Verslag Veldloop CrossCup Rotselaar

09/02/2020 - Veldloop Rotselaar

Crosscup… ‘Lady Ciara’ kreeg ons niet klein!

Zondagnamiddag 15u30 … onze voorzitter Dirk slaakte een zucht van opluchting, kreeg meteen terug wat kleur, en we zagen weer z’n gekende relaxte glimlach verschijnen, kortom het was ons … gelukt.

Het waren hectische laatste dagen geweest voor hem en z’n voltallig bestuur, in het bijzonder bij het vaste organisatieteam aan medewerkers (Jos, Pieter, Paul, Hans, Filip, en vele anderen …), die hun maandenlange voorbereiding en inzet al door de vingers zagen wegglippen omwille van het enige onderdeel dat NIET te organiseren valt, namelijk … de weersomstandigheden.
Al van woensdag werden we om de oren geslagen met onheilspellende weerberichten, die op vrijdag en zaterdag zelfs de hysterie rond het Chinese coronavirus van het voorplan wisten te stoten. ‘Buiten komen’ werd haast als onverantwoord voorgesteld, en dat aangekondigde rampscenario miste zijn effect niet. Vrijdagavond maakte de voetbalbond al een knieval, en op zaterdag capituleerden zelfs de binnensporten, onder het motto … ‘de mensen gaan er niet geraken …’. Toen op zondag ook de veldritwereld de pijp aan Maarten gaf, begonnen we ons echt wel ongemakkelijk te voelen, en sloeg de twijfel toe …
Wat zouden we in Godsnaam op onze nek halen mocht er abrupt iets gebeuren met een atleet of een toeschouwer … Een vallende tak die zijn doel niet miste zou al ruimschoots voldoende zijn om de stand-by VTM-wagen meteen richting Rotselaar te zien razen, om daar de micro onder de neus te duwen van onze arme voorzitter, met de betweterige vraag … ‘vanwaar dit onverantwoord gedrag, ondanks de overduidelijke richtlijnen vanuit de overheid???’ Kortom, iedere Roba-medewerker zag met veel plezier de laatste master binnenlopen, in de finalewedstrijd van de dag, in het bijzonder … onze voorzitter.

Op dat ogenblik sloeg de stemming trouwens geheel om, en zagen we plots de ‘opportuniteiten’ van zo’n abrupt ontstane monopoliepositie. Naast de nationale vrouwen basketploeg was de sportwereld immers geheel stilgevallen, en met wat zouden de VRT- en VTM-bonzen nu hun zondagavond sportmagazines in Godsnaam moeten opvullen …?  Al dat materiaal dat werkloos bleef, daarop en rond het veldritcircuit in de koloniesite van Merksplas … ja nu moesten ze wel uitwijken naar de ‘oer Vlaamse’ veldloopsport, althans die hoop steeg met het uur, daar aan de Rotselaarse Plas. Na de opkuis van de sporthal spoedde iedereen zich snel naar huis om zich in de welverdiende zetel te ploffen, en te kunnen genieten van een ruime samenvatting van de veldloop. Misschien wel aangevuld met diepte-interviews van atletiekgrootheden als een Miel Puttemens en Gaston Roelants (immers beiden aanwezig aan de plas) om hun visie te geven op het huidige veldloopgebeuren. Het zou zonder enige twijfel een leerrijk en vooral ervaren kijk geweest zijn op het Vlaamse crossgebeuren, en dat is een oefening die niets te vroeg komt.

Het bleek allemaal ijdele hoop, want onze schitterende veldloop moest het afleggen tegen het Nederlands kampioenschap ‘tegenwindfietsen’ op de afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland, het hoogstaande ‘nine ball pool-tornooi’ in taverne ‘de klokken’ te Oostende, met de Belgische toppers Cliff Castelijn en Niels Feyen, alias … ‘the terminator’ als blikvangers, en gelukkig ook nog wat beelden (die echt niemand in Vlaanderen wou missen) van de VIP-genodigden in de kapel van de kolonie van Merksplas, die het geplande veldrit-ontbijt toch nog kregen voorgeschoteld. Ook in het sportweekend moet er immers ruimte zijn voor … ‘gerechtigheid’. Gelukkig werd het geheel afgerond met het mooie gezichtje van de Nederlandse wereldkampioene Ceylin Del Carmen Alvarado, die ze van puur miserie lieten terugblikken op haar titelstrijd van vorige zondag.

Ondergetekende vond tijdig de stopknop op z’n afstandsbediening, en rekende op de Bretoense zanger Denez Prigent om de opgelopen frustratie weg te zingen met z’n heerlijke muziek. Via die YouTube-bijdrage keerde hij snel in gedachte terug naar de ochtendlijke uren, toen de angst nog groot was dat vele atleten, vele ouders van jonge atleetjes, en menig toeschouwer het zouden laten afweten, onder druk van de haast hysterische voorspellingen op radio en TV. Maar het tegendeel gebeurde!
Het leek wel dat we op de sympathie konden rekenen van gans veldloop minnend Vlaanderen, en Waalse collega’s tot ver over de taalgrens (zelfs vanuit Dampicourt, pal op de Franse grens …). Het voelde meteen verlossend aan toen de 59 Herentalse vrienden hun tent gingen opstellen, tegen alle aanbevelingen in van Frank Deboosere, en de DCLA-armada (… 123 stuks) z’n jongeren de weide opstuurde voor een gezamenlijke opwarming. In de gang naar de sporthal was het aanschuiven geblazen, en daar vermengde de pittige West-Vlaamse tongval (FLAC 37, AVR 25, Brugge, …) zich met het Gentse dialect (KAAG, RCG, STAX, …) en de Limburgse gezapigheid (AVT 36, Looise 34, Lanaken, Tongeren, …). Het was werkelijk hartverwarmend om te zien dat noch de atleten, noch de toeschouwers ons in de steek lieten. Of zoals Michiel Jordens het prachtig omschrijft … ‘Veldlopers kunnen nu eenmaal tegen een (wind)stootje
We konden er dus aan beginnen … met maar liefst 257 van de onzen!

Eerst en vooral een deelverslag van collega Raymond betreffende de mooie prestaties van onze G-atleten:

G-atleten

Al meteen met handen in de lucht op het podium. ...

