Verslag KVV Meerkamp en meeting Oordegem

28-29/05/2022 - KVV Meerkamp Herentals
28/05/2022 - IFAM Oordegem

Mooi zilver voor Stan, en fameus blinkend goud voor Rune!

Voorbije weekend stond bij onze ‘meerkampers’ in het fluo-geel aangekruist in hun agenda, want onze vrienden van ACHL hielden 2 volle dagen hun poorten in Herentals wagenwijd open voor de beste Vlaamse ‘alleskunners’. Uiteraard waren onze trainers van het meerkampcorps plichtsbewust van de partij, waaronder Peter Dreessen, die ons volgend verslag bezorgde:                                                  

Hoogmis in het Hemelvaartweekend.

Rune1
Rune met de 3 trainers Floris, Sietske en Peter.

Als meerkamper ben je maar enkele malen per jaar in de gelegenheid om je progressie in dit veelzijdigheidsnummer aan te tonen. 6,7,8 of zelfs 10 proeven afwerken in 2 dagen pleegt nu eenmaal wat roofbouw op je lichaam waarvan je voldoende moet herstellen naderhand om dan weer op te kunnen bouwen naar de volgende meerkamp, meestal het BK ergens in augustus. Een 6-tal dapperen waagden zich dit weekend aan deze opdracht. Voor enkelen een eerste kennismaking of evaluatie van hun vooruitgang, voor anderen een bewuste gooi naar eremetaal.

In de eerste categorie hoort zeker Anneline Smets thuis. Haar opdracht van haar coaches was duidelijk: alle proeven afwerken en het einde van de meerkamp halen. Uiteraard niet zonder ambitie om het in elke proef zo goed mogelijk te doen. Met 80H (13”81), hoog (1m30), kogel (8m92) op dag 1 en ver (4m16), speer (24m37) en 800 (2’39”28) op dag 2 kon ze met 2809 punten op plaats 20 best tevreden zijn met haar eerste kennismaking op het Vlaamse niveau.

Anneline
Anneline tijdens de afsluitende 800m

Benthe Leysen is ook iemand die van alle markten thuis is. Gelukkig kon ze hier ook terugvallen op de steun van alle meerkamptrainers aangevuld met Sonia, Ferdi en Zacarya. Dag 1 met 100H (15”95), hoog (1m45), kogel (9m40) en 200 (27”43) voorspelde veel goeds richting dag 2. Die begon alvast belovend met ver (4m51) maar bij haar favoriete nummer liep het mis. 3 ongeldige worpen met speer deden meer dan 500 punten in rook opgaan en deden haar na de afsluitende 800 (2’54”33) stranden op plaats 12 met 3303 punten. Een geldige worp had haar zeker rond plaats 6 doen uitkomen. Jammer dus!

Mannelijke meerkampers zijn meestal iets meer ‘durfal’ gezien de aanwezigheid van een zeker… polsstoknummer. Binnen ROBA lopen er zo een deel rond en met cadetten Stan Vertommen en Kobe Coenen, aangevuld met hun iets oudere collega’s Rune Ginkels en Viktor Verlinden hadden we hier en daar toch wel uitzicht op een podium. Ambitie die bij het begin van dag 2 al meteen voor 25% gefnuikt werd met het forfait van Kobe door weerkerende rugpijn waardoor verder deelnemen onmogelijk werd.
Stan van zijn kant had van bij het begin van dag 1 de meer dan aanwezige wind in de zeilen. Hij knalde in de 100 (12”03) en ging op dit elan door met ver (5m72), kogel (9m72) en polsstok (3m30), bij dit laatste tegen de wind in gesteund door Nathalie voor de nodige ondersteuning. Na dag 1 stond hij warempel op plaats 1 in het tussenklassement.
Niet dat dag 2 meteen minder begon. 100H (14”90), hoog (1m60) en speer (29m29) deden hem verder meestrijden voor het podium waarvoor de afsluitende 1000 scherprechter zou spelen. Hierin zou Stan na een ietwat aarzelend begin resoluut de kop nemen en bij wijlen beukend tegen de wind zijn reeks winnend afsluiten (3’04”86). Dit resulteerde finaal in 4170 punten en terecht een zilveren plak als beloning. Aan de zijlijn stonden Sietske, Floris en Peter uiteraard mee te genieten van deze prachtprestatie. Proficiat Stan!

