Verslag Ultrarunfestival

20-21/05/2023 - Ultrarunfestival te Brugge

Kersverse ROBA-leden Merijn GEERTS en Karen CLAES veroveren goud en zilver op het BK 24 uren lopen!
Het verhaal van het Belgisch kampioenschap gedurende 24 uren lopen, dat te Brugge werd geschreven, leest als een sprookje met een happy end. Twee adepten van het  langere loopwerk gaan op zoek naar een atletiekclub uit hun regio en winnen meteen goud en zilver bij hun eerste officiële wedstrijd: het BK 24 uren lopen. Merijn GEERTS verovert blinkend goud en de Wezemaalse Karen CLAES schitterend zilver. Daar in ons "Venetië van het noorden" werden onze aubergine kleuren bijzonder hoog gehouden, want winnaar Merijn GEERTS kreeg na die slopende 24 uren 226km817m op de teller. Karen CLAES legde, als tweede,  in dat etmaal 165km097m af. Geen lachertje, als u het mij vraagt. Ook onze Betekomse clubgenote van het Knoet-team, Karine VAN ELSEN, droeg daar te Brugge verdienstelijk haar steentje bij tot het ROBA-succesverhaal. Met 134km225m achter haar naam, viel zij, als vierde, maar net naast het podium. Welke atletiekvereniging biedt er meer?

ur1
Karen op positie 2 en Marijn geheel bovenaan! … Dikke Proficiat!

Kampioen Merijn GEERTS uit Wilsele heeft al een mooi palmares opgebouwd in het lange-afstandswerk. Hij is ondermeer wereldrecordhouder "backyard lopen". Samen met ultraloper Ivo Steyaert uit Landskouter, liep Merijn in oktober 2022 namelijk, in het domein De Hoge Rielen te Lichtaart, tijdens het wereldkampioenschap "backyard ultra", gedurende drie dagen en nachten, vanaf zaterdagmorgen 15 oktober 2022, onafgebroken rondjes van 6,7 km. Op woensdagochtend hadden zij al het wereldrecord van 90 rondjes beet. Uiteindelijk beëindigden zij die woensdagavond om 19u hun huzarenstukje, na 101 rondjes of 677 kilometer. De derde nacht blijkt uiteraard de zwaarste te zijn geweest.
En clubgenote Karen CLAES kan vooral met een succesrijk trailverleden uitpakken. Maar ook in de wegwedstrijden in de regio laat zij zich geregeld gelden. Zo  werd zij verleden jaar ondermeer 3° in de Wijnbergloop te Rillaar (5km), won zij te Meensel-Kiezegem de 12 km, net als de 12 km van de Weefbergrun te Testelt.
Onze 4de op het BK 24 uren lopen zopas te Brugge, Karine VAN ELSEN, kan evenzeer illustere adelbrieven voorleggen op het vlak van het lange-afstandswerk. Zo werd zij in 2018 ondermeer Belgisch kampioene op de 24 uren run en winnares van het BK 150km (W55) en veroverde zij in 2019, na een val en een pijnlijke knie, nog brons in haar leeftijdscategorie, tijdens het BK 24 uren lopen te Aalter. Ook zij zal op Pinkstermaandag het beste van zichzelf geven tijdens de Aarschotse Stratenloop aan De Knoet. Loopsport van de bovenste plank verzekerd!
De uitslagen van het BK 24 urenloop te Brugge, vindt u op "atletiek.nu".

Karen gaf ook nog haar kijk op de wedstrijd even door:
‘Ik ben 36 jaar en ik ben rond mijn 18de beginnen lopen via start to run. Regelmatig deed ik aan korte joggings in de buurt mee, maar toen ik was afgestudeerd, had ik meer tijd en ben ik marathons en ultra’s beginnen lopen. Voornamelijk loop ik nu trails, maar ik wou altijd eens een 24u op de weg lopen om te zien of dat me ook ligt.
Mijn benen voelden bij de start wel vrij fris, maar al binnen de eerste 5 km kreeg ik darmklachten. Hierdoor moest ik vrij veel korte toiletpauzes houden, waardoor ik gaandeweg nog werd ingehaald en 4de liep. Iets later stapte echter 1 van de vrouwen voor mij uit en liep ik terug in derde positie. Het verschil met de tweede was niet groot, dus toen heb ik er mij op geconcentreerd om stilaan terug dichter te komen tot ik er 's nachts voorbij liep. Aangezien zij uiteindelijk besloot om enkele uren te slapen, had ik tegen de ochtend mijn voorsprong groot genoeg gemaakt om niet meer ingehaald te kunnen worden. De laatste uren kreeg ik wel nog last van mijn rechterheup, maar met regelmatig enkele stukjes tussenin te wandelen, kreeg ik alles onder controle. Ik kon gemotiveerd blijven door me te focussen om minstens 100 mijl te lopen.
Het laatste half uur kon ik best nog versnellen en zo kwam ik in de rangschikking als 8° algemeen te staan, werd ik tweede vrouw en eerste V35.

Raymond

svdm