Verslag Europacups Londen en Ribeira Brava

6-7/07/2019 - EuropaCups te Londen en Ribeira Brava (Madeira)

DRIE VERDIENSTELIJKE ROBA-LADIES VERDEDIGEN BELGISCHE KLEUREN MET VERVE!

Het weekend van 6 en 7 juli jl. ging ROBA overtuigend internationaal met drie van haar topatletes. Er stonden twee EuropaCups geprogrammeerd: op zaterdag gingen in Londen de 10.000m-loopsters aan de slag, met Nina LAUWAERT en Karen VAN PROEYEN onder de Belgische geselecteerden en het ganse weekend de meerkampsters op het zonnige Portugese eiland Madeira, in Ribeira Brava meer bepaald, met onze Sietske LENCHANT in de zevenkamp.

Londen: Nina wint haar reeks en verpulvert haar persoonlijk record

Op de 10.000m sprongen de prestaties van de Belgische deelneemsters in het oog. Zij wonnen 2 van de 3 damesreeksen. Na de zege van Hanne Verbruggen (Vita), zorgde ook onze Nina LAUWAERT voor een topprestatie door haar reeks te winnen in een stevig nieuw persoonlijk record, in 32'52"29 (vroegere besttijd: 33'49"47). Onze nationale kampioene marathon en 10.000m zet hiermee haar opmars verder. Na haar schitterende tijden en persoonlijke records in juni op zowel de 5000m (te Nijmegen: 15'48"61, is de 14de Belgische chrono aller tijden), als op de 3000m (te Lokeren: 9'18"81, goed voor een eerste plaats op, de nationale ranglijst van dit jaar), hield zij te Londen met haar overwinning mede de Belgische kleuren hoog. De 30-jarige topper van onze Berlare-kern schoof in een kopgroep van 5 atletes attent mee, om in de laatste twee ronden zegevierend toe te slaan.  Met haar tijd van 32'52"29 schuift zij in de nationale ranglijst aller tijden op van de 13de naar de 9de plaats. Meer dan verdiende gelukwensen!

Karen VAN PROEYEN beleefde met de EuropaCup te Londen haar eerste nationale selectie. Zij mikte op een tijd beneden de 35 minuten, maar werd in een voor haar wat te snelle reeks ingedeeld, wat resulteerde in een 23ste plaats en een tijd van 35'39"29, of ruim een halve minuut boven haar record (35'06"55). Karen is nochtans aan een prachtseizoen bezig. Denken we maar aan haar recente persoonlijke besttijd op de marathon, die van Kopenhagen, in 2u38'10". Overigens werd zij dit jaar Belgisch vice-kampioene 10.000m te Oudenaarde, na haar clubgenote Nina LAUWAERT. Tevens slaagde zij er in, vakkundig begeleid door coach Luc Verlaenen, in zowat 8 op de 10 wedstrijden die zij de jongste twee seizoenen betwistte,  een betere chrono te laten optekenen dan voorheen.

Een glaasje madera ...

Over naar Ribeira Brava dan, niet zozeer om er van een verkwikkend glaasje madera te genieten, maar voor de wedstrijden in de tweede afdeling van de Europabeker meerkamp voor dames. Ons land nam er, na afwezigheid bij voorgaande edities, een herstart in een lagere divisie. En daar gaf nog zo'n ROBA-atlete met een palmares, Sietske LENCHANT, het beste van zichzelf. Zij bouwde er mee aan de glansrijke overwinning van het Belgische team, hierbij, zonder schroom, landen als Ierland, Denemarken, Roemenië en Turkije achter zich latend. Sietske haalde in haar rijke loopbaan al meerdere Vlaamse en Belgische hinkstaptitels binnen en zette dit seizoen te Herentals als Vlaams kampioene op de zevenkamp nog een stevig persoonlijk record van 5359 punten op de tabellen (goed voor een 15de Belgische prestatie aller tijden). Op Madeira liep Sietske de eerste dag, onder het goedkeurend oog van coach Peter Dreessen, de 100mH in 15"30, won zij haar reeks hoogspringen met 1m72, werd zij 4de in haar serie kogelstoten met 12m69 en finishte zij als 3de in haar 200m in 26"10. De tweede dag toverde zij bij het verspringen 5m39 op het uitslagenbord en wierp zij de speer 38m94 ver. Het slotnummer, de 800m, rondde Sietske af in 2'41"2. Onze landgenote Noor Vidts (VAC) werd de grote individuele winnares van deze zevenkamp, met 6027 punten. ROBA-lady, Sietske LENCHANT, veroverde met 5050 punten de 8ste plaats in de einduitslag (op 23), als 3de Belgische (na laureate Noor Vidts (VAC) en Yoika De Pauw (STAX) als 6de). Sietske droeg alleszins ruim haar steentje bij tot de puike zege van het Belgische team in de EuropaCup 2de afdeling, daar in het Portugese Ribeira Brava. Goed voor een welverdiend glaasje madera toch...! Wij klinken mee.

RW