De eerste podiumhuldiging van de geslaagde veldloophoogdag te Rotselaar bracht al meteen aubergine op het hoogste en het derde hoogste ereschavotje.  Gejaagd door de wind en geplaagd door de toen nog brave tegenwind, zette ROBA-boy Valerian VAN CAUWENBERGH de wedstrijd voor G-atleten naar zijn hand, waarbij hij de 800m afrondde in 3'06". Ook Mattis SUMMA (-81) haalde podium met een knappe 3° plaats, nadat hij in ons eigen Wespelaar al 7° was gefinisht. U herinnert zich nog dat de winnaar, Valerian, begin december jl. deel uitmaakte van het ROBA-team dat een bronzen plak versierde op het BK 4×200m indoor voor AMH, in de Topsporthal te Gent (samen met Sinem VAN CAMP en de broertjes Bram en Ward GRYMONPON). In de G-veldloop te Rotselaar tekende ROBA verder nog opmerkelijk present met Cas COENEN (-81) als 5°, Sandro SUMMA (-81) als 6°, op de hielen gezeten door Marie DEVROYE (-81) als 7° en 2° dame. Elien FIERENS (-21) was de 3° beste dame, als 10° in de globale uitslag, net voor Jarne SCHERENS (11°). Verder noteerden we een verdienstelijke Sinem VAN CAMP (-20) als 12°, 2 plaatsjes voor Hanne VAN ESPEN (14° en 4° dame), gevolgd door Seppe SCHERENS (-81) als 15° en de clubgetrouwen Mario LAUWERS (-21) als 16°, Jelle VAN ESPEN (-81) als 17° en Mille SCHERENS (-81) als 18° op 22.
Onze G-atleten worden uitstekend begeleid. Dat geldt evenzeer voor de G-kernen van nog andere atletiekverenigingen. Denken we maar aan de talrijk opgekomen G-atleten van Houtland AC. Hun manier van voorbereiding op de wedstrijd, met turnoefeningen, kleine sprongetjes en geleid, verantwoord warmlopen trok de aandacht. Een en ander vertaalde zich dan ook in dichte ereplaatsen in de uitslag. Een pluim ook op dat vlak voor coach Wim van de G-kern van ROBA. Ook bij de navolgende wedstrijden - het BK en het Vlaams kampioenschap voor AMH voor vrouwen en mannen - zagen we hem met een tevreden glimlach nabij het strand van de Rotselaarse Plas laveren. De damesrace bracht de torenhoge favoriete Petra KERKHOFS (- 21) aan de start. In haar trofeeënkast prijken al 4 nationale veldlooptitels, naast (veelzijdig als zij is) ook BK-schildjes op 800m en 1500m, 800m indoor en kogel indoor. Te Rotselaar werd het een zware opdracht voor Petra. Zij ging er vrij behoedzaam van start. De Herentalse Chinook Lambrechts (-21), titelvoerend provinciaal crosskampioene voor AMH, had meteen een mooie voorsprong uitgebouwd, waarvan Petra, al naargelang de wedstrijd vorderde, metertje voor metertje wat bonus afpeuzelde. Maar KERKHOFS strandde uiteindelijk als mooi 2°, op 14 seconden van de nieuwe titelvoerster. Petra was ontgoocheld en dat verraadt de ware kampioene in haar. Eén dag later sijpelde echter het bericht door dat het ACHL-meisje te jong was om aan de titelstrijd te mogen deelnemen, zodat er een rechtzetting plaatsvond, en onze Petra toch de gouden medaille krijgt toegestuurd, als Vlaamse en Belgische kampioene. Het voelt een beetje aan als vijgen na Pasen, zowel voor die sympathieke jonge kempische atlete, als voor onze Roba-dame.

Raymond

Benjamins – pupillen – miniemen

Nadat onze G-atleten al het beste van zichzelf hadden gegeven in het voorprogramma (zie verslag van Raymond) was het de beurt aan onze 36 benjamins, waarvan vele voor het eerst van zo’n CrossCup-gebeuren kwamen proeven. Vooral die massale aanmoedigingen overal op het parcours deden deugd bij deze enthousiaste bende die stuk voor stuk de pittige opdracht (wind, zandstrook, …) netjes afwerkten. Dat de concurrentie niet van de poes was bewijst het feit dat slechts eentje van de onzen een top-10 prestatie kon binnenhalen, zijnde onze DAK-boy Mauro Smeyers, die bij de eerstejaars schitterend 6° werd. Doch ook Emily Vansweevelt (11°, bij de eerstejaars), Arthur Sueters (12°, eerstejaars) en Wout Didden (13°, tweedejaars) zaten aardig in de buurt van die verhoopte top-10 plaats, en bij uitbreiding mogen alle onderstaande jongens en meisjes trots zijn op hun verrichting! Zie hier hun eindplaats:

Eerstejaars BEN Dames (800m - 38 deelnemers)
11  Vansweevelt Emily      2012    ROBA    3'38"
15  Rinckhout Lena           2012    ROBA    3'46"
16 Comyn Laura               2012    ROBA    3'50"
17 Tutenel Mila                 2012    ROBA    3'50"
18 Van Bael Lisanne        2012    ROBA    3'51"
21 Maes Eva                    2012    ROBA    3'56"
23 Dauw Ella                    2012    ROBA    3'59"
26 Naert Juliette               2012    ROBA    4'03"
27 Comyn Julie                2012    ROBA    4'04"
30 Kuppens Jeanne         2012    ROBA    4'06"
33 Janssen Finne             2012    ROBA    4'08"
36 Van Kerckhoven Lien  2012    ROBA    4'17"
38 Loozen Marloes          2012    ROBA    4'44"

Tweedejaars BEN Dames (800m - 38 deelnemers)
20 Vanzurpele Lucie         2011    ROBA    3'36"
21 Brück Anna                  2011    ROBA    3'40"
24 Steegmans Mila           2011    ROBA    3'44"
26 Verheyen Marie            2011    ROBA    3'47"
27 Goris Jana                    2011    ROBA    3'48"
30 Verbruggen Bente        2011    ROBA    3'54"
31 Nijs Ella                        2011    ROBA    3'58"
38 De Vries Sam               2011    ROBA    4'25"

