Verslag BVV Masters

28/5/2022 - Lokeren - Interclub Masters

Met de hakken over de sloot … maar ‘opdracht volbracht’!         

BVVM
Onze masters, de teamleiders Wim en Diziana, en ons trainersduo Dirk en Bart… (alle foto’s zijn van Sven)

Ons team werd verwacht in het mooie, gezellige Oscar Van Rumst-stadion, genoemd naar een lokale atletiekheld, die ondermeer in 1936 op de Olympische spelen van Berlijn actief was op de 3000m steeple. Naast het plaatselijke sterke AVLO-team waren er nog 4 andere pittige Oost-Vlaamse ploegen present, zijnde AS Rieme, AC Waasland, Vlierzele en Deinze, alsook 3 Limburgse ploegen, Lanaken, ADDemer en Looise, plus het Antwerpse RAMechelen en West-Vlaamse FLAC. Net als deze laatste twee moesten ook wij in ons eentje onze provincie-eer hooghouden, en reeds bij de aanvang van het concours wisten we dat het geen sinecure zou worden. De enigszins bedrukte gezichten van onze teamleiders Diziana (dames) en Wim (heren) spraken voor zich, want aan het samenstellen van onze ploeg hadden ze al een pittige kluif gehad, vooral bij de vrouwen, en door het abrupt wegvallen van Sofie Fierens bij de dames en Kristof Speltinckx bij de heren werd het zelfs nog puzzelen geblazen tot in de laatste week. Uitgerekend 2 atleten die de club in hun hart dragen, en waar we altijd kunnen op terugvallen. Zo schreef Kristof in zijn mail aan Wim ‘met trots wil ik de Roba-kleuren verdedigen… hopelijk is de vorm goed genoeg om wat puntjes te sprokkelen voor het team’. Alleen besliste een lichte spierverrekking er anders over, en werd Jeroen Rijnders ter elfder ure opgeroepen. Bij Sofie, die enthousiast door het leven stapt als LO-lerares, was er begin deze week eerst een duimontwrichting, waardoor de voorziene optie van werpnummers meteen mocht geschrapt worden, en enkele dagen later kwam ook de melding binnen van een beenblessure, opgelopen tijdens een voetbalcontact, waardoor ook ‘lopen’ plots een onmogelijke zaak was geworden. Sofie zat in zak en as, en Diziana kon meteen terug aan de bak in haar zoektocht naar …

Kortom ‘proberen standhouden’ was het uitgangspunt waarmee Diziana en Wim het stadion met de blauwe piste betraden, met in hun spoor een 16 koppen tellende gevolg, dat vastberaden was om dit ook te realiseren. Na die fantastische ROBA-reeks aan interclub-wedstrijden, de voorbije weken, konden en mochten ze onder geen beding de mist in gaan, om als enig ROBA-team met een afknapper van jewelste uit te pakken. Zij stonden in de allerhoogste afdeling, en die uitgangspositie kwijtspelen zou bijzonder wrang aanvoelen, ja een blamage zijn, zeker nu al de andere ROBA-teams net de omgekeerde weg hebben belopen.
Toen om 17u15 ons 4x400m-herenteam hun stokje netjes inleverde bij de scheidrechters was de opluchting dan ook huizenhoog, toen bleek dat we met het eindsaldo van 132 punten … Looise (130p) en ADD (131p) achter ons hadden gehouden, en het degradatiespook hoffelijk in Limburgse handen hadden weten te leggen. Een gelukzalig gevoel maakte zich meester van het volledige team, dat zich 300% had gegeven, en dus ook niet verdiende om door het stof te moeten kruipen. Bij ‘net niet verliezen’ valt meteen ook die versmachtende vraag weg van ‘waar’ en ‘wie’ heeft het hier laten liggen, en komt dat zalige gevoel van ‘iedereen was hier overduidelijk noodzakelijk van de partij’ direct bovendrijven. Niemand, maar dan ook niemand, bleek finaal overbodig, en dat is een portie olie op het vuur van die gelukzalige beleving, welke we haast alleen ervaren bij zulk een interclubwedstrijd.  

