Verslag ISF WK in Split

WORLD CHAMPIONSHIP OF SCHOOLATLETICS

Het ISF (International School Sport Federatie) is de internationale federatie van officiële schoolsportorganisaties. In verschillende landen ter wereld organiseert het tweejaarlijks het WORLD CHAMPIONSHIP OF SCHOOLATLETICS.
Dit jaar vond deze wedstrijd plaats in het wondermooie SPLIT (CROATIA - een toeristische aanrader!) van 13 mei tot en met 19 mei 2019. De leeftijdsgrens van de deelnemende atleten was 18 jaar.
Er waren 29 landen aanwezig die verdeeld waren over 86 teams (23 meisjes schoolteams, 18 jongens schoolteams, 18 nationale jongens- en 18 nationale meisjes-landenselecties).
In totaal waren er 492 deelnemende atleten.
Principe: Elke deelnemende atle(e)t(e) moet een loopnummer doen en een niet-loopnummer! Sommige atleten moeten tevens ook deelnemen aan een Zweedse aflossing (100m-200m-300m-400m).

Milan De Neef diende op de eerste dag deel te nemen aan het verspringen in de voormiddag en in de namiddag was de 400m geprogrammeerd. Gezien de zeer korte periode tussen het verspringen en de wedstrijden van de 400m, werd er geopteerd om bij het verspringen niet alle toegelaten pogingen te benutten. Milan beperkte zich tot 3 pogingen wat resulteerde in een bestsprong van 5m95, met de bedoeling de benen te sparen voor zijn lievelingsnummer de 400m. Aangezien er maar 1u recuperatietijd was tussen het einde van het verspringen en de start van de 400m was het wel een beetje improviseren wat betreft de opwarming/voorbereiding tot deze wedstrijd. Milan werd ingedeeld in de laatste reeks, in baan 6, de buitenbaan op deze piste en had op papier de minst snelste tijd van de 6 deelnemers in deze reeks.
De taktische aanpak was om snel te starten en te kijken waar het schip strandde. Dit resulteerde na het uitkomen in de laatste bocht in een eerste positie maar finaal moest hij het hoofd buigen voor 2 terugkerende atleten uit TAIWAN en  KROATIE, wat uiteindelijk resulteerde in een tijd van 49"99 (de eerste keer onder de 50" dit jaar) en een SB. In het overall klassement eindigde hij met deze tijd op een derde plaats in de competitie “nationale selecties”.

De dag nadien diende Milan als slotloper te fungeren in de Zweedse aflossing, waarbij hij de 400m voor zijn rekening nam. Bij de laatste stokwissel lag het Belgische jongensteam op de laatste plaats, maar door goed ingedeelde inhaalrace strandde hij uiteindeljk op de tweede plaats in deze reeks, achter een Chinese atleet, met een eindtijd van 1'59"42. (Deze tijd zou volgens ingewijden een Belgisch record zijn op een nummer dat zelden wordt gelopen)

Ondergetekende was getuige van alle wedstrijden tijdens dit tornooi en moet eerlijksheidhalve toegeven onder de indruk te zijn van het uitermate hoge niveau van de prestaties die werden gerealiseerd door deze 18-jarigen (U moet er maar eens de resultatenlijsten op nakijken). Anderzijds, wat misschien het meeste indruk gemaakt heeft, waren de spontane ontmoetingen, verbroederingen, aanmoedigingen tussen al deze landen onderling. Iets wat m.i. de atletiek zo uniek maakt tav alle andere sporten.

Link naar de uitslagen

M