Eerstejaars BEN Heren (800m - 44 deelnemers)
6   Smeyers Mauro            2012    ROBA    3'21"
12 Sueters Arthur              2012    ROBA    3'32"
18 Verlaenen Warre          2012    ROBA    3'41"
26 Vrijsen Ben                   2012    ROBA    3'46"
27 Van De Put Lowie        2012    ROBA    3'47"
29 Lambrechts Bent          2012    ROBA    3'49"
30 Ghysen Robbe             2012    ROBA    3'51"
32 Verhemeldonck Brent  2012    ROBA    3'57"
37 De Vos Matteo             2012    ROBA    4'05"
39 Claeskens Rik              2012    ROBA    4'06"

Tweedejaars BEN Heren (800m - 62 deelnemers)
13 Didden Wout                 2011    ROBA    3'18"
16 Salaets Staf                  2011    ROBA    3'23"
22 De Smit Rik                   2011    ROBA    3'31"
25 Peeters Rik                   2011    ROBA    3'32"
36 Vandenberghe Fabian  2011    ROBA    3'38"
37 De Clercq Bas              2011    ROBA    3'38"
42 Seldeslachts Kobe        2011    ROBA    3'43"
47 Sluyts Vic                      2011    ROBA    3'54"
49 Douwen Ares                2011    ROBA    3'57"
51 De Troch Goos             2011    ROBA    4'00"
54 Reubens Noah             2011    ROBA    4'05"
55 Janssens Louis            2011    ROBA    4'11"
56 Gerits Luca                   2011    ROBA    4'12"

Bij de pupillen verschenen er 212 atleetjes, waarvan 61 in de mooie aubergine kleur. Bij de eerstejaars nestelde Joke Tytgat zich meteen op kop, om die positie niet meer af te staan, ondanks het weerwerk van de Lommelse atlete Ans Michiels, alsook haar eeuwige rivale Maelys Ooms uit Grimbergen. Ook Fien Peeters beet aardig van zich af, wat resulteerde in een mooie 8° eindpositie, zeker rekening houdend met het beresterke deelnemersveld. Dus de 13° stek van Lotte Coosemans (sterke koers!) verdient ook zondermeer een vermelding. Van plaats 15 tot pakweg positie 30 was het al Roba wat de klok sloeg. Nette Maes (15°), Ana Sueters (16°), Mila Verheyen (20°), Elly Rinckhout (21°) en Liv Janssen (22°) lieten netjes zien uit welk goed hout ze gesneden zijn, en ook Jade Vrijsen (24°), Fien Elias (26°), Annabel De Keersmaecker (27°), Eline Dewinter (29°) en Gitte Dufresne (30°) gaven waar voor hun geld. Bij de tweedejaars was Noor Latinis (13°) onze sterkste vertegenwoordiger, voor Finn De Coster, die als 18° binnenliep. Hun mannelijke leeftijdsgenoot Ward Kestens overschreed de meet als 30°, en gaf daarmee 5 clubmakkers het nakijken. Net voordien had onze YA-knaap Jarne De Wilde de Roba-supportersharten weten te prikkelen met een prachtig optreden, wat resulteerde in een mooie 5° eindpositie. Milo Caers (13°), Jomme Swinnen (16°), Tobias De Vos (18°) en Finn Bauwens (20°) zaten nog het dichtst in z’n buurt. Ziehier AL de Roba-pupillen, die stuk voor stuk trots mogen zijn op hun optreden hier, pal naast de Rotselaarse plas:

Eerstejaars PUP Dames (1300m - 54 deelnemers)
1   Tytgat Joke                         2010    ROBA    5'17"
8   Peeters Fien                       2010    ROBA    5'39"
13 Coosemans Lotte               2010    ROBA    5'53"
15 Maes Nette                         2010    ROBA    6'04"
16 Sueters Ana                        2010    ROBA    6'06"
20 Verheyen Mila                     2010    ROBA    6'14"
21 Rinckhout Elly                     2010    ROBA    6'15"
22 Janssen Liv                         2010    ROBA    6'16"
24 Vrijsen Jade                        2010    ROBA    6'17"
26 Elias Fien                            2010    ROBA    6'21"
27 De Keersmaecker Annabel 2010    ROBA    6'24"
29 Dewinter Eline                     2010    ROBA    6'27"
30 Dufresne Gitte                     2010    ROBA    6'33"
31 Cuyvers Amelie                   2010    ROBA    6'34"
33 Gysel Aiko                           2010    ROBA    6'36"
36 Janssens Nina                    2010    ROBA    6'44"
38 Plessers Noek                    2010    ROBA    6'46"
39 Ghysen Lize                       2010    ROBA    6'50"
42 Minnart Elise                      2010    ROBA    6'56"
43 Vanderkerken Anna-marit  2010    ROBA    6'57"
45 Billet Zanne                        2010    ROBA    7'07"
48 Eeckhout Emma                 2010    ROBA    7'18"
49 Cauwenberghs Cato          2010    ROBA    7'20"
50 Loozen Line                       2010    ROBA    7'29"
52 Nys Mylla                           2010    ROBA    7'36"

Tweedejaars PUP Dames (1300m - 57 deelnemers)
13 Latinis Noor                 2009    ROBA    5'32"
18 De Coster Finn            2009    ROBA    5'47"
24 Van Aerschot Lila        2009    ROBA    5'57"
31 Nulens Jana                2009    ROBA    6'10"
34 Hoeyberghs Phileine   2009    ROBA    6'16"
43 Verlinden Bo               2009    ROBA    6'29"
44 Op De Beeck Bo         2009    ROBA    6'29"
46 Wauters Yana             2009    ROBA    6'31"
47 Demarsin Ine              2009    ROBA    6'34"
50 Kuppens Lou              2009    ROBA    6'41"
51 Hauquier Ella              2009    ROBA    6'46"
55 Schepens Lune          2009    ROBA    7'01"
57 De Nijs Noor               2009    ROBA    8'25"