En zeggen dat het 3,5u nagelbijten was, want vrijwel nooit waren we uit de gevarenzone, wel integendeel. In tegenstelling tot vele andere interclubs werden er hier door de mensen van Lokeren met de regelmaat van een klok tussenstanden doorgegeven, zoals het hoort trouwens, alleen was de boodschap meestal niet hetgeen we wilden horen. Positie 12, positie 11, en nu en dan eens even op de 10° stek, daar moesten we het mee doen. Enkelen van onze atleten zaten immers niet direct in hun veilige comfortzone, zoals onze fondloopsters Katie Declerck en Katleen Heiremans, die hier werden opgetrommeld om de 100m, 200m en het verspringen te bemannen, en wij waren het enige team van de 12 ploegen die niet alle proeven (niemand op hoog dames) wist in te vullen. Katie haalde 5 punten binnen (17”12 op 100m = 2p en 35”76 = 3p), en zou later op de avond ook als startloopster op de 4x100m nog haar steentje bijdragen aan ons fameus slotoffensief op de aflossingen. Ook Katleen (2m66 ver = 1p) deed zoals gevraagd haar kostbare duit in het zakje, en hetzelfde kan en mag gezegd worden van Ilse Wouters, die 4 belangrijke puntjes bij mekaar sprokkelde aan de kogelring (6m67 = 3p) en in de discuskooi (15m22 = 1p).   

BVVM2
Katleen en Katie, op voor hun niet alledaagse nummers …

Ondertussen waren ook de heren naar hun standplaatsen vertrokken, met onze immer goedlachse Danny Cresens bij het hoogspringen (1m40 = 3p) en onze rustige, jonge master Floris Van Coppenolle aan de speerstand. Voor de meeste aanwezige ROBA-masters was deze nog op en top atletisch gebouwde man uit Tremelo nog een volstrekt onbekende collega, maar na zijn dubbel optreden hier bij het speerwerpen en in de discuskooi, was dat meteen van de baan. Heel wat van onze jongeren kennen hem natuurlijk al een tijdje als onze graag geziene werptrainer, die op een rustige, geduldige wijze hun de geheimen van het werpen bijbrengt, en dat met een nog steeds niet weg te camoufleren mooi Oost-Vlaams accent. Floris liet met de speer een 39m09 optekenen (na Looise-winnaar Zacarya Aznag en RAM-atleet Mathias De Preter), wat goed was voor 8 punten, en bij het discuswerpen, zijn lievelingsnummer, bleek die 35m08-worp zelfs goed voor een 10p-bonus. Mooi om zien wat zo’n interclub met zich meebrengt, want al onze afstandlopers en hun gevolg stonden reikhalzend iedere worp van Floris te bewonderen, hopende dat er misschien nog een puntje meer uit de brand te slepen viel. Voor de rest van het seizoen is het daar muisstil rond zo’n discuskooi, laat staan dat er doorwinterde veldlopers zich verzamelen achter de balustrade. Uitgerekend dit is de magie van zo’n interclubgebeuren, en dat mogen we ons nooit laten afpakken.

BVVM3
Sven wordt alsmaar beter bij zijn foto’s van de kampnummers, knap man!
… Floris fraai bij het speerwerpen, en mooi in de discusring …

Andy De Roover was ondertussen op mooie wijze de broodnodige punten aan het binnenhalen op de spurtnummers (100m in 13”29 = 5p en puike 27”19 op de 200m = 6p) en ook met Walter De Wyngaert blijven we op ‘zekerheid’ spelen, aan de kogelstand, waar zijn 11m21 een bonus van 9 punten opleverde. Gasten als een Walter in uw team, zorgen niet alleen voor de broodnodige ‘rustpunten’ (= proeven zonder angst…), maar geven ook ademruimte, en dat vleugje extra hoop.
Wie hier ook op een schitterende manier aan bijdroeg was ons jonge vrouwelijk duo Melissa Van Den Driessche en Ruth Van Campen. Ruth kreeg de 1500m op haar bord, en op de schouders van Melissa rustte zelfs de dubbele opdracht, zijnde 800m en 3000m.

