Atletiektraining in tijden van Coronacrisis 3

Atletiektraining in tijden van caronacrisis - deel 3

Beste Roba’s, beste atletiekvrienden vooreerst oprecht een ‘goede gezondheid’ toegewenst voor u en uw naaste gezinsleden. Uit de vorige twee delen kon u al afleiden dat ondergetekende in de zorg staat, en het goede nieuws is dat we het alsmaar beter kunnen bolwerken op onze COVID-19 afdeling, die we een kleine 3 weken geleden abrupt moesten oprichten, ter vervanging van onze ‘normale’ populatie neurologie/neurochirurgie. Vooral het gegeven dat er ondertussen meer mensen naar huis mogen dan we dienen op te nemen, draagt daar natuurlijk toe bij. Maar dan mogen we de teugels aub niet te gek lossen. We zien trouwens meer collega’s verpleegkundigen alsook zorgkundigen vanuit de woonzorgcentra binnen komen als … patiënten. Dus beste ROBA-vrienden … blijft aub jullie ‘gezond verstand’ gebruiken.
Iemand die we daar niet moeten van overtuigen is onze HERA-icoon Herman Peeters. Hij gaf voorbije vrijdag aan het ROBA-bestuur door dat z’n geliefde echtgenote Jacqueline overleden is ten gevolge van COVID-19. In z’n mededeling gaf hij nog mee … ‘moest ik iemand van de joggers of atleten vergeten zijn, men zegge het verder’. Dit is bij deze vervuld, beste Herman.

Deze extra mededeling is Herman … ‘ten voeten uit’, altijd … ‘denken aan de anderen’.
Toen ondergetekende in 1998 z’n fusiegesprekken voerde vanuit BETA met RCT, DAK, DCLA, DCLA-Landen, Zoutleeuw, en HERA kende hij Herman natuurlijk als succesvolle atleet, als een veteraan (want zo werden de ‘masters’ toen nog genoemd…) met een palmares waar velen alleen maar van konden dromen. Maar hij leerde hem toen ook al snel kennen als organisator (ondermeer de cross van Wespelaar) en beleidsman, die zich niet meteen liet gek maken door z’n jongeling uit de concurrerende BETA-ploeg. Een man met decennia atletiekervaring zoals Herman, had al heel wat watertjes doorzwommen, en moest overtuigd worden van de ‘hopelijke meerwaarde’ van z’n vergaande samenwerking tussen de verschillende Oost-Brabantse atletiekclubs. Eenmaal hij overtuigd was dat het om een … ‘doodeerlijk verhaal’ ging, werd Herman meteen één van de steunpilaren binnen de Hera-kern voor onze fusieplannen. ‘Een woord is … een woord’ zei Herman steeds, en nu 20 jaar later is het nog steeds prettig ‘samen komen’ met hem, al gebeurde dat alsmaar minder, mede door de gezondheidstoestand van zijn lieve echtgenote, de voorbije jaren.

Beste Herman, … alle steun toegewenst vanuit de GANSE ROBA-familie, in deze voor u trieste fase. Zeker uw eigen HERA-mensen geven u ALLEN een ‘symbolische knuffel’, want een echte mag spijtig genoeg nog steeds niet....

Enkelen van die Hera’s, meerbepaald een aantal jonge Hera’s, kropen trouwens in de pen om hun huidige situatie even uit de doeken te doen. Maar eerst laten we even onze succesvolle jeugdtrainerskern van Hera aan het woord, met hun schrijven, gericht aan hun jonge enthousiastelingen:

Hey topatleten,
Door het bezoek van tante Corona zitten we nu allemaal al een tijdje zonder training.
Op zich is dit niet zo erg, zolang je maar niet de hele dag voor schermpjes zit en zakken chips leeg eet!
Het belangrijkste om fit te blijven, is nu zeker BUITENSPELEN. Probeer zoveel mogelijk in de tuin te spelen, te lopen en te ravotten. Van boomklimmen worden je armen sterker en van schommelen leer je je armen en benen samen te gebruiken. Ook de trampoline zorgt voor stevige kuiten. Pas wel op want veel springen op de trampoline is niet zo goed voor je rug en knieën. Tikkertje met broer of zus kan ook een leuke afwisseling zijn. Je kan samen met papa of mama ook wat klus- en speelmateriaal bij mekaar zoeken en een hindernissenparcours bouwen (over een plank lopen, over het lint springen, slalom tussen de kegels, onder een laken doorkruipen, een spurtje, de tennisbal hard naar een doel mikken, hinkelen en wisselen van been, …) Misschien kan je zo ook wel eens meedoen aan de coROBAchallenge! (info onderaan).

