ROBA-oefenmeeting te Betekom

25/07/2020 - ROBA-oefenmeeting te Betekom

Prestaties tijdens geslaagde ROBA-oefenmeeting houden mooie verwachtingen in...

Om het piste- en wedstrijdgevoel in de aanloop naar de hopelijke heropstart van het wedstrijdseizoen scherp te stellen, organiseerde ROBA een onofficiële oefenmeeting voor haar wedstrijdatleten, van pupil tot en met master. Geen sinecure toch, in deze tijden van corona en mondmaskers. De meeting was enkel toegankelijk voor ROBA-wedstrijdatleten en voor een beperkt aantal uitgenodigde atleten van bevriende clubs als RCT, DCLA, AVLO, RFCL, AVR en TACT. Meisjes en jongens, dames en heren, op zoek naar ijkpunten en perspectieven, betwistten te Betekom samen hun wedstrijden. Een leuke stimulans overigens om het beste van zichzelf te geven.
Een geolied draaiende ploeg ROBA-medewerkers, aangestuurd door voorzitter Dirk en sekretaris Jord, tekende voor een uiterst geslaagde en coronaveilige oefenmeeting. Jeugdcoördinator en "matchmaker" Paul had een mooi, vakkundig over een ganse dag uitgesmeerd programma uitgetekend, met ruime tussenpauzes, om elk nummer rustig met slechts een beperkt aantal kijklustigen te kunnen laten verlopen. De juryleden, onder de deskundige leiding van hoofdstarter Robert, leverden knap werk af. Er werd zelfs  een team "ROBA-veiligheidstroepen" ingezet om, waar nodig, de aanwezigen aan te manen de coronaregels na te leven. Mooi zo van Pieter en Koen. De oranje Vermarc-truitjes met de slogan "1,5 meter afstand" bepaalden mede het landschap die zaterdag aan De Tumkens. Er werd niets aan het toeval overgelaten om de oefenmeeting coronaveilig te kunnen laten verlopen. Dank en felicitaties voor degenen die daartoe meer dan hun steentje hebben bijgedragen. Overigens kwamen zij een bijzonder gedisciplineerd publiek tegen van ware atletiekliefhebbers.
Maar het bleef toch een bijzondere bedoening. Er was geen fotofinish, de chrono's werden handgestopt. Er werden geen uitslagen geafficheerd (om mogelijke samenscholingen te vermijden). De uitslagen werden omgeroepen via de luidsprekers, maar werden diezelfde avond al op onze website gepost. Alle deelnemers (iets minder  dan de toegezegde 177) waren vooringeschreven. Voor het overige was er geen randgebeuren qua drank of snacks. De hygiënische ontsmettingsmaatregelen werden strikt toegepast. Kleedkamers en douches waren niet toegankelijk. Coronaveiligheid stond centraal. En onze atleten ... zij konden terug aanknopen met dat vertrouwde pistegevoel of de eigenheid van de werpstand of de afstootbalk. Zij konden hun conditie meten en hun prestaties naar waarde schatten.