BVVM4
Melissa en Ruth … van goudwaarde voor ons …

Ook dat is nu eenmaal eigen aan de interclub, de enige dag in het jaar dat de ‘persoonlijke planning’ ondergeschikt is aan het teambelang, en het daarbij horende puntensaldo. Vandaar dat sommige atleten, die we als ‘potentiële puntenpakkers’ mogen beschouwen, een uitzonderlijke ‘dubbelopdracht’ moeten zien te verteren. Melissa, die ook al present was bij de interclub voor ons ‘alle catg-team dames’ in het verre Dampicourt, werkte met brio die dubbelopdracht af, door 2 maal schitterend als 3° te finishen (2’25”85 en 10’32”84), wat haar saldo op 20 punten bracht. Ook Ruth deed onze hoop weer opveren, met een knappe 5’15”14 op de 1500m, wat goed was voor positie vier, en dus 9 punten. Toch mochten deze twee sympathieke dames daarna hun spikes nog niet opbergen, want ook voor de 4x100m werd nog beroep op hen gedaan. Melissa’s trainer, Dany, bleef optimistisch, en zag het nog steeds ‘goed komen’ , en ook Wim putte alweer extra inspiratie uit het optreden van zijn atlete Ruth. Dit gevoel kreeg nog een extra boost toen Pieter Verschoren op de blauwe baan verscheen, en er op de 1500m voor de mannen niet de minste twijfel over liet bestaan wie hier de sterkste van gans de 12 koppige bende was. Na 1 kilometer in wandeltempo de zaak netjes onder controle te hebben gehouden, gaf hij er op een kleine 500m van het einde een fameuze snok aan, en de rest van het pak wist meteen dat de 13 punten waren gaan vliegen. Rieme-atleet Xavier Rondas spartelde nog een beetje tegen, maar op 300m van de meet was het duidelijk dat Pieter voor ons de volle pot zou binnenhalen. Trouwens net als Melissa, mochten we ook op Pieter reeds beroep doen bij de interclub ‘alle catg’, maar dan bij de mannen in Aartselaar natuurlijk.  

BVVM5
alles onder controle bij Pieter, en vooral op weg naar de volle 13 punten!

Achteraf bleek het hier onze enige zege van de namiddag te zijn, hoezeer de resterende atleten het beste van zichzelf gaven op de hun opgelegde afstanden en proeven. Zo zagen we Joost Grymonpon met 59”50 netjes onder de 60"-grens duiken op de 400m, en dat met heel wat jonge gasten om zich heen. Qua schitterende loopstijl hoeft hij werkelijk voor niemand van de 35-plussers onder te doen, maar die heel wat meer jaren op zijn teller kan natuurlijk niemand wegpoetsen. Joost werd netjes 9°, dus goed voor 4 extra mooie punten. Later op de namiddag mocht hij dat huzarenstukje nog eens netjes overdoen, in de 4x400m, en ook toen was het alweer genieten van die mooie draaiende stijl van hem.

BVVM6
mooier kan haast niet … Joost is ‘gemaakt’ voor dat 400m-nummer

Op de 3000m moest onze ‘invaller’ Jeroen Rijnders de broodnodige punten binnen pakken, en hij deed er werkelijk alles aan om die oogst zo groot mogelijk te houden. Temidden van een sterk deelnemersveld liep hij gans de wedstrijd door op zijn maximaal niveau, wat finaal resulteerde in een mooie PR-chrono van 9’59”21. Dit moet inspirerend werken voor de komende weken, en dat hij ons nog 3 punten rijker maakte was zeer mooi meegenomen. 1 puntje hoger was de oogst die Chris Wouters (17’14”13) ons afleverde op de 5000m, maar hij zou een drie kwartier later ons verrassen met een fameus optreden op de 4x400m.