Wil je toch graag even gaan fietsen of lopen, dan kan dat zeker. Maar hou rekening met de regels en afspraken die we allemaal moeten toepassen vanuit de overheid!! In groep of met anderen afspreken om te trainen/spelen is absoluut NOT DONE!! Op de atletiekpiste komen trainen is niet nodig. Laat dit voor de oudere atleten. Zij moeten er al voor zorgen dat ze steeds bijna alleen aanwezig zijn, anders wordt de piste afgesloten. BEN, PUP en MIN kunnen zeker ook thuis of tijdens een wandeling oefenen.
Overdrijf zeker niet met het lopen. In principe trainen we 2x per week. Dit is al best ok. Voor de miniemen kan je eventueel soms 3x per week lopen.

  • Begin steeds met een opwarming (MIN en PUP: 10 minuten traag joggen en babbelen, BEN: 7 minuten traag joggen en babbelen.)
  • Vergeet niet om daarna te stretchen net zoals op de training.
  • Onze loopoefeningen zijn ook belangrijk. Misschien kan jij er wel nieuwe vinden en ze ons binnenkort aanleren. Deze oefeningen mag je heel veel doen. (skipping, hak-bil, bijtrekpas, huppelen en armen draaien, op de tenen lopen met gestrekte benen, kaatsend lopen, springen met benen samen en duwen op de tenen hoger en hoger, zijwaarts overstappen, open-toe met de benen, hinken met hoge knie en in evenwicht, …)
  • Na een lange opwarming kan je dan 3x eens lekker versnellen (opbouwen - vol doorgaan - uitlopen).
  • Indien je dit wenst, kan je dan wat langer lopen.
    • Bijvoorbeeld 5x 40sec (MIN) lopen tegen een hoog tempo maar NIET zo hard je kan (de PUP nemen 5x 35sec en de BEN 5x 30 sec). Neem dan telkens ook een 8-tal minuten rust. Nadien uitlopen gedurende een 5-tal minuten en stretchen.
    • De volgende week mag je daar het volgende van maken: MIN: 4x 50 sec , PUP: 4x 40 sec , BEN: 4x 35 sec en weer 9 minuten rust tussen elke run.
  • De andere training kan je dan weer korter maar heel snel lopen. Nagenoeg voluit.
    • Bijvoorbeeld: MIN 7x10sec , PUP 6x9sec , BEN 4x8sec met telkens 2 tot 3 minuten rust
    • De volgende week: MIN 7x6sec , PUP 6x6sec , BEN 4x6sec met telkens 2 minuten rust.
  • MIN en PUP: 6 minuten uitlopen en stretchen.
  • BEN: 4 minuten uitlopen en stretchen.

Tijden en afstanden zijn absoluut niet van belang, plezier primeert, liever iets minder en zeker niet teveel!

Ook tijdens een wandeling kan je trainen!

  • Spring eens een aantal keer over een beek.
  • Raap een stok op en gooi die ver weg (dat mag dan ook meer dan een keer, natuurlijk. Kijk wel uit voor de andere mensen!!)
  • Huppel onderweg wat rond. Dit geldt ook voor het hinken en de andere oefeningen.
  • Wandel met hele grote en dan weer met supersnelle kleine pasjes.
  • Loop heen en weer tussen 2 bomen in het bos (een wedstrijdje tegen mama of papa).

Wij merken tijdens trainingen vaak op dat kinderen die veel buitenspelen en tijdens wandelingen wat lopen en springen, vaak een goede basisconditie hebben en best handig zijn in de coördinatieoefeningen.

Denk je ook nog even aan de coROBA-challenge. Hoe meer, hoe liever!   
De CoROBA-challenge !!!   Wie doet er mee?
Maak een filmpje waar jij of je kids tonen hoe jullie in coronatijden toch fit blijven en jullie atletiektrainingen thuis verder zetten.
Filmpjes mogen ludiek, fun, serieus, kort of niet te kort zijn. Laat jullie creativiteit vooral gaan! Vergeet niet je Roba-outfit te dragen, zo zijn jullie helemaal in trainingssfeer.
Post het filmpje op Facebook, tag ROBA Atletiek - Kern HERA ‘en hashtag #coROBAchallenge.
Valt er iets te winnen? Een superconditie, zeer tevreden trainers en uren plezier.
En vergeet niet: #WeAreRoba!!!Wij zijn alvast benieuwd naar de posts!!

Zorg voor jezelf en voor elkaar en tot vlug!

De ROBA-Wespelaar trainers
 
Vier van hun bedoelde jonge kampioenen, zijnde Rune Happaerts (pup), Thias Van Rompaey (min), Laure de Praetere en Imke Storms (pup) beantwoorden dezelfde vragen als hun vrienden/vriendinnen van Diest, en ook zij onderlijnen overduidelijk het ontstane ‘gemis aan het groepsgebeuren’, wat atletiek beoefenen, zeker op die leeftijd, is en ook moet blijven.