Hoopgevende prestaties

Voor sommigen waren de neergezette tijden en geleverde prestaties bijzonder hoopgevend. Enkele willen we even nader belichten, al levert enkel onze website een volledig beeld af van de oefenmeeting.
In de voormiddagreeksen 80m spanden de prestaties van miniemen Stan VERTOMMEN (10"5), Hanne MEURIS (10"9) en van de eerstejaarse Anneline SMETS (10"9) de kroon. Ook Lotte HUENAERTS (11"), Olivia WITTEVROUW (11"4) en Noa JOOS (11"4) stapten na hun race meer dan tevreden van de piste.
In de 5 reeksen 60m pupillen bleven drie ROBA's beneden de 9 seconden: Amin DHAOUADI (8"6), Mathieu MAES (8"9) en de snelle Imke STORMS (8"9). Knap toch!
De reeds genoemde Hanne MEURIS won overtuigend het verspringen bij de miniemen, met 4m53, voor Stan VERTOMMEN (4m39) en Olivia WITTEVROUW (4m29). De kogel van 2kg, die pupil Sarah PRENEN stootte, belandde na 7m77 in het zand. Voor Arjen TRUYERS werd 7m05 opgemeten en 6m58 voor Imke STORMS. Fraaie prestaties!
Even voor het middaguur stonden 14 miniemen aan de start van hun 1000m. Yellow Armada-boy Connor DE TROYER rondde zegevierend af in 3'21"7. De talentrijke Anneline SMETS finishte, als snelste meisje, enkele seconden later in 3'24"5. Dat belooft voor de toekomst. Jose HUYBRECHTS liet als derde 3'30"1 optekenen.
In de 1000m voor pupillen domineerde Kato VANSTECHELMAN van even na de start de wedstrijd, die ze won in 3'26"7, voor de immer strijdlustige Jarne DE WILDE (3'31"0) en ons eerstejaarstalentje Joke TYTGAT (3'43"2).
De middagpauze was kort, want vanaf 13u werden de drie reeksen 100m voor cadetten en scholieren van start geschoten. Dieter BERGS toonde zich de snelste ROBA in 11"2. Dieter kan al een mooie reeks adelbrieven voorleggen, want dit jaar werd hij provinciaal kampioen 60m indoor (7"50) bij de cadetten, net als op 200m indoor (25"11) en behaalde hij brons op het BK 60m (7"37) en op het BK 200m indoor voor cadetten (23"86).
Het snelste ROBA-meisje op 100m bleek scholiere Charlotte COENE te zijn. Zij kreeg 12"6 achter haar naam.
In het verspringen voor cadetten en scholieren zwaaide RCT de plak, met Rune Grinkels (5m63) en Laure Mondelaers (5m20). Cadet Jonas EELEN toonde zich de beste ROBA, met een sprong van 5m17. De veelzijdige Stien DE MEYER (4m79) verdiende die eer bij de scholieren.
De klok was inmiddels al naar 14u geklommen en er bleek nogal wat belangstelling uit te gaan naar de 100m AC. Die werd overtuigend gewonnen door ROBA-junior Jeff BOGAERTS, in de knappe tijd van 11"6. Hij ging de Luikse gastloopster Nora Thiry met 3 tienden van een seconde vooraf. Niet de eerste de beste, die Nora Thiry: zij zette in 2019 de 7° beste Belgische prestatie op 100m neer. Inge BELLEMANS bleek onze snelste ROBA-lady op 100m, met 12"4 achter haar naam. Inge kan ook al aardig wat eremetaal voorleggen, met o.m. in 2013 een Belgische juniorentitel op de 400m horden. Afgelopen winter werd zij nog provinciaal kampioene op 60m horden indoor (8"87). Ook onze veelvoudige Belgisch kampioen hamerslingeren en gewichtwerpen, Walter DE WYNGAERT, opteerde voor een 100m sprintje. Hij werd 6° in 13"6. Behoorlijk snel voor een M-45er.
De snelste reeks van het slopende 400m AC-nummer kreeg atleten van gastclubs TACT, DCLA en AVR voorin. Onze Liselot SMOLDERS finishte verdienstelijk als 4° in 60"1. Haar noeste trainingsarbeid wordt beloond.
Nadat hij de 100m AC naar zijn hand had gezet, won Jeff BOGAERTS even overtuigend het verspringen AC. Er werd 6m15 opgemeten. Ook onze koning van het hamerslingeren, Walter DE WYNGAERT, waagde zich nog even aan het verspringen, met 4m58 als resultaat.
In het kogelstoten voor cadetten en scholeren toonden Robbe MEURIS (9m74) bij de heren en Stien DE MEYER (11m37) bij de dames zich de beste ROBA's.
De sterkste 800m-reeks voor cadetten en scholieren bracht twee Tiense atleten (Thibaud Maloens en Mathias Huygen) op de eerste twee plaatsen. ROBA-boy Seppe  BOSSAERT werd een knappe 3° in 2'16"2.
Het was inmiddels kwart na vier geworden en de reeksen 800m en 3000m zaten er aan te komen, met behoorlijk wat spankracht, naar zou blijken, en tijden die het noteren waard waren.
De 800m AC bracht onze sterke juniorenlichting vol in de kijker. Wij waanden ons even in afgelopen succesvol veldloopseizoen. Klassebakken Yorick VAN DE KERKHOVEN (1'58"4) en Han RAETS (1'59"6) doken mooi onder de 2 minuten en pikten de plaatsen 1 en 2 in, na de ganse wedstrijd te hebben geleid. Senior Wout COENEGRACHTS uit het mooi landelijke Wakkerzeel, stelde de 3° plaats veilig, in een tijd van 2'02"5.
Merel GEERTS, onze Vlaams kampioene 2000m steeple bij de scholieren in 2018, toonde zich (nu als junior) de beste ROBA-lady op 800m, met een tijd van 2'17"3. Zij haalt terug haar vroegere niveau (haar vorige besttijd lag iets boven 2'18"). Tijdens de race te Betekom, zorgde die andere verzamelaar van eremetaal op 800m, Joost GRYMONPON, voor keurig haaswerk.
Als kort intermezzo bij het gebeuren op de piste, mochten we even later de prestaties van 3 ROBA's aan de kogelstand door de luidsprekers jagen: junior Zico D'HOOGHE was goed voor 10m70, terwijl leading lady, want meervoudig Belgisch hinkstap- en meerkampkampioene, Sietske LENCHANT, een knappe 12m51 neerzette. Daniël VAN BLADEL mocht bij de G-atleten (-21) al meermaals het ereschavotje bestijgen. Tijdens onze oefenmeeting gooide de M-35er de kogel van 7,260kg 7m18 ver.
En dan die eerste reeks 3000m AC. Om duimen en vingers af te likken. Cedric VAN DE PUTTE, de Belgisch kampioen 3000m indoor van 2018, was vanuit Oost-Vlaanderen naar Betekom afgezakt om zijn wedstrijd te winnen in een uitstekende 8'31"6. Dat ging niet zonder slag of stoot, want de verdienstelijke 2°, Pieter VERSCHOREN, bood aardig wat weerstand en tikte in 8'40"2 aan. We beleefden een mooi duel: tot 3 ronden voor het einde kon Pieter in Cedrics gezelschap blijven. Dan koos onze YA-boy het hazenpad. De beloftevolle junior, Lenn TEUGELS, werd als 3° afgeklokt in 8'54"3. De 4°, Timothy CONVENTS, evenzeer een man met een palmares, kreeg 8'55"6 achter zijn naam. Puike prestaties met een aubergine strikje rond! Ook onze Belgisch marathonkampioene, Karen VAN PROEYEN, waagde zich aan de voor haar wat minder vertrouwde 3km-afstand. Aan de finish wees de klok een mooie 10'05"3 aan. Ook zij kon tijdens de race op aardig wat aubergine haaswerk rekenen.

