Verslag Finale BVV pup/min meisjes en jongens

BVV Finale voor pupillen en miniemen

15/9/2018 - FINALE Beker van Vlaanderen pupillen/miniemen

ROBA ZOWEL BIJ DE MEISJES ALS DE JONGENS PRESENT !!!

Het al dan niet ‘aanwezig’ mogen/kunnen zijn als club op deze jaarlijkse topafspraak van de jeugdatletiek wordt toch stiekem aanzien als een soort graadmeter van een goed uitgebouwd jongerenbeleid, waarbij de nadruk ligt op een ‘plezant groepsgebeuren’, met een ‘speelse opbouw’ binnen het brede gamma aan atletiek-onderdelen. Iedereen moet van alles kunnen proeven, zodat ze zich niet alleen veelzijdig vormen, maar daarenboven zelf kunnen ontdekken waar hun favoriete nummer en de daarbij broodnodige talenten verstopt liggen. Die ‘zoektocht begeleiden’ … dat is de ware passie van een goede jeugdtrainer, gesteund door een uitgebalanceerd clubbeleid. Toen onze 2 bussen (een dubbeldekker vanuit Rotselaar voor onze BETA en HERA leden, en een bus vanuit onze DAK-kern Diest !!) daar op de flanken van het recreatiedomein de Ster in Sint Niklaas hun opwachting maakten, en er een massa enthousiaste jeugdige ROBA’s richting het Bontinck stadion stapten moeten de andere teamleiders ongetwijfeld gedacht hebben … ‘amaai, dat zit daar wel snor in die Oost Brabantse regio!’

Hier ‘aanwezig zijn’ is al een triomf op zich, en de ROBA jongens en meisjes die er het beste van zichzelf hebben gegeven, verdienen dus ALLEMAAL, zonder één uitzondering een dikke proficiat van gans de club. Want vergeet niet dat van de 90 Vlaamse atletiekclubs er hier slechts … 19 mochten aantreden, na de 1° ronde wedstrijd in het voorjaar, en waarbij  slechts 5 van die 19 clubs hier met 2 teams, dus een meisjes- en jongensploeg, mochten van start gaan. Wij bevonden ons in het goede gezelschap van AV Toekomst, AV Lokeren, ACHL Herentals en ASVO Oudenaarde, geen onaardig lijstje als u het mij vraagt. Wat het hooghouden van de Vlaams Brabantse eer betreft konden we enkel terugvallen op onze vrienden uit RC Tienen bij de meisjes (schitterend 3° trouwens !), en het Dilbeekse team bij de jongens.

De mensen van ACW maakten er organisatorisch een topdag van, wat toch geen evidente opdracht is met zo’n massa jonge atleetjes, die staan te popelen om punten te pakken voor hun team. Je moet in staat zijn om een ‘dubbele installatie’ (2 kogelstanden, 2 verspringstanden, …) aan te bieden, want anders is het donker vooraleer de officials het hek achter zich toe kunnen trekken … ACW voorzitter Rudy Verlaeckt, trouwens zowat de geestelijke vader van deze competitie, mag dan ook onze felicitaties doorspelen aan zijn voltallig organisatieteam.

Het is onbegonnen werk om al de prestaties in de bloemetjes te zetten, als u weet dat er maar liefst 114 persoonlijke records werden gerealiseerd bij onze Roba’s. 18 daarvan waren het resultaat van een ‘eerste kennismaking’ met een proef, wat dus evident leidt tot een persoonlijke beste prestatie.
Zo stond Ulrike Vandoolaeghe, een meisje uit onze Hamme groep, voor het eerst aan de 1000m start, maar rondde die wel meteen af in een fraaie 3’26”95!  ‘Binnenkomen via de grote deur’ noemen we dat!
Ulrike zat in een schitterende reeks, waar een zeer egaal tempo werd gelopen, en waardoor ondermeer haar clubgenoten Lore Willems (3’25”47) en Julia Van Hoof (3’25”76) zelfs voor het eerst onder de 3’30” kaap doken. Die tijden had Femke Verhoeven al langer op haar teller staan, maar hier kreeg ze in reeks 2 een zeer instabiele race (te snelle start, nadien horten en stoten, …) voorgeschoven, waardoor ze bleef steken op 3’30”55. Bij Jarell De Waele verscheen een stralende glimlach toen ze haar PR (3’36”99) van het scorebord kon lezen.
Op dat fameuze 1000m nummer scoorden we trouwens heel wat punten. Denken we maar aan de 3’30”13 van Anneline Smets bij de pupillen meisjes, meteen goed voor 7 puntenbonus. Vriendin Jente Vertommen verpulverde haar eigen besttijd met 17 sec, en bracht hem op 3’39”40. De 3’08”81 van Niel Van Espen bij de miniemen jongens brachten zelfs 8 punten in het laadje. Een opsteker voor deze talentrijke jongen van de Hera-kern, na zijn lange blessure periode. Helemaal fraai was de 10punten oogst van pupil Hamza Trabelsi, als beloning voor zijn fraaie 3’21”96! Deze knaap uit onze Diestse kern bleef hiermee netjes uit de greep van Lars Peeters en Axel Vandervennet die respectievelijk 3’25”82 en 3’32”58 lieten optekenen, voor beiden een dik PR.

