Verslag Europabeker First League in Noorwegen

Europabeker First League in Noorwegen

ROBA-BOY LAHSENE BOUCHIKHI DRAAGT STEENTJE BIJ TOT HET BEHOUD VAN BELGIË IN FIRST LEAGUE VAN EUROPABEKER.

Het kwam er voor het Belgische team op de eerste plaats op aan, daar in het Noorse Sandnes (de thuishaven van de broertjes Ingebrigtsen), bij de eerste zeven te eindigen om de degradatie te ontlopen. En België deed het, want het werd 6de. Zo mag ons land over twee jaar opnieuw in de op één na hoogste Europese atletiekafdeling aantreden. Mede dankzij onze Lahsene BOUCHIKHI.
Inderdaad, het gaat hier om de vroegere Europa Cup voor landenteams. België mocht in Noorwegen deelnemen in de First League, de tweede hoogste afdeling dus. De ETC Super League daarentegen is voorbehouden aan de sterkste  twaalf Europese atletieklanden.

Hoog niveau

Portugal werd winnaar van deze over drie dagen gespreide competitie (9,10 en 11 augustus 2019) en is de enige stijger naar de Super League met 302 punten, vóór Wit-Rusland (281p), Noorwegen (269p), Nederland (259p) en Turkije  (245p). België (241p) rukte op de slotdag nog op van de 9de naar de 6de plaats en eindigde vóór Ierland (229p), terwijl de eerste degradant, Roemenië, 225 punten vergaarde.
Coach Luk Verlaenen begeleidde Lahsene BOUCHIKHI naar een uitstekende conditie richting die 5000m van de Europabeker. Nadat Lahsene in februari jl. al 5de werd in het BK veldlopen, zette hij tijdens de jongste Nacht van de Atletiek te Heusden-Zolder nog een nieuw persoonlijk record van 13'55"00 op de tabellen. In de hoogstaande 5000m-race daar in Noorwegen finishte Lahsene als 8ste in 14'17"26, wat voor het Belgische team 4 kostbare punten in het laatje bracht. Toch was onze ROBA-man na de wedstrijd een tikkeltje ontgoocheld. Er zat meer in, volgens hem. Door een misverstand bij de federatie, was hij pas op vrijdag naar Noorwegen kunnen afreizen, om er vrij laat toe te komen. Alle andere concurrenten, die samen met hem op zaterdag aan de slag moesten, waren al op donderdag ter plaatse. Bij de start van zijn 5000m voelden de benen dan ook niet echt fris aan. Toch zette hij een nog meer dan verdienstelijke prestatie neer, met een voortreffelijke tijd en het nodige puntengewin. En de concurrentie, die was niet mis daar in het hoge noorden. De overwinning op 5000m-race waarin Lahsene 8ste werd, ging naar één van die Noorse wonderboys,  Filip Ingebrigtsen, in 13'37"09. De 26-jarige Noor, de oudste van het Ingebrigtsen-duo, die in 2016 o.m. de Europese titel op 1500m won, vestigde dit jaar tijdens de Diamond League Meeting van Rome op 5000m een nieuw persoonlijk record van 13'11"75. Lahsene werd in de race in Sandnes maar enkele tellen voorafgegaan door de Nederlander Stan Niesten, die in 14'13"15 aantikte. Niesten liep recent te Oordegem nog 13'40"93 op die afstand. Net na onze ROBA-man finishte de Wit-Rus Artisian Lohish als 9de, in 14'36"60.

Lahsene BOUCHIKHI droeg zijn gewaardeerde steentje bij tot het begeerde behoud van het Belgische team in de First League van de Europabeker. Gelukwensen, man!

RW