 1m40 bij het hoogspringen. Er waren ook 2 jongens naar het Antwerpse afgezakt, namelijk Martijn Printemps en Daan Van Esse, en ook zij kwamen 4 maal aan de bak. Martijn kreeg een 10”22 op de 60m achter zijn naam, alsook 6m09 met de kogel, 1m05 hoog en 3m43 aan de zandbak. Daan was vooral content met zijn 1m20 hoog, maar ook op de spurt, 9”15, en aan de 2 andere kampnummers, 6m85 kogel + 3m83 ver, kwam hij fraai uit de verf.

Uitslagen: zie atletiek nu

rudy