Van druk wedstrijdsekretariaat naar 3000m - zege

Onze webmaster, Filip SMETS, was die ganse zaterdag druk in de weer met de voorbereiding van de startlijsten en de elektronische verwerking van de uitslagen. Even voor half vijf legde hij zijn pc het zwijgen op om zich naar de start van de tweede reeks 3000m AC te begeven. Die hij dan ook maar meteen op zijn naam schreef in 10'51"3. Filip slaagde erin een zeer regelmatig opgebouwde wedstrijd te lopen, met kilometertijden van 3'37", 3'37" en 3'37".
Hij won vóór de eveneens positief verrassende Wouter VERBIST, die een tijd van 10'55"9 liet noteren. In die laatste reeks 3000m sprongen ook de prestaties van sommige  andere "veteranen van vele oorlogen" in het oog. Denken we maar aan andere trouwe clubsoldaten als Bart DEMOLDER (11'43"1) of een sterk door zware trainingsbeurten afgeslankte Sven JANSSENS, die 11'46"2 achter zijn naam kreeg. Wie zei daar weer dat volgehouden, noeste arbeid altijd loont? In diezelfde reeks haalde onze provinciaal kampioene 800m indoor W45, Diziana VANGOIDSENHOVEN, een tijd van 13'38"9.

Bekijk de complete uitslagen van onze oefenmeeting op de ROBA-website. Zij bewijzen dat onze ROBA's klaar zijn voor het échte competitiewerk. Met felicitaties en heel veel dank aan hun coaches, die hun atletes en atleten vakkundig en met heel veel toewijding bijstaan, ook in deze moeilijke coronatijden.

Raymond