Eerlijk is eerlijk. Rune Ginkels hadden we op voorhand met stip aangeduid als één van de titelkandidaten. Hij kon deze 2 dagen ook altijd rekenen op zijn metgezel Viktor Verlinden om deze meerkamp tot een goed einde te brengen. Ook hier een veelbelovende start met voor Rune 100 (11”78), ver (6m61), kogel (11m31), hoog (1m98!!), 400 (53”08) en voor Viktor 100 (12”02), ver (5m90), kogel (10m45), hoog (1m68), 400 (56”13) op dag 1. Het is altijd wat bang afwachten naar hoe het recuperatievermogen zich gedraagt richting dag 2 met als openingsnummer 110H. Rune haspelde deze af in 14”72 terwijl Viktor lange tijd op weg leek om zijn besttijd te verbeteren maar zich in de laatste horde verslikte en na een val weer recht krabbelde om te finishen in 18”11. Puntjes zijn puntjes nietwaar?
Rune had de goede flow van dag 1 meteen weer te pakken en stoomde door met discus (31m64), polsstok (4m20), speer (43m53) en een fel betwistte afsluitende 1500 (4’43”47). Met 6652 punten meer dan verdiend op het hoogste schavotje en, om de prestatie naar waarde te kunnen schatten, slechts 130 punten verwijderd van de EK U18 limiet!
In zijn zog probeerde Viktor zijn val over de horden achter zich te laten en met discus (30m01), polsstok (2m40), speer (37m21) en 1000 (4’58”69) kon hij finaal een 9e plaats uit de brand slepen met 4975 punten. Wie zegt er nog dat meerkampers niet uit hardhout gesneden zijn?
Het werd uiteraard ook voor de trainers en supporters een marathononderneming. 2 dagen van telkens 12 uur bezigheid kruipt dan ook wel wat in de kleren. Gelukkig kunnen ze terugblikken op een geslaagde onderneming en met weer wat huiswerk voor de toekomst. Go team!

Schitterende resultaten, en dito verslag van Peter. Het is altijd mooi om die eindscores van Stan en Rune even naast onze eigen clubrecordkast te plakken, en snel even te vergelijken. Stan botst daar bij de cadetten nog op die fameuze 4303p-score van Fons Van Der Auwera, die al sinds 2005 in die kast hangt. Maar Fons was ook geen sukkelaar …
Rune van zijn kant heeft zijn naam nu al in de outdoor-tabel hangen, met deze fameuze 6652 punten-score. Dit is immers de … 13° prestatie aller tijden op de Belgische scholieren-ranglijst! Maar ondertussen zal hij ook al wel stiekem zijn oog hebben laten vallen op nog een aantal individuele nummers. Met zijn 4m20 van hier in Herentals evenaart hij bijvoorbeeld al het clubrecord van Kristof Pelgrims uit 2009, en zijn 6m61 uit Herentals geeft aan dat hij op een goede dag de 6m86 van Hera-atleet Pieter Claes in 1989 wel eens uit de tabellen kan ranselen. En wie 1m98 springt in een meerkampconcept mag toch ook hardop dromen van een ideale zomeravond, ergens begin september, zonder de minste wind, met sterke concurrenten die u stimuleren tot een topprestatie. En als we dan ook nog kunnen zorgen voor een hele meute supporters op de achtergrond, die oog hebben voor dat mooie hoogspringnummer, dan hebben we alle ingrediënten die Rune nodig heeft om een gooi te doen naar die … 2m01 van Tom Bellemans, die sinds 2014 in onze tabellen prijkt. Het toeval wil dat dit jaar, op de z.g.n. Youth Memorial Van Damme (voorprogramma) hoogspringen is voorzien, en net toevallig voor de scholieren jongens. Toeschouwers zijn er, concurrenten ook, alleen het weer kunnen we u niet garanderen, beste Rune … DIKKE PROFICIAT, VENT!