Voor zij die het concept niet geheel moesten kennen … op iedere proef worden er punten gegeven van maximaal 13p afdalend naar 1 punt (13, 11, 10, 9, …) en dat aan de ‘best presterende atleet van iedere club, op dat bewuste atletiekonderdeel’. Iemand met zo’n 13 punten bonus achter zijn/haar naam is dus niet alleen de sterkste onder de eigen clubdeelnemers, maar meteen ook de sterkste van AL de deelnemers. Slechts 2 aubergine gekleurde toppers slaagden in dit huzarenstukje, en dat waren onze pupillen jongens Stan Vertommen en Kobe Coenen. Stan zijn sterke 8”55 op de 60m bleek een onhaalbare kaart voor de rest van het voltallige deelnemersveld, en Kobe gaf iedereen het nakijken op de hockey werpstand, waar zijn machtige 47m83 worp (verbetering met 2m17 !) onbegonnen werk was voor de overige 22 werpers!
Knap gedaan gasten !!!
Met dit olijke duo heeft Paul Van den Bergh 2 veelzijdige, doch nog ongeslepen diamantjes in zijn juwelenkistje zitten, want ook op de 60mH kaapte Stan nog 11punten weg (mooi PR 10”59), en diezelfde bonus realiseerde hij ook bij het verspringen (4m43). Kobe op zijn beurt voegde er nog netjes … 17 punten aan toe, mooi verspreid over het hoogspringen (1m30, 9p) en het kogelstoten (8m21, 8p). Reken daarbij nog de 11p op de 4x60m, waar ze samen met Sid Jacobs en Rune Robberechts aan het flirten waren met clubrecord (34”00 tegenover 33”76), en u weet meteen dat Stan en Kobe een aardige duit in het zakje deden wat onze eindscore bij de jongens pup/min betreft.
Misschien was het wel hun bijdrage om de … ‘jarigeJasper Beerten een onvergetelijk dag te bezorgen. Deze miniem trakteerde trouwens ook zichzelf met een fraai hoogspring resultaat van 1m56 (via flop-techniek ditmaal ! = 10p), en een PR op de 150m spurt, waar zijn 20”37 goed was voor een fraaie bonus van 8 extra punten. Andere poenpakkers in deze leeftijdscatg waren Kamiel Van Rompaey met de kogel (9m86 = 7p) en op de zware 300m vlak (knappe PR voor deze Hera-knaap, met 44”30… 1”67 verbetering! = 8p) en Victor Verlinden die de speer pas na 30m59 liet landen, goed voor mooie 9 punten extra. Onze jeugdtrainers waken erover dat er zo veel mogelijk extra Roba’s aan ieder proef deelnemen, kwestie van altijd in de punten te vallen mocht er met iemand iets mislopen (vallen, 3x nul werpen, …). Met knapen als bijvoorbeeld een Yarne Verstraelen (9m84 bij de kogel, dus amper … 2cm minder dan Kamiel, en 27m25 speer = mooi PR!) en een Siebe Rombaux (27m80 speer) in uw rangen weet je dat we niet hoeven te panikeren mocht er iemand een offday hebben. Iedere aanwezige clubatleet is dus van belang, en vooral ieder puntje telt, ook een 1 punt-score. Finaal kan het daar immers van afhangen, en dat was ditmaal niet anders.

KAAGent bleek al snel weer een klasse apart (finaal 183p), maar de strijd voor de 2 andere podiumplaatsen was er eentje tussen Lokeren, Deinze en onszelf. Finaal bleek Lokeren net iets te sterk (163p), maar die 3° stek gaven we niet meer weg, door Deinze netjes achter ons te houden, weliswaar met amper … 3 puntjes (156 tegenover 153). Een beter bewijs van de stelling ‘ieder puntje telt’ kunnen we jullie niet voorschotelen, en het was net voldoende dus om het ‘Oost Vlaamse feestje’ toch enigszins wat te temperen…

DIKKE PROFICIAT JONGENS !!!

Bij de meisjes bleef de eindzege in eigen huis (ACWaasland 176p), voor de Limburgse dames uit AVT (153p) en onze goede vrienden uit de suikerstad Tienen (knap 133p). Voor onze ROBA-meisjes was het reeds een schitterende prestatie dat ze zich al tussen de top-12 van Vlaanderen hadden weten te wringen (in het voorjaar) en een top-3 eindscore zoals onze jongens uit de brand sleepten werd bij voorbaat dan ook als onrealistisch bestempeld. Hier was het dus eerder uitkijken naar individuele uitschieters die je mag verwachten binnen zo’n specifiek wedstrijdmodel (individuele competitie binnen een teamcompetitie), en vooral naar het individueel overtreffen van zichzelf. De reeds eerder aangehaalde … 114 persoonlijk records bewijzen dat ook onze meisjes zich niet onbetuigd lieten, en het merendeel van hen huiswaarts keerde met een heel goed gevoel. Dat geldt zeker voor onze Diestse dame Mila Tielens die bij de pupillen 3m89 ver liet optekenen, goed voor 9 punten. Ook minieme Gitte De Cock stond te blinken aan diezelfde verspringbak, waar haar knappe 4m81 goed was voor onze beste puntenscore (= 10p) bij de meisjes. Ook Lore Willems mag in dit rijtje niet ontbreken, want diens 24m75 met de miniemen speer maakte ons alweer 7 punten rijker. Datzelfde saldo mochten we gaan innen na de 4x60m pup, waar Noa Joos, Nele De Cat, Anneline Smets en Olivia Wittevrouw uitkwamen op 36”14. Alle bonussen bij mekaar opgeteld kwamen we uit op 93 punten, goed voor de 11° stek in deze topcompetitie.  

KNAP GEDAAN MEISJES

Puik werk dus van onze jongens en meisjes, maar ook een dik verdiende ‘proficiat’ voor onze jeugdbegeleiders in de diverse kernen. Nu is het aan de collega trainers van de cadetten/scholieren groep om die parels die één van de dagen hun overstap wagen (onze 2° jaars miniemen) om hen verder goed te begeleiden, zodat we volgend jaar wederom enkelen van de net vernoemde atleten mogen bejubelen, maar dan in het verslag van de…  cad/schol interclub. Ik kijk er alvast naar uit …

rudy