Persbericht CrossCup Rotselaar 2018

Crosscup Rotselaar 2018

EASYKIT CROSSCUP van VLAAMS-BRABANT

ROTSELAAR - ZONDAG 11 FEBRUARI 2018

Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën
Belgisch en Vlaams Kampioenschap Veldlopen Atleten met een Handicap (AMH)

Voor de vijfde maal zullen we in de regio Oost-Brabant de CrossCup veldlopen mogen verwelkomen. Op zondag 11 februari 2018 wordt te Rotselaar de manche van Vlaams-Brabant gelopen. Deze manche geldt tevens als het Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën. Plaats van gebeuren: het domein Ter Heide / De Meander, aan De Plas van Rotselaar, Vakenstraat 18.

De CrossCup is het belangrijkste nationale veldloopcriterium, en inmiddels reeds aan zijn 36e editie toe. Voor de organisatie van de manche te Rotselaar tekent de vzw CrossCup, in samenwerking met Golazo Sports en de regionale atletiekvereniging ROBA (Regio Oost Brabant Atletiek), onder de vleugels van de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Hierbij mag op de steun worden gerekend van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Rotselaar, en van tal van sponsors. De voorbije edities stonden garant voor spannende CrossCup wedstrijden met in totaal zo’n 1250 deelnemers en een ruime publieke belangstelling.

De veldloophoogdag opent om 10u voor de tweede keer met een recreatieve jogging over een afstand van 5 km op het Crosscup parcours en rond De Plas te Rotselaar. Een laagdrempelig initiatief om bij de geoefende en minder geoefende joggers de veldloopmicrobe aan te wakkeren! Om 11.30u is er een recreatieve G-veldloop over een afstand van 700m voor personen met een beperking.

Om 11.35u wordt voor de derde keer in de atletiekgeschiedenis een Belgisch en een Vlaams Kampioenschap Veldlopen voor Atleten Met een Handicap (BK AMH) georganiseerd. Atletiekclub ROBA was binnen de atletiekwereld een vroege promotor om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen en te integreren. Met dit BK en VK AMH wordt een verdere stap gezet door deze atleten binnen hun mogelijkheden te laten deelnemen aan organisaties die in de kijker lopen zoals de CrossCup. Zo werd Petra Kerkhofs van ROBA in 2016 en 2017 Belgisch en Vlaams kampioen bij de AMH in Rotselaar.

In een spannend intermezzo vanaf 11.50u zetten de jongste atleetjes als “sterren van morgen” hun beste beentje voor in het veld, in de wedstrijden voor de meisjes en jongens benjamins, pupillen en miniemen (geboren tussen 2005 en 2010).

De Kampioenschap van Vlaanderen-wedstrijden voor cadetten en scholieren volgen vanaf 12.28u, gevolgd door de korte cross voor de senioren heren om 13.17u.

Het hoofdprogramma vat om 13.30u aan met de wedstrijd van de senioren dames, gevolgd door de veldloop voor senioren heren (13.55u). In beide wedstrijden treden de nationale gevestigde waarden van het CrossCup-gebeuren aan. Bij de senioren dames wordt de CrossCup-rangschikking momenteel aangevoerd door Imana Truyers (CABW), voor Sofie Van Accom (ACHL) en Hanna Vandenbussche (AVR). Maar hou ook de ROBA-atlete Nina Lauwaert in de gaten, die als eerste Belgische over de streep kwam in de Easykit crosscup van Hannut op 21 januari. Bij de heren senioren verdedigt Soufiane Bouchikhi (RFCL) zijn leiderstrui op Michael Somers (LYRA) en Isaac Kimeli (OEH). De wedstrijd in Rotselaar krijgt ook een belangrijk internationaal cachet met een ruime delegatie van
Britse atleten.

Bij de senioren mannen ging de overwinning in 2014 naar Jeroen D’hoedt (OEH), Dame Tasama (VAC) in 2015, opnieuw Jeroen D’hoedt (CABW) in 2016, en Isaac Kimeli (OEH) in 2017 net voor de zich naar de eindmeet gooiende Soufiane Bouchikhi; en bij de senioren dames naar Almensh Belete (VAC) in 2014, Louise Carton (ACME) in 2015 en 2017, met een intermezzo door Kate Avery (GBR) in 2016.

Om 14.30u is het de beurt aan de junioren dames en de junioren heren.

Vanaf 15.13u regeren de masters aan De Plas, met spetterende wedstrijden die evenzeer CrossCupzeges als Vlaamse veldlooptitels kunnen opleveren. De ROBA atleten schitteren in deze categorieën, en kunnen hoog eindigen in het CrossCup regelmatigheidscriterium: Rita De Vries (W60), Jeannine Van der Hoeven (W50), Veerle Vandamme (W40), Veerle D’Haese (W35), Filip Smets (M45), Patrick Van Daele (M50), Luc Van Daele en Redgy Tytgat (M60), of Omer Van Noten (M70).

“De uitgetekende omloop aan De Plas te Rotselaar biedt de nodige variatie. Hij omvat zowel lange rechte goed beloopbare paden als doorgaans spektakel biedende zandstroken, het nodige bochtenwerk en her en der een wat drassiger gedeelte. De CrossCup-wedstrijden en het Kampioenschap van Vlaanderen veldlopen te Rotselaar zullen garant staan voor een spannende atletiekhoogdag”, aldus ROBA-voorzitter Dirk Smolders.

INFO:
www.roba-atletiek.be / www.crosscup.be

Foto’s editie 2017:
www.sport.be/crosscup/2016/nl/fotospecial/?fotospecial_id=14059&foto_order=1&language_id=1

CONTACT:
Dirk Smolders: dirk.roba@gmail.com / +32 473 29 24 66
Jos Janssens: joseph.janssens@gmail.com / +32 475 55 46 92