Werking

In de kern van Betekom – de Betekomse Atletiekvereniging BETA – is een ruime recreantenwerking actief.

We zijn een groep van ongeveer een 60-tal lopers: jong en oud, mannen en vrouwen.
De recreantengroep telt 3 jogbegeleiders waarvan elke training minimum één begeleider aanwezig is.
We trainen dan ook het ganse jaar door, winter en zomer. Trainingen zijn maandagavond en woensdagavond van 19u tot 20u. Maandagavond bestaat uit een duurloopje. Woensdagavond bestaat uit een intervaltraining.
 
We hebben ondertussen een eigen uitrusting, die op joggings in het Aarschotse al goed gekend is. Heel wat van de recreanten zijn tijdens het weekend dan ook terug te vinden in het stratenloopcircuit, maar ook de meer recreatieve of sociale events zoals de leuvense eindejaarscorrida (of bv de Great Breweries marathon).
 
In het zomerseizoen werken we naar bepaalde doelen toe die op voorhand worden bepaald, zoals bijvoorbeeld een 10 miles (Antwerpen) of halve marathon.
We werken dan met trainingsschema’s gedifferentieerd voor 4 groepen.
A-Groep: Dit zijn recreanten die sneller lopen dan 12,5km/h. (10km afstand)
B-Groep: Dit zijn recreanten die tussen de 11 en de 12,5km/h aan kunnen.
C-Groep: Dit zijn recreanten die 10 a 11 km/h aan kunnen.
D-Groep: Dit zijn recreanten die enkel als doel hebben aan een rustig tempo een wedstrijd uit te lopen of puur lopen voor het plezier, de ontspanning, de gezondheid, het sociale...
 
We trachten de betere recreanten, indien ze wensen, te begeleiden met de mogelijkheid om door te groeien naar wedstrijdloper, waarna ze verder aansluiting kunnen vinden bij de wedstrijdatleten binnen onze atletiekclub. We schenken wel evenveel aandacht aan de echte recreant. We waken erover om een evenwicht te vinden tussen deze twee.

Daarom organiseren we regelmatig activiteiten waar we met zijn allen aan deelnemen, naast het samen deelnemen aan stratenlopen of evenementen, en besteden we aandacht aan het sociale aspect:

  • Een stadsloop door Aarschot met een gids die ons af en toe wat vertelde over de geschiedenis van Aarschot of een tocht rond het kasteel van Horst met eveneens een gids die ons wat bijbracht over het kasteel en de buurt.
  • Elke winter een lange duurloop van ongeveer 22km. We rijden dan meestal met de trein naar een bepaald punt van waaruit we dan vertrekken. Diegene die deze afstand niet aankunnen nemen een trein later en stappen een halte vroeger af en pikken dan aan bij de groep als deze daar passeert. Dit jaar vindt dit plaats op 11 december.
  • In december rond kerstmis houden we onze jaarlijkse kerstloop, we lopen dan verkleed als kerstmannen een duurloopje en stoppen dan aan de kerststal in Betekom waar we samen een kerstliedje zingen. Vervolgens zetten we onze weg verder en brengen dan elk jaar een onverwacht bezoek aan iemand van de club. (Iemand van het bestuur of een gekwetst atleet).
  • Uiteraard sluiten we deze zaken steeds af met een hapje en een drankje en jaarlijks is er ook een gezellig samenzijn.
  • We werken met de loopschema’s vaak ook toe naar bepaalde evenementen of langere duurlopen (tot halve marathons voor wie dit wil). In 2016 werd een weekendje Oostende gekoppeld aan de deelname aan de Ostend Night run, en in 2017 weekendje in de Champagnestreek met een deelname aan La Champenoise.

Eind november 2017 legden de volhouders na een start-to-run programma van 10-weken hun test van 30 minuten of 5 km lopen af. Proficiat aan iedereen! Deze start to run werd ingericht door de Dienst Vrije Tijd van Begijnendijk en ROBA Atletiek kern Betekom.

Start-To-Runners Betekom 2017
Start-to-Run deelnemers Betekom 2017. Proficiat.
recreanten warmste week
Lopen ten voordele van een goed doel.
recreanten oostende
ROBA-recreanten in Oostende.
recreanten jogging
ROBA-recreanten tijdens jogging.
recreanten aarschot
ROBA-recreanten tijdens event in Aarschot.

start 2 run