BVVM7
Jeroen, op weg naar een mooie tijd op de 3000m …

Michael Vermeylen deed bij het verspringen, ook niet alledaags voor hem, daar met een 4m24 nog netjes 5 punten bij (slechts 2 sprongen, gestopt met spierpijn), en vooral het speerresultaat van Vera Meuris deed de tussenscore eindelijk in ons voordeel kantelen. Met die 28m65 bij haar 6° en laatste poging, waarbij we schitterend die gebalde vuistjes zagen, werd ze mooi 3°, en via die 10 punten waren we ADD en Looise voorbij gestoken.

BVVM8
met Vera bij het speerwerpen deden we een gouden zaak …

De opdracht voor onze 8 estafette-atleten werd daardoor iets gemakkelijker, abrupt veel duidelijker, maar het gewicht op hun schouders werd stilaan ondragelijk, want zij en zij alleen konden en moesten de buit nu binnenhalen. De verrassing van de dag werd ongetwijfeld ons damesteam, dat een 4x100m kreeg voorgeschoteld, en dat boven alle verwachtingen, ook die van hen zelf, afwerkte in een fraaie 61”15! Katie was onze eerste loopster, en gaf het stokje mooi door aan Ruth die een fraaie rechte lijn-zone voor haar rekening nam. Wat nadien Vera en Melissa uit hun mouwen schudden was helemaal machtig, in zoverre dat ze hier als … 4° team op 12 ploegen binnen liepen, 2 plaatsen voor de ADD-atleten, en slechts 1 plaatsje achter de Looise-dames. De heren dienden nu alleen in hun 4x400m koers de goede buren uit Tessenderlo te kloppen, en we hadden de schaapjes meteen op het droge. Andy nam mooi de eerste 400m voor zijn rekening, en gaf het stokje door aan Wim De Pauw, voor wie dit ook een niet alledaagse afstand is. Ook hij bleef perfect op schema liggen, en hield de mannen van Looise nauw in het vizier. Helemaal knap was de 3° man in actie, Chris, die hier zijn eerste 400m ooit kreeg voorgeschoteld en dat voortreffelijk afwerkte, waardoor Joost de klus mocht afmaken als 4° loper.

BVVM9
Wim, in volle actie op de 4x400m ….

Trainer Dirk zag dat het goed was, en onze 2 teamleiders Diziana en Wim werden haast gek toen ze Joost de slotloper van Looise zagen passeren, en het verhoopte ‘behoud in de hoogste klasse’ plots realiteit bleek te zijn. Onze mannen liepen de 9° tijd, net achter de ADD-heren, maar vooral voor de Looise-boys.
Het behoud in de hoogste masters-klasse was dus een feit, en een 2° goede nieuws kregen we ietsjes later binnen, namelijk het gegeven dat onze vrienden van DCLA kampioen werden in afdeling 2A, en samen met Atletiek Zuidwest (regio Waregem en Zwevegem) promoveren, en we de Vlaams-Brabantse belangen niet langer in ons ééntje hoeven te verdedigen.

Bij het oververdiende pintje achteraf, opperde Wim de gedachte om de ‘vernieuwde piste’ (beginnen eerlang…) van Betekom te promoten, via een kandidatuur voor de titelstrijd bij de masters 1° afdeling in 2023. Onze voorzitter Dirk, die zoals steeds van de partij was, heeft meteen weer een extra agendapunt voor de volgende vergadering, en eentje dat zeker te verdedigen valt. Dat zal ongetwijfeld een aantal jonge vrouwelijke masters, die nu nog twijfelden, over de meet trekken om toch dat borstnummer aan te vragen, en ook de heren worden versterkt met jonge talentrijke veulens, die einde dit jaar de kaap van de 35 lentes passeren. Diziana en Wim mogen al beginnen dromen, maar nu toch eerst even … nagenieten van deze editie …      

