Verslag BK Meerkamp in Herve

21-22/08/2021 - Herve BK MEERKAMP CAD/SCH/JSM

Ons ‘team meerkamp’ was op de afspraak, met vooral een gouden plak voor Vincent Laporte!

Voorbije WE moesten onze meest ‘veelzijdige atleten’ hun opwachting maken in het mooie land van Herve, waar hun nationaal kampioenschap was voorzien. Daar noch Raymond, noch Rudy van de partij konden zijn, hebben we Peter aangesproken om een samenvatting te maken van deze titelstrijd, niet alleen omdat hij als betrokken trainer natuurlijk wel present was, maar daarenboven dit schitterend onderdeel van de atletiek, de meerkampdiscipline, perfect aanvoelt. Toch was het plots geen evidentie, want enkele dagen voordien kregen we het nieuws binnen dat zijn moeder was overleden. Peter meldde ons dan ook dat zijn trip naar Herve ‘zeer onwezenlijk, maar tegelijkertijd ook therapeutisch was, want voor een keer waren het de atleten die mij op sleeptouw genomen hebben en niet andersom’. Hij was dan ook zondagavond fysiek geheel leeg, maar tegelijkertijd ook bijzonder fier op al die atleten, alsook zijn collega’s coaches Floris en Sietske. Drie coaches is in zo’n concours geen overbodige luxe, want het is steeds wat puzzelen om te zien welke coach bij welke atleet moet zijn op welke plaats en om welk uur. Maar dit trainerstrio is gepokt en gemazeld in het meerkampgebeuren, zodat alle atleten zich maximaal konden concentreren op hun verschillende disciplines.
Naast 7 eigen ROBA-atleten, zijnde Vincent Laporte, Stien De Meyer, Julia Van Hoof, Robbe Van Rompuy, Viktor Verlinden, Kobe Coenen en Stan Vertommen ontfermden ze zich ook nog over drie RCT-atleten, en dat waren Tinne Vertongen, Rune Ginkels en Laure Mondelaers. In het modern atletiekgebeuren is het ondertussen al lang niet abnormaal meer dat trainers en atleten over de clubgrenzen heen samenwerken, en hun kennis en kunde ook overbrengen aan atleten in een ander truitje, zeker als het de kleuren heeft van onze naaste buren en vrienden van de suikerstad.

Als we Peter mogen geloven was het een bijzondere meerkamp voor onze 2 meest ervaren actuele meerkampers, Stien De Meyer bij de juniors dames en Vincent Laporte, onze nummer één van de seniors heren op dit nummer. Deze laatste wou absoluut er nog eens 300% tegenaan gaan, daar hij vooraf had besloten dat het zijn … laatste 10-kamp zou zijn. Gelukkig voor ons zegt hij de atletiek absoluut geen vaarwel, maar tijdsdruk doet hem wel overgaan naar een beperkter aantal atletiekonderdelen. Vooraf leek Sander Maes een maatje te groot voor de rest van het deelnemersveld, maar toen die na 3 disciplines de handdoek in de ring wierp, begonnen Vincents oogjes te flikkeren, temeer daar hij op dag 1 al 2 bestprestaties op zak had, met een 11”54-chrono op de 100m, en een fameuze 49”30 op de afsluitende 400m. Met 1m70 hoog, 12m12 kogel en 6m40 ver zat hij al aardig op schema, maar vooral zijn 400m-chrono hakte er wel even in bij de concurrentie. De dag nadien ging Vincent verder door op zijn elan, en met vooral die 16”53 op de 110mH en de 3m60 bij het polsstokspringen zakte stilaan de moed in de schoenen bij de andere atleten. Na zijn discusoptreden (40m36) en de 45m81 met de speer was de zaak al geklonken, en met een fraaie 4’24”58 op de 1500m zette hij nog even de puntjes op de i … 6587p was de eindscore, en vooral de nationale titel, uitgerekend op z’n allerlaatste 10-kamp … mooier afscheid nemen van uw eerste atletiekliefde, het veelzijdige koningsnummer, kan haast niet. DIKKE PROFICIAT, beste VINCENT, en veel succes met deel II van uw atletiekcarrière!

