Verslag aprilmaand op de weg

Aprilmaand op de weg

"April Love" - Een halve of een hele marathon lopen of de ten miles ...

Pat Boone, u weet nog wel, die nu 84-jarige crooner met de zoetgevooisde stem, die in de zestiger jaren een wereldhit scoorde met "April Love" ... Grijsgedraaid ooit. Voor velen onder ons staat april nu niet enkel voor ontluikende, lenteprikkelende liefde, maar voor die ándere gezonde verslaving: een halve of een hele marathon lopen of de Ten Miles. Voor velen is april uitgegroeid tot marathonmaand bij uitstek en staat in menig agenda een of andere city run met stip aangeduid. Mooi zo, want ook in die disciplines is winnen niet noodzakelijk belangrijker dan deelnemen. Ook tal van ROBA's trainden ijverig voor dat soort werk van de lange adem en behaalden daarenboven mooie resultaten. Enkele van die resultaten hebben we kunnen op het spoor komen, want op dat terrein volledigheid nastreven blijkt haast zo moeilijk en slopend als maandenlange marathontraining.

Van Karen, Nina en anderen...

Karen VAN PROEYEN haalde de sportpagina's met haar puike tijd van 2u39'41" in de marathon van Rotterdam (als 26ste dame in de uitslag). Als mijn gehavende geheugen mij niet in de steek laat, zou die tijd amper 3 seconden boven haar persoonlijke record liggen (2u39'38"), dat zij in 2018, als 2de van het BK na clubgenote Nina LAUWAERT, neerzette te Eindhoven. Karen ging te Rotterdam o.m. DCLA-atlete Kim Geypen (28ste in 2u49'26") vooraf.
Andere in het oog springende wegprestatie in april was die van Nina LAUWAERT, onze Belgische marathonkampioene. Zij trok naar het Nederlandse Roermond voor de internationaal sterk bezette City Run aldaar over 10 mijl. Een puike 2de plaats werd haar deel, in een tijd van 54' rond. Zij moest enkel de Keniaanse Lilian Jelegat (53'44") laten voorgaan, maar gaf evenzeer de bekende in ons land verblijvende Caroline Chepkemoi met 21 seconden het nakijken. Dat belooft voor het BK 10000m op de piste waar zij haar zinnen op heeft gezet. In datzelfde Roermond werd Tommy KINDERS 9de bij de heren in de fraaie tijd van 51'16" over 10 mijl.
En wat dan gezegd van die jonge Yellow Armada-girl, Josephine  RONDELEE? Terwijl vriend Sander VERMINCK zijn persoonlijke besttijd serieus verbeterde op de Antwerp Ten Miles, hield zij de auberginekleuren hoog door op het thuisfront de als klassieker bekendstaande halve marathon Damme-Brugge-Damme te winnen. Van een voor beiden geslaagd weekend gesproken.

Door de Waaslandtunnel ...

In schril contrast met de zwoele weersomstandigheden verleden jaar, werden de Antwerp Ten Miles dit keer in regen en kilte gelopen. Onze aanwezige ROBA's lieten het geenszins aan hun hart komen en sierden de voorste gelederen van het circa 38.500 koppen tellende peloton. Sander VERMINCK, onze provinciaal kampioen 5000m bij de senioren, tikte in die Ten Miles als schitterende 6de aan en verbeterde hierbij zijn persoonlijk record voor die wedstrijd tot 50'41". Pieter VERSCHOREN spurtte als 15de over de finishlijn, in de knappe tijd van 52'30". Pieter is aan een sterk wegseizoen bezig. Zo won hij afgelopen maand reeds de 5km van de TD Jogging van Tienen en die van de Gijmeljogging (vóór Thomas Derboven), net als de 13km van de Run with Wolves te Wolfsdonk. Michiel NIJS werd te Antwerpen als 50ste geregistreerd aan de finish, na 55'33". Michiel won recent nog de halve marathon van Berg. Ook in Diest bleek hij de beste over 5 km en hij toonde zich superieur in de Gijmeljogging over 10 km.
ROBA zond niet enkel zijn snelle zonen uit naar de Ten Miles, maar ook onze dames liepen zich in de kijker. Veerle D'HAESE bijvoorbeeld, u weet wel, onze zilveren medaille op het Vlaams veldloopkampioenschap te Rotselaar in de categorie W40. Te Antwerpen werd zij 165ste van het ganse pak, in 59'44", als 4de dame en als beste veertiger. Gelukwensen! En de stijlrijk lopende Hetty BOONS dan? Zij werd bij de finish als 385ste genoteerd, na 1u03'52", als 11de dame en 7de seniore. Herinnert u zich nog hoe zij in februari jl. te Rotselaar, als voorsmaakje van de CrossCup-wedstrijden, op zaterdag de 10km-jogging won?
Wellicht zijn nog andere ROBA-girls en -boys in dat ruime, kleurrijke deelnemersveld aan onze aandacht ontsnapt. Sorry, wij hadden ogen te kort daar aan de Scheldeboorden... Niet voor Veerle SMETS alleszins, die zagen we wel. Zij finishte nog behoorlijk fris als 7508ste, na 1u26'18" en als 140ste dame bij de vijfendertigers. De ganse wedstrijd liep haar echtgenoot, Danny NYS, trouw aan haar zijde en eindigde dan ook in dezelfde tijd als 707de van de veertigers. Kan het mooier? Veerle en Danny hebben samen, zij aan zij, de Ten Miles gelopen. "April Love" ... in de warmste betekenis van het woord...

RW