Verslag BVV AC Dames

BVV AC Dames 2018

Zaterdag 12 mei 2018: Ereafdeling KBAB in Dampicourt

Onze dames scoren fraai in de hoogste klasse !

222km … dat was de exacte afstand die de VAB-routeplanner ons aangaf bij de opstart richting het knusse Saint-Mard stadion, diep in Belgisch Lotharingen (op 1 dorpje na het meest zuidelijke punt van ons land), pal op de grens met Frankrijk. Voor de 12 sterkste Belgische teams, waarvan 8 uit het Vlaams gewest, was het daar immers verzamelen geblazen met als inzet de binnenrijven van de enige echte ‘KBAB ereschaal’. Sinds 2000 werd er overwegend ‘Nederlands’ gesproken aan die prijsuitreiking (1x OEH, 4x KAAG, 4x DCLA, 3x VAC, 1x ACME), maar de voorbije jaren is dat Vlaams overwicht fameus gekanteld en zijn het vooral Waalse collega’s (1x Dampicourt, 4 x CABW tijdens de voorbije 5 jaar) die het laken naar zich toe trekken. Ook nu staken de Waals Brabantse dames hun favorietenrol niet onder stoelen of banken.

Voor onze provincie tekenden OE Halle en Roba present, en wij waren vastbesloten om na onze terugkeer in de hoogste afdeling ons niet meteen terug naar de slachtbank te laten leiden.  Met sterkhouders als een Katelijne Lyssens, Sietske Lenchant en Nina Lauwaert rekenden we natuurlijk stiekem op een rijke puntenoogst, en als zij de competitievonk wisten over te brengen op de jonge club-vriendinnen gingen we een relaxte, stressvrije atletieknamiddag tegemoet … althans dat was ons verhoopte uitgangspunt. Niet dat deze logica altijd tot succes leidt, vraag het maar aan onze Luikse vrienden.  Zij wisten hier de laatste plaats niet te ontlopen, ondanks de aanwezigheid van een olympische en wereldkampioene in hun rangen. De immer sympathieke Nafi Thiam, is dus een echte … ‘grote madam’, want zij voelde zich ‘niet te goed’ om er 3x het beste van zichzelf te geven (100mh, kogel, 4x100m) in de hoop het tij te kunnen keren voor haar team uit de vurige stede… tevergeefs dus … maar wel … petje af!

Sietske, Katelijne en Nina deden perfect wat van hen werd verwacht. Aan de hoogspringstand gaf onze nationale topper hinkstap iedereen het nakijken, en bij die 13 punten voegde ze er nog eens netjes 8 bij, die ze verdiende in de kogelring. Ook Katelijne was een maatje te sterk voor iedereen, maar dan met de discus. In die ring voelt ze zich zichtbaar als een vis in het water, tenminste als ze haar dat vertrouwde werptuig in de handen schuiven. Met die eerder ongebruikelijke … hamer zagen we immers even nog wat spanning in die werpkooi. Toch kwam ze ook hier, bij haar debuut dus, uit op een niet onaardige 31m47 hamerworp, goed voor 5 kostbare punten. En fondloopster Nina, nog ‘recupererende’ van een schitterende marathon, moest alleen haar meerdere erkennen in haar vaste cross rivale Imana Truyers, die zo haar club (CABW) weer aan de leiding bracht. Onze stijlrijk lopende dame van het ‘yellow armada team’, was er de dag voordien al neergestreken (met een camper) om zo ontspannen mogelijk die 11 punten binnen te rijven, en dus alzo het nuttige (= haar plichtsbewustheid als clubloopster!) aan het aangename (niet meteen naar huis… dagje uit in het mooie Lotharingen) te koppelen. Bedankt beste Nina !