Eerstejaars PUP Heren (1300m - 54 deelnemers)
5   De Wilde Jarne              2010    ROBA    5'28"
13 Caers Milo                     2010    ROBA    5'40"
16 Swinnen Jomme            2010    ROBA    5'41"
18 De Vos Tobias               2010    ROBA    5'48"
20 Bauwens Finn               2010    ROBA    5'54"
27 Vansweevelt Tobias      2010    ROBA    6'03"
30 Fament Quinn               2010    ROBA    6'09"
32 Aelterman Emiel           2010    ROBA    6'10"
34 Rymenants Milan          2010    ROBA    6'15"
36 Truyers Arjen                2010    ROBA    6'18"
39 Vaes Samuel                2010    ROBA    6'29"
41 Boon Jonas                  2010    ROBA    6'37"
43 Celen Thibault              2010    ROBA    6'43"
45 Rottiers Benne              2010    ROBA    6'47"
53 Vandelook Lucas          2010    ROBA    7'33"
54 Van Hove Mathias        2010    ROBA    7'34"

Tweedejaars PUP Heren (1300m - 49 deelnemers)
30 Kestens Ward                2009    ROBA    5'38"
39 Herbots Toon                 2009    ROBA    5'55"
40 De Smit Willem              2009    ROBA    5'57"
42 Van Ingh Jonas              2009    ROBA    6'04"
43 Dufresne Kwinten           2009   ROBA    6'08"
46 Moors Lou                      2009    ROBA    6'24"
47 Diniz Severi Matteo        2009    ROBA    6'31"

Met 49 Roba’s op 207 miniemen was het alweer even een hoogconjunctuur voor de talloze Roba-supporters, die nauwelijks tijd hadden om te kunnen ademen tussen twee aanmoedigende roepsessies in. Bij de eerstejaars zat onze Anneline Smets meteen mee vooraan, maar tijdens dat startgebeuren trapte een medeatlete, ongewild natuurlijk, op de voet van onze Beta-dame, waardoor haar spike werd opengereten, en ze een voetblessure opliep. Toch verbeet ze de pijn, en liep nog als 7° binnen, voor ondermeer de sterk presterende Charlotte Van Mierlo (puik 11°), Laure De Praetere (fraai 15°) en Sari Jonckers (puik 19°). Onze 14 andere eerstejaars kregen terecht even veel aanmoedigingen, want ook zij verdedigden met stijl onze clubkleuren. Hetzelfde mag gezegd van de tweedejaars, waar ditmaal Fien Van Hecke onze beste clubatlete was, met een 23° plaats als beloning.
Bij de jongens was de concurrentie van een even hoog niveau, vooral komende uit Oost-Vlaanderen en Antwerpse clubs. Onze Hamme-loper Connor De Troyer eiste z’n plaatsje op daar te midden van de Belgische toppers, wat finaal resulteerde in een uitstekende 9° eindpositie. Z’n clubmakker uit Betekom Sid Jacobs zat lang in zijn buurt, en kwam na een beresterke koers uit op positie 12. Lars Peeters hing bij de jongens van het bouwjaar 2007 mee in de staart van een lang uitgerekte kopgroep, waar het tempo bijzonder hoog werd opgedreven door knapen uit Oostende, Brugge en Lier. Hij rondde z’n puike koers af met een mooie 8° eindplaats. Ziehier de uitslag van al onze miniemen, die ALLEMAAL onze felicitaties verdienen:

Eerstejaars MIN Dames (1600m - 54 deelnemers)
7   Smets Anneline              2008    ROBA    6'33"
11 Van Mierlo Charlotte       2008    ROBA    6'42"
15 De Praetere Laure          2008    ROBA    6'46"
19 Jonckers Sari                 2008    ROBA    6'52"
23 Peeters Noor                  2008    ROBA    6'57"
25 Huenaerts Lotte             2008    ROBA    6'59"
26 Vertommen Jente           2008    ROBA    7'03"
32 Demarsin Fran               2008    ROBA    7'17"
33 Witters Roos                  2008    ROBA    7'18"
35 Van Rillaer Elyze           2008    ROBA    7'23"
41 Goris Lara                     2008    ROBA    7'37"
44 Wouters Jolien              2008    ROBA    7'44"
45 Dewulf Michelle             2008    ROBA    7'46"
47 Vermunicht Morane       2008    ROBA    8'02"
48 De Roeck Caro             2008    ROBA    8'11"
49 Sant Tamara                 2008    ROBA    8'14"
52 Nagels Suzanne           2008    ROBA    8'51"
53 Baeten Ella                   2008    ROBA    8'55"
54 Meyers Sienna             2008    ROBA    9'22"

Tweedejaars MIN Dames (1600m - 50 deelnemers)
23 Van Hecke Fien          2007    ROBA    6'49"
25 De Waele Lana           2007    ROBA    6'56"
29 Witters Kaat                2007    ROBA    6'58"
30 Joos Noa                    2007    ROBA    7'02"
39 Verbist Gitte                2007    ROBA    7'25"
40 Nagels Joske              2007    ROBA    7'29"
41 De Roeck Nina           2007    ROBA    7'30"
45 Vandeplas Amber       2007    ROBA    7'56"
47 Schepens Mette          2007    ROBA    8'15"
48 Van Brusselen Ranza 2007    ROBA    8'31"
50 Nys Amber                  2007    ROBA    9'22"

Eerstejaars MIN Heren (1600m - 44 deelnemers)
9   De Troyer Connor            2008    ROBA    6'12"
12 Jacobs Sid                       2008    ROBA    6'20"
23 Huybrechts Jose              2008    ROBA    6'39"
26 Wuyten Yaren                  2008    ROBA    6'46"
31 Robberechts Rune          2008    ROBA    6'57"
34 Crispeyn Jef                    2008    ROBA    7'04"
35 De Keersmaecker Klaas 2008    ROBA    7'05"
36 Caers Senne                   2008    ROBA    7'06"
40 Op 't Eyndt Arthur           2008    ROBA    7'22"
42 De Nijs Ward                   2008    ROBA    7'58"
43 Holemans Gilles              2008    ROBA    8'02"

Tweedejaars MIN Heren (1600m - 59 deelnemers)
8   Peeters Lars                  2007    ROBA    5'53"
34 Mees Jasper                  2007    ROBA    6'33"
35 Lapiere Matteo               2007    ROBA    6'33"
38 Van Mierlo Louis            2007    ROBA    6'39"
46 Van Ingh Niels               2007    ROBA    6'52"
49 Witvrouwen Liam           2007    ROBA    7'03"
51 Wuyten Yolan                 2007    ROBA    7'06"
52 De Roover Flynn            2007    ROBA    7'08"

