Verslag BK 10km Lokeren

03/08/2019 - BK 10km te Lokeren

BK 10KM te LOKEREN  : ROBA MEE AAN HET FEEST MET TWEEMAAL ZILVER !

Een selecte groep ROBA's kwam zaterdag 3 augustus jl. naar Lokeren, die gezellige stad aan de Durme, afgezakt. Niet zozeer voor de Lokerse Feesten, maar om er te strijden voor de "Belgische titel 10km op de weg" in de diverse leeftijdscategorieën. Al werd er geen goud binnengehaald, toch hebben onze aubergines, met tweemaal zilver, er een gesmaakt feest van gemaakt.

Zilver voor Nina en Chris

De start van zo'n bont gezelschap (in de totaaluitslag werd voor de 10km een record van 611 aankomsten genoteerd), wil wel eens aanleiding geven tot onnodig gedrum en mogelijke valpartijen. Na 30m wedstrijd maakte de grote favoriete bij de seniores dames, Nina LAUWAERT, al pijnlijk kennis met het kunststof van de Lokerse Atletiekpiste Oscar Van Rumst. Onze Belgisch marathonkampioene, die tijdens de recente EuropaCup te Londen nog winnares was geworden van haar 10.000m-race, in een nieuw persoonlijk record van 32'52"29, was in het Lokerse stadscentrum en langs de site van de Feesten, al op stevig achtervolgen aangewezen. Die inspanning hakte er behoorlijk in. Toch werd het nog een spannend duel, haast tot op de meet, met winnares Hanne Verbruggen (VITA). Nina moest uiteindelijk slechts 6 seconden toegeven op de kampioene uit het Vlaams-Brabantse Herne en zette nog een tijd neer van 33'06". Puik, Nina, die zilveren medaille ... met een gouden randje rond! En tijd nu voor een weldoende stage, met het oog op de najaarsmarathon van Berlijn en met het olympisch minimum van 2u29'45" in het vizier.
In diezelfde seniorescategorie finishte onze stijlrijke Brusselse ROBA-lady, Hetty BOONS, als 13de, in een tijd van 37'55". Dit voorjaar in februari won zij o.m. de 10km van onze CrossCup-jogging te Rotselaar en werd zij 11de in de 'Antwerp Ten Miles' in 1u03'32".

Bij de heren senioren was er te Lokeren uiteraard geen kruid gewassen tegen de Europese marathonkampioen, Koen Naert (RESC), die met ruime voorsprong de Belgische titel binnenhaalde in 29'20", een nieuw wedstrijdrecord. Onze Yellow Armada-man, Tommy KINDERS, tikte als 13de senior aan, in 31'43". U herinnert zich nog wel dat Tommy dit jaar 2de werd in de marathon van Torhout en er een persoonlijk record neerzette van 2u26'03". Sander VERMINCK werd de 34ste senior daar te Lokeren, in 33'32". Hij is Vlaams-Brabants kampioen 5000m en bood zich dit jaar als 6de aan de finish aan van de 'Antwerp Ten Miles' (38.000 deelnemers), in een tijd van 50'41". Jef VERLINDEN toonde zich evenzeer verdienstelijk op de Lokerse afspraak en was er goed voor een 55ste stek als senior, in een tijd van 37'14".

Bij de dames masters (W35) won Mieke Gorissen (ADD), dit jaar al Belgisch crosskampioene in die leeftijdscategorie. Twee van onze ROBA's misten maar net het podium, met een 4de plaats voor Stefanie DHAEN, in 39'38", en een 6de voor Sofie DE PILLECYN, in 41'52". Stefanie, van de  ROBA-kern van Berlare, werd dit jaar 5de in de 6km-wedstrijd van de Stratenloop van Aarschot, in volle voorbereiding toen op een Spaanse marathon.

Bij de heren veertigers (M40) haalde Jeroen AELTERMAN, als 4de, maar net niet het podium, in een knappe tijd van 33'54". Bart STROOBAND werd in die categorie verdienstelijk 19de (42'32"), voor clubmaat Kristof DEWAELE, die 21ste werd (45'47").
De M45-categorie, waarin de na blessureleed terugkerende Stefan Van Den Broek kampioen werd, bracht welverdiend zilver voor onze informaticus uit Schaffen, Chris WOUTERS, na een snelle 10km in 33'18". Gelukwensen, Chris! De overwinningen die hij in zijn loopbaan al  behaalde zijn haast ontelbaar. Hij is een gedreven veelloper, die er niet voor terugdeinst om op éénzelfde wedstrijddag 2 tot 3 afstanden voor zijn rekening te nemen. Zo liep hij in 2018 maar liefst 256 wedstrijden (een Belgisch record, naar verluidt), goed voor tenminste 170 podiumplaatsen. Zijn zilveren medaille op het BK 10KM op de weg (M45) te Lokeren is meer dan verdiend.  En ...  een Lokers feestje waard!

RW