Ook Stien verscheen hier met een speciaal gevoel aan haar 7-kamp, want ook zij duikt in september een nieuwe wereld in, namelijk die van studente aan de universiteit in Gent, waar ze start aan de opleiding dierengeneeskunde. Een top-3 plaats was hier iets te hoog gegrepen, maar enigszins in de buurt van het podium (4°, 5°) uitkomen, was toch stiekem de betrachting. Na de eerste proef van de 1° dag, de 100mH, leek dat plots al een volstrekt verloren zaak. Ondanks een goede start tikte ze immers abrupt de voorlaatste horde aan, waardoor ze quasi volledig stil stond op het laatste obstakel, en ze met die tijd van 17”20 meteen naar positie 9 (voorlaatste) werd verwezen. Maar Stien is een karakterdame, en die laten zich niet direct van hun stuk brengen. In de kogelring vloekte ze even hard op zichzelf, wat al bij de 1° poging resulteerde in een PR-afstand van 10m44. Ook de 1m50 hoog werd als oké ervaren (immers 10cm hoger dan vorig jaar), zodat ze met vertrouwen in de 200m-startblokken mocht kruipen. Gelukkig zat ze in de snelste reeks, wat resulteerde in een mooie PR-tijd van 26”81. Stien mocht als 6° in de tussenstand tussen de lakens kruipen, voor de broodnodige rust en herstelfase, doch bij de opstart van dag 2 bleken de hamstrings nog wat tegen te strubbelen. Door die reststijfheid leverde het verspringnummer (4m85) niet het verhoopte resultaat op, en meteen zakte ze pardoes terug weg richting positie 8. Bij het speerwerpen begon de wind al te keren (begin onweer), maar dat hoeft niet direct een nadeel te zijn, wel integendeel. De 32m40 gaf haar een goed gevoel, en vooral de stimulerende energie om nog eens diep te gaan in de afsluitende 800m. Alleen kwam een kortstondige stortvloed aan hemelwater nog wat roet in het eten strooien, met een tevergeefs schuilen onder een paraplu  … doorweekt, en koude spieren …  Toch won Stien haar reeks, in 2’29”37, en klom daarmee finaal naar die zo verhoopte 4° eindplaats. Knap gedaan, beste Stien!

Bij de cadetten was het een eerste titelervaring voor onze Julia Van Hoof, en Peter geeft terecht aan dat hier ‘vertrouwen en ervaring opdoen’ het hoofddoel van haar deelname was. Enkele dagen later, op de meeting van Diest (kwam daar supporteren voor haar vriendinnen) gaf ze zelf ook aan dat het een echte opsteker voor haar was, en weer veel had ‘geleerd’. Met een PR van 2689p mag ze tevreden terugblikken op dit eerste optreden van haar op een titeldebat, en ze hoopt vooral dat de conditie en het daaraan gekoppelde prestatieniveau nu in stijgende lijn blijft.
Datzelfde ‘ervaring opdoen’ geldt ook voor Stan, Kobe, Viktor en Robbe, of de … 4 Daltons bij de cadetten, zoals Peter ze overduidelijk met veel sympathie en erkentelijkheid omschrijft. Peter gaat verder in zijn verhaal … ‘Het zijn leuke opportunisten van het eerste uur en vooral ook zeer aimabele jongens die het echte meerkampgebeuren volop willen beleven, en die liggen duidelijk bij trainerskorps op de bovenste plank. Neem bijvoorbeeld Stan, die al een tijdje sukkelt met een voetblessure maar wilde hier toch starten. Meerkampers zijn dan ook niet meteen kleinzerig en ze kunnen dus wel wat hebben. Helaas sloeg daarmee ook nog het noodlot toe want met de polsstok bleef hij verstoken van punten door het 3x missen van de aanvangshoogte. Een les die hem alleen maar sterker zal maken. Kobe deed het op dag 1 meer dan behoorlijk, het liep helaas mis bij de opwarming op dag 2. Een pijnscheut in de kuit en einde verhaal. Een harde beslissing van de coaches maar alles in het teken van het welzijn van de atleet. Viktor en Robbe zijn natuurlijk al een eindje verder. Na hun medailleoogst van het KVV zochten ze hier naar bevestiging. Als je finaal 5e (Viktor) en 6e (Robbe) kan worden mag je spreken van “ we hebben die bevestiging gevonden!”'
We willen aan deze lovende woorden van hun trainer graag toevoegen dat die knappe 5° en 6° stek niet zo maar uit de lucht kwam vallen. Robbe bijvoorbeeld verbeterde op zijn 8-kamp maar liefst …
6 x zijn persoonlijk record (12”76 op 100m, 5m62 ver, 2m40 polsstok, 3’02”48 op de afsluitende 1000m, 15”19 op de 100mh, 32m61 speer en een sterke 11m63 in de kogelring), wat hem bracht op 4029p, uiteraard ook een persoonlijke best-score. Viktor schoof daar met 4071p nog netjes overheen, eveneens met een resem bestprestaties, 5 maal om precies te zijn (12”43 op 100m, 2m40 polsstok, 3’03”17 op 1000m, 15”52 op de 100mH, 36m42 speer).