Cadetten & Scholieren

Liam komt zuchtje tekort …

Met 81 meisjes en 88 jongens bij de cadetten hadden we niet alleen kwantitatief uitstekende koersen, maar ook aan kwaliteit ontbrak het niet, wel integendeel. Als we deze uitslagen over 14 dagen naast die van Brussel (nationaal kampioenschap) gaan leggen is de kans zeer groot dat die voor 90% zullen overéénkomen. Ons Hamme-meisje Ulrike Vandoolaeghe kende geen al te goede start, maar kwam vooral dankzij een sterke tweede wedstrijdhelft nog uit op positie 18. Femke Verhoeven was onze tweede dame in koers, op plaats 51, en zat daarmee op dezelfde stek als Lander Matthijnssens (ook 51°), die daarmee net Seppe Huenaerts (52°) vooraf ging, en nog 8 andere clubvrienden, zoals u in onderstaande tabel kan lezen. Samen met de acht Roba-meisjes stonden die gasten erop om voor eigen volk onze clubkleuren te verdedigen, iets wat wij natuurlijk bijzonder appreciëren. Vandaar onze felicitaties aan AL de onderstaande cadetten:  

CAD Dames (2500m - 81 deelnemers)
18 Vandoolaeghe Ulrike      2005    ROBA    10'11"
51 Verhoeven Femke          2006    ROBA    10'56"
67 Leempoels Hanne          2005    ROBA    11'32"
68 Renmans Jitte                2005    ROBA    11'40"
69 De Waele Jarell              2005    ROBA    11'44"
71 Decoster Erin                 2006    ROBA    12'04"
73 Crols Emma                   2006    ROBA    12'11"
80 Achuo Audrina               2005    ROBA    14'30"

CAD Heren (3000m - 88 deelnemers)
51 Matthijnssens Lander       2006    ROBA    11'29"
52 Huenaerts Seppe              2006   ROBA    11'32"
57 Van Rompaey Kamiel       2006    ROBA    11'44"
67 De Ceulaer Daan              2005    ROBA    11'57"
68 Devroye Thomas              2006    ROBA    11'59"
74 Van Ouytsel Sten              2006    ROBA    12'11"
83 Demarsin Toon                 2006    ROBA    13'16"
85 Aerts Tuur                         2005    ROBA    13'40"
87 Van Malder Bert               2006    ROBA    15'08"
88 Wuyten Yannick               2005    ROBA    15'24"

Het beeld dat we bij de cadetten hebben geschetst komt deels ook terug bij de scholieren. Hier was het ons ander Berlare-meisje Silke Uytendaele, die als eerstejaars op een niet onaardige 26° plaats uitkwam. De finishzone in het mulle zand was een pittige afsluiter van de 3km lange cross, iets wat ook dames als een Dina Calders (44°), Evy Jacobs (47°) en Yuna Wuyten (51°) mochten ervaren. Maar ze waren er, en verdedigden met veel bravoure onze mooie clubkleuren, waarvoor onze oprechte dank. Onze trainers, zoals bijvoorbeeld Julia, stonden op hun aanwezigheid, iets wat we natuurlijk enorm toejuichen. Ook bij de jongens wierp die strategie (‘voor wat hoort wat’ … de club rekent op u) z’n vruchten af, met dertien frisse knapen aan de start. Drie van hen kwamen met de nodige ambities aan de start, zijnde YA-man Elias De Wilde, die z’n actuele conditie kwam peilen en het één jaar jongere Beta-duo Liam Dreesen en Vince Van Winckel die stiekem droomden van een plaats in de buurt van het Vlaams kampioenschapspodium. Rotselaar is immers niet alleen een manche binnen de CrossCup, maar daarenboven ook nog de place to be voor iedereen die de Vlaamse kampioenstrui om de lenden wil hijsen, beginnend vanaf de cadettencategorie. Die ambities van Liam en Vince bleken geen grootspraak, en achteraf gezien zijn ze in het midden van de koers net iets te lang blijven ‘zitten’. Het goud bij de eerstejaars hing al voor half koers om de nek van de VMol-atleet Zjef Ceunen, en ook het zilver was al vrij vroeg onhaalbaar, en daar zorgde de VAC’er Casper Lievens voor. Maar de bronzen positie liep niet ver voor hen uit, en aan de meet kwam Liam (5° eerstejaars, 11° in totaal) exact … 1 seconde tekort voor die 3° podiumplaats, in een spurt voor plaats 3, 4 en 5. Iets verder liep Vince als 7° binnen (14° in totaal), en ook die was eveneens tot op het eind van zijn bobijntje gegaan. Elias liep een zeer evenwichtige koers, die hem op stek 37 bracht.
Ziehier al onze scholieren, die we allen feliciteren voor hun inzet:

SCH Dames (3000m - 53 deelnemers)
26 Uyttendaele Silke           2004    ROBA    12'22"
44 Calders Dina                  2004    ROBA    13'28"
47 Jacobs Evy                     2003    ROBA    14'34"
51 Wuyten Yuna                  2004    ROBA    16'37"

SCH Heren (4000m - 86 deelnemers)
11 Dreesen Liam                2004 ROBA 13'54"
14 Van Winckel Vince        2004 ROBA 14'00"
37 De Wilde Elias               2003 ROBA 14'35"
70 Devroye Simon              2004 ROBA 15'37"
73 Das Lukas                     2003 ROBA 15'55"
74 Tirry Emiel                     2003 ROBA 15'57"
76 Goossens Tom              2003 ROBA 16'06"
77 Dewyngaert Lander       2004 ROBA 16'12"
80 Raets Wies                    2003 ROBA 16'58"
81 Van Breedam Wout       2004 ROBA 17'03"
82 Goossens Pieter            2004 ROBA 17'11"
85 Crols Jef - 81                 2004 ROBA 20'09"
86 Hermans Miro                2003 ROBA 21'29"

