Verslag BK halve marathon

22/09/2019 - BK Halve Marathon te Wevelgem

"En de winnaar is ...?"

Het BK halve marathon te Wevelgem is verre van feilloos verlopen. Een kopgroep, met kleppers als Steven Casteele (KKS), Angelo Vandecasteele (HAMM), uittredend kampioen Ward Van Der Kelen (EA), Michel Brandenbourgh (ARCH) en de Waalse belofte uit Doornik Thaddee Adam (USTA), liep zowat half wedstrijd nog met ruime voorsprong aan de leiding. Tot die atleten, wellicht misleid door de begeleidende motor, een verkeerde weg insloegen. Plots leidde, op het officiële parcours, ROBA-man Tommy KINDERS (verleden jaar brons op het Belgisch marathonkampioeschap) de dans, samen met de Zweed Uhrborn, van dichtbij gevolgd door Gerd Devos (ATAC). Verwarring alom dus, na die spijtige wegvergissing. Toen de oorspronkelijke kopgroep "het rechte pad" had teruggevonden, waren al tal van lopers gepasseerd via de correcte route. Tommy KINDERS, van de Yellow Armada-kern, diepte zijn voorsprong verder uit en haalde als 1ste, net onder 1u10' (1u09'50"), na het juiste traject te hebben afgelegd, de finish. Er volgde crisisberaad bij de juryleden omtrent de mannentitel alle categorieën. De groene tafel van de KBAB zal uiteindelijk uitsluitsel moeten brengen. Afwachten dus of Tommy KINDERS als Belgisch kampioen halve marathon zal worden gekroond. Gelukkig waren bij het incident enkel "mannen alle categorieën" betrokken, zodat de podiumhuldigingen voor de dames en de masters gewoon konden doorgaan.

ROBA-goud en -zilver

Bij de dames AC torende master (W35) en Europees kampioene in Venetië, Mieke Gorissen(ADD), hoog boven de concurrentie uit. Na haar wekenlange stage in Kenya, liep onze ROBA-topper, Karen VAN PROEYEN, als 2de over de eindstreep (1u19'59"). Tricolore zilver dus, nadat zij dit jaar op de piste ook al de tweede beste Belgische was geworden over 10.000m AC. Mooi zo!
Maar even later werd het onbetwistbaar goud voor ROBA, want Veerle D'HAESE meldde zich triomfantelijk als winnares bij de masters W40. De YA-atlete realiseerde haar besttijd op de marathon (2u48') zo'n tien jaar geleden en in 2018 schreef zij nog de zware marathon van Lanzarote op haar naam (2u58'). Veerles tijd daar te Wevelgem als beste master (W40) op de halve marathon: 1u25'27". Zij bereidt zich nu naarstig voor op de marathon van Malaga (half december). Haar clubgenote van de Berlare-kern, Stefanie DHAEN, had nog een stevige verrassing in petto, want zij finishte knap 2de bij de plus 35-ers. Zij bewijst hiermee haar steile opgang. Jullie zijn een dikke proficiat waard, dames.

De dag vóór het BK te Wevelgem was Schaffenaar Chris WOUTERS te Deinze nog Vlaams 5000m-kampioen (M45) geworden. Dat belette hem niet om op het BK halve marathon 's anderendaags goud te behalen in 1u14'05", met amper 3 seconden voorsprong op de nationale kampioen van de 10.000m van die leeftijdscategorie, Tom Van Ongeval (DCLA).
Chris WOUTERS ... een "veelloper" zegt men wel eens. Een "gedreven en succesvol loopfanaat" zou dichter bij de waarheid liggen. Een Vlaamse en een Belgische titel veroveren in hetzelfde weekend. Wie doet het hem na? Wij komen superlatieven tekort... Meer dan gemeende gelukwensen, Chris!

RW