rudy
 

uitslag BVV MASTERS ‘AFDELING 1’:
Mas - 100 - Dames
 
11 2887 Declerck Katie 1973 ROBA 17.12 +1.2 (PR) –

BVVM10
Katie in baan 7 …

Mas - 100 - Heren
 
8 4277 De Roover Andy 1977 ROBA 13.29 +1.0 0,85
Mas - 200 - Dames
 
10 2887 Declerck Katie 1973 ROBA 35.76 +2.1 (PR) -
Mas - 200 - Heren
 
7 4277 De Roover Andy 1977 ROBA 27.19 +0.8 1
 

BVVM11
Andy, onze man op de 100m, 200m en 4x400m!

Mas - 400 - Heren
 
9 4821 Grymonpon Joost 1969 ROBA 59.50 5,07
Mas - 800 - Dames
 
3 3362 Van Den Driessche Melissa 1983 ROBA 2:25.85 3,06
Mas - 1500 - Dames
 
4 2994 Van Campen Ruth 1983 ROBA 5:15.14 (PR) -
Mas - 1500 - Heren
 
1 5817 Verschoren Pieter 1987 ROBA 4:28.66 31,78
Mas - 3000 - Dames
 
3 3362 Van Den Driessche Melissa 1983 ROBA 10:32.84 19,24
Mas - 3000 - Heren
 
10 4825 Rijnders Jeroen 1977 ROBA 9:59.21 (PR) -2,16
Mas - 5000 - Heren
 
9 4505 Wouters Chris 1971 ROBA 17:14.13 54,71
Mas - hoog - Heren
 
10 5462 Cresens Danny 1964 ROBA 1.40m -0
 

BVVM12
Danny, bij het hoogspringen …

Mas – ver – Dames
 
12 3377 Heiremans Katleen 1974 ROBA 2.66m -0.3 (PR) -
Mas - ver - Heren
 
8 5408 Vermeylen Michael 1984 ROBA 4.24m +1.6 (PR)
 

BVVM13
Michael, in volle zweeffase …

Mas - kogel - Dames (3kg)
 
10 3356 Wouters Ilse 1970 ROBA 6.67m (PR) -
Mas - kogel - Heren (6kg)
 
4 5718 De Wyngaert Walter 1970 ROBA 11.21m -1,66

BVVM14
Walter, één en al concentratie, en een rots in de interclub-branding …

Mas - discus - Dames (1kg)
 
12 3356 Wouters Ilse 1970 ROBA 15.22m -2
 

BVVM15
Ilse, in de discuskooi …

Mas - discus - Heren (2kg)
 
3 4817 Van Coppenolle Floris 1984 ROBA 35.08m -5,48
Mas - speer - Dames (0,5kg)
  3 2892 Meuris Vera 1970 ROBA 28.65m (PR) -

Mas - speer - Heren (0,8kg)
 
5 4817 Van Coppenolle Floris 1984 ROBA 39.09m -5,08
Mas - 4x100 - Dames
 
4 2994 Van Campen Ruth 1983 ROBA 1:01.15 (PR) -
     2887 Declerck Katie 1973 ROBA
     2892 Meuris Vera 1970 ROBA
     3362 Van Den Driessche Melissa 1983 ROBA

BVVM16
2° stokwisseling, tussen Ruth en Vera, die er als een pijl vandoor gaat …
… niemand dacht dat ze dit in hun mars hadden, ook zij zelf niet …

Mas - 4x400 - Heren
 
9 4820 De Pauw Wim 1972 ROBA 4:07.78 12,73
     4821 Grymonpon Joost 1969 ROBA
     4505 Wouters Chris 1971 ROBA
     4277 De Roover Andy 1977 ROBA  

BVVM17
Chris, beresterk op de 4x400m, en het moment van de dag … Joost passeert de Looise-rivaal !