Verslag Bergloop met Karen Van Proeyen

23/08/2020 - Selectiewedstrijd in de Vogezen voor het WK berglopen

KAREN VAN PROEYEN SCHEERT HOGE TOPPEN BIJ HAAR DEBUUT ALS BERGLOOPSTER IN DE VOGEZEN !

Op zondag 23 augustus vonden in de Vogezen, in de buurt van Markstein, de CRETES VOSGIENNES plaats, een selectiewedstrijd voor het WK berglopen in Lanzarote in november a.s.. Onze Belgische  marathonkampioene 2020, Karen VAN PROEYEN (Eindhoven , 2u42'13"), maakte er haar debuut in die discipline. En of zij er hoge toppen scheerde ...

Mooi debuut

Sommige Vlaamse kranten pikten haar verhaal op en verwezen in hun sportpagina's naar de verdienstelijke prestatie die Karen daar in de Vogezen neerzette. In die zware 33km lange bergloop kaapte zij immers een knappe 3° plaats weg, in 2u59'54". Met die tijd zou zij vorig jaar diezelfde wedstrijd met overwicht hebben gewonnen. Die prestatie kwam er niet zonder slag of stoot. Tijdens haar krachtenslopende klauteropdracht kwam Karen maar liefst vijfmaal ten val. Wat schaafwonden waren haar deel, wat haar naar het wedstrijdeinde toe toch wat meer op veiligheid deed spelen. Met haar mooie 3° plaats wist zij de beoogde selectie voor het WK berglopen binnen te halen. De Franse  winnares, Sarah Vieuille (kampioene van Frankrijk), kreeg een tijd van 2u39'39" achter haar naam. Voor de start had onze Karen VAN PROEYEN haar debuut in die voor haar nieuwe discipline als "een stap in het onbekende" bestempeld. Al zocht zij de weken die aan de wedstrijd vooraf gingen al eens meer een heuveltje op dan gewoonlijk, heeft zij in feite geen specifieke training met het oog op die opdracht in Markstein gevolgd. Zij nam die uitdaging zuiver op haar opgebouwde conditie aan. En ook haar toegewijde coach, Luk Verlaenen, wist dat die conditie uitstekend was, wellicht "nog nooit eerder zo goed"... ,volgens Karen. Aan de finishlijn keek onze ROBA-atlete tevreden terug op die voor haar "leuke ervaring" en haar WK-selectie voor Lanzarote.

Via snelle marathon...

Enkele maanden geleden al, bleek duidelijk dat Karen op een uitstekende forme dreef. Denken we maar aan haar snelle, maar verwarrend verlopen marathon in het Spaanse Castellon. Zij werd er een verkeerde weg op gestuurd, zodat zij aan de finish op een totale afstand van 45km uitkwam. Haar échte marathon-passage zou die dag op zowat 2u35'moeten hebben gelegen (circa 3 minuten beneden haar marathontijd van Kopenhagen in 2019).
Een paar weken voor haar Spaanse avontuur, liep zij in de bekende Asselronde in Nederland het wedstrijdrecord van de tabellen. De coronalockdown belette haar vervolgens aan officiële wedstrijden deel te nemen. Gelukkig was er op 25 juli jl. nog de ROBA-oefenmeeting te Betekom, waar zij op een voor haar wat minder gebruikelijke afstand, 3000m, vlotjes naar een mooie 10'05"3 liep. Karen VAN PROEYEN toonde zich toen al klaar voor haar bijzondere opdracht in de Vogezen.
Ook voor dit najaar koestert zij nog (snelle) marathonplannen, Er werd aan de marathon van Amsterdam op 18 oktober gedacht. Maar die blijkt nu ook te zijn afgelast. Karen en haar coach kijken nu uit naar een andere marathon of een andere trail, in voorbereiding op het WK berglopen.
Professioneel gaat het haar evenzeer voor de wind, o.m.in het raam van het project "All Out Marathon Coaching", dat marathonlopers begeleidt, ook naar bedrijven toe. Tevens is bezige bij Karen lesgever bij de Vlaamse Trainersschool.

Gemeende felicitaties met uw selectie voor het WK-berglopen! Wij duimen alleszins. En op naar Lanzarote, beste Karen!

Raymond