Tot slot nog een klein woordje over de RCT-atleten die mee trainen onder de vleugels van het ROBA-meerkampkorps. Niet alleen omdat Peter ook daar lyrisch over was, maar vooral omdat bij één van hen de finale afloop weer een … Hitchcock-verhaal was. Cadet Laure Mondelaers, voor wie het haar 2e kampioenschap was, stond aan de leiding na dag 1, maar moest op dag 2 de strijd staken met een opspelende rug waarmee ze helaas niet verder kon. Bij de scholieren wist 1°jaars Rune Ginkels (‘ruwe diamant’ zegt Peter) de bronzen plak te behalen, en zijn even oude RCT-clubgenote Tinne Vertongen strandde op luttele … 6 puntjes van de gouden medaille, een kleur van eremetaal die ze natuurlijk goed kent van tijdens de VAL-kampioenschappen op de 100m en 200m.
Maar welgeteld 5 dagen na datum kwam men erachter dat men bij het speerwerpen scholieren voor de winnares … verkeerdelijk 29m96 had ingetypt in het systeem, in plaats van de geworpen 26m92. Resultaat is dat … Tinne finaal toch netjes doorschuift naar de eerste plaats …!

Peter mailde meteen doodleuk door dat z’n gemengde team (RCT- en ROBA-atleten), het ‘meerkampteam’, dus naar huis keerde met … 2 titels, 1 x brons en een 4e, 5e en 6e plaats!
Daar kunnen we mee leven …

Peter voegde er nog netjes aan toe… ‘Het mag gezegd: ons meerkampverhaal staat als een huis. Jarenlange expertise, aangevuld met jeugdig geweld, moet ten gepaste tijde voor resultaten zorgen. Rustig rijpen, niet overdrijven en vooral geen stappen overslaan zijn de enige weg naar succes. Iets wat Lien, Nathalie, Sietske, Koen, Floris en ikzelf onze atleten ook telkens op het hart drukken.'

rudy  

De ROBA-uitslagen:

DAG 1
CAD - 100 - Heren

Reeks: 1 (5 deelnemers)
  4   Coenen Kobe 2007 ROBA 13.42 -0.6 (PR)
Reeks: 2 (5 deelnemers)
  1   Verlinden Viktor 2006 ROBA 12.43 -0.3 (PR)
  2   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 12.76 -0.3 (PR)
  3   Vertommen Stan 2007 ROBA 12.80 -0.3 (PR)
CAD - 80h - Dames (76/8H/8)
Reeks: 1 (76/8H/8) (5 deelnemers)
  3   Van Hoof Julia 2006 ROBA 14.60 +0.9 (PR)
CAD - hoog - Dames
Reeks: 1 (23 deelnemers)
  19   Van Hoof Julia 2006 ROBA 1.30m
CAD - ver - Heren
Reeks: 1 (18 deelnemers)
  2   Verlinden Viktor 2006 ROBA 5.95m +2.0
  5   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 5.62m -0.5 (PR)
  11   Vertommen Stan 2007 ROBA 5.23m +1.1
  13   Coenen Kobe 2007 ROBA 5.09m +0.5 (PR)
CAD - polsstok - Heren
Reeks: 1 (14 deelnemers)
  3   Coenen Kobe 2007 ROBA 3.00m
  10   Verlinden Viktor 2006 ROBA 2.40m (PR)
  10   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 2.40m (PR)
CAD - kogel - Dames (3kg)
Reeks: 1 (23 deelnemers)
  8   Van Hoof Julia 2006 ROBA 9.79m
CAD - kogel - Heren (4kg)
Reeks: 1 (15 deelnemers)
  4   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 11.63m (PR)
  7   Verlinden Viktor 2006 ROBA 10.72m
  12   Coenen Kobe 2007 ROBA 9.13m
  15   Vertommen Stan 2007 ROBA 7.68m
JUN - 200 - Dames
Reeks: 2 (5 deelnemers)
  4   De Meyer Stien 2003 ROBA 26.81 +0.0 (PR)
JUN - 100h - Dames (84/10H/8,5)
Reeks: 1 (84/10H/8,5) (5 deelnemers)
  4   De Meyer Stien 2003 ROBA 17.20 -0.1
JUN - hoog - Dames
Reeks: 1 (10 deelnemers)
  9   De Meyer Stien 2003 ROBA 1.50m
JUN - kogel - Dames (4kg)
Reeks: 1 (10 deelnemers)
  3   De Meyer Stien 2003 ROBA 10.44m (PR)
SEN - 100 - Heren
Reeks: 1 (5 deelnemers)
  3   Laporte Vincent 1997 ROBA 11.54 +1.6 (PR)
SEN - 400 - Heren
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  1   Laporte Vincent 1997 ROBA 49.30 (PR)
SEN - hoog - Heren
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 1.70m (SR)
SEN - ver - Heren
Reeks: 1 (6 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 6.40m +1.8 (SR)
SEN - kogel - Heren (7kg)
Reeks: 1 (5 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 12.12m