Wat we stiekem hoopte, zijnde de ‘sportieve contaminatie’ van dit top-trio op de rest van het overwegend jonge ROBA-team bleek een schot in de roos. Scholiere Kato Gevaert (5m22 ver, goed voor 5p) en ons junioren duo Jennifer Vlummens (33m04 speer/6p) & Liselot Smolders (2’22’12 op 800m/4p) lieten zich niet onbetuigd te midden van al die meer ervaren seniores. Inge Bellemans deed er op de 400mH nog een schepje bovenop met een knappe 8 punten bonus. De wind was nu en dan een behoorde spelbreker, iets wat Liese De Wyngaert (ook nog altijd maar junior) kan getuige met haar … -4,1m/sec tegenwind op de 100mH. In zulke omstandigheden nog een 15”55 laten optekenen, goed voor 6p, biedt mooie perspectieven voor de komende weken! Ook onze 1°j senior Charlotte Kinable kreeg hier letterlijk …‘de wind van voren’  (-1m/sec / 12”67 = 2p), waardoor een persoonlijke besttijd op de 100m al van bij aanvang een haast onbegonnen opdracht bleek. Florence Amon, die aan de andere zijde van de piste het beste van zichzelf gaf in de zandbak bij het HSS-springen (raapte er 3 kostbare punten op) genoot daardoor natuurlijk meteen wel van een deugddoende rugwind (+ 2,9m/sec). Onze vaste waarde op de polsstok, Liesbeth Andries, liet ondertussen 2m60 optekenen, goed voor 2p. Datzelfde saldo leek lange tijd ook weggelegd voor Debbie Van Kerckhoven op de 1500m (die ter elfde ure werd opgeroepen om de zieke Merel Geerts te vervangen) maar in de finale ronde ging het licht stilaan uit. Zowel Merel (Paul moest haar haast verplichten …’thuis uit te zieken’) als Debbie hebben het ‘clubhart’ dus op de juiste plaats, dat is zondermeer duidelijk.

Terwijl Debbie nog zat uit te hijgen, schudden Paulien De Wyngaert en Lien Andries respectievelijk een fraaie 57”33 (400m) en 24”99 (200m) uit de mouwen, en die chrono’s bleken ons telkens netjes 9p op te leveren. Hierdoor klommen we verder op naar een veilige zone, quasi halverwege de ranglijst. ‘Stressvrij aan de aflossingen kunnen beginnen’ kan soms inspirerend werken, zeker als je dat koppelt aan de ‘adrenaline boost’ van een net succesvol afgewerkte wedstrijd. Bij Paulien (4x400) en Lien (… beide aflossingsnummers !!!) pakte dit zondermeer gunstig uit. Op de kortste aflossing mochten Charlotte, Sietske en Kato het kwartet vervolledigen om uit te komen op 48”25 (4p). Waarschijnlijk koestert scholiere Kato sindsdien dat beeld van die laatste bocht, waar ze van start mocht gaan, vrijwel zij aan zij met die ranke, slanke kleurlinge, die ze alleen kent van op TV. Lien op haar beurt hoefde de piste niet te verlaten, want samen met de zusjes Paulien en Liese De Wyngaert en Inge Bellemans kreeg ze finaal nog de 4x400m voor de voeten geschoven die ze succesrijk afwerkten (wonnen de B-reeks) in 3’55”46.

De Nijvelse meisjes van CABW (157,5p) bleken een half puntje te kort te komen voor de verhoopte titel, die dit jaar richting Brussel (RESC Excelsior 158p) gaat. Onderaan de rangschikking zaten de dames uit Luik (79p) en KAAGent (92p) in zak en as, toch 2 monumenten uit de Belgische atletiekgeschiedenis, die ons meteen doen nadenken over de ‘vergankelijkheid’ van succes…  Dus beste ROBA-dames … geniet aub van jullie fraaie 6° plaats (119p), net achter RCGent (119,5p). Alleen in 2007 (schitterend 4° te Herentals!), 2008 (5°) en 2013 (5°) scoorden we nog net iets hoger, maar geen mens die daarom maalt. Misschien moeten wij volgend jaar de organisatie op ons nemen, tenminste als tegen dan de piste terug is vrijgegeven door de officials. Of beter in 2020 … als Luik terug van de partij is, en Nafi Thiam ondertussen haar 2° wereldtitel op zak heeft. Ik zie ze al paraderen langsheen de boorden van de Betekomse piste …

rudy