Verslag BK Marathon 2018

14/10/18 - Belgisch kampioenschap Marathon in Eindhoven

Nina, Karen en Tommy op topniveau bij de Noorderburen!

Op dezelfde dag dat iedere Belgische politieke partijvoorzitter zijn/haar uiterste best deed om zich in het winnaarskamp te hijsen trokken 12 Roba’s de Nederlandse landsgrens over, om er in Eindhoven voor de 4de opéénvolgende maal de Belgische titelrace te betwisten. En wat onze toppers daar uit hun mouwen schudden was … atletiek van de bovenste plank!

Met goud en zilver bij de dames, en brons bij de heren bleven onze clubkleuren er echt niet onopgemerkt. De toptijd van … 2u30”22 die Nina Lauwaert er liet optekenen is niet alleen een fameuze verbetering van haar eigen clubrecord  (2u37’26”, Hamburg), en een nieuw kampioenschaps-record, maar vooral de … ‘5de beste Belgische marathonprestatie aller tijden’. Nina nestelt zich in het mooie gezelschap van dames als een Marleen Renders (2u23’05”), Lieve Slegers (2u28’06”), Ria Van Landeghem (2u28’11”) en Agnes Pardaens (2u29’50”), en geeft na amper 2 ervaringen op dat 42km nummer dames als Sandra Van den Haesevelde, Veerle Dejaeghere, Marie-Christine Deurbroeck, Linda Milo en Nellie Maes reeds het nakijken. Waar moet dat eindigen … ? Niet alleen voor de landgenoten bleek ze een maatje te sterk, maar gans de voltallige vrouwelijke concurrentie moesten er aan geloven, inclusief de Keniaanse Betty Chapteling. Deels kon ze rekenen op haar ‘persoonlijke haas’ Cedric VDPutte (tot een sanitaire stop roet in het eten kwam strooien…), deels op een enthousiaste aangeduide mannelijke Keniaanse haas, die weliswaar aan zijn proefstuk bezig was. Met haar tijd staat zij overigens mooi 14de op de Europese ranglijst van 2018.

Het najaarszonnetje was duidelijk present, en de wind deed soms meer dan zijn best. Onze nummer twee, Karen Van Proeyen had er in de 2de helft wat last van, wat haar niet weerhield om tot een persoonlijk record te komen van 2u39’48”. Verpleegkundige Annelies Deketelaere (HAC) vervolledigde het podium.

Bij de mannen liep Nina’s partner Tommy Kinders naar een schitterende 3de stek, met een chrono van 2u27’29”, en dat quasi op z’n eentje. Die bronzen positie wist hij pas rond kilometer 40 te bemachtigen toen hij Steven Casteele bij de kraag wist te pakken. Wat een topdag voor trainer Dany VDPutte, en zijn ‘Yellow Armada brigade’ !!!

Qua medailles was daarmee de kous nog niet af, want bij de Dames masters W35 lag de gouden plak te blinken rond de nek van onze Sofie De Pillecyn (3u11’11”) en Luk Leyzen (M70 = 3u49’56”).  Ine Middel (3u:55:38)  mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen bij W60 achter Ria Van Landeghem, die we hierboven reeds vermelden in de top 5 aller tijden.
Een schitterende Roba-dag dus, waar ook Bart Raes (2:59:50), Kristof Speltinckx (03:08:38), Bart Stroobandt  (3:17:46), Jan Maus (04:14:31) en Wendy Vermaelen (3:40:29) mochten van meeproeven.

rudy