Rune 2
Goud voor Rune

IFAM Oordegem

Via dit voorprogramma van de Memorial Van Damme kunnen we meteen de link maken naar de laatste te bespreken meeting van voorbije weekend, de fameuze IFAM-meeting van Eendracht Aalst, welke plaatsvond
in Oordegem. ‘IFAM’ staat voor ‘international Flanders Athletics meeting’, en is een organisatie die behoort tot de ‘Continental tour’, een groep van meetings waar de beste atleten punten kunnen verdienen. Op ‘atletiek nu’ zagen we dat er maar liefst 1963 atleten van de partij waren, letterlijk vanuit gans de wereld, met een voorprogramma vanaf 10u tot 17u, een hoofdprogramma tot 22u30, en na-programma om af te sluiten, waarbij de laatste 5000m-lopers na middernacht aan de startlijn staan. Vandaar dat het programma voorzien is op zaterdag … en zondag.
Meer dan 500 atleten kwamen uit Frankrijk, 220 Nederlanders, 175 Britten, 128 Ieren, en zo kunnen we nog wel even doorgaan, waarbij letterlijk ALLE continenten vertegenwoordigd waren. Uiteraard bleken er ook een aantal ROBA’s ingeschreven, maar finaal hebben enkelen toch afgemeld, vooral omwille van dat late uur, en de toen al veel te kille weersomstandigheden. Wel van de partij was Dieter Bergs, die op de 100m een 10”88 liet optekenen. Op de beelden van de livestream zagen we dat hij gespannen was, en waarschijnlijk was dat de oorzaak van zijn minder goede start. Het weer zat spijtig genoeg ook echt niet mee (tegenwind, -1m/s, en te fris…), en de stress, zei Dieter achteraf, werkte remmend. Na zijn mindere start schoof hij wel op naar halverwege het deelnemersveld, maar hij bleef iets ‘te klein lopen’ om nog verder op te klimmen, en hier wederom onder de 10”80 te duiken. Wedstrijden als deze zijn enorm belangrijk voor gasten met zijn klasse, niet alleen voor het pure fysieke (kunnen vechten tot aan de meet), maar ook wat betreft omgaan met ‘spanning’, omgaan met de rituelen net voor de start.

Vandaar dat we de Youth Memorial Van Damme gebruikten als overgang tussen beiden meetings in dit artikel. Niet alleen hoogspringen staat op het programma, maar ook de 100m voor scholieren jongens en meisjes. Het kan daar wel eens heel interessant worden voor de gemiddelde ROBA-supporter, zeker met de wetenschap dat ook een 4x100m voor scholieren jongens is voorzien. Robbe Carchon, die hier een 11”65 liet optekenen, zag dit voorprogramma met veel plezier verschijnen in het wedstrijdoverzicht. Bij de dames vonden we nog Charlotte Kinable op de 100m terug, waar ze een 12”66-chrono achter haar naam kreeg, en op de dubbele afstand, de 200m, was Inge Bellemans van de partij, en zij realiseerde er een mooie 25”31-tijd. Charlotte was zeer tevreden over haar startfase, alsook over de eerste 30m, waarin het qua duwkracht echt wel snor zat. Ook Inge was content met haar optreden, en vooral die internationaal getinte reeksindelingen gaven een leuk gevoel en uitstraling, al was het maar om eens andere atleten te ontmoeten en te bekampen, dan dat toch al bij al kleine Vlaamse spurtwereldje. Dit ‘smaakt naar meer’, zei Charlotte achteraf.

rudy

uitslagen:

Uitslag

Uitslag