Juniors & Seniors

Yorick en Wesley zijn klaar voor Brussel

Voor het verslag van de masters verwijs ik graag naar het artikel van collega Raymond (zie verder in dit verslag), maar voor de inbreng van onze juniors en seniors zit u hier wel aan het juiste adres. Al de masters stonden samen met de juniors aan de startlijn, alleen werden deze laatsten één minuut eerder het veld ingestuurd. Deze noodgedwongen primeur (programma-ingreep door het slechte weer) leverde best een verrassend spektakel op, met twee koersen in één wedstrijd, waardoor er voortdurend atleten van allerlei pluimage aan het zicht voorbij glippen.
Bij de juniors nam naast vier sterke Britse atleten en het DCLA-duo Wout Debroyer & Kobe Hermans ook onze Yorick Van De Kerkhove een blitzstart, met iets achter hen ook nog onze andere Roba-topper Lenn Teugels.
In ronde twee zagen we aan Lenns mimiek dat het iets minder vlot verliep, en hij zou gedurende de 2° helft van de wedstrijd wat plaatsen moeten prijsgeven. Net als bij Han Raets (hier 32°) is de conditie van Lenn wat minder in vergelijking met begin deze winter, wat hier resulteerde in een 17° eindplaats. Yvan-Kevin Shumbusho van zijn kant schoof na een wel erg voorzichtige start op vanuit de achtergrond, en hij zou finaal met een 14° eindplaats nog overheen Lenn gaan. Verder in het pak zaten ook nog Lander Van Dijck en Joeri Perdieus, en zij zouden als 37° en 39° in de uitslag verschijnen. Geheel vooraan bleef de strijd tussen de Vlaams-Brabanders op de scherpst van de snede uitgevochten, waarbij in de laatste ronde Yorick naar positie 2 leek uit te lopen, achter de DCLA’er Wout Debroyer, maar voor diens Leuvense clubgenoot Kobe Hermans. Op 300m van het einde ontbond echter de snelle Kobe al z’n spurtduivels, en ontfutselde in de laatste lus omheen de afgebroken VIP-tent alzo de 2° plaats van onze bijzonder sterk lopende Yorick, die dus de bronzen plak van het Vlaams juniors-kampioenschap om de nek kreeg. Dit was zondermeer z’n beste wedstrijd van het lopende seizoen, en doet dan ook het beste verhopen richting Brussel.

JUN Heren (6500m - 43 deelnemers)
7    Van De Kerkhove Yorick        2001    ROBA    21'23"
14  Shumbusho Yvan-kevin         2002    ROBA    22'17"
17  Teugels Lenn                         2001    ROBA    22'29"
32  Raets Han                              2001    ROBA    23'27"
37  Van Dyck Lander                   2002    ROBA    24'29"
39  Perdieus Joeri                        2001    ROBA    25'06"

De 34 dames die vanstart gingen bij de korte cross kregen 1500m voorgeschoteld, en aan de meet bleek Josephine Rondelée (18°) over de beste Roba-papieren te beschikken, al moest ze al haar registers opentrekken op de verrassend sterk lopende Liselot Smolders (20°) achter zich te houden. Liselot wist hier ondermeer Lise Van Calsteren (21°), Merel Geerts (23°) en Cathérine Smets (29°) netjes achter zich te houden.

Wesley cc Rotselaar

Bij de mannen was het onze eigen Wesley De Kerpel die meteen het heft in handen nam en resoluut voor de aanval koos. Hij trok het peloton meteen op een lint, en bij de eerste passage zaten alleen Abdullah Dubad (Kortrijk, nog junior …), Ward D’Hoore (HAC) en Luikenaar Oussama Lonneux nog in zijn spoor, en dat zijn geen sukkelaars natuurlijk. Vooral deze laatste man, komende uit de vurige stede, beschikt over een stel snelle benen, zoals z’n indoor- en pistetijden overduidelijk aangeven. In de boszone nam hij het commando over van Wesley, en sloeg al snel een kloof die ervoor hem redelijk … geruststellend uitzag, zeker gezien z’n gekende snelle eindspurt. Onze Roba-supporters verzoenden zich al met de 2° plaats voor Wesley, maar die duwde in de laatste 250m het gaspedaal wat dieper in, en kwam in de finale rechte lijn nog tot in de slipstream van de sympathieke gast, met de wat beladen voornaam. Beste Wesley … niet alleen gefeliciteerd met die mooie GOUDEN medaille (winnaar immers Waalse atleet) maar vooral een dikke merci om de prachtige koers die u ons aanbood!
Verder in het 79 koppige peloton zaten nog vijf andere Roba’s, met ondermeer Jeff De Vries, Jef Verlinden en Sander Das op plaatsen 76, 75 en 50. Deze 3 heren hebben ongetwijfeld hun vriend Daan Coremans zien passeren, want deze vond het nodig om in de start eens de … zachtheid van het mulle zand te gaan uittesten, waardoor het natuurlijk een rasechte inhaalrace werd voor hem, die strandde op positie 40. Joris Van De Velde bleef met z’n 33° plaats dus net buiten schot.

Bij de lange wedstrijden voor vrouwen mochten we Danièle Van Os (53°) en Jolien Vandemoortele luidkeels aanmoedigen, en dat bracht deze laatste op plaats 32. Na een totaal mislukte start, kon ze wel iets opschuiven, maar tevreden over zichzelf was Jolien zeker niet. Goed om dan een coach (Glenn Poleunis) naast u te hebben staan die ook je partner is. Ook bij Pieter Verschoren, die net als Jolien 32° werd, was de blijdschap ver zoek, want 9500m moeten afwerken met een pijnlijke knie is geen sinecure. Een deugddoende rustfase dringt zich op, zodat we in de zomer weer kunnen genieten van deze sympathieke klassebak. Ook onze andere man in koers, Michiel Nijs, heeft er al een rijk gevuld winterseizoen opzitten, waar hij later met veel plezier en trots zal op terugblikken. Hier kreeg hij positie 46 achter zijn naam.