DAG 2
CAD - 800 - Dames

Reeks: 1 (7 deelnemers)
  5   Van Hoof Julia 2006 ROBA 2:50.16 (PR)
CAD - 1000 - Heren
Reeks: 1 (14 deelnemers)
  4   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 3:02.48 (PR)
  5   Verlinden Viktor 2006 ROBA 3:03.17 (PR)
  11   Vertommen Stan 2007 ROBA 3:16.25 (PR)
CAD - 100h - Heren (84/10H/8,5)
Reeks: 2 (84/10H/8,5) (6 deelnemers)
  1   Verlinden Viktor 2006 ROBA 15.52 -0.2 (PR)
  4   Vertommen Stan 2007 ROBA 16.52 -0.2
Reeks: 3 (84/10H/8,5) (4 deelnemers)
  3   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 15.19 +1.4 (PR)
CAD - hoog - Heren
Reeks: 1 (14 deelnemers)
  4   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 1.69m
  8   Verlinden Viktor 2006 ROBA 1.63m
  10   Vertommen Stan 2007 ROBA 1.50m (PR)
CAD - ver - Dames
Reeks: 1 (24 deelnemers)
  21   Van Hoof Julia 2006 ROBA 4.24m -1.1
CAD - speer - Dames (0,5kg)
Reeks: 1 (21 deelnemers)
  8   Van Hoof Julia 2006 ROBA 24.76m
CAD - speer - Heren (0,6kg)
Reeks: 1 (14 deelnemers)
  5   Verlinden Viktor 2006 ROBA 36.42m (PR)
  9   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 32.61m (PR)
  12   Vertommen Stan 2007 ROBA 26.55m (PR)
JUN - 800 - Dames
Reeks: 1 (8 deelnemers)
  1   De Meyer Stien 2003 ROBA 2:29.37 (SR)
JUN - ver - Dames
Reeks: 1 (9 deelnemers)
  8   De Meyer Stien 2003 ROBA 4.85m +1.2
JUN - speer - Dames (0,6kg)
Reeks: 1 (9 deelnemers)
  3   De Meyer Stien 2003 ROBA 32.40m
SEN - 1500 - Heren
Reeks: 1 (3 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 4:24.50
SEN - 110h - Heren (107/10H/9)
Reeks: 1 (107/10H/9) (4 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 16.53 -0.3 (SR)
SEN - polsstok - Heren
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  1   Laporte Vincent 1997 ROBA 3.60m (SR)
SEN - discus - Heren (2kg)
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  1   Laporte Vincent 1997 ROBA 40.36m (SR)
SEN - speer - Heren (0,8kg)
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  2   Laporte Vincent 1997 ROBA 45.81m

CAD - 6K - Dames
Reeks: 1 (22 deelnemers)
  18   Van Hoof Julia 2006 ROBA 2689P (PR)
CAD - 8K - Heren
Reeks: 1 (14 deelnemers)
  5   Verlinden Viktor 2006 ROBA 4071P (PR)
  6   Van Rompuy Robbe 2006 ROBA 4029P (PR)
  14   Vertommen Stan 2007 ROBA 3000P (PR)
JUN - 7K - Dames
Reeks: 1 (9 deelnemers)
  4   De Meyer Stien 2003 ROBA 4223P (PR)
SEN - 10K - Heren
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  1   Laporte Vincent 1997 ROBA 6587P (SR)