Hoe voelen jullie je nu sinds dat er geen trainingen meer zijn doorgegaan?

Rune: 'Op het moment dat ik te horen kreeg dat de trainingen geannuleerd werden door het coronavirus werd ik wat droevig. Wat nu, nu ik niet meer twee keer per week kan gaan trainen, dacht ik. En mijn atletiekvrienden niet meer kan zien. Maar inderdaad liever geen trainingen dan ziek te worden.'

Imke: 'Ik vond het spijtig toen ik te horen kreeg dat de trainingen even niet meer doorgaan. Ik mis mijn sportieve vriendinnen wel en de atletiek zelf, en natuurlijk ook de wedstrijden. Mijn vriendinnen hoor ik soms nog wel via facetime en soms chatten we even met elkaar.'

Thias: 'Ik vind het jammer dat de trainingen niet kunnen doorgaan. Elke week kijk ik ernaar uit om op woensdag en vrijdag met mijn vrienden atletiek te doen. Net nu de wedstrijden op de piste eraan komen. Ik wou heel graag hoogspringen, speerwerpen en hordenlopen verder oefenen en op wedstrijden gaan doen.'

Laure: 'Ik vind dat niet leuk. Elke week keek ik er naar uit om te gaan trainen met al mijn vriendinnen. Maar nu gaat dat spijtig genoeg niet meer. Ik besef nu nog meer hoe belangrijk sporten is voor mij. Trainen in groep is zoveel leuker dan alleen. Ik vind het heel leuk dat jullie challenges posten anders zou ik echt niet weten wat te doen. Ik deed al de bingo en de ‘trappenchallenge’. Ik heb zin in de volgende.'

Hoe lukt het trainen in deze bizarre coronatijd met al z’n beperkingen?

Rune: 'Ik zocht voor mezelf manieren om mijn conditie op peil te houden. Ik startte met workouts op de loopband. Ook de andere disciplines wilde ik graag onderhouden. Gelukkig kreeg ik vorige zomer horden, een kogelbal, een vortex en een hockeybal kado voor mijn verjaardag.  Ik startte met oefenen.
En toen kregen we plots van de trainers online uitdagingen. Zo maakte ik mijn eigen ‘meerkampje’ in de tuin. En oefende ik om de vortex over het huis te gooien. Wat leuke uitdagingen. En ondertussen leerde ik om hiervan filmpjes te maken en op facebook te plaatsen. Naast deze eigen trainingen, ga ik ook met mama/papa een stukje lopen in de natuur. Op deze manier hoop ik mijn conditie toch op peil te houden.
'

Imke: 'Ik ga met mijn zus trainen aan de bosrand en we doen parcourtjes in de tuin en ik speel veel buiten! Omdat ik ook turn doe ik soms lenigheids- en stabiliteitsoefeningen samen met mijn zus. We hebben de superleuke filmpjes die onze trainers gemaakt hebben voor de coROBAchallenge ook uitgeprobeerd.'

Thias: 'Gelukkig wonen wij niet ver van de atletiekpiste. Naar daar joggen is onze opwarming en op de piste kunnen we dan een beetje oefenen. Ik speel vooral heel veel buiten in de tuin en probeer daar een hindernissenbaan te maken en snel af te leggen of in bomen te klimmen. Op de trampoline probeer ik over een rek te springen in flop en schaarsprong. Met mijn broer ga ik elke dag even fietsen om hier en daar een spurtje te trekken.'

Laure: 'Ik train nu vooral met mijn zus. Zoals elke dag 6 kilometer gaan lopen. Sinds enkele dagen hebben mijn mama en papa een strava account gemaakt. Zo weet ik hoe snel ik gelopen heb, van mijn papa mag ik niet elke dag snel lopen, anders kan ik blessures oplopen. Misschien is het een leuk idee om elkaar te volgen op Strava, zo trainen we toch een beetje samen en motiveren we elkaar. Zoals jullie misschien wel weten doe ik ook nog hockey en veldrijden. Ik probeer elke dag minstens een van deze sporten te doen. Door dit te doen houd ik mijn conditie goed.'

Wat mis je tijdens deze coronatijden?

Rune: 'Wat ik hard mis in deze rare periode zijn de trainingen waar ik contact heb met al mijn andere atletiekvrienden en de toffe trainers. Wat ik ook mis is een zandbak om mijn verspringen te oefenen. Onze zandbak is jammer genoeg te klein ;-) Ik vind het ook jammer dat de meetings niet kunnen doorgaan. Ik keek er enorm naar uit om samen met mijn atletiekvrienden mijn disciplines te verbeteren.'