AC Dames ‘Korte Cross’ (1500m - 34 deelnemers)
18   Rondelée Josephine             1998    ROBA    5'49"
20   Smolders Liselot                   1999    ROBA    5'52"
21   Van Casteren Lise                1992    ROBA    5'52"
23   Geerts Merel                         2001    ROBA    5'56"
29   Smets Cathérine                   1999    ROBA    6'40"

AC Heren ‘korte Cross’ (2500m - 79 deelnemers)
2     De Kerpel Wesley                     1988    ROBA    7'34"
33   Van De Velde Joris                    1989    ROBA    8'26"
40   Coremans Daan                        1991    ROBA    8'42"
50   Das Sander                               2000    ROBA    8'58"
75   Verlinden Jef                             1993    ROBA    9'42"
76   De Vries Jeff                             1985    ROBA    9'44"

SEN Dames (6500m - 53 deelnemers)
32   Vandemoortele Jolien          1996    ROBA    25'04"
53   Van Os Danièle                    1987    ROBA    32'36"

SEN Heren (9500m - 64 deelnemers)
32   Verschoren Pieter           1987    ROBA    33'28"
46   Nijs Michiel                      1992    ROBA    34'51"

Rudy

Masters

Vlaams eremetaal voor ROBA-Masters: Goud, Zilver en Brons!

Door de inkorting van het namiddagprogramma, om evidente redenen, kregen alle masters, dames en heren, dezelfde afstand als de jongere junioren onder de spikes geschoven, ongeacht hun leeftijdscategorie: 4500m voor de dames masters en 6500m voor de heren. Dat scheelde voor sommigen een slok op de borrel en leidde voor elke wedstrijd tot een ruimer deelnemersveld. Bij de dames prijkten er dan ook 62 namen op het uitslagenbord en bij de heren maar liefst 158. Leuk om mee te maken overigens, die diverse sportieve wedstrijdjes in de wedstrijd onder clubgenoten(s), over de leeftijdscategorieën heen, allen masters in de veldloopkunde...
Bij de dames liep Ruth VAN CAMPEN (W35) zich in de kijker als beste ROBA: 11° in de algemene uitslag en 5° Vlaamse in haar leeftijdscategorie. Zij bevestigt hiermee de mooie prestaties die zij dit jaar al heeft neergezet, zowel in het zomer- als het winterseizoen, onze winnares van Wespelaar en van de bronzen medaille op het provinciale crosskampioenschap te Gooik (W35). En Ruth blijft niet bij de pakken zitten. Zij koestert mooie marathonplannen voor de maand april. Gedreven als zij is, volgt zij stipt de schema's die Wim De Roover haar voorschrijft. Gelukwensen, Ruth voor uw optreden te Rotselaar en succes met uw voorjaarsmarathon.
Dat Jeannine VAN DER HOEVEN zowel nationaal als internationaal de nodige adelbrieven kan voorleggen, is genoegzaam bekend. Te Rotselaar miste de Vlaams kampioene 5000m (W50) dat Vlaamse podium als 4° bij de W50-ers (27° in de algemene uitslag), met 35 seconden achterstand op de bronzen Sabine Dejaeghere (AVR, inderdaad, de zus van...). Puik toch.
Vera MEURIS, de 2° in de mastercross van Booischot, tikte te Rotselaar als 30° aan, goed voor een fraaie 5° Vlaamse plaats in haar leeftijdscategorie (W45). Diziana VANGOIDSENHOVEN was eens te meer trouw op de afspraak, met een 37° stek algemeen en een 7° bij de VAL-atletes (W45). Onze W40-lady, Wendy VERMAELEN, was als 39° niet ver uit de buurt, goed voor een 9° W40-plaats in het Vlaams kampioenschap. Net één seconde later finishte Katie DECLERCK (Vlaams kampioene 1500m W45) als 40° en 8° Vlaamse (W45). Ook Katie mag tevreden op haar veldloopseizoen terugblikken. Greet ALEN haalde evenzeer de aandacht naar zich toe te Rotselaar, als 8° Vlaamse bij de vijftigers en 42° algemeen. Rita DE VRIES, titelvoerend Belgisch kampioene bij de zestigers, deed, na haar onfortuinlijke val, haar wederoptreden. Haar 53° plaats was goed voor Vlaams brons in haar leeftijdscategorie. Welverdiende gelukwensen, Rita!
Als 55° en 12° Vlaamse in de W35-categorie, mocht ook Veerle SMETS tevreden op haar middagje aan de Plas terugblikken. De wind als spelbreker? Onze ROBA-ladies maalden er niet om.