Imke: 'Ik mis de wedstrijden en mijn vriendinnen van de atletiek van andere kernen en van Wespelaar zelf en andere clubs. En de babbels met mijn vriendinnen op training in Wespelaar. Het turnen mis ik ook. Ik keek uit naar de Beker van Vlaanderen, het turntornooi en de atletiek paasstage maar deze zijn jammer genoeg afgelast. Ik had op de  atletiektraining ook graag verspringen, hoogspringen, horden en werpen geoefend. Deze nummers zijn moeilijker te oefenen in de tuin.'

Thias: 'Het plezier maken met vrienden. Samen spelen en …’dingen uitsteken’.'

Laure: 'Ik mis voornamelijk het samen sporten. Wat ik nu doe is samen met mijn vriendinnen facetimen en dan proberen we samen te sporten van op afstand, natuurlijk minder leuk dan allemaal samen. Ik mis natuurlijk ook de pistewedstrijden, daar had ik echt zin in. Eerst de spanning laten opbouwen en dan …maar dat zal, jammer genoeg, niet doorgaan vrees ik.'

Waar kijk je naar uit?

Rune: 'Ik kijk enorm uit naar het moment dat we bericht krijgen dat de trainingen terug kunnen starten. Dan kunnen we ons klaarmaken voor de meetings en terug heel veel plezier beleven.'

Imke: 'Ik hoop dat de trainingen en wedstrijden zo snel mogelijk terug kunnen hervatten.'

Thias: 'Naar de trainingen. Ik hoop erop dat onze trainers geen blessure meer hebben! De wedstrijden mogen van mij nog even wachten want ik wil eerst goed in conditie geraken op de trainingen.'

Laure: 'Waar ik echt naar uitkijk is om weer samen te trainen en samen weer wedstrijden mee te doen. Maar waar ik het meest naar uit kijk is dat deze CORONACRISIS snel voorbij is!!!'
    
Zeer wijze woorden, van onze beste Laure! (zie foto)

Laure
 
Niet alleen de jongeren weigeren bij de pakken te blijven zitten, maar ook hun jeugdtrainers zijn zeer vindingrijk, en sturen naar de andere kernen leuke en vooral bijzonder zinvolle filmpjes door ter ondersteuning van de thuistrainingen. Zo kregen de Beta-jongeren, via trainer Paul, een video doorgestuurd vanuit het Hera-trainersteam, met leuke opwarmingstips. Voor zij die het willen downloaden … via deze link: https://we.tl/t-IuEFNacsx0.

Ja, zelfs op de VAL hebben ze gezien dat onze Hera-mensen absoluut niet in een gedwongen lenteslaap zijn verzeild geraakt, wel integendeel! Liesl Van Barel reageert niet voor niets behoorlijk enthousiast …:   

'Dag Hans,
GEWELDIG!!! Jullie zijn echt super goed bezig om de leden te blijven animeren!
Ik heb jullie facebook pagina's ook geliked en ik zie daar zeer regelmatig hele leuke filmpjes passeren met opdrachten en uitvoeringen, echt tof om te zien!!
Met vriendelijke groeten, Liesl
'

Ja, zulke technische mogelijkheden stonden nog niet vermeld in onze eerste infomomenten (1998), als een voorbeeld van ‘trainingstechnische intense samenwerking’, toen ondermeer Herman vanuit de club Hera voor het eerst kwam luisteren naar dat bizarre verhaal van die rare snuiter uit de Betekomse atletiekvereniging. Maar nu, 20 jaar later is het natuurlijk een algemeen goed, waar massaal gebruik wordt van gemaakt, en gelukkig maar.

Ook onze andere trainers maken natuurlijk gebruik van de modernste middelen, om hun juniors/seniors/masters atleten naar bestvermogen blijven bij te staan, zij het van op afstand.
Dirk Van Kerkhoven schreef enkele dagen geleden:
'Trainingen verlopen gezien de omstandigheden nog goed. Sommige atleten moeten wel tot vervelens toe op hetzelfde parkoers ‘toertjes draaien’, anderen hebben dan weer geluk dat ze bijvoorbeeld in Itegem nabij een mooi bos wonen. In de trainingen probeer ik nu meer variatie te brengen zoals …tempolopen, bergjes, een beetje snelheid, …Daarmee gaan de kilometers vlugger voorbij. Omdat we nog niet weten wanneer we wedstrijden kunnen lopen is verder leggen van de ‘basis’ nu nog het hoofddoel, met soms een prikkel naar het snellere werk.
Hij voegt er nog netjes aan toe … ‘gezond blijven en genieten van het zonneke in korte broek en T-shirt kunnen lopen is ook al ‘zalig’.'

Aan deze positieve boodschap valt niets toe te voegen, behalve zorg goed voor uzelf en vooral voor mekaar!

rudy