Ook bij de mannen maken onze masters het waar

Na zijn 2° plaats bij de masters te Vilvoorde, wisten we dat Kristof SPELTINCKX (M40) ook te Rotselaar te duchten zou zijn. Vrij vlug na de start, wierp hij zich in het ruime deelnemersveld op als beste ROBA-master. Hij verdedigde die status met verve en meldde zich als 29° (op 158) bij de aankomstrechters, goed voor een 7° Vlaamse stek bij de veertigers.
Even later deed onze elfvoudige Belgisch veldloopkampioen, met een palmares om u tegen te zeggen, Patrick VAN DAELE, op zijn beurt de zandstrook naar de finishlijn aan, als 45° van de bonte bende. Hij had uiteraard graag zichzelf opgevolgd als Vlaams kampioen bij de M55-ers. Dat was zonder de waard gerekend, Luc Van Asbroeck van VITA, die 15 seconden vóór hem finishte. Grieperig aan de start, maakte Patrick na de wedstrijd gewag van lome benen en een ware offday. Niet getreurd overigens, uw rijke erelijst staat (ook internationaal) als een huis, Patrick! Eerst uitzieken, met Vlaams zilver om de hals en er dan weer duchtig tegenaan gaan. Overigens is die twee jaar jongere Luc Van Asbroeck niet de eerste de beste, met tal van titels en vermeldingen in het Jaarboek van de VAL. In 2019 werd hij trouwens Belgisch kampioen op de marathon bij de vijftigers, in een verdienstelijke 2u38'18" en versierde hij het palmares van ... de Tremeloop met een 2° plaats op de 10km en een 3° op de 5km. Zijn vloeiende loopstijl sprong toen in het oog.
Veertiger Bernard TIMMERS eindigde te Rotselaar als 46° en 14° Vlaamse M40-er, in dezelfde tijd als die van Patrick (23'39"). Knap toch van Bernard, met een monument als Patrick door de finish te kunnen lopen.
Ook Jeroen RIJNDERS maakte als 52° en 17° VAL-finisher bij de veertigers een uitstekende beurt. De 5° master van de cross van Vilvoorde eindigde te Rotselaar binnen de 15 seconden maar van de vorige twee ROBA-kompanen. Vervolgens meldden de 45-ers Chris WOUTERS en Filip SMETS zich al in het zand van de laatste rechte lijn. Chris had de dag tevoren nog even de zege op de 5km van "De Jogging rond De Plas" op zijn erelijst laten zetten, alvorens zich te laten registreren als 63° algemeen en als 10° M45-er van de VAL-atleten. Onze webmaster Filip SMETS leverde ook op de omloop kwaliteitsmerk af, met een 67° plaats in de algemene uitslag en een knappe 11° als M45-er. De 70° aan de finish, William BLANCKE, bleek te Rotselaar de 5° beste Vlaamse M55-er te zijn. Knap toch. Bij de vijftigers deed marathonman Bart DE NIJS als 11° het ook dit keer weer bijzonder goed (76° algemeen). Ook 45-er Wouter VERBIST gaf blijk van een degelijke conditie, met een 15° plaats in zijn categorie en een 80° algemeen. Vijftiger Benny VAN VLASSELAER zien passeren, betekent stijlrijk loopwerk meemaken. Te Rotselaar leverde dat een 12° plaats op bij zijn Vlaamse leeftijdsgenoten en een 80° in de ellenlange aankomstenlijst. Van stijl gesproken, ook Wim DE PAUW deed het fraai aan De Plas, als 18° 45-er en 88° algemeen. Als 92° en 19° Vlaamse 45-er bleef Pascal VAN OUYTSEL niet ver uit de buurt. Hij werd op de hielen gezeten door een zich zoals steeds ten volle gevende Dirk BISCOP, die als 94° in de lijst bleek te zijn opgenomen. Nog andere clubgetrouwen behaalden in Domein Ter Heide een stevige overwinning op de wind. Zo onze city trail-adept, Johan VERMAELEN, die niet licht een hindernisje uit de weg gáát. Te Rotselaar mikte hij op de 100° plaats, die hij, als 22° M40-er, ook fraai binnenhaalde. En daar meldde Guy VAN DEN HEUVEL zich al als 122° en 21° 45-er, net als even later de 129° in de lange rij en 17° 35-er, Tim CYPERS. Tim heeft de smaak van het veldlopen te pakken en was dit seizoen vaak trouw op de afspraak. Dit geldt niet minder voor onze HERA-vriend Ivo VAN DEN BROECK. Te Rotselaar maakte hij het waar met een verdienstelijke 133° plaats algemeen en een 17° bij de 55-ers.

En nog aubergine op het podium

De aanwakkerende wind voerde een nieuwe podiumhuldiging aan met mooie ROBA-inbreng. Onze M65-er met een rijk CrossCup-verleden, Paul ARNOETS,  beoogde Vlaams brons (behaalde hij verleden jaar ook al). En Paul slaagde in zijn opzet ook dit keer als knap 3°. (137° in de totaaluitslag). Het derde hoogste ereschavotje beklom hij als een hinde en het applaus dat hem te beurt viel was welgemeend.
Onze Belgische marathonkampioen bij de zeventigers van 2018, Luk LEYZEN, mikte op Vlaams goud in zijn leeftijdscategorie (M70). En ook hij slaagde (na zijn 2° plaats verleden jaar). De nieuwe Vlaamse kampioen M70 ging René Versteven (BONH) vooraf, een verdienstelijk atleet uit de regio met een trofeeenkast die uitpuilt van de Vlaamse en nationale titels. Een warm proficiat, Luk, voor dát blinkende Vlaamse goud.
Oud-triatlontopper Redgy TYTGAT, finishte als 16° M60-er (142° algemeen), nadat hij zijn dochtertje Joke in de voormiddag con brio had zien zegevieren bij de pupillen. Ook Eric DREESEN, als 22° 55-er en 153° algemeen, won het van de wind, op die geslaagde veldloophoogdag aan De Plas te Rotselaar. Zou het kunnen dat ROBA de wind in de zeilen heeft?

Raymond

MAS Dames (4500m - 62 deelnemers)
11   Van Campen Ruth                 1983    ROBA    17'57
27   Van Der Hoeven Jeannine    1966    ROBA    19'15
30   Meuris Vera                           1970    ROBA    19'22
37   Vangoidsenhoven Diziana     1974    ROBA    20'02
39   Vermaelen Wendy                 1978    ROBA    21'03
40   Declerck Katie                       1973    ROBA    21'04
42   Alen Greet                             1969    ROBA    21'11
53   De Vries Rita                         1957    ROBA    22'45
55   Smets Veerle                         1981    ROBA    23'00

MAS Heren (6500m - 148 deelnemers)
25     Speltinckx Kristof                    1976    ROBA    23'14
41     Van Daele Patrick                   1963    ROBA    23'40
42     Timmers Bernard                    1978    ROBA    23'40
48     Rijnders Jeroen                       1977    ROBA    23'55
59     Wouters Chris                         1971    ROBA    24'29
63     Smets Filip                              1971    ROBA    24'46
66     Blancke William                       1962    ROBA    25'00
72     De Nijs Bart                             1966    ROBA    25'19
76     Verbist Wouter                        1973    ROBA    25'30
80     Van Vlasselaer Benny             1967    ROBA    25'39
83     De Pauw Wim                         1972    ROBA    25'53
87     Van Ouytsel Pascal                 1970    ROBA    26'08
89     Biscop Dirk                              1964    ROBA    26'25
95     Vermaelen Johan                    1976    ROBA    26'41
115   Van Den Heuvel Guy               1971    ROBA    27'44
122   Cypers Tim                              1980    ROBA    28'31
126   Van Den Broeck Ivo                1962    ROBA    29'00
130   Arnoets Paul                           1951    ROBA    29'45
131   Leyzen Luk                             1948    ROBA    29'48
134   Tytgat Redgy                          1956    ROBA    30'04
144   Dreesen Eric                           1961   ROBA    33'01        

Dikke proficiat aan gans het bestuur, de vele medewerkers, en de massaal aanwezige ROBA-atleten!!
Het verhoopte ‘Vlaamse Hannuit-scenario’ werd … realiteit!

Rudy & raymond